Αυτές τις μέρες, τις γιορτινές, τα καλέσματα δίνουν και παίρνουν. Αυτό είναι, άλλωστε, το πνεύμα των εορτών: να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί πιο κοντά, να φάμε, να πιούμε, να γελάσουμε και να περάσουμε καλά. Φίλοι, συγγενείς, οικογένεια, αγαπημένα πρόσωπα – αφού η καθημερινότητα προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας απομακρύνει, τουλάχιστον αυτές τις μέρες είναι ευκαιρία να μαζευτούμε και να απολαύσουμε συχνά όμορφες στιγμές μαζί.

Η έννοια του κρασιού ως δώρο δεν είναι κάτι καινούριο για κανέναν μας. Πόσες φορές δεν έχουμε αγοράσει ένα ή περισσότερα μπουκάλια κρασί όταν πηγαίνουμε σε κάποιο φιλικό σπίτι, αντί, ας πούμε, για γλυκά ή λουλούδια; Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν είναι κακό, αφού αναδεικνύει την χρηστική πλευρά του κρασιού. Ωστόσο, ένα καλό οινικό δώρο, που μπορεί να είναι ένα καλό κρασί, κάποια αξεσουάρ, κλπ, θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από κάθε άνθρωπο με λεπτό γούστο, είτε είναι δηλωμένος οινόφιλος, είτε όχι.

Το κρασί ως δώρο στο γιορτινό κάλεσμα

Εφόσον αποφασίσουμε το δώρο που θα πάμε σε ένα κάλεσμα να είναι κρασί, τότε καλό θα είναι να… ψάξουμε λίγο το θέμα εκ των προτέρων. Βλέπετε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, το κρασί που θα φέρει ο επισκέπτης πρέπει να ανοιχτεί στο τραπέζι. Γι αυτό είναι φρόνιμο να φροντίσουμε να μάθουμε από πριν το μενού της βραδιάς. Αν, παραδείγματος χάρη, οι οικοδεσπότες τηρούν τις γιορτινές παραδόσεις και σχεδιάζουν να σερβίρουν γαλοπούλα ή χοιρινό, τότε ένα καλό ερυθρό κρασί από Merlot ή Αγιωργίτικο θα είναι σίγουρα πολύ καλές επιλογές. Αν πάλι τα εδέσματα είναι σερβιρισμένα σε μπουφέ και οι γεύσεις είναι πολλές και ποικίλες, τότε ένα καλό Pinot Noir θα «παίξει» όμορφα σε όλα τα επίπεδα.

Σε περίπτωση, βέβαια, που σκοπός μας δεν είναι να ταιριάξουμε το κρασί που θα φέρουμε με τα φαγητά του καλέσματος, αλλά να δώσουμε μία πιο ιδιαίτερη νότα στη βραδιά, μπορούμε πάντα να επιλέξουμε ένα καλό γλυκό κρασί, που θα αποτελέσει έναν όμορφο επίλογο στο γεύμα. Ένα Μοσχάτο από τη Λήμνο ή τη Σάμο, για παράδειγμα, θα ταιριάξει με τα επιδόρπια που περιέχουν φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ένα Βινσάντο από τη Σαντορίνη θα συνδυαστεί τέλεια είτε με ένα πλατώ τυριών, είτε με σιροπιαστά γλυκά ταψιού, ενώ μία παλαιωμένη Μαυροδάφνη θα αναδείξει εκπληκτικά κάθε σοκολατένιο γλυκό στο τραπέζι, ειδικά αν η σοκολάτα είναι bitter ή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.

Επίσης, είναι αδύνατον να πέσουμε έξω προσφέροντας μία σαμπάνια. Είναι πάντα ένα εκλεκτό δώρο, που θα εκτιμηθεί από όλους τους παρευρισκόμενους και, όταν ανοίξει, θα δώσει τη δική της μοναδική εορταστική πινελιά. Λόγω των ημερών, μάλιστα, μπορούμε να επιλέξουμε μία ροζέ Σαμπάνια, η οποία και πιο σπάνια είναι, αλλά και θα χρωματίσει τα ποτήρια μας, κλέβοντας τις εντυπώσεις.

Και κάτι σημαντικό: αν όντως πρόκειται να «ντύσουμε» οινικά το γιορτινό τραπέζι, καλό είναι να θυμόμαστε ότι κάθε φιάλη κρασιού έχει χωρητικότητα 750ml, το οποίο σημαίνει ότι θα μας «δώσει» 6 μεγάλα ποτήρια των 125ml. Μία φιάλη Σαμπάνιας, αντίστοιχα, παρότι έχει την ίδια χωρητικότητα, σερβίρεται σε μικρότερα και στενότερα ποτήρια τύπου «flute», η ιδανική δόση των οποίων είναι γύρω στα 100ml, κι έτσι θα την ευχαριστηθούν περισσότεροι. Αν λοιπόν ξέρουμε πόσο «γερά ποτήρια» είναι οι φίλοι μας, δεν είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσο κρασί θα πρέπει να φέρουμε, έτσι ώστε να μη μείνει κανείς παραπονεμένος. Τέλος, ειδικά για τέτοιου είδους εορταστικές περιστάσεις, αξίζει να επιλέξουμε φιάλες μεγαλύτερου μεγέθους, όπως οι «magnum», χωρητικότητας 1.5 λίτρων. Εκτός του ότι το διπλό μέγεθος θα «φτουρήσει» καλύτερα, το εντυπωσιακό μεγάλο μπουκάλι θα δημιουργήσει αίσθηση στο τραπέζι και θα ευχαριστήσει τον αποδέκτη του δώρου διπλά!

