Οι ηγέτες του Ιράν θα προτιμούσαν να σφαγιάσουν το λαό παρά να παραδώσουν την εξουσία, δήλωσε Ιρανός διπλωμάτης που έφυγε για το Παρίσι με την οικογένειά του,  μιλώντας για τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο όπως στην Τυνησία, την Αίγυπτο ή τη Λιβύη.

Ο Άχμεντ Μαλεκί, ο οποίος ήταν υποπρόξενος στο προξενείο του Ιράν στο Μιλάνο, είναι ο τελευταίος αξιωματούχος που αυτομολεί από το ισλαμικό κράτος και εντάσσεται στην εδώ και ένα χρόνο συσταθείσα οργάνωση της αντιπολίτευσης που αποκαλείται Πράσινο Κύμα.

Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι οι Ιρανοί που έχουν επηρεαστεί από τις εικόνες από τη λαϊκή εξέγερση στη Βόρεια Αφρική αντιμετωπίζουν ένα καθεστώς πολύ πιο βίαιο από εκείνα της Αιγύπτου, της Τυνησίας ή της Λιβύης.

«Στη διάρκεια των τελευταίων 32 ετών, ο μοναδικός στόχος του καθεστώτος ήταν να διατηρήσει την εξουσία», είπε στο Reuters. «Προτίθενται να καταφύγουν σε οποιοδήποτε μέτρο, μεταξύ των οποίων και την σφαγή και την αιματοχυσία για να διατηρήσουν την εξουσία».

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν στις 14 Φεβρουαρίου όταν χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εξεγερθέντες στην Αίγυπτο και την Τυνησία που ανέτρεψαν τους ηγέτες τους.

Οι ισλαμιστές ηγέτες του Ιράν, που επιδιώκουν να αποφύγουν την επανάληψη των μαζικών συγκεντρώσεων που ξέσπασαν μετά τις εκλογές του 2009, προειδοποίησαν ότι θα αντιμετωπίσουν τις όποιες παράνομες συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης.