Ο λαός της Λιβύης θα πάρει τα όπλα εναντίον των δυτικών δυνάμεων εάν επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της χώρας του, δήλωσε ο Μουάμαρ Καντάφι σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση.

«Εάν λάβουν μια τέτοια απόφαση αυτό θα είναι χρήσιμο για τη Λιβύη, διότι ο λαός της θα δει την αλήθεια, ότι αυτό που θέλουν είναι να πάρουν τον έλεγχο της Λιβύης και να κλέψουν το πετρέλαιό της», δήλωσε ο Καντάφι σε συνέντευξή του που μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

«Τότε ο λαός της Λιβύης θα πάρει τα όπλα εναντίον τους», πρόσθεσε ο Καντάφι στη συνέντευξη, η οποία δόθηκε στα αραβικά και προβλήθηκε σήμερα με τουρκικό υποτιτλισμό.

Στο μεταξύ σφοδρές μάχες προκάλεσαν το κλείσιμο ενός από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, στη Ζαουίγια, 50 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, δήλωσε στέλεχος του διυλιστηρίου σήμερα.

Το διυλιστήριο στη Ζαουίγια είναι το μεγαλύτερο που επεξεργάζεται βενζίνη κατάλληλη για αυτοκίνητα στη Λιβύη, κι έχει συνολική παραγωγική δυνατότητα 120.000 βαρέλια την ημέρα. Λειτουργεί στο 70% των δυνατοτήτων του τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους το διυλιστήριο θα λειτουργήσει εκ νέου αργότερα σήμερα, όμως δεν είναι σαφές το εάν κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό.