Τη λήψη νέων μέτρων για να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση στο σταθμό της Φουκουσίμα, η μεγαλύτερη που έχει ποτέ σημειωθεί στη χώρα, εξετάζει η Ιαπωνία.

Μία πιθανή επιλογή θα ήταν να καλυφθούν οι αντιδραστήρες 1, 3 και 4 του πυρηνικού σταθμού με ένα ειδικό ύφασμα που συγκρατεί τα ραδιενεργά σωματίδια, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Η εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν έγραψε επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχου ότι με το ειδικό ύφασμα θα καλυφθούν οι στέγες και οι τοίχοι των εξωτερικών κτισμάτων των αντιδραστήρων 1, 3 και 4, που έχουν εν μέρει καταστραφεί από εκρήξεις.

Στο άρθρο δεν διευκρινίζεται από ποιο υλικό θα είναι κατασκευασμένο το ύφασμα αυτό. Προστίθεται πάντως ότι οι αρχές μπορεί να αναπτύξουν συστήματα εξαερισμού με στόχο να αποφευχθεί η συγκέντρωση αερίου και νέες εκρήξεις στα κτίρια των αντιδραστήρων

Το Τόκιο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα δεξαμενόπλοιο για να συγκεντρώσει σ’ αυτό το μολσυμένο με ραδιενέργεια νερό που υπάρχει στα κτίρια των τουρμπίνων δίπλα στους αντιδραστήρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς και σε μια σήραγγα που βρίσκεται κοντά στον αντιδραστήρα 2 και καταλήγει στο εξωτερικό του κτιρίου.

Λίμνες με μολυσμένο νερό έχουν δημιουργηθεί γύρω από τα κτίρια αφού συνεργεία έριξαν νερό στους αντιδραστήρες για να ψύξουν τις ράβδους καυσίμου τους που είχαν υπερθερμανθεί.