Δύο μήνες περίπου μετά από την επίθεση των Ισραηλινών κομάντο κατά του διεθνούς στολίσκου, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές, το Ισραήλ αποφάσισε να δώσει πίσω τα τρία τουρκικά πλοία που είχε κατάσχει στις 31 Μαΐου.

Αυτή η απόφαση, που μετέδωσε το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, ελήφθη από τους επτά Ισραηλινούς υπουργούς του συμβουλίου ασφαλείας. Κοινοποιήθηκε στις τουρκικές αρχές από τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Άγκυρα και αναμένεται να υλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το πλοίο «Mavi Marmara», η ναυαρχίδα του διεθνούς στολίσκου, βρίσκεται αυτή τη στιγμή αγκυροβολημένο στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα και τα άλλα δύο τουρκικά πλοία βρίσκονται στο λιμάνι του Ασντόντ, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο.

Ερωτηθείσα σχετικά η εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

Δύο Ισπανοί ακτιβιστές που βρίσκονταν στο διεθνή στολίσκο έκαναν μήνυση κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Μανουέλ Ταπιάλ και η Λάουρα Αράου κατέθεσαν μήνυση στο Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά έξι μελών του υπουργικού του συμβουλίου και κατά ενός ανώτερου αξιωματικού του ισραηλινού στρατού. Ο Ταπιάλ δήλωσε μάλιστα ότι η ανθρωπιστική του οργάνωση θα στείλει δύο πλοία με ισπανική σημαία στη Γάζα, σε μία προσπάθεια να «σπάσουν» τον ισραηλινό αποκλεισμό.