37
loading
Γράφει
η Δήμητρα Ζάρκου

«Να ζει κανείς στην επαρχία ή να μη ζει;» Ιδού η απορία. Μία απορία που μπορεί κανείς να απαντήσει μόνο αν ζει στην επαρχία, έχοντας προηγουμένως γευτεί τα καλά αλλά και τα στραβά της Αθήνας. Η απόφαση της αποκέντρωσης δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά αν θα χρειαστεί να αφήσεις πίσω σου μια ολάκερη ζωή και να πας σε έναν άλλον τόπο και να κάνεις μία νέα αρχή.

Η δική μου περίπτωση είναι διαφορετική, αφού επέστρεψα στα πάτρια εδάφη. Αλλά όπως και να το κάνεις η μετάβαση, ειδικά τον πρώτο καιρό δεν είναι πάντα εύκολη και η καθημερινότητα σε μία πόλη της επαρχίας, δεν κινείται στους τρελούς ρυθμούς της Αθήνας.

Ερωτική μετανάστης στην Κόρινθο

Μπορεί να σου ακούγεται τρελό. Μπορεί και όχι. Αλλά εμένα η Αθήνα μού αρέσει. Μου αρέσει πολύ. Από την πρώτη επαφή με μάγεψε. Και όταν στα 17 μου ήρθα στην πρωτεύουσα για σπουδές, ήξερα πως δεν ήρθα για λίγο αλλά για μόνιμα. Τι και αν από τον πρώτο χρόνο απέκτησα αγοραφοβία;

Η Αθήνα λειτούργησε πάνω μου σαν ξελογιάστρα και πλανεύτρα. Ήταν και το νεαρό της ηλικίας που το ξεμυάλισμα δεν ήταν και δύσκολο. Αλλά, «ους ο έρωτας συνέζευξεν, Αθήνα μη χωριζέτω». Και ήρθα κι ερωτεύτηκα παπούτσι από τον τόπο μου, την Κορινθία. Και η απόφαση να γίνω «ερωτικός μετανάστης στην Κόρινθο» στα 33 μου ήρθε χωρίς πολλή σκέψη. Ίσως ήρθε κι εκ του ασφαλούς, αφού εκτός από ένα μικρό διάλειμμα, ουσιαστικά ποτέ δεν εγκατέλειψα την πρωτεύουσα της καρδιάς μου, αφού συνεχίζω και δουλεύω σε αυτήν.

Και κάθε μέρα κάνω το δρομολόγιο με τον προαστιακό Κόρινθος – Αθήνα, σαν το Παγκράτι – Κολιάτσου, ένα πράγμα. Αλλά, όπως και να έχει η καθημερινότητά μου κινείται στην Κόρινθο, που επίσης εδώ που τα λέμε, είναι λιγότερο από μία ώρα μακριά από την Αθήνα. Όμως έχει τους δικούς της ρυθμούς, που στην αρχή μου ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ. Και ας είμαι από τα μέρη αυτά.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Ήταν πριν 10 χρόνια όταν μετακόμισα. Και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα χωριό (Κρυονέρι) λίγο έξω από το Κιάτο. Συγγενείς, φίλοι, γνωστοί είναι εκεί. Στην Κόρινθο δεν ήξερα κανέναν. Άγνωστη. Και στα 33 μου, έχοντας τους λίγους, αλλά καλούς και πραγματικούς φίλους στην Αθήνα θα έπρεπε να κάνω νέες παρέες, νέους φίλους, νέο κύκλο γνωριμιών.

Δύσκολο πράγμα. Και σε αυτή την ηλικία, λίγο το έχεις ξεσυνηθίσει. Και επειδή ως χαρακτήρας δυσκολεύομαι στην αρχή με τις κοινωνικότητες, ο πρώτος καιρός ήταν μπαστούνι. Σιγά σιγά και με τον καιρό ήρθαν και οι πρώτες γνωριμίες. Άλλες τις κράτησα και άλλες ήρθαν και δεν ακούμπησαν. Τώρα, εδώ που τα λέμε σε αυτή την ηλικία δεν ψάχνεις για κολλητάρια. Αλλά για ανθρώπους που θα έχεις να πεις και δυο κουβέντες.

