Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία θα ξεπεραστεί αποτελεσματικά, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο.

Η ΙΑΕΑ «εργάζεται με όλα τα μέσα που διαθέτει, σε συνεργασία με άλλες χώρες και άλλες διεθνείς οργανώσεις, για να βοηθήσει την Ιαπωνία να δώσει τέλος στην κρίση και να μειώσει τις συνέπειες το μέγιστο δυνατό», προσέθεσε ο ιάπωνας διπλωμάτης κατά την έναρξη έκτακτης συνόδου του συμβουλίου κυβερνητών της ΙΑΕΑ στη Βιένη.

«Η κρίση δεν έχει ακόμη φτάσει στο τέλος της και η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι παραμένει πολύ σοβαρή», σημείωσε ο Αμάνο προσθέτοντας ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κρίση θα ξεπεραστεί αποτελεσματικά».

Εξάλλου η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι οι πυροσβέστες ανέβαλαν τη ρίψη θαλασσινού νερού στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα όταν εθεάθη γκρίζος καπνός πάνω από το κτίριο του αντιδραστήρα.

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει λίγο αργότερα ότι σταμάτησε να βγαίνει καπνός από τον αντιδραστήρα, ενώ η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει τα αίτια πρόκλησης του καπνού αυτού.

Παράλληλα ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Τετσούρο Φουκουγιάμα δήλωσε σήμερα ότι είναι ασφαλή τα τρόφιμα που παράγονται στην Ιαπωνία έξω από τη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Η Αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου για τα Πυρηνικά (NRC) ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι η κατάσταση «δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3» στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, «οι οποίοι έχουν αναμφίβολα υποστεί ζημιές στο επίπεδο της καρδιάς των αντιδραστήρων».

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έθεσε σήμερα δισκία ιωδίου στη διάθεση των υπαλλήλων του και των οικογενειών τους που διαμένουν στην Ιαπωνία.

Στο στάδιο αυτό, «τίποτε δεν δείχνει ότι θα χρειαστεί η λήψη» των δισκίων αυτών, αλλά «για λόγους πρόληψης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέτει τα δισκία αυτά στη διάθεση του προσωπικού της και των οικογενειών τους για τη χρήση τους μόνον στην περίπτωση συγκεκριμένης εντολής προς αυτήν την κατεύθυνση, αν αλλάξουν οι συνθήκες», διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.