26
loading
Γράφει
ο Νώντας Ευαγγελόπουλος

Ο ελληνικός τουρισμός έχει μπει σε... καραντίνα λόγω του κορονοϊού, με τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες να βλέπουν «πάγωμα» στις κρατήσεις και ακυρώσεις για τους επόμενους δύο μήνες, ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί το καλοκαίρι.

Τα κρούσματα κορονοϊού και οι θάνατοι από τον ιό αυξάνονται καθημερινά παγκοσμίως, με την Ελλάδα να μετράει από την Πέμπτη (12/3) το πρώτο θύμα από την πανδημία. Ενδεικτικό της κατάστασης στην Ευρώπη είναι και η απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, για το κλείσιμο όλων των καταστημάτων για δύο εβδομάδες σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Όπως είναι λογικό τα όσα συμβαίνουν με την εξάπλωση του κορονοϊού δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και τον τουρισμό της Ελλάδας. Ενόψει του Πάσχα, αλλά και της θερινής περιόδου, η ανησυχία των ξενοδόχων και των ανθρώπων του κλάδου είναι τεράστια, βλέποντας ακυρώσεις και «πάγωμα» της αγοράς.

Το newsbeast.gr μίλησε με προέδρους από τις τοπικές Ενώσεις Ξενοδόχων, όπως και με τα πρακτορεία για να δει ποια είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή στον τουρισμό, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις με τον κορονοϊό.

Ζάκυνθος: Πτώση στις κρατήσεις 50%

Η Ζάκυνθος ήταν από τους πρώτους νομούς  (σ.σ. μαζί με την Αχαΐα και την Ηλεία) για τους οποίους το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα. Το νησί του Ιουνίου κάθε χρόνο δέχεται πολυάριθμους τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου και ιδιαίτερα από την Ευρώπη.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Ζάκυνθο με τις κρατήσεις; Η πρόεδρος Ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη, τόνισε αρχικά: «Έτυχε το πρώτο κρούσμα σε μεγάλο τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα να επιβεβαιώνεται στη Ζάκυνθο, ωστόσο το θετικό είναι πως ήμασταν οι πρώτοι που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του ήταν αποτελεσματική».

«Όπως για όλη την Ελλάδα, η κατάσταση είναι και εδώ η ίδια», ανέφερε στη συνέχεια η πρόεδρος και μας εξήγησε: «Υπάρχει στάση των κρατήσεων, με την πτώση να βρίσκεται στο 50%». Τα πάντα βέβαια είναι ρευστά για τη συνέχεια, καθώς δεν μπορούν να γίνουν υπολογισμοί για ακυρώσεις και μείωση στον τουρισμό σε βάθος χρόνου και αυτό διότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί αύριο με τον ιό.

Όσο για τις ημέρες του Πάσχα η κα. Τετράδη υπογράμμισε πως όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετώπισε η Ζάκυνθος και με τους τουρίστες από την Κίνα, οι οποίοι επισκεπτόντουσαν το νησί κατά τη χειμερινή περίοδο. «Η μείωση στον τουρισμό από τους Κινέζους φτάνει το 80%», επισήμανε χαρακτηριστικά η πρόεδρος των Ξενοδόχων Λαγανά.

Από εκεί και πέρα, για το καλοκαίρι, υπάρχουν ορισμένες προκρατήσεις αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει εικόνα με ενδεχόμενες ακυρώσεις. Η κα. Τετράδη τόνισε πως «υπήρξε αυξητική τάση 10% στις κρατήσεις από την αρχή του χρόνου».

Τα αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό στη Ζάκυνθο είχαν προκαλέσει ικανοποίηση, όμως ο κορονοϊός ανέτρεψε την κατάσταση καθώς τα πάντα έχουν «παγώσει».

Χανιά: Μειωμένες οι κρατήσεις και αναμονή

Η Κρήτη είναι από τα νησιά που δέχονται από τους πιο πολλούς τουρίστες, ενώ και οι Έλληνες την επιλέγουν για τις διακοπές τους.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλη Γιαννούλη, μας ενημέρωσε πως αυτή τη στιγμή παρατηρείται μείωση στον αριθμό των κρατήσεων. Παράλληλα ο κ. Γιαννούλης τόνισε πως πολλά από τα ξενοδοχεία είχαν ήδη προγραμματίσει να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μετά το Πάσχα (19/4).

Και στα Χανιά οι εκτιμήσεις για τις κρατήσεις του καλοκαιριού δεν μπορούν να υπολογιστούν, διότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα έχει ο κορονοϊός, με αποτέλεσμα άπαντες να βρίσκονται σε αναμονή.