Το κρασί ως προσωπικό δώρο

Τι γίνεται όμως όταν αποφασίζουμε να προσφέρουμε κρασί ως δώρο σε έναν οινόφιλο για τις γιορτές; Στην περίπτωση αυτή, είναι καλό να ξέρουμε τόσο τις προτιμήσεις, όσο και το επίπεδο της οινικής του γνώσης, έτσι ώστε να κάνουμε την σωστή επιλογή. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για λάτρη της παράδοσης, θα προσανατολισθούμε σε μία επιλογή από τον παλαιό κόσμο, και μάλιστα από τις… κραταιές του δυνάμεις, όπως είναι η Γαλλία ή η Ιταλία.

Αν πρόκειται για θαυμαστή του ελληνικού αμπελώνα, τότε θα βρούμε στο εμπόριο πολλά αξιόλογα κρασιά από τις μεγάλες οινοπαραγωγικές ζώνες της Ελλάδας, όπως η Νάουσα, η Νεμέα, η Δράμα, και πολλές άλλες, που θα τον ικανοποιήσουν πλήρως.

Αν, από την άλλη, είναι τύπος που αγαπάει τις νέες εμπειρίες και τις οινικές αναζητήσεις, τότε σίγουρα μία νεοκοσμίτικη ετικέτα από την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική ή την Αργεντινή, θα είναι του γούστου του.

Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, είναι καλό να ξέρουμε από πριν κατά πόσο ο αποδέκτης του δώρου μας αγαπάει το λευκό ή το κόκκινο κρασί, για να επιλέξουμε ανάλογα. Εννοείται ότι η τιμή του δώρου μας θα είναι συνάρτηση του μεγέθους της υποχρέωσης ή την… αδυναμία μας προς το συγκεκριμένο πρόσωπο. Όσον αφορά στις οινικές του γνώσεις, αυτές θα καθορίσουν εάν η επιλογή μας θα είναι κάποια ετικέτα γνωστή και ευρείας αποδοχής ή (για τους πιο έμπειρους) αν θα προτιμήσουμε ένα πιο «ψαγμένο» κρασί από έναν λιγότερο γνωστό αλλά σίγουρα ανερχόμενο Έλληνα ή ξένο οινοποιό.

Για πιο ειδικές περιπτώσεις – και για ανθρώπους που ξέρουν να εκτιμήσουν μία τέτοια χειρονομία – μπορούμε να επιλέξουμε μία χρονολογημένη ετικέτα, η εσοδεία της οποίας να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για τον αποδέκτη (χρονιά γέννησης, επέτειο, κ.α.). Και αν η χρονιά που ψάχνουμε ανήκει στο… βαθύ παρελθόν, οπότε η αγορά ενός καλού κρασιού της συγκεκριμένης εσοδείας είναι δύσκολη ή πολύ ακριβή υπόθεση, δεν χάνουμε τίποτα να ψάξουμε αντίστοιχες χρονολογημένες ετικέτες σε Κονιάκ, Αρμανιάκ ή Πορτ, όπου μπορεί να είμαστε πιο τυχεροί.

Τέλος, αν ψάχνουμε για δώρο για έναν οινόφιλο με τεράστια οινική συλλογή, δεν χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Αντί να προσπαθήσουμε να… ανταγωνιστούμε το συλλεκτικό του δαιμόνιο, μπορούμε να του κάνουμε ένα προσωπικό – αλλά πάντα σχετικό – δώρο, που θα ολοκληρώσει την οινική του εμπειρία. Γι αυτό το σκοπό έχουμε πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές στη διάθεσή μας, όπως ένα καλό βιβλίο με θέμα το κρασί, ένα εκλεκτό αξεσουάρ (π.χ. ένα χειροποίητο ανοιχτήρι με χαραγμένη αφιέρωση), μία συνδρομή σε κάποιο οινικό club ή σε ένα Σεμινάριο Οινογνωσίας.

Φέτος λοιπόν, ας κάνουμε σε αυτούς που αγαπάμε δώρο την ευγένεια, τη φινέτσα, τη ζεστασιά του κρασιού. Και ας είναι τα φετινά Χριστούγεννα γεμάτα υγεία, αγάπη, χαρά και ελπίδα, για όλο τον κόσμο. Χρόνια Πολλά!…

Πηγή: in2life.gr