Ερωτικός μετανάστης: Όταν αλλάζεις μέρος και ζωή για την αγάπη σου

Πώς είναι να αφήνεις τον τόπο σου, τους φίλους σου, τη δουλειά σου και να ακολουθείς την καρδιά σου χιλιόμετρα μακριά


ΓΥΝΑΙΚΑ
0:09
12/09/2020
Ερωτικός μετανάστης: Όταν αλλάζεις μέρος και ζωή για την αγάπη σου
19
loading

«Παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι μπαλωμένο» έλεγε ο θυμόσοφος λαός και οι παλιοί το είχαν κάτι σαν… ευαγγέλιο. Και αν ερχόταν καμιά ξενόφερτη νύφη ή ξενόφερτος γαμπρός από άλλο χωριό ή πόλη, αυτόν τον τίτλο του «ξενόφερτου» τον κουβαλούσε στην πλάτη για μια ολάκερη ζωή.

Ερωτικός μετανάστης…. Τη σήμερον ημέρα όλο και περισσότεροι όχι δεν παίρνουνε «παπούτσι από τον τόπο τους», αλλά αφήνουν τον τόπο τους, τη ζωή τους, τους φίλους και συγγενείς και με την αγάπη οδηγό – ξέρω είναι σαν να διαβάζετε Λένα Μαντά – μετακομίζουν στο μέρος που βρήκαν τον μεγάλο έρωτα. Γιατί μόνο αν ο έρωτας είναι μεγάλος, παίρνεις μία τέτοια απόφαση: να τα αφήσεις όλα πίσω και να φτιάξεις από την αρχή μία νέα ζωή, με όποιο ρίσκο κρύβει αυτή η επιλογή. Που κρύβει ρίσκο, μη γελιόμαστε.

Ερωτική μετανάστρια, λοιπόν, είμαι κι εγώ… Με μικρότερο ρίσκο, όμως, αφού ελέω έρωτα επέστρεψα στον τόπο μου, αφήνοντας όμως τη ζωή που είχα δημιουργήσει στην Αθήνα μετά από 14 χρόνια. Άφησα πίσω φίλους, παρέες, συνήθειες, μια καθημερινότητα τρελή μεν, αλλά ωραία δε για τα δικά μου δεδομένα.

Κι έφτασα, λοιπόν, στα 33 μου σε μία νέα αφετηρία, σε ένα νέο ξεκίνημα. Το «φτου και από την αρχή» δεν το σκέφτηκα καν. Γιατί, αν το είχα σκεφτεί, δεν θα έπαιρνα την απόφαση. Και στην τελική μια ζωή την έχουμε, αν δεν πάρουμε κι ένα ρίσκο τι θα έχουμε να θυμόμαστε;

Κάθε αρχή και δύσκολη

Και αυτό ακριβώς σκεφτόμουν κάθε φορά που αναρωτιόμουν αν έκανα καλά. Γιατί την αμφιβολία την έχεις - πάντα θα την έχεις - αν έκανες καλά. Αν σωστά έπραξες που τα «βρόντηξες όλα» για έναν έρωτα. Και αυτό το τελευταίο «τα παράτησα όλα για χάρη σου» είναι ατάκα που παίζει σε όλους μα όλους τους καβγάδες, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Ο πρώτος καιρός, λοιπόν, έχει μπόλικο ενθουσιασμό για το καινούργιο και αγωνία γι’ αυτά που θα έρθουν. Ειδικά, αν βρισκόσουν σε μία φάση της ζωής σου που ένιωθες ότι ήσουν σε ένα τέλμα, αυτό το νέο ξεκίνημα είναι το restart που αποζητούσες. Εξάλλου, όταν μιλάμε για «ερωτικό μετανάστη» εννοούμε κυρίως κάποιον μετά τα 30 που έχει ήδη μία στρωμένη ζωή και δουλειά και τα αλλάζει όλα.

