46
loading
Γράφει
ο Γεώργιος Σαρρής

Η μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης και των ιθυνόντων του υπουργείου Υγείας δεν είναι το πόσοι θα νοσήσουν από τον κορονοϊό. Με βάση την εμπειρία χωρών του εξωτερικού, μαθηματικών μοντέλων και εκτιμήσεων, γνωρίζουμε ότι ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού κάποια στιγμή θα προσβληθεί από τον νέο τύπο της γρίπης.

Αυτό που φοβούνται, είναι να μην αρρωστήσουν όλοι μαζί, την ίδια χρονική περίοδο και απαιτηθούν εκατοντάδες κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν.

Είναι η στιγμή που το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει και γιατροί ενδεχομένως θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να πάρουν τη μοιραία απόφαση ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, όπως γίνεται στη γειτονική Ιταλία που καταγράφει εκατόμβες νεκρών από τον Covid-19.

«Διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει»

Όπως επισημαίνει και ο Έλληνας γιατρός, Γιώργος Γιούργος, του υπερσύγχρονου νοσοκομείου «Πάπα Τζιοβάνι XXIII» της πόλης Μπέργκαμο, 40 χιλιόμετρα έξω από το Μιλάνο, «εγώ και οι συνάδελφοι μου έχουμε υποκαταστήσει το Θεό. Ζητώ συγγνώμη αλλά δεν είναι βλασφημία αυτό που λέω. Έτσι αισθάνομαι. Μέσα σε δευτερόλεπτα πρέπει να πάρουμε απόφαση ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Μπαίνουμε μέσα στο θάλαμο και πρέπει να αποφασίσουμε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει αφού προηγουμένως διαπιστώσουμε πως ο ασθενής "έφτασε" και δε μπορεί να γυρίσει πίσω».

Γιατί ξέφυγε η κατάσταση στην Ιταλία

Για ποιο λόγο έφτασε σε αυτή την τραγική κατάσταση η Ιταλία και κυρίως το βόρειο τμήμα της, που εδώ και αιώνες θεωρείται το πιο καλοζωϊσμένο και πλούσιο σε σχέση με τον φτωχότερο νότο; Γιατί δυστυχώς νόσησαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ταυτόχρονα, καθώς δεν είχαν παρθεί εγκαίρως εμπροσθοβαρή μέτρα. Στην περιοχή της Λομβαρδίας και του Πεδεμόντιου για παράδειγμα, στη βόρεια Ιταλία, λειτουργούν 50 νοσηλευτικά ιδρύματα τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου.

Οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τις 3.000 και έχουν γεμίσει όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα να στοιβάζεται κόσμος με μηχανική υποστήριξη ακόμη και στα απλά δωμάτια με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία του νοσούντα. Πλέον γεμίζουν και οι διάδρομοι αλλά και πάλι δεν φτάνουν, γι αυτό και έχουμε τόσους θανάτους καθημερινά εκεί. Αν το ίδιο πράγμα συμβεί στη χώρα μας, θα μιλάμε για πραγματική καταστροφή.

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων εξαιτίας του κορονοϊού είναι σχετικά μικρός αλλά τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε μια εκτίναξη καθώς υπάρχει κόσμος που φέρει το ιό, αλλά ακόμη δεν τον έχει εμφανίσει. Επωάζεται μέσα στον οργανισμό των φορέων και θα εμφανιστεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο -συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται την πέμπτη μέρα από την στιγμή που παίρνεις το μικρόβιο.

Όσο περισσότερο διασπαρούν οι νοσούντες σε βάθος χρόνου τόσο το καλύτερο, για να μπορέσουμε να έχουμε διαθέσιμα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Άμα ξεφύγει η εξάπλωση, το χάσαμε το παιχνίδι, γι' αυτό και θα πρέπει να μένουμε όλοι στα σπίτια μας όπως συστήνουν οι ειδικοί προκειμένου να μην διασπαρεί ο κορονοϊός. Οι περισσότεροι που θα προσβληθούν άλλωστε θα τον περάσουν σαν ένα απλό κρυολόγημα. Ένα περίπου 20% όμως θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και το 5% εξ αυτών στις ΜΕΘ.

