Το ντεκαπάζ δεν είναι χρώμα, αλλά μια διαδικασία που μας δίνει τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε τα χρωστικά σε φυσικά ή βαμμένα μαλλιά για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε το καινούργιο χρώμα.

Η τρίχα μας, ανάλογα με το πόσο ανοιχτό χρώμα έχει, χρειάζεται πιο δυνατό ή πιο ήπιο ντεκαπάζ για να αποδώσει το επιθυμητό ξάνοιγμα.

Γράφει ο Θοδωρής Οικονομάκης

Για να πετύχουμε ξάνοιγμα των χρωστικών της τρίχας χρειαζόμαστε 2 συστατικά. Αυτά είναι το ντεκαπάζ και το οξιζενέ. Το οξιζενέ είναι ο ενεργοποιητής του ντεκαπάζ που δίνει τη δυνατότητα να δράσει στα μαλλιά σας. Αναλόγως πόσο υψηλούς βαθμούς έχει το οξιζενέ πετυχαίνει το αποτέλεσμα σε συντομότερο χρόνο.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να ανοίξετε τα μαλλιά σας 6 τόνους δεν έχει σημασία εάν θα χρησιμοποιήσετε 40άρι οξιζενέ η 20άρι. Απλά στο 40άρι το ξάνοιγμα θα γίνει σε 1 ώρα και στο 20άρι στον περίπου διπλάσιο χρόνο και βέβαια αναφερόμαστε σε φυσικά μαλλιά. Τα βαμμένα μαλλιά, αναλόγως την ιστορία που έχουν από προηγούμενες βαφές, θα αποδώσουν στα σημεία που είναι πιο σκούρα εάν έχετε έπλεξε μια μαύρη βαφή. Εάν έχουμε ιδιαίτερα σκούρα απόχρωση θα κρατούν περισσότερα κόκκινα χρωστικά. Άρα και οι περιορισμοί μας θα είναι περισσότεροι σχετικά με την επιλογή χρώματος.

Επίσης, το ντεκαπάζ είναι μια τεχνική που θα σας βοηθήσει να ξανοίξετε γρήγορα τα μαλλιά σας. Σε περίπτωση που είναι φυσικά αυτό θα γίνει γρήγορα, αλλά σε περίπτωση που είναι βαμμένα θα γίνει πιο δύσκολα διότι τα μαλλιά σας θα είναι εμποτισμένα με ισχυρά χρωστικά. Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των σκούρων, με αποτέλεσμα να κρατούν περισσότερο κόκκινο.

Όταν έχετε εφαρμόσει ντεκαπάζ, θα πρέπει το χρώμα σας να γίνεται πιο συχνά γύρω στις 25 μέρες λόγω της επιβάρυνσης του κερατινικου φλοιού της τρίχας. Το χρώμα θα έχει λιγότερη διάρκεια και θα είναι δύσκολο να σταθεροποιήσετε τα χρωστικά της καινούριας βαφής. Μπορεί να χρειαστείτε και 2-3 εφαρμογές για να δείτε την τελική απόχρωση που θέλετε στα μαλλιά σας αλλά και τη λάμψη.

Μετά το ντεκαπάζ πολλές γυναίκες αισθάνονται τα μαλλιά τους ξηρά και θαμπά. Αυτό συμβαίνει διότι το οξιζενέ που χρησιμοποιήθηκε στα μαλλιά ήταν αρκετά δυνατό (για να μειωθεί ο χρόνος παραμονής, αλλά και για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό ξάνοιγμα σε γρήγορο χρόνο), κάτι που βγαίνει πάντα έπειτα από τη δική σας επιθυμία, αλλά και έχοντας συμφωνήσει με τον κομμωτή σας.

Επιλέγοντας τη διαδικασία του ντεκαπάζ θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε επιλέξει μια τεχνική την οποία θα αποδώσει ο κομμωτής σας με την εμπειρία του. Ωστόσο, και εσείς από την πλευρά σας πρέπει να μπείτε σε μια διαδικασία «υπερπροστασίας» των μαλλιών σας για να τα επαναφέρετε στα ιδανικά επίπεδα υγρασίας. Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι από τη στιγμή που έκαναν το ντεκαπάζ τα μαλλιά τους δεν χρειάζονται κάτι παραπάνω. Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο: θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην αναδόμηση και ενυδάτωση των μαλλιών τους για να τα επαναφέρουν όσο δυνατόν πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας.

Η διάρκεια που μπορεί να έχει το ντεκαπάζ είναι μακρόχρονη. Πριν λοιπόν επιλέξετε να ξανοίξετε τα μαλλιά σας με τον τρόπο αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε πως το ντεκαπάζ θα δημιουργήσει το ξάνοιγμα, άλλα θα φύγει από τα μαλλιά σας μονό όταν κοπούν τα μήκη οπού έχει εφαρμοσθεί. Εάν κάνατε ντεκαπάζ πριν από ένα χρόνο και έκτοτε βάφετε τα μαλλιά σας με ένα οποιοδήποτε χρώμα δεν σημαίνει ότι το ντεκαπάζ έχει φύγει. Αντίθετα είναι στο μήκος των μαλλιών σας και θα πρέπει να λάβετε υπόψιν, άλλα και οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον κομμωτή σας, ότι είχατε κάνει ντεκαπάζ για να πετύχει την επιθυμητή απόχρωση στα μαλλιά σας.

Σαν διαδικασία λοιπόν το ντεκαπάζ είναι μια τεχνική η οποία πραγματικά μπορεί να οδηγήσει σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα εάν υπάρχει σωστή ενημέρωση στον κομμωτή σας σχετικά με το ιστορικό των μαλλιών και βέβαια εάν τα προϊόντα που χρησιμοποιεί ο κομμωτής σας είναι ποιοτικά.

Επιπλέον, πριν το επιλέξετε, θα πρέπει να είσαστε σίγουρες καθώς και να θυμάστε πως μετά την επίσκεψη σας στο κομμωτήριο θα μπείτε σε μια σειρά αγωγών με κεράτινη για αναδόμηση της τρίχας άλλα και πλήρη ενυδάτωση για να μπορέσετε να επαναφέρετε τη στιλπνότητα, τη λάμψη και την υγειά των μαλλιών σας, απολαμβάνοντας φυσικά τη φωτεινότητα που μπορεί να δώσει το ντεκαπάζσε κάθε απόχρωση.

Θοδωρής Οικονομάκης
Προσωπολόγος – Hairstylist educator

Τον κ. Οικονομάκη μπορείτε να τον βρείτε στο ikonomakis κομμωτήρια + VIP στο πάτημα Χαλανδρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.ikonomakis.gr και τη σελίδα στο Facebook: facebook.com/ikonomakisgr