Φορτηγό πλοίο απέπλευσε από ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας σήμερα μετά την φόρτωσή του, παραμένοντας ωστόσο κοντά στο λιμάνι, δήλωσε πηγή του κλάδου, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Το σκάφος είναι το τελευταίο που αποπλέει από ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας από τότε που το Κίεβο δημιούργησε έναν προσωρινό «ανθρωπιστικό διάδρομο» ύστερα από την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία που είχε επιτρέψει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών δημητριακών.

Την περασμένη εβδομάδα δύο φορτηγά πλοία απέπλευσαν από το λιμάνι Τσορνομόρσκ μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τρία φορτηγά πλοία οδεύουν προς ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας για περαιτέρω εξαγωγές τροφίμων και χάλυβα. Ανέφερε ότι πρόκειται για τα φορτηγά πλοία Azara, Ying Hao 01 και Eneida και δήλωσε ότι επρόκειτο να παραλάβουν φορτία 127.000 μετρικών τόνων αγροτικών προϊόντων και σιδηρομεταλλεύματος για την Κίνα, την Αίγυπτο και την Ισπανία. Δύο ακόμα σκάφη βρίσκονταν στα λιμάνια σε διαδικασία φόρτωσης.

Αφού εισέβαλε πέρυσι στην Ουκρανία, η Μόσχα απέκλεισε τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας για έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως προμηθευτές σιτηρών, με το Κίεβο και τους υποστηρικτές του στη Δύση να κάνουν λόγο για προσπάθεια εκβιασμού μέσω των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων. Η Μόσχα υποστήριξε ότι στα λιμάνια μπορεί να μεταφερθούν όπλα.

Τα λιμάνια άνοιξαν εκ νέου από τον Ιούλιο του 2022, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, που επέτρεψε στη Ρωσία να επιθεωρεί τα πλοία για πιθανή ύπαρξη όπλων. Ένα χρόνο αργότερα η Μόσχα εγκατέλειψε τη συμφωνία και επέβαλε εκ νέου αποκλεισμό, λέγοντας ότι αγνοήθηκαν τα αιτήματά της για καλύτερους όρους αναφορικά με τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.