Το Ιράν έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν σε προγράμματα στη χώρα έπειτα από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του στην οποία κατέληξε με τις παγκόσμιες δυνάμεις στις 14 Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ένας ιρανός αναπληρωτής υπουργός. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της χώρας υπογράμμισε ότι η εν λόγω συμφωνία αντανακλά τη βούληση της Τεχεράνης.

Σε διάσκεψη για την προώθηση του εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και στο Ιράν, ο Μοχάμαντ Χαζαΐ δήλωσε πως «οι ευρωπαίοι επενδυτές επιστρέφουν στη χώρα. Μερικές από αυτές τις διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί, και έχουμε δώσει άδειες σε ξένες επενδύσεις».

«Ακόμα και τις τελευταίες δύο εβδομάδες εγκρίναμε προγράμματα αξίας μεγαλύτερης των 2 δισ. δολαρίων στο Ιράν από ευρωπαϊκές εταιρίες», πρόσθεσε χωρίς να κατονομάσει κάποια από τις εταιρίες ή να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συμφωνίες.

Από την πλευρά του, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί υπερασπίστηκε τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Τεχεράνη με την Ομάδα 5+1 με το επιχείρημα πως αυτή αντανακλά τη βούληση του Ιράν και είναι «πιο πολύτιμη» από την γκρίνια στο εσωτερικό για τις λεπτομέρειές της.

Ο Ροχανί δήλωσε πως η συμφωνία αντανακλά τις επιθυμίες του Ιράν και υπογράμμισε πως ενδεχόμενο μπλοκάρισμα της συμφωνίας θα αντέβαινε στην επιθυμία που εξέφρασαν οι Ιρανοί όταν τον εξέλεξαν το 2013.

«Είναι μία νέα σελίδα στην ιστορία», τόνισε σε ομιλία του σε ιατρικό συνέδριο, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. «Η σελίδα δεν γύρισε όταν καταλήξαμε στη συμφωνία στη Βιένη στις 14 Ιουλίου, αλλά στις 4 Αυγούστου του 2013, όταν οι Ιρανοί με εξέλεξαν ως πρόεδρο».

«Πώς μπορεί κάποιος να είναι Ιρανός και να μην πανηγυρίζει για τη διαπραγματευτική μας ομάδα;», πρόσθεσε ο Ροχανί, αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και στον επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, που παρακολουθούσαν την ομιλία του.

«Διάλεξα τους καλύτερους διαπραγματευτές που είχε το Ιράν. Έχουν γνώσεις και θάρρος».

Ο Ροχανί είπε πως οι επικριτές της συμφωνίας «εξετάζουν λεπτομερώς έναν προς έναν τους όρους της συμφωνίας».

«Αυτό είναι καλό, αλλά αυτό που συνέβη είναι πιο πολύτιμο και πιο σημαντικό», τόνισε ο ιρανός πρόεδρος.

Ο Ροχανί δήλωσε ακόμη πως ενώ είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου θα συνεχιστεί, είναι εξίσου σημαντικό η καθημερινή ζωή των Ιρανών «να μην σταματήσει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα της άρσης των κυρώσεων είναι ζωτικής σημασίας. Πρόσθεσε πως με τις κυρώσεις το εμπόριο του Ιράν είχε συρρικνωθεί στα «επίπεδα της λίθινης εποχής».