Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη για να συνδράμει στις επιχειρήσεις εκκένωσης της περιοχής και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Οι στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ). Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στη Γαλλία, η Άστον είπε ότι η Ε.Ε διερευνά το ενδεχόμενο αποστολής «σε μία συνετή βάση σχεδιασμού» με «μία πιθανή ανάμειξη της ΚΕΠΠΑ».

«Αυτή η ανάμειξη θα σήμαινε τη συνδρομή στις προσπάθειες εκκένωσης της περιοχής και στις ανθρωπιστικές προσπάθειες», εξήγησε η Άστον.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε η Άστον ενόψει της έκτακτης συνόδου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε για τη Λιβύη αύριο και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε την Παρασκευή, η οποία θα ασχοληθεί με την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική και κυρίως στη Λιβύη.

Η Άστον δεν ανέφερε την πιθανότητα επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, ένα ενδεχόμενο υπό συζήτηση τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω πληροφοριών που αναφέρουν ότι η Βρετανία και η Γαλλία επιδιώκουν την επιβολή του με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.