Οι ταραχές που σημειώθηκαν από τις 6 ως τις 10 Αυγούστου έπληξαν 22 από τα 32 τοπικά συμβούλια του Λονδίνου, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ σ’ ένα πρώτο απολογισμό για τα χειρότερα επεισόδια που έχουν συμβεί τα τελευταία 30 χρόνια σε πόλεις της Αγγλίας.

Μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 1.838 πρόσωπα για ανάμιξη στις ταραχές στο Λονδίνο, λιγότερα από το ένα τέταρτο των οποίων είναι ανήλικοι (396).

Οι βιαιότητες, οι οποίες ξεκίνησαν από το Τότεναμ (βόρειο Λονδίνο), επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε πολλές αγγλικές πόλεις (Μπέρμιγχαμ, Μάντσεστερ, Λίβερπουλ…). Πρόκειται κυρίως για διαρρήξεις (1.101), επιθέσεις σε οχήματα (399) και κλοπές (310). Σημειώθηκαν επίσης 162 εμπρησμοί.

Η Σκότλαντ Γιάρντ στο Λονδίνο μέτρησε 3.297 παράνομες πράξεις από τις 6 ως τις 9 Αυγούστου, καθώς η νύκτα της 10ης Αυγούστου ήταν ήρεμη στην πρωτεύουσα, ενώ οι ταραχές μεταφέρονταν σε άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιάρντ, από τους 1.838 συλλήφθέντες στη διάρκεια των ταραχών, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος 1.049, από τους οποίους 218 ήταν ανήλικοι.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στατιστικές που δημοσίευσε την Παρασκευή η εφημερίδα «Γκάρντιαν», οι ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν στους ταραχοποιούς είναι κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερες απ’ ό,τι συνήθως.

Ακόμα, σε ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται ότι «Έντεκα πυροβολισμοί ρίχτηκαν εναντίον άοπλων αστυνομικών» και προστίθεται ότι «βόμβες μολότοφ εκτοξεύθηκαν επίσης προς την κατεύθυνση των δυνάμεων της τάξης».