Δε μπορείτε να συγκεντρωθείτε με τίποτα στη δουλειά; Τα σημάδια μάλλον δείχνουν ότι είστε… ερωτευμένη!

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Motivation and Emotion, οι ερωτευμένοι είναι λιγότερο ικανοί να επικεντρωθούν σε μια δουλειά και να εκτελέσουν καθήκοντα που απαιτούν προσοχή και συγκέντρωση.

«Όταν κάποιος βρίσκεται στην αρχή μιας σχέσης είναι δυσκολότερο να συγκεντρωθεί σε άλλα πράγματα, πέρα από αυτή, κι αυτό γιατί μεγάλο μέρος των γνωστικών του λειτουργιών “καταναλώνεται” στη σκέψη του αγαπημένου του προσώπου» ανέφερε στη MailOnline ο ερευνητής Henk van Steenbergen.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο του Leiden και του Maryland μελέτησαν τη συμπεριφορά 43 εθελοντών, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει μια καινούρια σχέση τους τελευταίους έξι μήνες.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να εκτελέσουν διάφορες δραστηριότητες, μία εκ των οποίων ήταν να χρονομετρηθούν ενώ ταξινομούσαν τις σχετικές από τις άσχετες (σύμφωνα με το αντικείμενο της εργασίας τους) πληροφορίες.

Όσο πιο ερωτευμένοι ήταν, τόσο λιγότερο σε θέση ήταν να καταφέρουν να εντοπίσουν τις σχετικές πληροφορίες, ενώ το ίδιο συνέβαινε είτε ήταν άντρες, είτε γυναίκες.

Ακόμη, κλήθηκαν να ακούσουν ρομαντικά τραγούδια και τους ζητήθηκε να σκεφτούν μια βραδιά με τον/την αγαπημένο/η τους, προτού συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, που μετρούσε την ένταση της αγάπης τους.

«Ακόμη δεν είναι γνωστό γιατί το αίσθημα της αγάπης και του έρωτα συνδέεται με το γνωστικό έλεγχο» είπε ο ερευνητής και συνέχισε: «Ίσως οι εραστές χρησιμοποιούν όλες τους τις γνωστικές πηγές για να σκεφτούν το αγαπημένο τους πρόσωπο, κάτι που σημαίνει ότι δε μένει καμία για να εκτελέσουν οποιαδήποτε άλλη βαρετή δραστηριότητα. Ίσως όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: όσοι έχουν μειωμένο γνωστικό έλεγχο μπορεί να βιώνουν πιο έντονα το συναίσθημα της αγάπης και του έρωτα από εκείνους που έχουν υψηλά επίπεδα γνωστικού ελέγχου».