Μεγάλη θεωρεί ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Πάολο Ρομάνι την πιθανότητα ο Μουαμάρ Καντάφι να κάνει μια κίνηση απελπισίας για να υπερασπιστεί το καθεστώς του και να ξεφύγει από την πολιορκία στην οποία βρίσκεται.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ινδίας δέχεται επικρίσεις επειδή απέτυχε να απομακρύνει γρήγορα τους πολίτες της από τη Λιβύη.

Το ένα τέταρτο των περίπου 18.000 Ινδών, οι περισσότεροι εκ των οποίων απασχολούνται στον πετρελαϊκό τομέα, στον τομέα των κατασκευών και της υγείας στη Λιβύη, απομακρύνθηκαν από τη χώρα με ναυλωμένα κρουαζιερόπλοια ή με πτήσεις του κρατικού αερομεταφορέα, της Air India.

Η Κίνα απομάκρυνε 32.000 πολίτες της σε μία επιχείρηση για την οποία επιστρατεύθηκαν τέσσερα στρατιωτικά αεροσκάφη τύπου IL-76, ναυλωμένα αεροσκάφη και μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών τους και οι τελευταίοι Αμερικανοί θα εγκαταλείψουν την Τρίπολη την Παρασκευή.

Το ινδικό Ναυτικό έχει στείλει τρία πλοία για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις, αλλά θα χρειαστεί μία εβδομάδα μέχρι να φτάσουν στη Λιβύη.