Το ο, τι έγινα μητέρα βοήθησε πολύ σε αυτό. Ειδικά, όταν το παιδί μεγάλωσε και πήγε στο σχολείο. Εκεί, γνωρίζεις μαμάδες, βγαίνεις για έναν καφέ, έχεις να πεις και δυο κουβέντες, χωρίς να κοιτάς αμήχανα το ταβάνι. Ξεκινούν και τα παιδικά πάρτι και γνωρίζεσαι καλύτερα.

Οπότε, από αυτή την άποψη, των κοινωνικών συναναστροφών αποκτάς ένα νέο κύκλο, που είναι και ποιοτικά καλύτερος, αφού μεγαλώνοντας έχεις άλλα κριτήρια για να επιλέξεις τους ανθρώπους που θέλεις γύρω σου.

Κι επειδή οι αποστάσεις σε μία μικρότερη πόλη είναι της πλάκας - ναι πηγαίνεις παντού με τα πόδια – συναντάς τον άλλον περισσότερο. Γιατί δεν χρειάζεται να σκεφτείς: θα πέσω σε κίνηση, πού θα παρκάρω, ποιος πάει τώρα εκεί.

Χαλαρά, η ζωή στην επαρχία είναι χαλαρή

Δέκα χρόνια είμαι στην Κόρινθο και η αστική συγκοινωνία που έχει, είναι σαν το θρυλικό «140 Πολύγωνο-Γλυφάδα», φάντασμα! Εννοείται, πως ποτέ δεν την έχω χρησιμοποιήσει, αλλά ούτε και μου χρειάστηκε. Είπαμε, εδώ τα περισσότερα τα κάνεις με τα πόδια. Άλλο, αν πολλοί παίρνουν το αυτοκίνητο. Αλλά μη νομίζεις, όταν έχεις «φάει» κίνηση στην Κηφισίας, της Κορίνθου σου φαίνεται Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα.

Οι ρυθμοί είναι χαλαροί. Κατεβαίνεις με το παιδί σου με τα πόδια στο κέντρο, αγοράζεις το φρέσκο ψάρι σου, κάνεις τα ψώνια σου, ενώ στο μεταξύ έχεις πετύχει στο δρόμο κάποιον γνωστό κι επί τόπου αποφασίζετε να καθίσετε για έναν καφέ.

Μαζί με το παιδί, που δεν χρειάζεται να το έχεις δίπλα σου αποχαυνωμένο με το κινητό, αφού και αυτό συνήθως θα έχει πετύχει στα διπλανά τραπέζια κάποιο παιδί από το σχολείο και θα παίξουν. Στο μεταξύ, θα έχεις χαιρετίσει κόσμο και ντουνιά, ειδικά αν είσαι ντόπιος και τους ξέρεις όλους.

Και θα έχεις «θάψει» τους μισούς που θα έχουν περάσει από μπροστά σου, διότι μικρή η κοινωνία και τίποτα δε μένει κρυφό. Και μπορεί η Κόρινθος να μην είναι… «Διαφάνι», αλλά μια παρέα έχει όλο και μία Ρίζω από τις Άγριες Μέλισσες, που ξέρει τα πάντα.

Και ναι μπορείς να διασκεδάσεις και στην επαρχία

Party animal δε με λες, αλλά όταν μετακόμισα σκεφτόμουν: πού αφήνω την Αθήνα με τις τόσες επιλογές για έξοδο; Αλλά και στην Κόρινθο τις έχεις τις επιλογές σου. Διαθέτει δύο σινεμά, παρακαλώ, κι έναν υπέροχο θερινό κοντά στην παραλία. Συχνά έρχονται παραστάσεις από την Αθήνα, αν και είναι τόσο κοντινή η απόσταση, που συχνά ανεβαίνεις για κάποιο θέατρο.