Και καθώς δικτυώνεσαι στο νέο τόπο, ανακαλύπτεις σιγά-σιγά πως υπάρχουν και άλλοι σαν κι εσένα. «Ερωτικός μετανάστης», «Κι εσύ;», «Κι εγώ». Τον πρώτο καιρό οι συστάσεις έχουν χαμόγελο, με τα χρόνια έχουν το ύφος που έπαιρνες παλιά αν άκουγες ότι κάποιος είναι «σώγαμπρος».

Το να ενταχθείς σε ένα νέο κοινωνικό σύνολο, να κάνεις καινούργιες γνωριμίες και να αποκτήσεις νέες φιλίες δεν είναι και ο, τι πιο εύκολο. Εκτός και αν ως χαρακτήρας έχεις τις δημόσιες σχέσεις μέσα σου. Επιπλέον, τον πρώτο καιρό ειδικά σού λείπουν οι φίλοι σου που τους άφησες πίσω. Τα τηλέφωνα «παίρνουν» φωτιά όπου μιλάτε ατελείωτες ώρες, ενώ οι υποσχέσεις του τύπου: «δεν θα χαθούμε ποτέ», «θα τα λέμε», «θα βρισκόμαστε» όσο ειλικρινά και αν λέγονται εκείνες τις στιγμές, έρχεται η ίδια η ζωή, η καθημερινότητα και η απόσταση να σας διαψεύσει… χάνεστε!

Οι παλιοί οι φίλοι γίνονται μακρινοί και τη θέση τους παίρνουν άλλοι που αποκτάς τώρα. Κι έχοντας προσωπική εμπειρία, από τους παλιούς μένουν λίγοι, αλλά καλοί. Αυτοί που θα σου σταθούν δίπλα, όσα χιλιόμετρα και αν σας χωρίζουν.

Όπως με κάθε ξεκίνημα, έτσι κι εδώ, ο πρώτος καιρός έχει τις δυσκολίες του. Για τους ντόπιους στην αρχή είσαι ο «ξένος» ή η «ξένη» που θα σε κρατάνε σε μία απόσταση ασφαλείας. Η προσαρμογή σε νέες παρέες θέλει τον χρόνο της, ενώ στην αρχή παρακολουθείς τις συζητήσεις τους και αυτά που λένε σου ακούγονται… κινέζικα.

Έχουν τους δικούς τους κωδικούς επικοινωνίας, μιλάνε για πρόσωπα που δεν έχεις ιδέα ποια είναι και μένεις να γελάς με τις ιστορίες που ακούς μόνο και μόνο για να μη σε πούνε «ξινή». Με τον καιρό μπαίνεις στο κλίμα και γίνεσαι ενεργό μέλος της παρέας.

Αν είσαι «ερωτικός μετανάστης» τότε κι εσύ μάλλον:

Τον πρώτο καιρό ανέβαζες συνέχεια φωτογραφίες στα social media για να δούνε οι άλλοι που άφησες πίσω ότι περνάς καλά.

Έχεις κάνει check στο Facebook ότι είσαι στην τοποθεσία τάδε, πίνεις διαστημικά σφηνάκια και αισθάνεσαι υπέροχα. Στην πραγματικότητα, είσαι στον καναπέ με πιτζάμες και αισθάνεσαι ότι θα πεθάνεις από πλήξη. Είπαμε θέλεις να μπεις στο μάτι.

Ξαναθυμάσαι πώς είναι να κάνεις νέες γνωριμίες, νέες παρέες και φιλίες.

Έχεις ζαλίσει, ειδικά τον πρώτο καιρό, όσους γνωρίζεις με το τι κάνατε με τους φίλους σας. Μη νομίσουν ότι δεν είχες ζωή προηγουμένως, γι’ αυτό τα παράτησες όλα.

Έχεις βαρεθεί να απαντάς στην ερώτηση: «Κι αν το μετανιώσεις;».

Έχεις καθίσει μόνος/η στο μπαλκόνι και μέσα στις σκέψεις σου αναρωτιέσαι «αν έκανες καλά».

Ψάχνοντας για νέα δουλειά στο νέο μέρος έχεις νιώσει απογοήτευση, άγχος, έχεις απελπιστεί, αλλά συγχρόνως, έχεις έναν ενθουσιασμό για το καινούργιο ξεκίνημα που αισθάνεσαι ότι ξαναγεννιέσαι.