Σαντορίνη: Ζημιά 100% με τους Κινέζους τουρίστες, μεγάλη πτώση για Απρίλιο και Μάιο

Ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς είναι η εντυπωσιακή Σαντορίνη. Κόσμος από όλο τον πλανήτη φτάνει στη Σαντορίνη όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ οι επισκέπτες από τον Κίνα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του τουρισμού του νησιού των Κυκλάδων.

Ο πρόεδρος Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Ηλιόπουλος, ανέφερε: «οι ακυρώσεις των Κινέζων τουριστών είναι στο 100%». Οι Κινέζοι τουρίστες επιλέγουν το νησί τη χειμερινή περίοδο, αλλά τον κορονοϊό, ελάχιστοι είναι εκείνοι που βρίσκονται στη Σαντορίνη.

«Στη Σαντορίνη έχουμε 2,5 εκατομμύρια τουρίστες, από τους οποίους οι 200.000 είναι Κινέζοι. Δηλαδή σχεδόν το 10% του τουρισμού μας αφορά τους Κινέζους», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος. Οι ακυρώσεις έως και τον Μάιο έχουν «χτυπήσει» το νησί, όπως και οι κρατήσεις. «60% τον Απρίλιο, 30% τον Μάιο», μας λέει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Σαντορίνης για την πτώση στις κρατήσεις.

«Όσοι ξενοδόχοι έχουν 2 ή 3 ξενοδοχεία αναγκάζονται να ανοίξουν μόνο το ένα ξενοδοχείο, τοποθετώντας εκεί όλες τις κρατήσεις τους», ανέφερε ο Αντώνης Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «Το καθολικό Πάσχα (12/4) το έχουμε χάσει ήδη, ενώ για το δικό μας Πάσχα (19/4) δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι και τα πράγματα είναι δύσκολα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ξενοδόχων Σαντορίνης  οι κρατήσεις για το καλοκαίρι παρουσιάζουν στασιμότητα ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές ακυρώσεις κι αυτό διότι κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι έως τότε τα δεδομένα. «Υπάρχει η δυνατότητα να ακυρωθεί η κράτηση 30 μέρες πριν δίχως "πέναλτι", οπότε από τον κόσμο θα υπάρχει αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή».

«Πάγωσαν τα πάντα, καμία κίνηση στις κρουαζιέρες»

Η ίδια εικόνα υπάρχει και στο ταξιδιωτικά πρακτορεία, με την αγορά να έχει «παγώσει» λόγω της ανησυχίας του κόσμου για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Από το Signature Travel η κα. Μαρία Αλιφραγκή δήλωσε: «Πάγωσαν τα πάντα. Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος έχουν τελειώσει». Όπως επισήμανε πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο συνεδριακός τουρισμός, καθώς ακυρώνονται συνέδρια και άλλες διοργανώσεις.

«Για την κρουαζιέρα δεν υπάρχει τίποτα πλέον», πρόσθεσε η κα. Αλιφραγκή, ενώ όπως και οι ξενοδόχοι τόνισε πως υπάρχει αναμονή για τις εξελίξεις με την κατάσταση στον κλάδο να είναι αυτή τη στιγμή καταστροφική.

Λογικό είναι, λοιπόν, να υπάρχει στασιμότητα και ενόψει του καλοκαιριού, καθώς «ο κόσμος μάς ρωτάει μόνο πληροφορίες για τις προσφορές και τίποτα άλλο». Εκεί που δεν υπάρχουν ακυρώσεις - τουλάχιστον έως τώρα- είναι στους γάμους που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι και έχουν κλειστεί για τους καλεσμένους ξενοδοχεία στην Αττική.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα

Οδηγίες για ξενοδοχεία και τα υπόλοιπα καταλύματα εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό.

Πώς ορίζεται η στενή επαφή με κρούσμα COVID-19 στο χώρο του ξενοδοχείου;

 • Διαμονή στο ίδιο δωμάτιο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19
 • Άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (π.χ. χειραψία)
 • Επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή σε κλειστό χώρο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 σε απόσταση <2 μέτρων και για διάστημα >15 λεπτά
 • Απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος (πχ εμέσματα).

Χρειάζεται οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου να φορούν μάσκα;

Η χρήση της μάσκας συνιστάται:

 • Σε άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (βήχας, φτέρνισμα, καταρροή), ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλους.
 • Σε άτομα που φροντίζουν ή συνοδεύουν άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, ώστε να μην προσβληθούν οι ίδιοι από τη λοίμωξη.
 • Δε συνιστάται κατά τα άλλα γενική χρήση μάσκας στους χώρους εργασίας.

