Οι συνήγοροι του ρώσου εμπόρου όπλων Βικτόρ Μπούτ, ο οποίος παρουσιάσθηκε χθες ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη, δήλωσαν πως πρόκειται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να μην πραγματοποιηθεί η δίκη του, της οποίας δικάσιμος ορίσθηκε για τον Σεπτέμβριο.

Η έναρξη της δίκης του 44χρονου Μπουτ, ρώσου υπηκόου ο οποίος εκδόθηκε από την Ταϊλάνδη τον περασμένο Νοέμβριο, ορίσθηκε για τις 12 Σεπτεμβρίου από τη δικαστή Σίρα Σέιντλιν. Εν τούτοις η έδρα θα αναμένει προηγουμένως τα αντεπιχειρήματα της υπεράσπισης, η οποία υποστηρίζει πως η δίκη θα πρέπει να ακυρωθεί.

Μία από τις συνηγόρους του Μπουτ, η Σαμπρίνα Σροφ, τόνισε κατά την ακροαματική διαδικασία πως θα ζητήσει να ακυρωθεί η δίκη «εξαιτίας παράνομης έκδοσης» του πελάτη της. Οι συνήγοροι τονίζουν επίσης πως τα εγκλήματα που αποδίδονται στον κατηγορούμενο δεν διαπράχθηκαν εντός του αμερικανικού εδάφους.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την προοπτική μίας πολύμηνης και επίπονης διαδικασίας για την επιλογή του σώματος των ενόρκων, οι οποίοι θα κλητευθούν για την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο Μπουτ, ο οποίος κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, παρέστη στη χθεσινή διαδικασία, αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ήταν σκιά του αλλοτινού εαυτού του, ευρισκόμενος «σε οικτρή κατάσταση, ανταλλάσσοντας μόλις λίγες λέξεις με τη σύζυγό του Άλα».

«Εν σχέσει με τους δύο μήνες που πέρασαν, έμοιαζε κάποιος άλλος», τόνισε η ίδια στους πολυπληθείς εκπροσώπους του ρωσικού Τύπου στη δίκη. «Έχει όμως ακμαίο ηθικό», έσπευσε να τους τονίσει.

Ο πρώην κυβερνήτης αεροσκάφους και μεταφραστής του ρωσικού στρατού, επονομαζόμενος και «ο έμπορος του θανάτου», Μπουτ είχε αρνηθεί την ενοχή του στις 17 Νοεμβρίου και αντιμετωπίζει βαριά ποινή, το ύψος της οποίας κυμαίνεται από ισόβια δεσμά έως κάθειρξη 25 ετών, σε περίπτωση που κριθεί ένοχος.

Ο Μπουτ κατηγορείται πως χρησιμοποίησε έναν στόλο αεροσκαφών για να μεταφέρει όπλα στην Αφρική, τη Νότιο Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Έχοντας επτά ψευδώνυμα, μιλώντας έξι γλώσσες, ο Μπουτ -που ενέπνευσε τον κινηματογραφικό ήρωα που ενσάρκωσε ο Νίκολας Κέιτζ στην ταινία «Ο Άρχοντας του Πολέμου» (Lord of War) το 2005-θεωρείτο από κάποιους ως μέλος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.