Η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε σήμερα την πρόταση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία θα συμμετέχει πλέον και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDMS) του Ζόραν Ζάεβ.

Υπέρ της πρότασης για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ψήφισαν 101 βουλευτές και κανείς κατά.

Το SDSM του Ζόραν Ζάεβ συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση με δυο υπουργούς (Εσωτερικών και Εργασίας) και τρεις υφυπουργούς.

Υπουργός Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία της ΠΓΔΜ, ορίστηκε ο γενικός γραμματέας του SDSM, Όλιβερ Σπάσοφσκι, ενώ υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η αντιπρόεδρος του SDSM, Φροσίνα Ρεμένσκι.

Οι μέχρι σήμερα υπουργοί Εσωτερικών, Μίτκο Τσάβκοφ και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ντίμε Σπάσοφ που προέρχονται από το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι ορίστηκαν υφυπουργοί στα δύο αυτά υπουργεία.

Πλέον, στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πέραν από το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, μετέχει και η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεβ.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης με τη συμμετοχή σε αυτήν και της αντιπολίτευσης αποτελεί μέρος της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ από τις 15 Ιουλίου σχετικά με την επίλυση της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα εδώ και αρκετούς μήνες.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, όμως καθυστέρησε λόγω διαφωνιών στις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με την εφαρμογή των προβλεπόμενων της συμφωνίας για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ (ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός του SDSM, Ζόραν Ζάεβ, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών/DPA, Μέντουχ Θάτσι) είχαν καταλήξει σε μία συμφωνία, στις 15 Ιουλίου, για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

Η συμφωνία προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα στις 24 Απριλίου 2016, ενώ 100 ημέρες πριν από τις εκλογές θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Νίκολα Γκρούεφσκι θα ηγηθεί του κόμματός του στις πρόωρες εκλογές, το οποίο σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στα Σκόπια θα έρθει και πάλι πρώτο.

Το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές που αποκάλυψε η αντιπολίτευση στις αρχές του χρόνου έχει πλήξει σε ένα βαθμό το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι. το οποίο βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 2006.

Ωστόσο, ο τελευταίος, ο οποίος βρίσκεται τακτικά στο επίκεντρο κριτικής για αντιδημοκρατικές μεθόδους στην άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, συνεχίζει να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΠΓΔΜ.