Η περιορισμένη ερωτική ορμή που νιώθουν αρκετές γυναίκες οφείλεται σε βιολογικά προβλήματα και όχι τόσο στην κακή ψυχολογική τους κατάσταση, λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Γουέιν του Ντιτρόιτ, υπό τον δρα Μάικλ Ντάιαμοντ, οι γυναίκες που έχουν μόνιμα χαμηλή λίμπιντο εμφανίζουν διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία τους σε σχέση με όσες έχουν φυσιολογική λίμπιντο.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 19 εθελοντριών γυναικών που έχουν διαγνωστεί με χαμηλή λίμπιντο, καθώς αυτές παρακολουθούσαν βίντεο με ερωτικό περιεχόμενο και τη συνέκριναν με τις αντιδράσεις επτά γυναικών που έχουν φυσιολογική ερωτική ορμή.

Στις επτά γυναίκες με το φυσιολογικό επίπεδο λίμπιντο, καταγράφηκε αυξημένη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, ενώ αντίθετα, στις γυναίκες με την χαμηλή λίμπιντο δεν ανιχνεύθηκε τέτοια ενεργοποίηση του εγκεφάλου.

Για τον Ντάιαμοντ τουλάχιστον, ο οποίος έκανε την έρευνα, οι μεταβολές στην κατάσταση του εγκεφάλου (ή η ανυπαρξία τέτοιων αλλαγών) δείχνει με σαφήνεια πως η χαμηλή λίμπιντο «είναι μια πραγματική διαταραχή και όχι μια κοινωνική κατασκευή».