Νέα έκκληση να ναυλωθούν εκατοντάδες αεροσκάφη για να απομακρύνουν τον κόσμο από τη Λιβύη απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καθώς οι άνθρωποι που επιχειρούν να εγκαταλείψουν τη χώρα σχηματίζουν ουρά πολλών χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Τυνησία.

«Είναι εκτεθειμένοι στο δριμύ ψύχος, τη βροχή και πολλοί από αυτούς έχουν περάσει τρεις ή τέσσερις νύχτες στο ύπαιθρο», τόνισε εκπρόσωπος της Αρμοστείας, «πρόκειται πραγματικά για ένα χάος. Υπολογίζεται ότι 77.320 άνθρωποι έχουν περάσει στην Αίγυπτο και άλλοι τόσοι, ίσως κατά 10.000 περισσότεροι, κατάφεραν να περάσουν στην Τυνησία».

Στος Ρας Τζεντίρ της Τυνησίας, στα σύνορα με τη Λιβύη, ο συνταγματάρχης Μοέζ Ντασράουι, επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας τόνισε ότι περίπου 10.000 λίβυοι πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στην Τυνησία μέσω της περιοχής αυτής και εξέφρασε φόβους για «ανθρωπιστική καταστροφή».

Την ίδια ώρα η Ιταλία εκτιμά πως υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δυνάμει «λαθρομετανάστες» στη Λιβύη, που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα κατευθυνόμενοι ανατολικά ή δυτικά και πιθανότατα προς την Ιταλία όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι.

Η Ιταλία έχει ήδη δεχθεί πάνω από 6.000 μετανάστες από την Τυνησία μετά την κρίση που ξέσπασε στη χώρα αυτή.

Η Ρώμη ανακοίνωσε χθες το βράδυ την απόφασή της να στείλει ανθρωπιστική αποστολή στην Τυνησία για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη.