30
loading

Σαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ή την κατάρρευση της Lehman Brothers, η πανδημία του κορονοϊού θα είναι αναμφίβολα ένα καταλυτικό γεγονός για την ανθρωπότητα.

Ένα κατακλυσμιαίο ουσιαστικά γεγονός, τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του οποίου μόλις και μπορούμε να τις φανταστούμε σήμερα.

Ένα όμως είναι σαφές και διαφαίνεται ήδη: όπως ακριβώς ο κορονοϊός διεκδικεί ανθρώπινες ζωές, βάζει την καθημερινότητά μας στον πάγο και δοκιμάζει κρατικούς μηχανισμούς και κυβερνήσεις, με τον ίδιο τρόπο θα οδηγήσει σε μόνιμες αλλαγές σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο με τρόπους που θα κριθούν μόνο εκ των υστέρων.

Ακόμα κι έτσι όμως, με το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει συνήθως μια κρίση παγκόσμιων διαστάσεων την ώρα που συμβαίνει, κάποιοι έχουν ήδη μια άποψη για το πώς θα είναι ο κόσμος μας όταν βγει από την τραγική περιπέτεια που διανύουμε.

Το Foreign Policy ρώτησε ακαδημαϊκούς και στοχαστές για την επαύριο του COVID-19, ποιες είναι οι προβλέψεις τους κοντολογίς για έναν κόσμο που μόλις και ανατέλλει...

«Ένας κόσμος λιγότερο ανοιχτός και λιγότερο ελεύθερος»

Η πανδημία θα ισχυροποιήσει την έννοια του κεντρικού κράτους και θα ενισχύσει τον εθνικισμό, προβλέπει ο Stephen Walt, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Χάρβαρντ. Κυβερνήσεις κάθε είδους θα υιοθετήσουν ολοένα και περισσότερα επείγοντα μέτρα για να διαχειριστούν την κρίση, καταλήγοντας σε πιο ανελεύθερες καταστάσεις.

Κάποιοι μάλιστα ηγέτες, μας λέει ο ακαδημαϊκός, θα το σκεφτούν δυο φορές να απεμπολήσουν τις αυξημένες εξουσίες που τους χάρισε η κρίση.

Η COVID-19 θα επιταχύνει επίσης τη μετατόπιση της ισχύος και της επιρροής από τη Δύση στην Ανατολή. Νότια Κορέα και Σιγκαπούρη έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής καλύτερα από τον καθένα στην πανδημία και η Κίνα αντέδρασε τελικά σωστά, παρά τα αρχικά λάθη.

Η αντίδραση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, από την άλλη, ήταν αργή και αποσπασματική, κρίνει πάντα ο Stephen Walt, κλωνίζοντας τελικά την παντοδυναμία της Δύσης. «Αυτό που δεν θα αλλάξει είναι η θεμελιωδώς συγκρουσιακή φύση της παγκόσμιας πολιτικής. Οι προηγούμενες επιδημίες δεν σταμάτησαν τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων ούτε εγκαινίασαν μια νέα εποχή παγκόσμιας συνεργασίας», παρατηρεί.

«Τελικά», όσο οι πολίτες στρέφονται στις εθνικές κυβερνήσεις για βοήθεια, η πανδημία «θα δημιουργήσει έναν κόσμο λιγότερο ανοιχτό, με λιγότερη ευημερία και λιγότερο ελεύθερο»...

«Το τέλος της παγκοσμιοποίησης όπως την ξέρουμε»

Ο κορονοϊός θα είναι το σημείο καμπής, το καρφί που θα τρυπήσει τη βάρκα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Αυτό διαβλέπει ο Robin Niblett, διευθυντής του περίφημου think tank Chatham House, ενός ανεξάρτητου θεσμού διεθνών σχέσεων με έδρα το Λονδίνο.

Η οικονομική και στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας είχε προκαλέσει ήδη την πολεμική αντίδραση της Αμερικής, μας λέει ο Niblett, που προσπαθούσε να αναγκάσει τους συμμάχους της να κάνουν το ίδιο. Η πανδημία του κορονοϊού ωθεί σήμερα κυβερνήσεις, κοινωνίες και εταιρίες να ενδυναμώσουν την ικανότητά τους να επιβιώνουν σε παρατεταμένες περιόδους οικονομικής απομόνωσης.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να επιστρέψει ο κόσμος στην ιδέα της αμοιβαία επωφελούς παγκοσμιοποίησης που καθόρισε τις αρχές του 21ου αιώνα», παρατηρεί. Και χωρίς κίνητρα να προστατευθούν τα κοινά οφέλη της διεθνοποιημένης οικονομίας, η αρχιτεκτονική της παγκοσμιοποίησης θα ατροφήσει γρήγορα.

Το μεγάλο ζητούμενο, για τον Robin Niblett, είναι πώς θα αντιδράσουν οι ισχυροί ηγέτες. «Θα χρειαστεί τρομακτική πειθαρχία από πλευράς παγκόσμιων ηγετών ώστε να διατηρηθεί η οικουμενική συνεργασία και να μη διολισθήσει σε ανοιχτό γεωπολιτικό ανταγωνισμό».

Οι ηγέτες που θα αποδείξουν στον λαό τους ότι διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την κρίση, καταλήγει, θα το εξαργυρώσουν σε πολιτικό κεφάλαιο. Όσοι αποτύχουν όμως δύσκολα θα αντισταθούν στον πειρασμό να κατηγορήσουν άλλους για τη δική τους ανεπάρκεια...

«Οι δημοκρατίες θα βγουν από το καβούκι τους»

Η πανδημία του κορονοϊού θα οξύνει τα πολιτικά πνεύματα, φέρνοντας στην επιφάνεια όλες τις ρητορικές και τα αντίπαλα στρατόπεδα. Αυτό «προφητεύει» ο G. John Ikenberry, καθηγητής πολιτικής και διεθνών σχέσεων στο Πρίνστον, πως η κρίση θα τροφοδοτήσει κάθε αντιδραστική δύναμη στη μεγάλη σκακιέρα της Δύσης.

Όσοι αντιτίθενται στον τρόπο που δουλεύει σήμερα ο κόσμος, οι εχθροί της παγκοσμιοποίησης, οι εθνικιστές, ακόμα και οι φιλελεύθεροι διεθνιστές, όλοι θα αποκομίσουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι απόψεις τους είναι σωστές.

«Με δεδομένη την οικονομική καταστροφή και την κοινωνική κατάρρευση που ξεδιπλώνεται, είναι δύσκολο να δεις κάτι άλλο από την ενίσχυση του εθνικισμού, τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων κ.λπ.», παρατηρεί.

Βρίσκοντας αναλογίες με το παγκόσμιο οικονομικό κραχ της δεκαετίας του 1930, ο Ikenberry επιχειρηματολογεί πως το ίδιο θα γίνει και τώρα. Η τότε κατάρρευση έδειξε πόσο διασυνδεδεμένες ήταν οι κοινωνίες και πόσο τρωτές φυσικά στη «μόλυνση», γι’ αυτό και ηγέτες όπως ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ απάντησαν στο πρόβλημα σκαρώνοντας μια νέα παγκόσμια τάξη με διεθνιστικό πρόσημο.

Η μεταπολεμική αυτή τάξη ανέλαβε να φτιάξει ένα ανοιχτό μεν σύστημα, με δικλείδες ασφαλείας ωστόσο και ικανότητες να διαχειρίζεται την αλληλοεξάρτηση των δυτικών κρατών. Κανείς δεν μπορούσε πια να κρύβεται εντός των συνόρων του, σημειώνει ο ακαδημαϊκός, όλοι έπρεπε να συνεργαστούν σε πολλαπλά επίπεδα δημιουργώντας μια πραγματικά παγκόσμια υποδομή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι άλλες δυτικές δημοκρατίες ίσως ταξιδέψουν στις ίδιες αλληλουχίες αντιδράσεων, πυροδοτούμενες από μια ασταθή έννοια ευπάθειας. Η αντίδραση μπορεί να είναι πιο εθνικιστική αρχικά, αλλά μακροπρόθεσμα οι δημοκρατίες θα βγουν από το καβούκι τους για να βρουν έναν νέο τύπο πραγματιστικού και προστατευτικού διεθνισμού»...

«Περισσότερα αποτυχημένα κράτη»

Τα περισσότερα κράτη θα γίνουν εσωστρεφή, τουλάχιστον για κάποια χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις τους θα λειτουργήσουν ενδοσκοπικά, κοιτώντας δηλαδή τι συμβαίνει εντός των συνόρων τους αντί στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα. Αυτό προβλέπει ο Richard Haass, πρόεδρος του περιβόητου αμερικανικού think tank Council on Foreign Relations.

«Περιμένω μεγαλύτερες κινήσεις στην κατεύθυνση της επιλεκτικής αυτάρκειας (και, ως αποτέλεσμα, της αποσύνδεσης), με δεδομένο πόσο τρωτή είναι η εφοδιαστική αλυσίδα. Ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση στη μαζική μετανάστευση. Και μικρότερη προθυμία ή δέσμευση για την αντιμετώπιση περιφερειακών ή παγκόσμιων προβλημάτων», τονίζει.

Πολλές θα είναι οι χώρες που δύσκολα θα ξανασηκώσουν κεφάλι από την οικονομική καταστροφή που θα επιφέρει ο κορονοϊός, διαβλέπει, και αυτή η κρατική αδυναμία και οι αποτυχημένες κοινωνίες θα επικρατήσουν τελικά σε ένα καλό τμήμα του κόσμου.

Η τωρινή κρίση θα συμβάλει περαιτέρω στην επιδείνωση των παγκόσμιων σχέσεων και την εξασθένιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Μια κρίση που έχει τις ρίζες της στην παγκοσμιοποίηση θα αποδυναμώσει αντί να προσθέσει στην προθυμία του κόσμου και την ικανότητά του να τη διαχειριστεί», καταλήγει...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

30
σχόλια
 1. avatar 14096

  Απαράδεκτη ορθογραφία γραμμένη στα πόδια. Δεν αρμόζει σε μια τόσο μεγάλη ιστοσελίδα να υπάρχουν άρθρα τέτοιου είδους. Σε μερικά σημεία μετά βίας βγαίνει νόημα.

 2. avatar 14096

  Απαραδεκτη ορθογραφία γραμμένη στα πόδια. Δεν αρμόζει σε μια τόσο μεγάλη ιστοσελίδα να περιέχει άρθρα τέτοιου είδους. Σε μερικά σημεία μετά βίας βγαίνει νόημα.

 3. avatar Μπαρμαdinos

  Ωωωω,σοφοι!!!!!!!!!!+καραμανλης,μητσοτακης ,παπανδρεου,μητσοτακης,σιμητης,καραμαν αλης,οικουμενικες,σαμαρας,γαπ,τσιπρρας,κουλης,......ειμουνα νιος κ γερασα....... Στα μουτρα ,ΜΟΥ ,5,ανοιχτα..,!!!!!!+.ντρεπομαι σαν ελληνας.πρωτος ΕΓΩ,φταιω.ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

 4. avatar Vassia

  Τίποτα δεν θα αλλάξει δραματικά, νομίζω. Απλά θα ξεκινήσουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει. Αργά ή γρήγορα όλα θα πάρουν το δρόμο τους κανονικά!

 5. avatar Τα 9μερα

  Ασχοληθείτε εσείς με το πως θα είναι ο κόσμος μετά τον Κορωνοϊό κι εν τω μεταξύ οι μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται με φουσκωτά στα νησιά. Επίσης, τα hotspots λειτουργούν κανονικά και στην ενδοχώρα. Το σχέδιο της λαθρο-αποίκησης καλά κρατεί.

 6. avatar nal711

  Το πατηρ παντων ο πολεμος το ειπε ο ηροδοτος οχι ο ηρακλειτος....

 7. avatar Prime M.

  Καλές οι γενικεύσεις αλλά όπως πάντα απλουστευτικές. Καμιά κοσμοιστορική αλλαγή δεν θα προκύψει, όπως δεν προέκυψε και μετά τους παγκόσμιους πολέμους. Μια μεταβατική περίοδος και ξανά προς τη δόξα τραβά... το κεφάλαιο, αλλάζοντας ενδεχομένως κάποια χέρια. Η δική μου πρόταση είναι να ανακτήσουμε καλού-κακού την αυτάρκειά μας σε είδη διατροφής. Τυχαίνει να μας ευνοεί το κλίμα, οπότε... ας εξασφαλίσουμε τα βασικά μέχρι να γίνουν οι όποιες ανακατατάξεις και μετά βλέπουμε, αν ζήσουμε.

 8. avatar Λεων 14

  Ο κοσμος επιβαλεται να ειναι ελεγχομενος.Οι δυτικες δημοκρατιες εχουν υποχρεωση απεναντι στους πολιτες να προστατευσουν τα δικαιωματα που αποκτηθηκαν με την γνωση και την παιδεια.Θα υπαρξουν βεβαιως απωλειες απο την πανδημια,αλλα θα μας αφειση φευγωντας την ικανοτητα να προσπαθουμε περισσοτερο και συλλογικα να βρησκουμε λυσεις.

 9. avatar ΝΕΚΤΆΡΙΟΣ ΖΟΓΚΟΣ

  Αυτά ίσως ισχύσουν όταν τελειώσει η πανδημία. Από τώρα το ανθρώπινο είδος αρχίζει τα σενάρια. Όπως πάντα. Μπορεί τίποτε από όλα αυτά να μην ισχύσει. Μπορεί να μεταλλαχθεί ο ιός και να \"φάει\" όλο τον πλανήτη. Μπορεί μπορεί... Όπως πάντα τίποτε δεν ξέρουμε και όλα τα ξέρουμε.

 10. avatar Rip

  Ο κόσμος θα είναι πιο ελεγχόμενος, πιο καταπιεστικός, πιο δεσποτικός. Με τεράστια ανακατανομή πλούτου (πάντα υπέρ των ολίγων), φτώχεια ανεργία, ανέχεια για τους πολλούς. Μήπως αυτό είναι η επιδίωξη των εμπνευστών της πανδημίας του κορονοϊού;

 11. avatar Αω12

  Παρελθόν ο σορος καθώς και τα εμπλεκόμενα indymedia. Η παγκοσμιοποίηση Θ ηττηθεί. Τα open borders Δεν οδήγησαν πουθενά, η Ευρώπη ξέρει μόνο ν απαιτεί κ Όχι να είναι αρωγός. Ευρώπη των εθνών και των λαών ανοίγεται μπροστα μας. Ούτε δ Ράιχ, ούτε οι λύκοι Με την προβιά (=αριστεροί) Θ έχουν μέλλον. Μια χαλαρη ενωση νοτιοευρωπαιων, ειναι λυση. Παντα ομως κοιτωντας προς δυσμάς.

 12. avatar criskalts

  Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς. Και τους μεν θεούς έδειξε, τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε, τους δε ελευθέρους.
  Πριν 2.500 χρόνια το είπε ο Ηράκλειτος, ίσχυε και από πριν και θα ισχύει για πάντα.
  Είπε και άλλα μεταξύ αυτών και το πιο γνωστό \'\'Τα πάντα ρει και ουδέν μένει\'\'.

 13. avatar leo tora

  \"... Former prime minister Gordon Brown has called for the creation of a temporary form of global government to be assembled to provide a unified body to tackle coronavirus. \"

  1. avatar criskalts

   Για πες ρε.

 14. avatar Η γνώμη μου.

  Το παγκόσμιο σύστημα,δεν χρειάζεται πλέον παπαγάλους και τροπάρια.

 15. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

  Ο κόσμος θα γίνει καλύτερος γιατί θσ αλλάξουν οι προτεραιότητες του. Θα καταλάβει ότι αλλά πράγματα αξίζουν πιο πολύ από το λεφτά
  Δε συζητάμε για ανάπτυξη και ευημερία. Θα ανοίξουν όλες οι δουλειές γιατί μετά από μια καταστροφή, έρχεται το χτίσιμο.
  Πάνω κάτω το ίδιο είχε γίνει μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 16. avatar Πάμε στοίχημα?

  50 χρόνια Κυριάκο και ξερό ψωμί αν όλα πάνε καλά.

  1. avatar Πάμε.

   Αλλά είναι κλειστά τα πρακτορεία!

  2. avatar Εντάξει

   Καηκαμε

  3. avatar koronoios

   χαχα!!! με 50% μειωση μισθων σε Ιδιωτικους και δημοσιους υπαλληλους, το σχολιο σου ειναι πιο αστειο και απο ανεκδοτο για ξανθιες και επειδη οι Ελληνες εχουν κοντη μνημη, μαντεψε βρε, ποιος σε περιμενει στην γωνια: Ο Τσιπροκιος σου! χαχαχα!

   1. avatar Πιο σιγά ρε ζαίοι!

    Εσείς κάνετε ότι μπορείτε να συναντηθείτε με το πεπρωμένο σας του 3%. Υπομονή και επιμονή δεν βλάπτει.

   2. avatar Δες τις νέες δημοσκοπήσεις βρε ατιμούτσικο….

    και θα καταλάβεις ποιος θα κυβερνάει και μετά από 10 χρόνια!!!!

 17. avatar Αααααα

  Από επιστήμονες αναλυτές κλπ έχουμε χορτάσει.ποιο το περίεργο μια χώρα να κοιτάει πρώτα τον εαυτό της και μετά τον διπλανό; Το ίδιο δεν κάνει και αυτός για το σπίτι του;......τα υπόλοιπα είναι θεωρίες ..πόσα δεν έχουμε ακούσει από ειδιμονες και τελικά ήταν μπαρουφες; Η παγκοσμιοποίηση έχει ένα κακό όταν ξεκινάει η κατρακύλα τους παίρνει όλους ,ενώ αν ο καθένας κοιτάει το σπίτι του πρώτα μόλις πιάσει φωτιά ο διπλανός θα βγούνε για βοήθεια οι υπόλοιποι.αν καίγονται όλοι ποιος θα βγει;

 18. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Ας ελπίσουμε ότι μετά από αυτή την κρίση θα αφήσουμε πίσω τα αποτυχημένα φιλελε μοντέλα \"ανάπτυξης\" και θα δημιουργηθούν ισχυρά κοινωνικά κράτη

  1. avatar Τετραγωνακιας

   Την κριση αυτην τον ιο αυτον οπως πολλους αλλους την δημιουργησαν και τον δημιουργησαν κουμμουνιστες οχι φιλελε .εχτος εαν δεν ξερεις οτι οι κινεζοι ειναι κουμμουνιστες ,γιαυτο κλειστε οπως παλια τα συνορα με την κουμουνα μονο κακο κανει

   1. avatar Φίλε μου

    Χαίρομαι καταρχάς που ξύπνησες από το 20αετές κώμα που βρισκόσουν και όλα πήγαν καλά στην υγεία σου. Θέλω να σε ενημερώσω πως από τότε ως και σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στον κόσμο και η Κίνα έχει μεταβεί από τον κομμουνισμό στην ελεύθερη οικονομία. Μπορεί όταν έπεσες σε κώμα να μην υπήρχε το wikipedia, θα σε παρακαλούσα όμως να ρωτήσεις για αυτό και να διαβάσεις τα όσα γράφει για την κινεζική οικονομία \"The economy of China has transitioned from a centrally-planned system to a more market-oriented economy\"

   2. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Δηλαδή πριν τους κομουνιστές δεν υπήρχαν ιοί. Χαχαχα. Εγώ ξέρω πάντως ότι εσείς με τις βόλτες σας στο Μιλάνο και στους αγίους τόπους τον φέρατε τον ιό. Καθίστε να περάσει η κρίση και θα λογαριαστειτε με την κοινωνία

  2. avatar Mpamphs2

   Ψιτ τράβα Κούβα σου βάζω τα αεροπορικά και μετά γράψε ότι γράφεις ααα ξέχασα εκεί πέφτει φαπα μάγκα

   1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Δεν χρειάζεται να πάω Κούβα. Η Κούβα ήρθε εδώ. Οι περισσότερες χώρες ακόμα και η κυβέρνηση της Λομβαρδίας και της Βραζιλίας που είναι ακροδεξιες κλαίνε για βοήθεια από την Κούβα. Μη ξεχνάς ότι από τη φιλελε εε πήραμε το απόλυτο τίποτα. Εκεί που φτυνατε τώρα γλυφετε

   2. avatar @Mpamphs2

    Ψιτ χωρίς σοσιαλισμό δεν έχει μέλλον το είδος

Παρακαλούμε περιμένετε ...