Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελληνική Αστυνομία είναι γεγονός και ήταν αρκετό για να σημάνει συναγερμό καθώς εντοπίστηκε σε γυναίκα αστυνομικό που υπηρετεί στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Ήδη όσοι συνάδελφοι της ήρθαν σε επαφή μαζί της έχουν μπει σε καραντίνα, ωστόσο, το συγκεκριμένο περιστατικό έφερε στην επιφάνεια το ειδικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η ελληνική πολιτεία για φυλακές (και άρα και κέντρα κράτησης) με την ελπίδα, πάντα, να μην χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή.

Μικρές ή μεγαλύτερες κοινότητες έχουν όλες το δικό τους μερίδιο στον φόβο. Τα κράτη λαμβάνουν στο βαθμό που είναι εφικτό τα κατάλληλα μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του Covid-19, ωστόσο, δύσκολα μέχρι και σήμερα αποφεύγουν τα κρούσματα και την διάχυση του ιού.

Μια από τις κοινότητες, ωστόσο, που όσα μέτρα και να ληφθούν είναι σε πιο ευάλωτη θέση απ’ όλες τις υπόλοιπες είναι αυτή των φυλακών.

Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως εκ της φύσεώς της μια φυλακή εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε εστία διασποράς του κορονοϊού. Και πριν βιαστεί κάποιος να απαντήσει πως είναι ένα περιβάλλον σε… μόνιμη καραντίνα, καλό θα ήταν αν σκεφτεί πως αρκετοί κρατούμενοι λαμβάνουν άδειες, καθημερινά υπάρχουν τα επισκεπτήρια, ενώ υπάρχει και το προσωπικό που όταν τελειώνει η βάρδιά του, επιστρέφει στα σπίτια του.

Τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική Ιταλία τις τελευταίες ημέρες με τις διαδοχικές εξεγέρσεις και τους νεκρούς στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων,  δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως φυλακές και κορονοϊός μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, με τις συνέπειες του οποίου να μπορούν να εύκολα να επηρεάσουν ολόκληρη την κοινωνία.

Εκρηκτική η κατάσταση στις ιταλικές φυλακές εξαιτίας του κορονοϊού

Η Ιταλία εδώ και μερικά 24ωρα βρίσκεται ολόκληρη σε καραντίνα. Χιλιάδες νεκροί και κρούσματα του κορονοϊού. Η γειτονική χώρα ζει μια από τις πιο μαύρες σελίδες της μακραίωνης ιστορίας της.

Σε όλο αυτό το σκηνικό του τρόμου  ήρθε να προστεθεί και η εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στις  φυλακές εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Ήδη έχουν καταγραφεί μεγάλες εξεγέρσεις σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της Ιταλίας που είχαν σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 άνθρωποι να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωής τους.

Εννέα κρατούμενοι πέθαναν στη φυλακή της Μοδένας. Άλλοι τρεις σε μια φυλακή στο Ριέτι, στα βορειοανατολικά περίχωρα της Ρώμης. Οι περισσότεροι από τους θανάτους φαίνεται πως οφείλονται σε υπερβολική δόση φαρμάκων, τα οποία έκλεψαν οι κρατούμενοι από τις κλινικές που λεηλάτησαν.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναστέλλονται οι επισκέψεις των συγγενών των κρατουμένων στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε το συνδικάτο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και μία μη κυβερνητική οργάνωση.

Στη Μοδένα η εξέγερση ήταν ιδιαίτερη βίαιη. Στη φυλακή Τόρε ντελ Γκάλο στην Παβία οι κρατούμενοι κατάφεραν να κρατήσουν ομήρους δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους και απελευθέρωσαν δεκάδες άλλους φυλακισμένους, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, πενήντα κρατούμενοι δραπέτευσαν από φυλακή στη Φότζια και μέχρι τώρα περίπου οι μισοί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν. Οι υπόλοιποι εξακολουθούν να καταζητούνται από την ιταλική αστυνομία.

Για όσους γνώριζαν την κατάσταση, οι συγκεκριμένες εξεγέρσεις, ήταν κάτι το οποίο λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο. Ο λόγος είναι απλός. Στις ιταλικές φυλακές αντιμετωπίζουν  το χρόνιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Στις φυλακές εκτίουν τις ποινές τους 61.250 κρατούμενοι, περίπου 10.000 περισσότεροι από τον αριθμό που μπορούν να φιλοξενούν. Αυτό ακριβώς το γεγονός φαίνεται πως ήταν και το καθοριστικό προκειμένου η ιταλική κυβέρνηση να λάβει μέτρα περιορισμού καθώς ο υπερπληθυσμός θα μπορούσε να καταστήσει τους κρατουμένους και το προσωπικό περισσότερο ευάλωτους στη μόλυνση από τον Covid-19.

Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο για τις φυλακές σε περίπτωση που εκδηλωθούν κρούσματα του Covid-19

Προκειμένου να προλάβουν ανάλογες καταστάσεις αλλά κυρίως να μην επιτρέψουν τη διασπορά του ιού από τα σωφρονιστικά καταστήματα προς την κοινωνία, οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορονοϊού μέσα στις ελληνικές φυλακές.

Στο πρωτόκολλο των ενεργειών προβλέπεται ακόμη και καραντίνα για όσους φυλακισμένους εμφανίσουν συμπτώματα, ενώ δίνονται αυστηρές οδηγίες στο προσωπικό για απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, που περιλαμβάνουν μέχρι και απολύμανση στις χειροπέδες.

Σε συνεργασία με λοιμωξιολόγους και άλλους επιστήμονες, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που είναι υπεύθυνη για τις φυλακές, συνέταξε το σχέδιο για την πρόληψη και τη διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων κορονοϊού.

Η εμφάνιση και μόνο ενός κρούσματος, σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο αποκάλυψε η εφημερίδα realnews, θα μπορούσε να προκαλέσει τη μαζική μετάδοσή του στις φυλακές, καθώς χιλιάδες άνθρωποι κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, βρίσκονται καθημερινά στους ίδιους χώρους. Αν προκύψει ύποπτο κρούσμα σε έναν κρατούμενο, θα χορηγηθεί απλή χειρουργική μάσκα, ενώ μάσκα, γάντια και ποδιά θα πρέπει να φορά το προσωπικό που θα έρθει σε επαφή μαζί του σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου. Αμέσως ο κρατούμενος θα μεταφερθεί στο ιατρείο των φυλακών για εξετάσεις και λήψη δείγματος, ενώ θα ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον χώρο απομόνωσης, ακολουθώντας, μάλιστα, τη μικρότερη δυνατή διαδρομή. Ο διευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος φροντίζει να υπάρχει ειδικός χώρος απομόνωσης με επαρκή αερισμό που θα καθαρίζεται και θα απολυμαίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, καθώς και εξοπλισμός ατομικής προστασίας.

Το προσωπικό της φυλακής οφείλει να καταγράψει όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με το ύποπτο κρούσμα. Το κελί στο οποίο κρατείται το ύποπτο κρούσμα μπαίνει αμέσως σε καραντίνα, μαζί με όσους κρατούνται σε αυτό, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Το διάστημα αυτό απαγορεύεται, φυσικά και προαυλισμός τους. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το δείγμα είναι θετικό, θα ενημερωθεί η υπηρεσία Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής για τη μεταγωγή του ασθενούς σε συγκεκριμένα κέντρα νοσηλείας. Όταν ολοκληρωθεί η μεταγωγή, το όχημα θα απολυμανθεί όπως και οι χειροπέδες που φορούσε ο κρατούμενος.

Οι αστυνομικοί απαγορεύεται ρητώς να πιάσουν χωρίς να φορούν γάντια. Προκειμένου να γίνει άμεσα η μεταγωγή, το συμβούλιο της φυλακής θα απευθύνει κατεπείγον αίτημα για λόγους δημόσιας ασφάλειας προς τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής και πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, Σοφία Νικολάου, ενώ οι ενέργειες μεταγωγής και επαναμεταγωγής κρατουμένου θα κοινοποιούνται στον επόπτη εισαγγελέα του καταστήματος κράτησης.