Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας μίλησε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ξεκαθάρισε πως «αυτοί που μπορούν να πείσουν τον Πούτιν να τερματίσει αυτό τον πόλεμο είναι οι Κινέζοι».

Ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι είπε πως «τον Ιανουάριο του 2022 υπήρξε μια σύντομη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στο Καζακστάν εκ μέρους του προέδρου Τοκάγεφ και οι Κινέζοι τού είπαν να πάρει τα στρατεύματά του και να φύγει κι έτσι έκανε».

Ερωτηθείς για τη διήμερη διάσκεψη που σκοπεύει να φιλοξενήσει η ελβετική κυβέρνηση τον Ιούνιο, με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας είπε πως εύχεται να βγει κάτι καλό, ωστόσο τόνισε πως λείπει ένα σημαντικό στοιχείο για να υπάρξει μια κάποιου είδους ειρηνευτική συμφωνία κι αυτό είναι η βούληση του επιτιθέμενου, δηλαδή της Ρωσίας.

«Δεν έχω ακούσει καμιά δήλωση από τον επιτιθέμενο ότι επιθυμεί την ειρήνη. Αντιθέτως, είπε δημόσια ότι οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι με πριν και ο αρχικός στόχος ήταν να “σβήσει” το ουκρανικό κράτος και να αρνηθεί την ύπαρξη της Ουκρανίας ως ανεξάρτητο, δημοκρατικό, κυρίαρχο Κράτος» σημείωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως «η πρόκληση είναι να σταματήσει ο επιτιθέμενος τη δράση του» και εκτιμώντας πως αν η Ελβετία είχε κάποιους Πάτριοτ για τους Ουκρανούς, αυτό θα βοηθούσε πολύ περισσότερο.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί έλλειψης πλήρους ενότητας στην ΕΕ απέναντι στη ρωσική απειλή, επισήμανε ότι «η ΕΕ είναι συνομοσπονδία και οι συνομοσπονδίες είναι πολύ δύσκολο να συντονίσουν τις δράσεις τους», ενώ σχολίασε -μεταξύ άλλων- ότι το ζήτημα της άμυνας βρίσκεται στον πυρήνα της κυριαρχίας και οι χώρες είναι πολύ διστακτικές σε ό,τι αφορά τέτοιου είδους ζητήματα.