Η Ιαπωνία δήλωσε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι 28 εργαζόμενοι στα πυρηνικά έλαβαν υψηλές δόσεις ραδιενεργού ακτινοβολίας καθώς αγωνίζονταν για τη σταθεροποίηση της κατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας Φουκουσίμα Νταϊτσί.

Από τα 300 άτομα που εργάζονταν στη μονάδα αυτή, η οποία επλήγη από τον σεισμό και το τσουνάμι πριν από ένα μήνα, 28 έχουν συσσωρεύσει δόσεις ακτινοβολίας πάνω από 100 μιλισιβέρτ (mSv), τόνισε η ΙΑΕΑ, επικαλούμενη στοιχεία από τις ιαπωνικές αρχές.

«Κανένας εργαζόμενος δεν έλαβε μια δόση παραπάνω από τα ανώτατα όρια των 250 mSv για τον περιορισμό της έκθεσης των εργαζομένων σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης», αναφέρει σήμερα η εδρεύουσα στην Βιέννη ΙΑΕΑ.

Η μέση δόση για έναν εργαζόμενο σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι 50 μιλισιβέρτ σε διάστημα πέντε ετών. Τον περασμένο μήνα δύο εργαζόμενοι από τη μονάδα της Φουκουσίμα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αφότου τα πόδια τους εκτέθηκαν σε 170-180 μιλισιβέρτ όταν πάτησαν σε μολυσμένο νερό.

Έκτοτε συνήλθαν. Η Φουκουσίμα είναι η χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνομπίλ, πριν από 25 χρόνια, και οι ιαπωνικές αρχές την έχουν βαθμολογήσει ως την πιο σοβαρή σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη κλίμακα. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Τσερνομπίλ, κανείς δεν φαίνεται να έχει πεθάνει από την έκθεση σε ραδιενεργή ακτινοβολία.

TAGS