Πριν λίγες μέρες ένας 64χρονος αγρότης από την περιοχή της Φουκουσίμα  κρεμάστηκε θρηνώντας για τα άχρηστα πια προϊόντα του. Καθώς τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στις εξελίξεις με επίκεντρο τους αντιδραστήρες του πυρηνικού αντιδραστήρα, γύρω τους εκτυλίσσεται ένα δράμα, αυτό των ανθρώπων που ξεσπιτώθηκαν και πολύ δύσκολα θα ξαναδούν τα σπίτια τους.

Περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά το σεισμό των 9 Ρίχτερ και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε, η μεγαλύτερη πυρηνική κρίση μετά το Τσέρνομπιλ βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς μία ταχεία λύση στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα Daiichi δείχνει ολοένα και πιο μακρινή.

Η τελευταία και πολύ κακή εξέλιξη αφορά τον εντοπισμό πλουτωνίου στο έδαφος ενώ ραδιενέργεια μετρήθηκε στη θάλασσα, σε λαχανικά και ακόμα και στο νερό του Τόκιο, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε ακτίνα χιλιομέτρων γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Τώρα, βλέπουν ένα νέο Τσέρνομπιλ να εξελίσσεται στη γη των προγόνων τους. Η ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το ουκρανικό εργοστάσιο, που είχε εκκενωθεί μετά το πυρηνικό ατύχημα, παραμένει έρημη γη.