Έχει κουτούκια, έχει ωραία εστιατόρια, έχει κλαμπ, έχει αρκετές επιλογές διασκέδασης. Επίσης, είναι τόσο ήρεμα και «οικογενειακά» που πίστεψε με, όταν βγαίνεις το βράδυ, απολαμβάνεις την έξοδο. Το καλοκαίρι έχει περισσότερο τζέρτζελο και κόσμο και είναι η εποχή που ακόμη κι εγώ δεν αναπολώ καθόλου την πρωτεύουσα της καρδιάς μου. Ειδικά, όταν το σπίτι που μένω είναι μόλις 3 τετράγωνα από τη θάλασσα.

Πραγματικά, δεν αλλάζω με τίποτε τα καλοκαιρινά βράδια που ο τόπος βράζει ακόμη, και πηγαίνουμε στην παραλία και αράζουμε με τις ώρες απολαμβάνοντας την ηρεμία και χαζεύοντας τον ουρανό. Αυτό, η αλήθεια το είχα ξεχάσει στην Αθήνα. Να σηκώνεις το κεφάλι σου και να μη βλέπεις ψηλές και άσχημες πολυκατοικίες, αλλά ουρανό, καθαρό κι έναστρο ουρανό.

Αν η ζωή είναι πιο φθηνή; Είναι, όχι όμως, σε όλα. Σίγουρα, όμως σε ο, τι έχει να κάνει με τη διασκέδαση είναι φθηνότερα. 2,5 ευρώ ο καφές και να σκάει δίπλα σου το κύμα, δεν είναι και λίγο. Ε;

Μεγαλώνοντας ένα παιδί στην επαρχία

Ο λόγος που μετακόμισα ήταν το παιδί. Αρχικά, διότι εδώ έχω βοήθεια. Και έπειτα γιατί δεν ήθελα να μεγαλώσει το παιδί μου σε ένα διαμέρισμα μιας μεγαλούπολης, χωρίς μυρωδιά μιας γειτονιάς. Όχι ότι στην Κόρινθο συναντάς παντού γειτονιές, όμως, ακόμη και αν μένεις σε κεντρικό σημείο, το παιδί μπορεί να κατέβει να παίξει κάτω με τα γειτονόπουλα.

Όλοι είναι γνωστοί. Ξέρεις ποιοι είναι οι συμμαθητές του, οι οικογένειές τους. Ξέρεις, όταν μεγαλώσει ποια είναι τα στέκια που πηγαίνουν, είναι μία πιο ελεγχόμενη κατάσταση. Τους συμμαθητές του μπορεί να τους βλέπει κάθε μέρα κι εκτός σχολείου. Στην παιδική χαρά, στο παρκάκι της γειτονιάς που θα πάνε να παίξουν, στο φροντιστήριο.

Αν υπάρχουν εξωσχολικές δραστηριότητες για ένα παιδί; Υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι τόσο πολλές, αλλά χρόνο με τον χρόνο οι επιλογές γίνονται όλο και περισσότερες.

Αν μετάνιωσα για την επιλογή μου να επιστρέψω στην επαρχία; Βλέποντας το παιδί μου να μεγαλώνει με τρόπο ποιοτικό, όχι. Δεν μετάνιωσα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

37
σχόλια
 1. avatar Χρίστος Μπλέτσας

  Μακρυά από την Αθήνα κι ας είναι και στις αγροτικές φυλακές Τρικάλων.

 2. avatar Κατερίνα Νικητοπουλου

  Μπράβο κορίτσι μου! Πολύ καλά έκανες. Και εγώ έφυγα επτά χρονών από την Κόρινθο οικογενειακώς για την Αθήνα. Εκεί τελείωσα το σχολείο, σπούδασα, παντρεύτηκα έκανα παιδιά και δούλεψα. Μόλις πήρα την σύνταξη μου γύρισα κατευθείαν στα πάτρια εδάφη. Η ζωή δε συγκρίνεται με της Αθήνας. Είμαι πολύ ευχαριστημένη στην Κόρινθο. Βρήκα παλιούς και καινούργιους φίλους και περνάω πολύ όμορφα. Η καθημερινότητα είναι πολύ ανετη. Είναι όπως τα λες. Κινείσαι με ευκολία, συναντάς τους φίλους σου πολύ εύκολα χωρίς τις δυσκολίες της απόστασης και πας πολύ γρήγορα εκεί που θες. Το να αναπνέεις καθαρό αέρα Να βλέπεις τη θάλασσα και το βουνό δε συγκρίνεται με την καλύτερη συνοικία της Αθήνας. Και ας κοροϊδεύουν ορισμένοιτην ζωή στην επαρχία.

 3. avatar Γιατί να μην τους αρέσει;;;;;;;

  Ζουν χαλαρά δεν πληρώνουν φόρους η μαύρη οικονομία οργιάζει οι επιδοτήσεις τρέχουν και εμείς στην Αθήνα πληρώνουμε φόρους να αγοράζουν τρακτέρ για να κλείνουν τις εθνικές που εμείς πληρώνουμε αποβτουσ φόρους μας Είναι ωραίο τα να τρώς τα μυρα λεφτά και τις επιδοτήσεις σε καζίνα και πάσης προέλευσης γύναια και να βάζεις αλλοδαπούς να φυλάνε τα πρόβατα με 30 € ενώ εσύ πίνεις τσίπουρα στο καφενείο και επιδοτείσε για το γάλα ή να μαζεύουν το βαμβάκι αλλοδαποί απλά για να πάει σε χωματερή και να εισπράξεις λεφτά από επιδοτήσεις

  1. avatar Θέος Πουλίτσης

   Ας πρόσεχες.

  2. avatar Georgeκοκλα

   Γιατί δεν πηγαίνεις και εσύ στην επαρχία να εκμεταλλευτεις τα \"προνόμια\" που λες και μένεις στην Αθήνα και βασανίζεσαι???
   Αν δεν υπήρχαν οι κάτοικοι της επαρχίας δεν θα έτρωγες ούτε βρούβες, ενώ τώρα βρίσκεις κάθε μέρα σε κάθε λαϊκή και του πουλιού το γάλα φτιαχμενα με τον ιδρώτα και τον κόπο των αγροτών και των μεταναστών!!!
   Καλή σου νύχτα!!

 4. avatar Mixakick

  Στην Αθήνα από παληα έρχονταν οι τελευταίοι. Αυτοί που δεν είχαν περιουσίες αυτοί που δεν ήταν οι νοικοκυραίοι. Αυτοί που οι πολιτικές τους πεποιθήσεις ήθελαν πάντα την καταστροφή του τόπου . Στην επαρχία έμεναν πάντα οι σημαντικοί αυτοί που δεν είχαν κανένα λόγο να φύγουν και για αυτό η επαρχία έμεινε να έχει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής. Στην Αθήνα έρχονταν όσοι ήθελαν να χαθούν γυναίκες με χαμηλό ηθικό κώδικα άνδρες που είχαν λερωμένη τη φωλιά τους ..... απλά τα πράγματα και αυτό φαίνεται και σήμερα αν εξαιρέσεις μια κηφισια μια βούλα και ένα κωλονακι όλη η υπόλοιπη Αθήνα έχει επίπεδο πάτο.... ελάτε μια βολτα στην πατρίδα μου τα ιωαννινα να καταλάβετε τι σημαίνει επίπεδο ζωής.

 5. avatar AndrewOFlou

  γεια σας, γεια σας! αντιο!! στο καλο και να μας γραφετε...οσοι δεν σας αρεσει η αθηνα και σας αρεσει η επαρχια στο καλο! Ουτε ζωγραφιστους δεν θελω να σας βλεπω, το μονο που ξεχειλιζει ειναι η βλαχια σας...καμια καλοσυνη, καμια ποιοτητα. Απιστευτη βαρεμαρα, δεν εχουν τι να κανουν και ολη μερα ειναι ιντερνετ, τσατ και \'καμακι\' στη γυναικα του διπλανου τους. Βρε ουστ απο δω! δεν θα γινετε ανθρωποι ποτε, δεν θα εχετε ποτε σωστη υγεια, σωστα σχολεια ΤΙΠΟΤΑ.

 6. avatar ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,

  Δράμα καὶ ξερό ψωμί....

 7. avatar Εβρίτης

  Εάν η Κόρινθος είναι επαρχιακή πόλη ΜΑΚΡΥΑ από την Αθήνα τότε η Ορεστιάδα ή η Φλώρινα βρίσκονται σε ΑΛΛΟ ΓΑΛΑΞΙΑ!!!

 8. avatar Απλάκι

  Όσοι έχουν την τύχη να ζήσουν και Αθήνα και επαρχία ξέρουν πως η επαρχία είανι ασύγκριτα καλύτερη αρκεί να βρίσκεται κοντά σε μεγάλη πόλη για σύντομα ταξίδια αγορές βόλτες κλπ μια φορά τον μήνα.

 9. avatar TΣΑ

  εμενα η επαρχια μου ελυσε το προβλημα της λιμπιτο. κατι τα αγνα αυγουλακια κατι ο καθαρος αερας......δεν κρατιεμαι...αληθεια παιδια

 10. avatar Nikos georgiou 7

  Μετά από 43 χρόνια στα Βόρεια Προάστεια πήγα και εγώ Κόρινθο λόγω της γυναίκας μου που είναι από εκεί. Τα θετικά είναι οι μικρές αποστάσεις και ότι ελέγχεις καλύτερα το παιδί σου. Επίσης το καλοκαίρι δεν χρειάζεται να πηγαίνεις σε νησί για διακοπές. Τα αρνητικά τώρα πολλά: Είσαι ξένος μακρυά απο τους δικούς σου, ελάχιστες επιλογές σε θέματα υγείας, παιδείας διασκέδασης και ακριβες επιλογές σε οτιδήποτε λόγω έλλειψης ανταγωνισμού.Επίσης οι ντόπιοι, κουτσομπόληδες και υστερόβουλοι. Αν έχεις γεννηθεί Αθήνα και μένεις σε καλό προάστειο , είναι δύσκολο να ζήσεις στην επαρχία , όπως και δύσκολο είναι να ζεις στην επαρχία και να πας Αθήνα.

 11. avatar magas

  η αποφαση ειναι εντελως προσωπικη. ημουν γεννημα θρεμμα αθηναιος και η γυναικα μου κερκυραια. ετσι αδραξα την ευκαιρια και δοκιμασα να μεινω κερκυρα. στην αρχη ηταν δυσκολα γιατι αλλαξα κυκλο και δουλεια. μετα ειδα την αξια της επαρχιας ειδικα σαν την κερκυρα. δεν χρειαζεται πολλα ο ανθρωπος για να περναει καλα στην ζωη του, αρκει να μπορει να επιβιωσει επαγγελματικα. εδω βρηκα το νοημα της ζωης μου. οικογενεια, ποιοτητα ζωης,αυταρκεια, ησυχια, λιγους φιλους και καλους, ελευθερο χρονο. τι νομιζετε? επειδη οι μεγαλοπολεις προσφερουν περισσοτερες ευκαιριες οτι ειναι και ποιοτικες? εδω στην κερκυρα ειμαι 25 χρονια και απο το καλο παω στο καλυτερο. γεια σας

  1. avatar Παγανελι

   ...αν δεν ειχαμε αφησει τον τοπο μας να ρημαξει, θα \'μαστενε αρχόντοι........