Τι συμβαίνει με τις ΜΕΘ αυτήν τη στιγμή

Σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν αυτή την ώρα γύρω στα 550 κλίνες πολυδύναμων ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, εκ των οποίων οι μισές βρίσκονται στην Αττική. Δύναται μάλιστα να αυξηθούν κατά 250 με 300 αν αξιοποιηθούν όλες οι ΜΕΘ ή τύπου ΜΕΘ. Άρα, πάμε στις 800 με 1.100. Απ’ αυτές όμως για τον κορονοϊό μπορούν να διατεθούν λιγότερες από τις μισές για τον κορονοϊό. Οι υπόλοιπες εξυπηρετούν άλλους ασθενείς και τραυματίες (π.χ. από αυτοκινητικά ατυχήματα, από εμφράγματα, από την κοινή γρίπη, κ.λπ.).

«Αρκεί να σκεφτούμε ότι τα κρεβάτια δεν επαρκούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες που ήδη υπήρχαν πριν την πανδημία του κορονοϊού», όπως τονίζει με νόημα και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου. Ακόμη και εάν επιταχθούν όλες οι ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων πάλι δεν θα λυθεί το πρόβλημα, απλώς θα μειωθεί λίγο.

Κρεβάτια εντατικής το ένα δίπλα στο άλλο

Τέλος, το κακό είναι ότι αρκετά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται στον ίδιο θάλαμο, το ένα δίπλα στο άλλο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν περιστατικά κορονοϊού. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, «ο 53χρονος συνάδελφός μας από την Καστοριά που διασωληνώθηκε και ακολούθως κατέληξε, δεν μπορούσε να μεταφερθεί σε κρεβάτι ΜΕΘ της Πτολεμαΐδας γιατί εκεί υπάρχουν τέσσερα κρεβάτια μέσα στον θάλαμο και έτσι θα κολλούσε και τους υπόλοιπους. Οπότε, μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης».

Εν κατακλείδι, για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας θα πρέπει να ροκανίσουμε το χρόνο και να μην νοσήσουμε πολλοί μαζί. Για να γίνει όμως αυτό, τη λύση την ξέρουμε και θα την ξαναπούμε: Μένουμε σπίτι!

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

46
σχόλια
 1. avatar Πολεμηστης του πληκτρολογιου

  1)Να προσλαμβάνουμε αστυνομικούς να δέρνουν και να σπάνε στα νησιά τα πάντα...
  2)Να έχουμε περισσότερους παπάδες από ιατρούς.

  Και τα 2 τα έκανε η ΝΔ, άρα είναι φοβερός πρωθυπουργός ο Κουλης...100 χρόνια μπροστά...
  γατάκια συριζαιοι για πάντα Κουλης

  1. avatar Kyr04

   Ναι γιατί στην τετραετία του Αλεκσι οι γιατροί ήταν περισσότεροι από τους παπάδες.... και να μην ξεχνάμε πόσο σημαντικός παγκοσμίως είναι ο δείκτης αναλογίας παπάδων γιατρών, ρε τί κυκλοφορεί ανάμεσα μας

 2. avatar Mondostores

  ΕΡΩΤΗΣΗ εάν κάποιος λαθρομετανάστης χρειασθεί ΜΕΘ θα πιάσει θέση που δικαιούται κάποιος Έλληνας ?

 3. avatar Άτομο

  Στα ελληνικά νοσοκομεία ήταν ήδη συνηθισμένο να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους.

 4. avatar ellinistan

  Κλείστε τα σ. Μάρκετ είναι εστία θανάτου
  Πάνε όλοι για βόλτα γιατί δεν έχουν που αλλού να πάνε
  Έλεος παρτάκιδες

 5. avatar ellinistan

  Μαζέψτε τους γέρους που τρέχουν στα σ. Μάρκετ ακόμα κ σημερα λες κ δεν υπάρχει αύριο, γιατί όντως όπως πάει δεν θα υπάρχει..
  Έχει γίνει η βόλτα τους έλεος

 6. avatar πατριωτισμος αε

  Αφενός, μετά από 20 χρόνια κυριαρχίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και άλλα 10 μνημονιακής λιτότητας στην Ελλάδα, η κατάσταση ετοιμότητας των συστημάτων υγείας ήταν γνωστή. Με σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υποχρηματοδοτούμενες υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι εδώ και καιρό ανεπαρκές. Η απαξίωση της δημόσιας υγείας συνοδεύεται από τις υποσχέσεις για περισσότερη “ελευθερία”, “ευελιξία” και “επιλογές”, που θα προσφέρει η ιδιωτική υγεία, προφανώς για όσους μπορούν να πληρώσουν.

