Τον κίνδυνο οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό  εργοστάσιο της Φουκουσίμα να έχουν εισπνεύσει ραδιενεργή σκόνη παραδέχτηκε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας, χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις να αποφεύγουν το νερό της βρύσης, μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

Η πίεση αυξήθηκε ξανά σήμερα στον πιο κατεστραμμένο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, τον αντιδραστήρα 3, με αποτέλεσμα οι εργάτες που βρίσκονται στο εργοστάσιο να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφήσουν να διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα ποσότητα ραδιενεργού νέφους, προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση και να αποφευχθεί η πιθανότητα έκρηξης.

Η αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 2 μπορεί να λειτουργήσει μερικώς σήμερα. «Είναι πιθανό κάποια συστήματα να μπορέσουν να λειτουργήσουν σήμερα, όπως για παράδειγμα το σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού, που έχει φίλτρα άνθρακα τα οποία περιορίζουν το ραδιενεργό ιώδιο στην αίθουσα ελέγχου», σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας.

Εντωμεταξύ η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας επιβεβαίωσε σήμερα ότι συνδέθηκαν καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μικρότερες ζημιές από το σεισμό, καθώς και οι δύο ήταν κλειστοί.

Οι αρχές διαβεβαιώνουν πως δεν έχει διαρρεύσει πολύ νερό στο έδαφος μετά τις προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων, καθώς χιλιάδες τόνους νερού έχουν ριχτεί κυρίως στους αντιδραστήρες 3 και 4. Η υπηρεσία πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν λάθη στους ελέγχους ασφαλείας του εργοστασίου. Δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν πως η διαχειρίστρια εταιρεία του Φουκουσίμα 1 Tokyo Elecrtic Power είχε πλαστογραφήσει τα πιστοποιητικά ελέγχου ηλεκτρονικού εξοπλισμού πριν τον σεισμό της 11ης Μαρτίου.