Εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διέπραξαν οι δυνάμεις του πρώην προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό και αυτές του νέου προέδρου Αλασάν Ουαταρά διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των έξι μηνών που διήρκησε η μετεκλογική κρίση στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Περίπου 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένα εκατομμύριο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τις αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού, εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων που σημειώθηκαν μετά την άρνηση του πρώην προέδρου Γκμπαγκμό να αποχωρήσει από την εξουσία και να αναγνωρίσει τη νίκη του αντιπάλου του Ουαταρά στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010.

Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία δίνει το λόγο στα θύματα και τους αυτόπτες μάρτυρες των σφαγών, των βιασμών και των ανθρωποκυνηγητών, που σημειώθηκαν κυρίως στα τέλη Μαρτίου στην περιοχή Ντουεκουέ στα δυτικά της χώρας.

«Πολύ σοβαρές παραβιάσεις και πλήγματα στα ανθρώπινα δικαιώματα διαπράχθηκαν μετά τη σύλληψη του Γκμπαγκμπό από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Ακτής Ελεφαντοστού (FRCI, που είναι πιστές στον Ουαταρά), ενώ άνδρες που μάχονταν στο πλευρό τους επεσήμαναν ότι οι άνθρωποι που ανήκουν σε εθνοτικές ομάδες οι οποίες θεωρούνται ότι είναι πιστές στον Γκαμπγκμπό εξακολουθούν να είναι στόχος επιθέσεων», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση αναφέρεται επίσης και στη δολοφονία εκατοντάδων ανδρών στο Ντουεκουέ από τις FRCI «με βάση πολιτικούς και εθνοτικούς παράγοντες. Προτού τους σκοτώσουν ζητούσαν από τα θύματα να τους πουν το όνομά τους και να παραδώσουν τις ταυτότητές τους. Εκατοντάδες ταυτότητες βρέθηκαν δίπλα στις σορούς».

Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει «την απραξία» της αποστολής του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού (ONUCI) η οποία έχει τη βάση της μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο που διαπράχθησαν οι δολοφονίες στο Ντουεκουέ».