Πότε συστήνεται να απέχουν από την εργασία τους οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου;

Το προσωπικό του ξενοδοχείου συστήνεται να απέχει από την εργασία του, όταν:

 • Έχει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
 • Για 14 ημέρες μετά στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19

Τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση, που χρειαστεί ένας πελάτης του ξενοδοχείου να περιοριστεί στο δωμάτιό του (καραντίνα στο χώρο του ξενοδοχείου 1-14 μέρες), επειδή είχε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19;

 • Συστήνεται να γίνεται σίτιση στο δωμάτιο και το άτομο σε απομόνωση να μη χρησιμοποιεί τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου
 • Το προσωπικό του ξενοδοχείου αποφεύγει να εισέρχεται στο δωμάτιο, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος
 • Κατά την είσοδο στο δωμάτιο, συστήνεται η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας και γαντιών
 • Κατά την έξοδο από το δωμάτιο, τα χρησιμοποιημένα γάντια και μάσκα απορρίπτονται και ακολουθεί υγιεινή των χεριών
 • Συστήνεται να ληφθεί μέριμνα, ώστε περιορισμένος -κατά το δυνατόν- αριθμός προσωπικού να έρχεται σε επαφή με το άτομο σε καραντίνα

Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υπάρχει άμεσα προσβάσιμο στο ξενοδοχείο επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων:

 • σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών
 • χαρτομάντηλα
 • απλές χειρουργικές μάσκες
 • γάντια μιας χρήσης
 • θερμόμετρα
 • σακούλες απορριμμάτων
 • υγρά καθαρισμού επιφανειών

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar Ούστ!

  Με το γροσούζη Μητσοτάκη που μας φέρατε ποιός ξέρει τι άλλο μας περιμένει...

 2. avatar ΦΙΛΗΣΥΧΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

  ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ. ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΜΗΠΩΣ ΕΚΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ? . ΠΟΣΟ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ?

 3. avatar ΟΧΙΑ

  ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΝΟΧΗΣ ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ?

 4. avatar LOUISI

  EXΩ ΥΨΗΛΟ ΔΕΙΚΤΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΟΠΟΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ,

 5. avatar ΠΡΟΤΙΜΩ

  ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΥΛΙΣΜΟ. ΑΠΟ ΠΙΣΤΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ. Ο ΥΛΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ. Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΩΖΕΙ

  1. avatar αριστερίλας αε

   ούτε και η αντικοινωνική αριστερίλα πορεία \"επαναστατική γυμναστική\"

  2. avatar ετοιμασου για τα

   κυπαρισσα.....

 6. avatar magas

  οΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΑΝ Η ΘΕΡΙΜΟΚΡΑΣΙΑ ΥΠΕΡΕΒΕΝΕΙ ΤΟΥΣ 16 ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΤΕ Ο ΚΟΡΟΝΙΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΙΟΝΗ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩ ΠΟΥ ΜΕΝΩ ΗΤΟ ΠΑΝΟ ΑΠΟ 18 ΟΠΟΤΑΝ ΝΟ ΠΡΟΒΛΕΜ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ. ΠΗΓΑ ΓΙΑ ΧΑΡΤΑΕΤΟ ΜΑΓΚΕΣ ΜΟΥ.

 7. avatar ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

  για να φανταστειτε τι κρατος εχουμε βαζουν και ΕΝΦΙΑ και στα γιαπια. να ηταν σπιτια που νοικιαζονται η να μενουν μεσα το καταλαβαινω. θα ζητησουν και φορο στις επιχειρησεις που δεν δουλευουν ειτε απο τον αντικαπνιστικο νομο ειτε μενουν κλειστα απο τον κορονοιο.Μιλαμε για χαριστικη βολη. Αυτο εαν δεν ειναι κρατος δικαιου τοτε πως λεγεται?.

 8. avatar ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

  πιτα που δεν τρως μην σε νοιαζει και αν καει. τη συνταξη μην κοψουνε. σωσον εαυτον σωθητω

 9. avatar Του χρόνου και βλέπουμε

  Τέλος τα πάρτι για φέτος.. Όλοι στα λαγούμια προέχει η υγεία και όχι τα λεφτά. Θα περάσουμε κατωχικα σύνδρομα αλλά τι να κάνουμε τις δουλειές θα σκεφτόμαστε τώρα;

 10. avatar εκκλησια αε

  δεν εκλεισαν ολες οι επιχειρησεις.

  1. avatar αριστερίλας αε

   ούτε και η αντικοινωνική αριστερίλα πορεία \"επαναστατική γυμναστική\" αε

 11. avatar ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

  Αυτά για αυτούς που λένε η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος είναι ο τουρισμός.