Έχεις πιει τόσους καφέδες και ποτά κι έχεις φάει τόσα παϊδάκια σε… «Του νόου ας μπέτε» που έλεγε και ο Χρόνης Εξαρχάκος, συναντήσεις που ήρθες κι εγκωσες.

Δεν υπάρχει καβγάς με τον/την σύντροφο που να μην έχεις εκστομίσει το «Εγώ φταίω που τα παράτησα όλα για εσένα».

Κι ενώ τον πρώτο καιρό κάθε λίγο και λιγάκι πήγαινες στον τόπο σου για μία μικρή «δόση», με τα χρόνια οι επισκέψεις αραιώνουν. Και δεν σου λείπει.

Εν κατακλείδι, ο «ερωτικός μετανάστης» είναι ο επαναστάτης της ζωής. Είναι αυτός που δεν φοβάται να πάρει το ρίσκο. Που ερωτεύτηκε και δεν φοβήθηκε να ακολουθήσει την καρδιά του. Που άφησε την ασφάλεια της γνωστής καθημερινότητας για την… αβεβαιότητα μίας νέας ζωής. Και όλα αυτά με χαρά, ενθουσιασμό, αισιοδοξία και μπόλικο έρωτα. Γι’ αυτό όταν ακούτε «ερωτικός μετανάστης» να… σέβεστε!

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Ερωτας

  Θεότητα τών αρχαίων Ελλήνων, ήταν γιός τής θεάς Αφροδίτης και τού Δία ίσως και τού Ερμή ή τού Άρη. Ήταν ωραίος και φτερωτός κρατούσε στό χέρι του τόξο και βέλη και ήταν ο πιστός ακόλουθος τής θεάς τής ομορφιάς τήν άνοιξη πετούσε πάνω από τα άνθη τα τόξευε και άνοιγαν όλα τούς χιλιοχρωμους κάλυκες τους. Προσωποποιούσε τήν αγάπη πού ενώνει τα αντίθετα φύλα. Τόν τιμούσαν σε όλη τήν Ελλάδα και πολλοί καλλιτέχνες τού έφτιαξαν ωραιότατα αγάλματα.

 2. avatar Griechenland

  Δεν μου λες Κυρία μου εσυ που το έγραψες αυτό... Πως λέγεται αυτός που άφησε αγάπη, σχέση, γονείς, αδέρφια, ζωή κτλ πίσω και έφυγε στην ξενιτιά (Γερμανία )επειδή είχε μείνει με 3€ και δεν είχε ούτε να φάει έναν γύρω η να πιει έναν καφέ που λέει ο λόγος;

  Long story short... υπαρχουν πολύ πιο δυσκολες καταστασεις ... πιος [...] για να γίνει ερωτικος μετανάστης... οικονομικός λέγεται και είναι συνήθες φαινόμενο ελλάδα...

  Αυτοι που έμειναν ειναί οι ευκατάστατοι και οι Δημοσιοι Υπάλληλοι. Ολοι οι άλλοι πηραμε. τον [...]... και τα τρία τις κοινωνίας.

 3. avatar Stefanos Lykas

  Είμαι ερωτικός μετανάστης από Σέρρες στη Μυτιληνη εδώ και 37 χρόνια. Πήρα το ρίσκο να ακολουθήσω την καρδιά μου και δεν το μετάνιωσα ποτέ.

 4. avatar Κρίτων

  Παρότι σε αυτή την κατάσταση βρίσκομαι και εγώ.... Πολύ λίγα απο αυτά που γράφει το άρθρο μου συμβαίνουν. Αυτό με την προσαρμογή που σου φαίνονται όλα κινέζικα το ζω έντονα. Και η σκέψη μήπως έκανα λάθος.

 5. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Ολοκληρη η παροιμια ειναι :
  Παπουτσι απο τον τοπον σου ας ειν\' και μπαλωμενο,
  κι αν ειν το μπαλωμα κακο δα ναν\' καλοραμμενο.
  ...........................
  \'\'Ρατσιστης\'\' (?), λοιπον - συνεχεια μιας προηγουμενης σκεψης (μου) - και ο θυμοσοφος λαος !

