Εντολή για επείγοντα έλεγχο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ιαπωνίας έδωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν κάποια μέρα τις ίδιες ζημιές με αυτές που υπέστη ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπάνρι Καϊέντα απηύθυνε επιστολή στους γενικούς διευθυντές εννέα τοπικών εταιριών ηλεκτρισμού καθώς και σε δυο ακόμα που διαχειρίζονται πυρηνικούς σταθμούς.

Στην Ιαπωνία υπάρχουν 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες και όλοι τους βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Υστερα από μελέτη των μηχανισμών και των κενών που οδήγησαν στην καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ζήτησε να ελεγχθούν αμέσως όλοι οι εν λειτουργία πυρηνικοί αντιδραστήρες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθούν οι κίνδυνοι επανάληψης μιας πυρηνικής καταστροφής όπως αυτή στη Φουκουσίμα.

Οσον αφορά τις εγκαταστάσεις που σήμερα δε λειτουργούν ή είναι υπό κατασκευή, αυτές δεν θα μπορεί κανείς να τις εκμεταλλευτεί εάν προηγουμένως δεν ελεγχθούν, ανακοίνωσε ο υπουργός.