Μετά τος περιπτώσεις μολυσμένων από ραδιενέργεια λαχανικών, γάλακτος και νερού στην Ιαπωνία είναι πολύ πιθανό σήμερα να ανακοινωθούν και νέες απαγορεύσεις σχετικά με τρόφιμα, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση.

«Είναι πολύ πιο σοβαρή η κατάσταση από αυτή που όλοι πιστεύαμε τις πρώτες ημέρες, όταν θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να περιοριστεί στα 20 ως 30 χιλιόμετρα», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Πίτερ Κόρντιγκλέι.

Ο Κόρντιγκλέι επισήμανε πως ο ΠΟΥ δεν έχει αποδείξεις ότι μολυσμένα τρόφιμα από την περιοχή της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι, έχουν φτάσει σε άλλες χώρες.

«Δεν μπορούμε να συνδέσουμε το Νταΐτσι με την εξαγωγική αγορά. Αλλά μπορούμε να υποθέσουμε πως ορισμένα προϊόντα που έχουν μολυνθεί πέρασαν έξω από τη ζώνη της μόλυνσης», υπογράμμισε.

Ο ίδιος είπε ακόμα πως ειδικοί του ΠΟΥ θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν εντός της ημέρας περισσότερες οδηγίες. Προειδοποίησε όμως ότι είναι δύσκολο προς το παρόν να γνωρίζει κάποιος αν τα ραδιενεργά υλικά που ανιχνεύτηκαν σε κάποια τρόφιμα στην Ιαπωνία προέρχονται από το συγκεκριμένο εργοστάσιο.