  Αφετέρου, η απειλή του κορονοϊού δεν είναι ένα μοναδικό και αναπάντεχο γεγονός, αλλά ήρθε στον απόηχο πολλών άλλων καταστροφικών και ανησυχητικών γεγονότων. Οι πυρκαγιές στα τροπικά δάση του Αμαζονίου και την Αυστραλία, αποτελούν απλώς κάποια ορόσημα στην πορεία της κλιματικής καταστροφής, ενώ η παγκόσμια κινητοποίηση γύρω από αυτό το ζήτημα εντείνεται συνεχώς. Όσοι αρνούνται την πραγματικότητα ή θέτουν άλλες προτεραιότητες, είτε από άγνοια είτε από συμφέρον, θα συνεχίσουν να κλείνουν τα αυτιά τους και να τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή». Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει ότι έπεσε από τα σύννεφα, δεν άκουσε και δεν γνώριζε τίποτε.

 7. avatar Κοινωνικό ον

  Καλησπέρα,
  Σχετικά με τη συμπεριφορά συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που συναθροίζονται και γλεντοκοπούν σε βάρος των προσπαθειών όλων των άλλων πολιτών, υπάρχει κάποια ενημέρωση; Προσωπικά το αντικρίζω καθημερινά το εν λόγω (α)-κοινωνικό φαινόμενο. Ο Δημόσιος κίνδυνος ελλοχεύει... και για να μη γίνει της Ιταλίας καιρός είναι να μην κάνουμε τα στραβά μάτια, όπως πάντα!

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Ισχύει εδώ κάποιο παπάδες λειτούργησαν σαν να μην συμβαίνει τίποτα

 8. avatar Alofron

  Ότι του κατέβει του Λολοστεφανη....
  Γιναμε όλοι πρωθυπουργοί κι ας μην έχουμε διοικήσει ούτε περιπτερο...
  Γίναμε όλοι γιατροί κι ας μην ξέρουμε να βάζουμε ούτε θερμόμετρο...
  Γίναμε όλοι οικονομολόγοι κι ας μην ξέρουμε να υπολογίσουμε ούτε το στεγαστικό μας...
  Ως συνήθως ξερόλες...
  Αρχίστε από τα βασικά λέω γω όπως το να μάθουμε να πλένουμε σωστά τα χέρια μας και μετά βλέπουμε.
  Νισάφι πια όλοι.
  Όλοι ξέρουν τα πάντα.
  Πόσα κρεβάτια ΜΕΘ χρειαζόμαστε πόσα σούπερ πούμα πόσους γιατρούς πόσα γάντια.
  Ένα πράγμα πρέπει Μόνο να ξέρετε και πάλι αδιαφορειτε.
  Πως στα κομμάτια κλειδώνει η #%[email protected]πορτα και μένετε μέσα.
  Άει σιχτίρ πια

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Το πόσα κρεβάτια μεθ χρειαζόμαστε το ξέρουν οι αρμόδιοι οργανισμοί. Σύμφωνα με τα στάνταρτ που θέτουν είμαστε πολύ πιο κάτω. Όσο και να πλένεις τα χέρια σου αν όταν χρειαστείς εντατική θεραπεία δεν υπάρχει κρεβάτι λόγω των περικοπών από τις φιλελε πολιτικές ακλαφτος θα πας. Για αυτό πρόσεχε τι πολιτικές στηρίζεις και μετά πλύνε και τα χέρια σου

 9. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Το πρώτο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ο φιλελευθερισμος είναι άκρως επικινδυνος. Είναι δολοφονικό να υποβαθμίζεις το κοινωνικό κράτος για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις το έκαναν αυτό και είναι συνυπευθυνες.

 10. avatar Απορη κορασις

  Επιμενω να επιταξουν και να οργανωσουν με ΝΕΘ και προσωπικο το νοσοκομριο που εχτισε ο Ρεστης σε δασικη εκταση εχει σχεδιαδτει για ιατρικο τουρισμο οι γνωστοι αγνωστοι ρυρργετες πλουσιοι ας βαλουν το χερι στη τσεπη οπως πολλες φορες εχουν κανει οσο για τα υπολοιπα χρειαζετε κοινος νους Ελεος δειτε ποιο περα αυτο που λεει ο αρθρογραφος ειναι η αληθεια στην ιατρικη σχολη καποια στιγμη αυτο τους μαθαινουν και ισχυει και σε καιρο πολεμου....ΠΟΛΕΜΟ ΕΧΟΥΜΕ...

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Σιγά μην πληρώσουν οι πλούσιοι

 11. avatar Που εναι τα μεγαλα οικονομικα “τζακια” τής χωρας;;;

  Αχ ρε Ωναση, αν υπηρχες θα ειχες ηδη φτιαξει 100 ΜΕΘ τουλαχιστον!!

 12. avatar Σωτ

  Αυτο που λεει ο γιατρος απο το Μπεργκαμο ειναι οτι οταν τα πραγματα ζορίζουν ο θεος αντικαθισταται απο τον άνθρωπο.Επιτελους κ μια αληθεια

  1. avatar Να δω εσένα εξυπνούλη

   τι θα κάνεις ,αν στην περίπτωσή σου
   οι γιατροί σηκώσουν τα χέρια ..

   1. avatar Απορη κορασις

    Νομιζω οτι ο Θεος και η Επιστημη εχουν ηδη σηκωσει τα χετια ψηλα στη περιπτωση του....

 13. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Σήμα κινδύνου από τους εντατικολόγους του νοσοκομείου. Δραματική έκκληση από το Σωματείο εργαζομένων για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα προστασίας

  Τις τεράστιες ελλείψεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ασκληπιείου» Βούλας επισημαίνουν οι γιατροί της Μονάδας με έγγραφό τους προς τον διοικητή του νοσοκομείου, τον αναπληρωτή διοικητή και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.

  Μάλιστα, οι ελλείψεις είναι σε τέτοιο βαθμό που, όπως καταγγέλλουν οι εντατικολόγοι του νοσοκομείου, στη ΜΕΘ δεν υπάρχουν επαρκή γάντια μιας χρήσης και γάζες! Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο απευθύνει δραματική έκκληση, ώστε να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

  Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή τους με ημερομηνία 13 Μάρτη, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:
  «Ενημερωθήκαμε στις 12/3/2020 από τον διευθυντή της ΜΕΘ ότι λόγω της πανδημίας COVID-19, δεσμεύονται σταδιακά 12 κλίνες της μονάδας μας για πιθανή έκτακτη ανάγκη νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2020/03/blog-post_386.html

 14. avatar Σκεπτόμενος

  Τόσα χρόνια δεν αρκούσαν οι ΜΕΘ!! Μήπως θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουμε κάνει περισσότερες ΜΕΘ;; Το κόστος τους θα ήταν σίγουρα χαμηλότερο από το κόστος των μέτρων που πάρθηκαν τώρα και έχουν διαλύσει όλη την οικονομία.

  1. avatar Kontoleon

   Όσο ποιο ισχυρός είσαι τόσο ποιο ευκολα καθησυχαζεσε ότι θα αντέξεις.
   Κατέρρευσε η Νέα Υόρκη η Ισπανία και ίσως ακολουθήσει η Γερμανία.

   Ελπίζω να αντέξει η Ελλάδα μας.

  2. avatar criskalts

   Εσύ λες δηλ το \'\'κάνε με μάντη να σε κάνω πλούσιο\'\'

   1. avatar Ellraiser

    Οχι εδω εισαι αδικος.
    Λεγεται προληψη.
    Αλλα τι να περιμενεις σε ενα κρατος που για δεκαετιες (και συνεχιζει) εχουν ριζωσει βαθια η διαφθορα και η αχρηστια.
    πχ. Στο Ματι. 3 ουσιωδη προληπτικα πραγματα = κανενας νεκρος.
    Παροπλισμένα Boeing της Ολυμπιακής (ενα μονο περασμα φτανει-19.000!!!! γαλόνια επιβραδυντικου, 960 χλμ / ώρα).
    Υπερυψωμενα φυλακια (διαμερισματα) με εποχιακους.
    Θερμικες υπερυψωμενες καμερες ακτινας πολλων χιλιομετρων μεγαλης καλυψης αμεσης συνδεσης με το κεντρο επιχειρησεων, πυροσβεστικη, ΕΜΑΚ κλπ.
    Βλεπεις ομως δεν αξιζει - δεν εχει χοντρες μιζες.....
    Πρόληψη, πρόβλεψη-αν πας με 200 χλμ. σε τειχο το πιθανότερο είναι να στουκαρεις και να γίνεις χαλκομανία.

 15. avatar Mplaky

  ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΔΩΝΗ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΣΑΛΤΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΥΑΝΤΑΣΤΟΥΣ

 16. avatar adiafthorospromitheas @Xristos Gogos & Gregory

  Συγχαρητήρια για την νηφαλια και ορθη κρίση σας.

 17. avatar @ChristosGogos

  ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ
  ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ
  ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ
  ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ
  ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ.

 18. avatar Εγωω

  Τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα...επρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια αλλά τα τρώγανε... Απλά εύχεσαι να μη πάρει διαστάσεις η νοσος

  1. avatar Kontoleon

   Πότε δεν είναι αργά...
   Να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται...

