Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καισαρική τομή, τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στη μητέρα και το έμβρυο και πότε είναι απαραίτητη…

Υπάρχουν ευεργετικές ή αρνητικές πτυχές εάν επιλέξετε την καισαρική τομή;

Παλαιότερα εφαρμοζόταν με ολική, σήμερα με επισκληρίδιο αναισθησία που εξασφαλίζει την απόλυτη συναίσθηση του τι γίνεται και τη δυνατότητα άμεσα να θηλάσετε το νεογέννητο σας.

Αν και η καισαρική δεν επηρεάζει το θηλασμό καθώς το γάλα «κατεβαίνει» στο τρίτο εικοσιτετράωρο ωστόσο έχει παρατηρηθεί πως οι περισσότερες γυναίκες που γέννησαν με καισαρική εγκαταλείπουν σύντομα τον θηλασμό.

Η μέγιστη διάρκειά της δεν ξεπερνάει πλέον τα 30 λεπτά, ενώ τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην επισκληρίδιο έχουν ελάχιστες παρενέργειες προσφέροντας αναλγησία για ολόκληρο το πρώτο εικοσιτετράωρο. Παράλληλα η εμπειρία των γιατρών αναισθησιολόγων είναι τόσο μεγάλη που σχεδόν αποκλείει και τις «τεχνικής» φύσεως παρενέργειες της.

Παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός της εξέλιξης της καισαρικής, η χρήση της και η επίδραση που μπορεί να έχει σε σας και το μωρό σας είναι δύο θέματα που εξακολουθούν να διχάζουν: γι΄ αυτό ευθύνεται το υψηλό – και κατά πολλούς «ύποπτο» – ποσοστό των καισαρικών (στην Ελλάδα ανέρχεται στο 47,3% όλων των τοκετών), καθώς και οι έρευνες που την «ενοχοποιούν» για προβλήματα.

Γιατί οι γυναίκες προτιμούν την καισαρική;

-Επειδή φοβούνται για επιπλοκές από μια φυσιολογική γέννα.

-Για να «γλιτώσουν» τις ωδίνες του φυσιολογικού τοκετού.

-Για να προγραμματίσουν πιο σωστά λόγω της εργασίας, ανάγκης της φροντίδας των άλλων παιδιών.

-Για λόγους αισθητικής: Με την καισαρική ο κόλπος και ο ουρογεννητικός σωλήνας μένουν ανέπαφα κάτι που δεν υφίσταται μετά από ένα φυσιολογικό τοκετό.

Γιατί να μην την επιλέξετε

-Λόγω της μετεγχειρητικής πορείας: Η καισαρική τομή δεν παύει να είναι μια μια επέμβαση η οποία έχει μια συγκεκριμένη μετεγχειρητική εξέλιξη με αυξημένο κίνδυνο οργανικών προβλημάτων και μολύνσεων. Δεν μπορείτε να σηκωθείτε μία ώρα μετά τον τοκετό – όπως συχνά συμβαίνει μετά από μια φυσιολογική γέννα, αλλά μέσα στο επόμενο οκτάωρο. Έχετε ανάγκη επίσης από διαφορετική φροντίδα και διατροφή.

-Σας στερεί την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού: Δεν μπορεί να συγκριθεί ως εμπειρία με μια φυσιολογική γέννα. Αν και σπάνια το παραδέχονται, πολλές γυναίκες, ειδικά πριν αποκτήσουν το παιδί τους, νιώθουν «μειονεκτικά» σε σχέση με όσες έχουν γεννήσει φυσιολογικά.

-Ευθύνεται για διάφορες παθήσεις: Ο σοβαρότερος κίνδυνος που διατρέχει ένα μωρό που έρχεται στον κόσμο προτού ολοκληρώσει την ανάπτυξή του έχει να κάνει με την ελλιπή ωρίμανση των πνευμόνων του. Δεν είναι όμως μόνον οι πνεύμονες που πλήττονται όταν η κύηση δεν αφήνεται να ολοκληρωθεί. Τις συνέπειες τις υφίσταται και ο εγκέφαλος του νεογέννητου. Επίσης, η καισαιρική τομή ευθύνεται για μαθησιακές δυσκολίες, για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1 και άσθματος.

Πότε πρέπει να γίνεται

Προγραµµατισµένη καισαρική τοµή πρέπει να γίνεται µόνο αν ισχύει έστω και µία από τις ακόλουθες αιτίες:

-Το έµβρυο βρίσκεται σε ισχιακή προβολή, δηλαδή κατεβαίνει µε τα πόδια αντί µε το κεφάλι.

-Όταν πρόκειται για δίδυµη ή πολύδυµη κύηση και το πρώτο έµβρυο έρχεται µε ισχιακή προβολή.

-Η µητέρα έχει λοίµωξη από τον ιό HIV ή τον ιό της ηπατίτιδας C (συνήθως αυτές οι δύο λοιµώξεις συνυπάρχουν) ή λοίµωξη του κατώτερου γεννητικού συστήµατος µε τον ιό των ανθρωπίνων θηλωµάτων HPV ή µε τον ιό του έρπητα.

-Η µητέρα δεν έχει απολύτως φυσιολογική κύηση, αλλά εµφανίζει προδροµικό πλακούντα 3ου και 4ου βαθµού.

-Το έµβρυο εµφανίζει υπολειπόµενη ανάπτυξη –δηλαδή είναι µικρό για την ηλικία της κύησης– ή ο τοκετός ξεκινά πρόωρα µε το έµβρυο σε λανθασµένη θέση (ισχιακή ή εγκάρσια προβολή).

Να θυμάστε πώς η καισαρική τομή αποτελεί λύση σε κάποιο πρόβλημα που θα παρουσιαστεί και όχι επιλογή.

Πηγή: omorfamystika.gr