Μια μητέρα που έχει μια κόρη στην εφηβεία, μας προέτρεψε να γράψουμε αυτό το άρθρο διότι οι εποχές αλλάζουν και πρέπει να συμβιβαζόμαστε με τα «θέλω», αλλά και να κρατάμε τις ισορροπίες χωρίς να δημιουργούμε ανεπιθύμητες εντάσεις.

Γράφει ο Θοδωρής Οικονομάκης

Όλες οι μητέρες περάσατε απ’ αυτή την ηλικία και σίγουρα θυμάστε και από τη δική σας εφηβεία ότι η έφηβη θέλει να κατακτήσει τον κόσμο.

Σε αυτή την ιδιαίτερη ηλικία τα κορίτσια έχουν την ανάγκη να ξεχωρίσουν μέσα από το πλήθος, να τραβήξουν την προσοχή αλλά και όλα τα βλέμματα. Επιπλέον, να ακολουθήσουν ένα trend που κατά κύριο λόγο πηγάζει μέσα από το γενικό lifestyle αλλά και τις μουσικές επιρροές που έχει.

Θυμάστε λοιπόν τον πόλεμο που δημιουργούσατε για να κατακτήσετε δικαιώματα όπως, «να γυρίσω μια ώρα αργότερα», «να φορέσω την εφαρμοστή μίνι φούστα και να βάλω κραγιόν»; Οι εποχές αλλάζουν, αλλάξτε και εσείς.

Δώστε τη δυνατότητα στην έφηβη να καταλάβει ότι πραγματικά βλέπετε τα πράγματα από τη δική της σκοπιά, εξηγήστε και δώστε έμφαση στο γεγονός ότι το φυσικό χρώμα είναι μοναδικό και αναντικατάστατο.

Αν απαγορέψετε το χρώμα, αυτό θα οδηγήσει σε χειμαρρώδεις αντιδράσεις οι οποίες θα έχουν επίπτωση στη μετά εφηβείας εποχή οπότε θα μπορεί πλέον η ίδια να αποφασίζει βγαίνοντας από τη «φυλακή» του περιορισμού των  «μην-όχι-δεν». Θα δοκιμάσει οτιδήποτε κυκλοφορεί στο εμπόριο και θα ακολουθήσει οποιαδήποτε φίλη έχει δημιουργήσει την πιο ακραία εικόνα.

Συμβουλέψτε, καθοδηγήστε, επιλέξτε από κοινού αυτό που είναι πιο ήπιο για το δέρμα και τα μαλλιά και μην προκαλείτε ακραίες αλλαγές.

Δώστε την ευκαιρία στην έφηβη κόρη σας να κατακτά πράγματα βήμα-βήμα, ακόμα και μια φυσική απόχρωση τύπου Bronde Ombre διατηρώντας τη φυσική απόχρωση της ρίζα και απλά κάνοντας μόνο 1-2 τόνους ξάνοιγμα στις άκρες πάντα με φυσική βαφή χωρίς parabbens και χωρίς PPD. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τονώσει την αυτοπεποίθηση της έφηβης.

Γίνετε οι καλύτερες φίλες, συζητήστε για τη διαδικασία, επιλέξτε μαζί τον ειδικό που θα προσέξει τα μαλλιά της και δημιουργείστε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Πηγαίνετε μαζί στο κομμωτήριο, καθίστε σε διπλανές θέσεις σαν καλές φίλες και επιβραβεύστε για την καθοδηγούμενη μεν, αλλά επιλογή της δε.

Αφού το απολαύσετε μαζί σαν διαδικασία θα έχει ένα λόγο ακόμα να σας εμπιστεύεται και να μοιράζεται τα πάντα μαζί σας. Ο κανόνας πάντα θα είναι παν μέτρον άριστον, αλλά η τεχνική προσέγγισης αλλάζει με τις εποχές.

Θοδωρής Οικονομάκης
Προσωπολόγος – Hairstylist educator

Τον κ. Οικονομάκη μπορείτε να τον βρείτε στο ikonomakis κομμωτήρια + VIP στο πάτημα Χαλανδρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.ikonomakis.gr και τη σελίδα στο Facebook: facebook.com/ikonomakisgr