 19. avatar Xristos Gogos

  COVID19 THIS IS WAR

  ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟ (και δη αμυντικό):

  1. Δεν αμφισβητείς τον αρχηγό του κράτους (Κ. Μητσοτάκης). Καλός, κακός, τώρα έχεις αυτόν, αν ζεις μετά τον πόλεμο και έχεις νικήσει εσύ και η οικογένειά σου, ψήφισε όποιον θες.

  2. Δεν αμφισβητείς τον στρατηγό (Τσιόδρας). Μπορεί εσύ στον ύπνο σου (που έκανες λοιμοξιολογία στο Harvard) να ήσουν καλύτερος, και να δείχνεις πιο macho χωρίς γυαλάκια, αλλά τώρα στρατηγός είναι αυτός.

  3. Δεν σπέρνεις διχόνοια και θεωρίες συνωμοσίας. Απλά κλείστο. Θα ντρέπονται τα παιδιά σου που θα σε διαβάζουν 30 χρόνια μετά.

  4. Δεν τα βάζεις με τους στρατιώτες. Οι νοσοκόμοι/γιατροί/υπάλληλοι supermarket κάνουν ό,τι μπορούν νύχτα μέρα, το τελευταίο που χρειάζονται είναι να τους κατηγορείς από πάνω.

  1. avatar Ρε. Όταν θέλω να ζησω

   θα αμφισβητώ και θα κατηγορώ όποιον με την ανεπάρκεια του
   βαζει την ζωή την δική μου και της οικογένειας μου σε κινδυνο
   Θα κατηγορώ αυτον που προσπαθεί να κερδίσει ένα πόλεμο χωρίς στρατιώτες και όπλα από επιλογή του
   Θα κατηγορώ αυτόν που αντί να κοιταξει πως θα σώσει τον λαό κοιτάζει πως θα σώσει τους δικούς του και το τομαρι του
   Άμεση πρόσληψη χιλιάδων γιατρών νοσηλευτών εδώ και τώρα και όχι με μπλοκάκια που θέλει ο στρατηγος
   Επίταξη ιδιωτικών νασοκομειων και γιατρών εδώ και τωρα
   Κατάσχεση υλικών προστασίας εδώ και τωρα
   Άνοιγμα εξωτερικών τακτικων νοσοκομειων
   Εδω και τωρα
   Όλα τα αλλά είναι ημίμετρα
   Αν χαθεί αυτός ο πόλεμος
   Ο στρατηγός θα θελει κρεμασμα

  2. avatar Επίσης

   Όταν έχεις ανάγκη τους γιατρούς δεν εξαιρείς τους ιδιώτες από τα μέτρα στήριξης ! Διαφορετικά είσαι μεγάλος ξεφτίλας !!!!

   1. avatar εξυπνούλη

    το σχόλιό σου αφορά αυτό το άρθρο ;

    1. avatar Εντελώς το αφορά !

     Αν σκεφτόμαστε λίγο αντί να ...ξεκουραζόμαστε αντιλαμβανόμαστε ότι αν τα ιατρεία κλείσουν ,τα νοσοκομεία θα γεμίσουν κόσμο ο όποιος φυσικά θα διασπείρει τον ιό.Το καταλάβαμε τώρα ?

  3. avatar Πετρακος

   Πολυ σωστα τα λες...Ευγε!!!!!

 20. avatar Xristos Gogos

  5. Δεν παραπονιέσαι για το όπλο που έχεις. Ναι, φαντάζομαι θα ήθελες να έχουμε 20% μικρότερο μισθό για να είμαστε σε περίπτωση πανδημίας που γίνεται κάθε 100 χρόνια πανέτοιμοι με mobile test vans και mobile testers σε κάθε γειτονιά, αλλά δεν έχουμε. Ούτε τις περισσότερες ΜΕΘ στην Ευρώπη, ούτε Super Puma να πετάνε τον κάθε party-goer και καρναβαλιστή σε μισή ώρα στην εντατική από τις παραλίες. Τώρα λοιπόν αν τα όπλα σου είναι μόνο ένα θερμόμετρο, η κοινή λογική και το \"μείνε σπίτι\" πολεμάς με αυτά. Αν δεν έχεις μάσκα, κόψε, ράψε μια πάνινη. Αν δεν έχεις detol wipes, βρες σαπούνι. You fight με νύχια και με δόντια. Μάλιστα σε αυτό τον πόλεμο η κοινή λογική θα είναι πιο σημαντική από 100 Super Puma. Και προπάντων βάλε θερμόμετρο πριν πας στο γραφείο ή στο εργοστάσιο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...