Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στον γενικό γραμματέα του οργανισμού Μπαν Γκι-Μουν για να παραμείνει για μια δεύτερη θητεία στη θέση αυτή και έκανε σχετική «σύσταση» στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, η οποία θα προχωρήσει την Τρίτη σε σχετική ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας κρίνεται αναμφίβολο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τάχθηκε ομόφωνα υπέρ μιας δεύτερης θητείας του Μπαν σε ψηφοφορία που έγινε δια βοής. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ψηφίσει την Τρίτη και πάλι μάλλον δια βοής.

Ο 67χρονος Μπαν έχει εξασφαλίσει την επανεκλογή του για μια δεύτερη πενταετή θητεία, σύμφωνα με διπλωμάτες.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε δια βοής την ακόλουθη απόφαση: το Συμβούλιο Ασφαλείας έχοντας εξετάσει το θέμα της σύστασης για το διορισμό του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, συστήνει στη Γενική Συνέλευση ο Μπαν Γκι-Μουν να διοριστεί γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για μια δεύτερη θητεία από την 1η Ιανουαρίου του 2012 ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016», δήλωσε ο πρεσβευτής της Γκαμπόν στον ΟΗΕ Νέλσον Μεσόν.

Η Ρωσία ήταν η τελευταία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που εξέφρασε χθες την υποστήριξή του στην παραμονή του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Μπαν για μια δεύτερη θητεία στον οργανισμό. Και οι δεκαπέντε χώρες μέλη του Συμβουλίου υποστηρίζουν τον Μπαν.

Ο Μπαν δεν έχει αντίπαλο για τη θέση αυτή, η τρέχουσα θητεία του ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου φέτος.