 12. avatar Gp7

  Περίμενα κι εγω να διαβάσω για καμιά Αστυπάλαια, για καμια Φλώρινα, και διαβάζω για Κόρινθο! Η δουλειά σου όμως παραμένει Αθήνα! Άρα πας για εναν ύπνο επαρχιώτικο(!) και ξανά πίσω. . .ωραίο άρθρο, αντικειμενικό!

 13. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

  Η Κορινθος ειναι πλεον σαν προαστιο της Αθηνας. Νομιζω παντα ηταν.
  Οποτε το συμπερασμα που βγαινει απο το βιωματικο ρεπορταζ δεν ειναι και τοσο αντιπροσωπευτικο μιας και σε οποιαδηποτε δυσκολια εχεις την ασφαλεια της Αθηνας.
  Ακομα και οι δραστηριοτητες που περιγραφονται δεν διαφερουν καθολου απο ενα προαστιο της Αθηνας.
  Ασφαλεστερο συμπερασμα θα εβγαινε αν καποιος μενει σε αποσταση μεγαλυτερη των 100 χιλιομετρων ( η της 1μισης ωρας ) απο Αθηνα η Θεσσαλονικη.

 14. avatar Ετσι ενας ενας

  να πηγαίνετε στα χωρια σας μπας και ησυχάσουμε λιγο.

  1. avatar ΤΑΚΗΣ ΒΑΚΑΛΗΣ

   ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ [...].. ΜΟΥ ΓΙΝΑΤΕ ΟΛΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΣΑΒΡΑΧΑ

  2. avatar Χαχαχα χα

   ποιοί οι αρουραίοι ?

 15. avatar K x

  Αν θέλεις προσωπικό χρόνο ποιότητα ζωής καθημερινότητα που σε κάνει χαλαρό και όχι μανιακό τότε η επιλογή μιας επαρχιακής πόλης είναι μονόδρομος, φυσικά θα πρέπει να σκεφτείς πως στις επαρχιακές πόλεις δεν υπάρχουν τόσες δουλειές. Όσο για τους ξερνολες απλά θα πω Κέρκυρα Χανιά Ρόδος Βόλος και πολλές άλλες όμορφες πόλεις που νιώθεις όμορφα ρε φίλε

 16. avatar spoov

  Χιλιάδες στρατιωτικοί και άλλοι δημόσιοι ζουν σε επαρχιακές πόλεις που ΔΕΝ έχουν επιλέξει μετακομίζουν συνεχώς και σε μέρη με 100-150 κατοίκους. Ναι η ζωή είναι πιο ποιοτική στην επαρχία αλλά το άρθρο είναι πολύ ρομαντικό ως προς την αληθινή καθημερινότητα.Συμφωνώ με Kosta47.

 17. avatar crocus

  Τα πάντα είναι θέμα προσαρμογής. Ήσουν από εκεί και προσαρμόστηκες σχετικά εύκολα. Το θέμα είναι τι γίνεται με έναν πολεοδίτη που θα αναγκαστεί να μετακομίσει λόγω έρωτα. Ερώτηση: τι γίνεται ...όταν περάσει ο έρωτας; όσο για την ασφαλή διαβίωση του παιδιού...μη είσαι και τόσο σίγουρος/η.

 18. avatar giannnis4

  Σου εύχομαι-ολόψυχα- να βρείς μιμητές.Είμαι αθηναίος και σε καταλαβαίνω.....

 19. avatar what?

  Τώρα τον προσλάβατε τον συντάκτη?

 20. avatar Kostas47

  Ειλικρινά θεωρεί κάποιος ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν στην Αθήνα δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από το να χαζεύουν ένα tablet? Σε πολλά θα μπορουσα να διαφωνήσω και να γίνει μια όμορφη κουβέντα για τον τρόπο ζωής που επιλέγει κανείς αλλά η συγκεκριμένη τοποθέτηση κάνει το άρθρο σας αστείο.

  1. avatar Θέος Πουλίτσης

   Ναι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...