Η περιποίηση του προσώπου είναι ένα θέμα που απασχολεί τις περισσότερες από εμάς. Υπάρχουν μέρες που ξυπνάμε με αλαβάστρινο πρόσωπο και μέρες που παρατηρούμε διάφορα «προβληματάκια» στο πρόσωπό μας (υπερβολική λιπαρότητα, σπυράκια ή έντονους πόρους), ακόμα κι αν έχουμε κάνει όλα τα σωστά βήματα της πρωινής και βραδινής ρουτίνας ομορφιάς μας. Απ’ ό,τι φαίνεται, λοιπόν, το μυστικό κρύβεται στις λεπτομέρειες…

Διαβάστε παρακάτω έξι απλά tips που θα σας εξασφαλίσουν εκθαμβωτική επιδερμίδα κάθε μέρα. Και το καλύτερο; Όλες οι συμβουλές είναι ως επί το πλείστον γρήγορες, εύκολες και οικονομικά προσιτές.

#1. Ξεφορτωθείτε την κρέμα ματιών

Οι κρέμες ματιών είναι εξαιρετικές στο να ενυδατώνουν το ξηρό δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών και να γεμίζουν προσωρινά τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, αλλά δεν κάνουν κάτι παραπάνω. Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε τις «σακούλες» και τους μαύρους κύκλους των ματιών με μια κρέμα που υπόσχεται πως θα τα κάνει όλα αυτά. «Εάν οι μαύροι κύκλοι οφείλονται σε απώλεια λίπους στο πρόσωπο, τότε καμία ποσότητα κρέμας ματιών δεν θα μειώσει την πιθανή εμφάνισή τους», δηλώνει η αισθητικός-δερματολόγος Dr Anjali Mahto. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι θεραπείες (όπως οι κρέμες ματιών ή οι λοσιόν) δεν διεισδύουν αρκετά βαθιά στο δέρμα», προσθέτει.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να εφαρμόζετε την ενυδατική κρέμα προσώπου σας στην περιοχή των ματιών, όπως και στα βλέφαρά σας. Θα παρατηρήσετε πως το δέρμα γύρω από τα μάτια σας θα είναι ακόμα ελαστικό και απαλό. Με άλλα λόγια, μια καλή ενυδατική κρέμα προσώπου είναι εξίσου αποτελεσματική με την κρέμα ματιών.

#2. Μειώστε τα οξέα

Τα άλφα υδροξυοξέα (ή AHAs) είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην περιποίηση της επιδερμίδας, ειδικά το γλυκολικό οξύ και το γαλακτικό οξύ. Είναι πολύ αποτελεσματικά στην απολέπιση του δέρματος, ελαχιστοποιούν την υπερμελάγχρωση, μειώνουν τους πόρους και εξομαλύνουν την ανομοιόμορφη υφή του δέρματος. Οι δερματολόγοι τα αγαπούν πολύ, αλλά είναι εύκολο να το παρακάνετε και να δημιουργήσετε ερυθρότητα και ερεθισμούς στο δέρμα σας.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας μέσω ενός καθαριστικού και όχι μέσω ενός τόνερ ή ενός ορού. Καθώς το προϊόν ξεπλένεται, θα είναι λιγότερο σκληρό για την επιδερμίδα.

#3. Μην πλένετε το πρόσωπό σας στο ντους

Ένα από τα πράγματα που λατρεύω τον χειμώνα είναι τα καυτά ντους. Μετά από μια κουραστική μέρα, που ψάχνω τρόπο να εξοικονομήσω έστω και πέντε λεπτά, συνηθίζω να πλένω το πρόσωπό μου με το καυτό νερό του ντους. Μέγα λάθος! Όταν σταμάτησα αυτή τη συνήθεια και άρχισα να πλένω το πρόσωπό μου με χλιαρό προς κρύο νερό, το δέρμα μου σταμάτησε να είναι κόκκινο, ξηρό ή ερεθισμένο.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πλένουμε το πρόσωπό μας στον νιπτήρα του μπάνιου με ελαφρώς ζεστό νερό, καθώς εκεί είναι πιο εύκολο να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του νερού. Ειλικρινά, η επιδερμίδα σας θα σας ευγνωμονεί γι’ αυτό.

#4. Αλλάζετε συχνά μαξιλαροθήκες

Αν αναρωτιέστε γιατί στη μια πλευρά του προσώπου σας εμφανίζονται περισσότερα σπυράκια και λιγότερα στην άλλη, τότε ο ένοχος είναι το μαξιλάρι σας. Πιο συγκεκριμένα, οι μαξιλαροθήκες είναι μέρος αναπαραγωγής σκόνης, ελαίων και βακτηρίων, οπότε η τακτική αλλαγή της μαξιλαροθήκης σας είναι ιδιαίτερα σημαντική αν κοιμάστε μπρούμυτα ή στο πλάι.

#5. Προσοχή στο πώς πλένετε τα μαλλιά σας

Τα λαδάκια μαλλιών, οι θρεπτικές μάσκες και τα conditioners μπορούν να μεταμορφώσουν τα θαμπά, ξηρά μαλλιά, αλλά ίσως είναι καλή ιδέα να τα κρατήσετε μακριά από το πρόσωπο και τη γραμμή των μαλλιών σας. «Τα conditioners μπορούν να παγιδεύσουν βακτήρια και να φράξουν τους πόρους και γι’ αυτό είναι υπαίτια για την ακμή στο μέτωπο», δήλωσε η Dr Mahto. «Τα conditioners είναι σχεδιασμένα για να ενυδατώνουν τα μακριά και πιο εύθραυστα μαλλιά, ενώ συχνά περιέχουν αρκετά βαριά συστατικά, όπως βαζελίνη, έλαιο jojoba, βούτυρο καριτέ ή άλλα προϊόντα με βάση τα έλαια».

Η λύση; Αν χρησιμοποιείτε conditioner στο ντους, φροντίστε να πλένετε το πρόσωπό σας τελευταίο για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα.

#6. Καθαρίστε το πρόσωπό σας δύο φορές τη νύχτα

Αν φοράτε μακιγιάζ και αντηλιακό κάθε μέρα, το να πλένετε το δέρμα σας δύο φορές το βράδυ θα εξαλείψει και το τελευταίο ίχνος μακιγιάζ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φραγμένων πόρων και όποιο προϊόν εφαρμόσετε στο πρόσωπό σας, θα απορροφάται και θα λειτουργεί πολύ καλύτερα.

Ορισμένες προτιμούν να χρησιμοποιούν πρώτα micellar water και στη συνέχεια καθαριστικό προσώπου σε νωπό δέρμα. Στην πραγματικότητα όμως, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε δύο ξεχωριστά προϊόντα αν δεν θέλετε.

Πηγή: Refinery29