Ο πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά δήλωσε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «θα επαναληφθούν άμεσα οι εξαγωγές κακάο», του κατ’ εξοχήν εξαγωγικού προϊόντος εξαγωγών της δυτικοαφρικανικής χώρας, προσθέτοντας ότι γνωρίζει πως «έχει ήδη γίνει μεγάλη προεργασία, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Αναφερόμενος στις καταγγελθείσες από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις σφαγές στο δυτικό τομέα της δυτικοαφρικανικής χώρας, ο πρόεδρος Ουαταρά έδωσε την υπόσχεση ότι «η δικαστική έρευνα γι’ αυτές θα ανατεθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ)» του ΟΗΕ.

Όσον αφορά την απρόσκοπτη επαναλειτουργία των ξένων τραπεζών στη χώρα, ο πρόεδρος Ουαταρά εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα να καταστεί δυνατόν όλα τα υποκαταστήματά τους να λειτουργήσουν εκ νέου». Στη διάρκεια της πεντάμηνης μετεκλογικής αναταραχής πολλές ξένες τράπεζες, ιδίως γαλλικές, ανέστειλαν τη λειτουργία τους στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

«Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν να διασφαλιστεί γρήγορα η δημόσια τάξη, ιδίως στην περιοχή του Αμπιτζάν», υπογράμμισε ο πρόεδρος Ουαταρά, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος Ουαταρά ανέφερε στις ίδιες δηλώσεις ότι ο τέως πρόεδρος Γκμπαγκμπό βρίσκεται μεν μακριά από το Αμπιτζάν, παραμένει όμως στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Κατά πληροφορίες τις οποίες παρέσχε ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αμπιτζάν ο Γκμπαγκμπό βρίσκεται ήδη «κάπου στο βόρειο τομέα της Ακτής του Ελεφαντοστού».

Εξάλλου ο πρόεδρος Ουαταρά ανήγγειλε ότι «εντός των προσεχών ημερών θα είναι εφικτό να εγκατασταθεί στο προεδρικό μέγαρο».