Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες «κακοί», ακόμη και αν θεωρούνται έτσι. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι από αυτούς μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας ως προς την απώλεια βάρους.

Μάθετε ποιοι είναι οι καλύτεροι «κακοί» υδατάνθρακες για απώλεια βάρους, σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν στο eatthis.com οι διατροφολόγοι Nutrition Twins®, Tammy Lakatos Shames και Lyssie Lakatos.  

Πατάτες

Πατάτες

Πρώτες στη λίστα με τους καλύτερους «κακούς» υδατάνθρακες για απώλεια βάρους είναι οι πατάτες, κάτι που μπορεί να σας εκπλήξει. «Μια μεσαίου μεγέθους πατάτα έχει μόνο 110 θερμίδες, δεν έχει καθόλου λίπος και είναι χορταστική, χάρη στην περιεκτικότητά της σε νερό και τα πέντε γραμμάρια φυτικών ινών που περιέχει, αν καταναλωθεί με τη φλούδα», λένε οι Nutrition Twins®. «Έχει κακή φήμη, αφού συνήθως υπερκαταναλώνεται και τηγανίζεται ή συνδυάζεται με βούτυρο, κρέμα γάλακτος ή γάλα με πλήρη λιπαρά. Ωστόσο, όταν αφεθεί στη φυσική της μορφή, μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία για υδατάνθρακες ως υγιεινό συστατικό ενός γεύματος».

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να εντάξετε τις πατάτες στο πρόγραμμα απώλειας βάρους σας είναι να τις συμπληρώσετε με φασόλια, μια κουταλιά γιαούρτι ή λίγο φρέσκο λεμόνι με λίγο αλάτι και πιπέρι, και έχετε ένα «εργοστάσιο παραγωγής καλίου και βιταμίνης C».

Σύμφωνα με τις Nutrition Twins® «έχετε ένα πραγματικό μπόνους απώλειας βάρους αν φάτε μια ψητή πατάτα αφού κρυώσει, αφού θα περιέχει άμυλο αντίστασης φιλικό προς την απώλεια βάρους. Το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί ως πρεβιοτικό που τρέφει τα προβιοτικά στο έντερό σας, βοηθώντας στη βελτίωση της υγείας του μικροβιώματος. Όσο πιο υγιές είναι το μικροβίωμα, τόσο πιο εύκολο είναι να χάσετε βάρος».

Καλαμπόκι

καλαμπόκι

Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και προσθέστε το καλαμπόκι στη λίστα με τα ψώνια σας, το συντομότερο δυνατόν. Αυτός ο υδατάνθρακας είναι μια εξαιρετική επιλογή για την απώλεια βάρους, καθώς προσφέρει πολλές φυτικές ίνες, ενώ καταναλώνεται σχετικά αργά. «Ο εγκέφαλός σου έχει περισσότερο χρόνο να λάβει το σήμα ότι έχεις φάει», επισημαίνουν οι Nutrition Twins®.

«Επιπλέον, η οπτική ένδειξη του κόκκου χωρίς πυρήνα στο πιάτο σας βοηθά να έχετε επίγνωση του πόσο έχετε φάει, οπότε είναι πιο δύσκολο να “ξεχάσετε” τι φάγατε. Προσθέστε ότι ένα ολόκληρο καλαμπόκι έχει μόνο περίπου 100 θερμίδες, με τρία γραμμάρια φυτικών ινών, που σας χορταίνουν».

Ψωμί

Ψωμί

Όχι, δεν διαβάσατε λάθος, το ψωμί μπορεί πραγματικά να είναι καλό για την απώλεια βάρους! «Δεν είναι όλα τα ψωμιά ίδια», τονίζουν οι Nutrition Twins®. «Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι ό,τι πρέπει. Μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης έχει μόνο 110 έως 120 θερμίδες και μπορεί να σταματήσει το αίσθημα στέρησης υδατανθράκων στην πορεία. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση, αφού όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι στερούνται υδατάνθρακες, τότε είναι που καταλήγουν να το παρακάνουν ή να τρώνε ραφιναρισμένους υδατάνθρακες ή ζάχαρη και να κάνουν πραγματικά μεγάλη ζημιά στη μέση τους».

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, επίσης, προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες που θα σας χορτάσουν. Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα άτομα που καταναλώνουν δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν και να διαχειριστούν ένα υγιές βάρος από εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου δημητριακά ολικής αλέσεως.