Το κρατικό επενδυτικό ταμείο Libyan Investment Authority (LIA) που διαχειρίζεται τα δισεκατομμύρια δολάρια των εσόδων από το πετρέλαιο της Λιβύης φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει τα πολυτελή γραφεία του στο Λονδίνο. Από το μπαλκόνι της εταιρείας κρέμεται ακόμα μία σημαία της Λιβύης και ένα πανό που ζητεί να δοθεί τέλος «στην αιματοχυσία».

Σε δύο επισκέψεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα στο κτίριο, που βρίσκεται κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο στην περιοχή Μέιφερ, δεν υπήρχε κανείς στο κτίριο.

Μία Βρετανίδα που άνοιξε την πόρτα του κτιρίου σήμερα δήλωσε ότι είναι η καθαρίστρια και ότι τα γραφεία της εταιρείας Dalia Advisory είναι κλειστά, ενώ δεν είχε ιδέα πότε θα επιστρέψει κάποιος από την εταιρεία.

Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιβάλλει νέες κυρώσεις εναντίον της Λιβύης και συγκεκριμένα εναντίον του LIA.

Το LIA δημιουργήθηκε το 2006 για να διαχειρίζεται τα έσοδα της Λιβύης από το πετρέλαιο και έχει περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, η εταιρεία Dalia Advisory λειτουργεί ως «βιτρίνα» για το LIA, το οποίο έχει μετοχές σε πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες, ανάμεσά τους η ιταλική τράπεζα UniCredit, ο ιταλικός όμιλος αεροναυπηγικής και άμυνας Finmeccanica και ο βρετανικός εκδοτικός οίκος Pearson.

Ο επικεφαλής του LIA Μοχάμεντ Λάιας είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι οι βασικές επενδύσεις του ταμείου έχουν γίνει στο Λονδίνο, σύμφωνα με εμπιστευτικό διπλωματικό τηλεγράφημα των ΗΠΑ που διέρρευσε μέσω του ιστότοπου WikiLeaks.

Όπως είχε υπογραμμίσει ο Λάιας το LIA προτιμά το Λονδίνο αντί των ΗΠΑ εξαιτίας της ευκολίας με την οποία γίνονται εκεί οι συναλλαγές και το μάλλον μη περίπλοκο φορολογικό σύστημα της χώρας.