  1. avatar agilotos.stravos

   Να το ξερεις οτι αυτο τοτε δεν το ελεγαν οταν ενας ελληνας παντρευοταν μια κογκολεζα.Αλλα αν μια π.χ. σπαρτιατισσα παντρευονταν εναν π.χ. τρικαλινο...

 6. avatar Sv7n

  Ο ερωτικός μετανάστης είναι απλά ένας απελπισμένος που δεν μπορούσε να βρει κανέναν εκεί που ήτανε και για να μην μείνε μόνος τα άφησε όλα και έφυγε . Όχι σε όλες της περιπτώσεις αλλά σε μεγάλο ποσοστό έτσι είναι.

  1. avatar Η πιο σωστή απάντηση

   Έτσι ακριβώς ! Πάντα από τα χωρία και τις πόλεις έφευγαν οι τελευταίοι... οι νοικοκύρηδες και οι επιτυχημένοι δεν είχαν ΚΑΝΕΝΑ λόγο να φύγουν. Έχω γυρίσει όλο τον κόσμο Πακιστάν , Βιετνάμ όπου μπορείς να φανταστείς μέχρι Μπουρκίνα Φασο! Όσοι έρχονται εδώ είναι οι τελευταίοι ! Σε πληροφορώ ότι όσοι γνώρισα εκεί με δουλειές επιστήμονες κλπ ούτε καν το σκέφτονται να έρθουν μετανάστες ... σκέφτονται μόνο να στείλουν τα παιδιά για σπουδές στο εξωτερικό για να γυρίσουν πίσω μετά να είναι ένα βήμα μπροστά από τους άλλους

  2. avatar agilotos.stravos

   Λαστιχο μεγαλε ε?

 7. avatar Εγώ πάντα στη Χαλκίδα

  Ήμουν για τους ντόπιους η πρωτευουσιανα 🙂 🙂 🙂

 8. avatar ΠΑΟΚ ΡΕ

  Μόνο ΠΑΟΚ ΡΕ..Τι έρωτες και [...]...

 9. avatar Κουφός Ντίνας

  Φαντάζομαι ότι οι παραπάνω σχολιαστές είχαν βαθμό κάτω από την βάση στην έκθεση. Αυτό καταλάβατε; χα χα χα

  1. avatar agilotos.stravos

   Εσυ μη γελας γιατι αν γινεις ερωτικος ρατσιστης γνωριζοντας καποια μεταναστρια κ ξελαμπικαρεις λιγο,θα δεις τη ζωη αλλιως...

 10. avatar Ασε να σου πω και γω

  Ο ερωτικος μεταναστης ειναι το θυμα του ζευγαριου αφου ζει την ζωη του αλλου. Νομιζω τα ειπα ολα.

  Ο αλλος δεν εκανε καμια θυσια. Απλα συνεχισε αυτα που ειχε δεν εχασε τιποτα και πηρε κ μπονους. Δεν θυσιασε τιποτα για τον \'ερωτα\" του. Αηδία.

  1. avatar Έτσι ακριβώς φίλε

   Έτσι ακριβώς

 11. avatar Γερός Τσολιάς

  Η αιμομιξία με άλλα έθνη είναι προδοσία και προσβολή του ελληνικού DNA. Επί Παπαδόπουλου δεν συνέβαιναν αυτά. Χρύσα Αυγά να καθαρίσει ο Λόφος Στρέφη!

 12. avatar Και μεις παιδιά του …. Αλλάχ είμαστε και δηλώνουμε φουλ ερωτευμένα!

  https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/6606134/turkiye-misthoforoi-apo-ti-syria-tha-polemisoyn-enantion-tis-elladas

 13. avatar Αφήστε τα σάπια! Αν δεν πάρετε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ 250 εκατομμύρια ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, τότε είστε ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΕΘΝΙΚΙΑ & ΠΑΛΙΟΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

  https://www.newsbeast.gr/world/arthro/3186896/sima-kindinou-apo-oie-gia-to-metanasteftiko

 14. avatar Dwt

  Το ..... σέρνει καράβι

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει