Έκτακτο σχέδιο για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μόλυνσης με ραδιενέργεια εμπορικών πλοίων που έρχονται από την Ιαπωνία και την Ασία προετοιμάζει το Αμβούργο.

Οι λιμενικές αρχές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας και τις τελωνειακές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times Deutschland (FTD). Εκτιμάται ότι οι τελωνειακές αρχές θα επιφορτιστούν με τον έλεγχο των πλοίων που έχουν ελλιμενιστεί στην Ιαπωνία ή έχουν περάσει πλησίον της Ιαπωνίας.

«Το λιμάνι του Αμβούργου που είναι και το μεγαλύτερο της Γερμανίας έχει το πλεονέκτημα ότι τα πλοία κατά κανόνα ελλιμενίζονται πρώτα σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια», όπως είπε εκπρόσωπος των αρχών στην FTD. Προηγείται ως σταθμός το λιμάνι του Ρότερνταμ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ολλανδικές αρχές ζητούν κατάλογο με τους δέκα τελευταίους σταθμούς που έκαναν πλοία προερχόμενα από την Ασία. Ζητούν επίσης από τους πλοιάρχους να εγγυηθούν γραπτώς ότι τα πλοία δεν ήρθαν σε επαφή με ακτινοβολία, ενώ στη συνέχεια ειδική ομάδα πραγματοποιεί έλεγχο για ραδιενέργεια στα πλοία.

Αρμόδιοι για τον έλεγχο των πλοίων εκτιμούν πάντως στην εφημερίδα ότι «είναι πολύ περίπλοκο να βρεθεί μία λύση» και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ευρωπαϊκά λιμάνια να μην επιτρέψουν τον ελλιμενισμό πλοίων προερχόμενων από την Ιαπωνία.