Τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη διετία θέτει ως στόχο ο προϋπολογισμός της Αυστραλίας, τον οποίο κατέθεσε ο Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σγουάν. «Θα πετύχουμε το στόχο αυτό, αφού η κυβέρνησή μας έχει ήδη δημιουργήσει 750.000 θέσεις εργασίας», δήλωσε η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ.

Η Αυστραλία θα δεχθεί συνολικά 185 χιλιάδες μετανάστες το επόμενο 12μηνο προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, απ’ αυτούς οι 125.850 θα γίνουν δεκτοί ως ειδικευμένοι μετανάστες και περίπου 58.600 στο πλαίσιο του προγράμματος επανασύνδεσης οικογενειών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει άμεσα 15.000 ειδικευμένους μετανάστες και να τους προωθήσει στην επαρχία.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη μείωση της ανεργίας, και γι’ αυτό το λόγο θα διαθέσει 558 εκατομμύρια δολάρια για τη μετεκπαίδευση επιπλέον 130.000 άνεργων πολιτών, με στόχο την ένταξη τους στο εργατικό δυναμικό της χώρας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Στο πλαίσιο αυτό θα τεθούν αυστηρότεροι όροι στη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας και αναπηρίας.

Το περιεχόμενο του προϋπολογισμού έγινε αποδεκτό με ανάμεικτα συναισθήματα. Έγκυροι οικονομολόγοι αλλά και η αντιπολίτευση κατηγορούν την κυβέρνηση Γκίλαρντ ότι απέφυγε να πάρει σκληρές αποφάσεις, να κάνει δραστικές περικοπές και να προβεί σε ουσιαστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ από την άλλη μεριά οργανώσεις κοινωνικής πρόνοιας κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απέφυγε να «αγγίξει» τους εύπορους και «στόχευσε» στα πλέον αδύναμα σώματα της κοινωνίας. Την κριτική τους αυτή, την εστιάζουν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλλει αυστηρότερα κριτήρια στη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας και αναπηρίας.