 12. avatar Ellraiser

  Και που θα ξέρει ο τουρίστας ότι ήρθε σε επαφή με θετικό χωρίς συμπτώματα (είτε δεν έχει εκδηλώσει, είτε ελαφρά)?
  Κατά τα άλλα ΕΝΦΙΑ, τουριστική υπερφορολογιση στην κοσμαρα τους.
  Προβλέπω μεγάλη βουτιά στο ΑΕΠ από μη εξυπηρετουμενες πληρωμές.

 13. avatar mpakalis

  Επίδομα στους ξενοδόχους

 14. avatar gkagkarin.blogspot.com

  «Μέτρα για τη διαφύλαξη της υγείας των οικογενειών μας. Καμία «καραντίνα» στα δικαιώματα των εργαζομένων»

  Οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας σε προσωπικό, σε αναλώσιμα, σε είδη ατομικής προστασίας των εργαζομένων είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει το δικαίωμα των οικογενειών μας στη δημόσια και δωρεάν Υγεία στο θεό της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, της διασφάλισης των ματωμένων πλεονασμάτων. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που μας υποχρεώνει να ψάχνουμε μόνοι μας να βρούμε μάσκες και αντισηπτικά, να τα πληρώνουμε αδρά για να φουσκώνουν οι τσέπες των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων.
  Η πρόληψη δεν μπορεί να περιορίζεται,όπως προβάλλει η κυβέρνηση, στην ατομική ευθύνη και την απομόνωση, που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2020/03/blog-post_208.html

 15. avatar Τονο Μάσας.

  Με την airbnb τι γίνεται γνωρίζει κανείς? Εξακολουθούν να έρχονται τουριστοειδή χωρίς περιορισμούς και τριγυρίζουν ανάμεσα μας. Έχω την εντύπωση ότι τα ασυνόδευτα κρούσματα προέρχονται από αυτούς.

 16. avatar Χρήστος Κλ

  Η τουριστική σαιζόν ξεκινά δειλά δειλά μετά το Πάσχα....ας δούμε πρώτα πόσοι θα επιβιώσουμε από τον corona virus και μετά κάνουμε ταμείο!

 17. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

  Αυτά επί ΠΑΣΟΚ δεν γινόντουσαν!

 18. avatar Νιονιος

  Για λυπηση εισαι κακομοιρε ,αντι να κοιταξεις να ταισεις τη κατσικα σου να σου κανει γαλα ,παρακαλας να ψοφησει η δικια μου ,μια ζωη κακομοιρος θα εισαι

  1. avatar Το γαλατάκι

   Που έχετε ρουφήξει στα νησιά οι ξενοδόχοι τελείωσε ασε τις κατσίκες τελείωσε το παρτυ και το άρμεγμα..δεν θα πατήσει άνθρωπος φέτος τέλος

 19. avatar mimis Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

  ΔΕΝ ΠΑΘΕΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΝ ΜΟΝΑΔΟΝ

  1. avatar μιμακι και νικολακι

   Καποιοι αργουν να μεγαλωσουν. Οταν μεγαλωσετε...θα καταλαβετε.

   Μεχρι τοτε πιειτε τον καφε σας, ολοι μαζι, στα take away ορθια stand αφου αυτα δεν τα εχουν απαγορεψει. Ορκ. Ξεπερασατε καθε φαντασια και ακραια σεναρια με τον τροπο που σκεφτεστε. Δε το περιμενε κανεις οτι θα μαζευοσασταν στα ορθια τραπεζια απ εξω. Νομιμα παντα.

   Ναι οι καπιταλες ειναι κακοι, κακοι, κακοι, μας ρουφανε. Φτιαξτε ενα ξενοδοχειο ρε ζηλιαρηδες, αντε να ρθουμε να μας κανετε μανατζαραιους και συνδικαλες, θα δειτε πως θα σας γινει ο πατος.

   Ρε τι μανια ειναι αυτη να μη θελετε να δουλέψετε, αλλα το κρατος να χει λεφτα να σας ταιζει.

 20. avatar nikolakis2

  καντε προσευχες και λιτανιες ισως σας βοηθησει ο μαμωνας να βγαλετε και αλλα λεφτα λεφτα λεφταααααα να κανετε μπανιο σε λεφτααα

  1. avatar Καταλαβαίνεις …

   πόσοι άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι ή δε σου κόβει μέχρι εκεί; Μήπως και αυτοί κολυμπούν στα λεφτααααά! Πόση βλακεία πια!

Παρακαλούμε περιμένετε ...