64
loading
Γράφει
ο Γιώργος Κολέτσος

Για έναν άνθρωπο που αγαπά πολύ τα ζώα και έχει σκύλο ή γάτα, η χειρότερη σκέψη που μπορεί να κάνει είναι τι θα συμβεί όταν ο μικρός του φίλος φύγει από τη ζωή. Ο Κούντερα έλεγε πως «οι σκύλοι είναι η επαφή μας με τον παράδεισο, δε ξέρουν ούτε από κακία ούτε φθόνο ούτε από δυσφορία». Η απώλειά τους όμως έχει να κάνει με πιο «γήινα» πράγματα: Πού καταλήγει το σώμα ενός κατοικιδίου όταν πεθαίνει;

Δέκα, δεκαπέντε, είκοσι και βάλε χρόνια φιλίας και αγάπης είναι μια ολόκληρη ζωή, δύσκολα μπορεί να καταλήξει στα σκουπίδια. Κάποιοι ιδιοκτήτες, θα ανέβουν σε ένα βουνό και θα σκάψουν για να φτιάξουν την τελευταία φωλίτσα. Θα περιφράξουν με στοργή, μέσα σε λίγα εκατοστά χώματος κάποιες από τις πιο όμορφές τους αναμνήσεις. Ένα τέτοιο, μικρό, αυτοσχέδιο νεκροταφείο ζώων μπορεί κανείς να ανακαλύψει περπατώντας στο βουνό της Πετρούπολης.

Πετρούπολη, Αττική

Τι συμβαίνει στην ψυχή του ανθρώπου όταν το κατοικίδιό του πεθαίνει; Η Μαρκέλλα Καπλάνη, Μ.Α. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας μας εξηγεί: «Σύμφωνα με ένα άρθρο που επανεξέτασε πολλές μελέτες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Society & Animals το 2002, ο θάνατος ενός κατοικίδιου μπορεί να είναι εξίσου επώδυνος με την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου και οδηγεί τους ιδιοκτήτες τους να περάσουν τα ίδια στάδια πένθους που βιώνουν όταν χάσουν κάποιον πολύ δικό τους άνθρωπο. Επιπλέον, αυτό το πένθος μπορεί να μεγεθυνθεί ακόμη περισσότερο, στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αναγκάστηκε να πάρει την δύσκολη απόφαση της ευθανασίας ή αισθάνθηκε ένοχος πως δεν μπόρεσε να προστατεύσει το ζωάκι του επαρκώς ώστε να αποτρέψει τον θάνατό του. Αυτό συμβαίνει διότι δημιουργούμε πολύ ισχυρό δεσμό με τα κατοικίδιά μας, αφού τα φροντίζουμε σαν να είναι παιδιά μας, είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας, και πάνω απ’ όλα, μας αγαπούν και μας αποδέχονται χωρίς όρους».

Επειδή δε ζουν όλοι δίπλα σε ένα βουνό και το να θάβεις το κατοικίδιο σε ένα χωράφι ίσως δεν είναι και η καλύτερη λύση, στην Αττική μπορεί να βρει κανείς οργανωμένα κοιμητήρια ζώων. Επισκεφτήκαμε ένα από αυτά το Cats & Dogs, στο Κορωπί. Οι ιδιοκτήτες του ο Θοδωρής Σεφερόπουλος, τεχνολόγος - γεωπόνος ζωικής παραγωγής και ο αδερφός του ο Στέλιος μας εξήγησαν όλη τη διαδικασία της ταφής.

- Πώς ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας ενός κοιμητηρίου για κατοικίδια;

Το βασικό μας επάγγελμα ήταν ένα ξενοδοχείο σκύλων, μέχρι που κάποια στιγμή ένας πελάτης μας αναρωτήθηκε τι γίνεται όταν πεθαίνει ένα ζωάκι. Και αναρωτηθήκαμε και εμείς. Είδαμε τη νομοθεσία που είναι αρκετά αυστηρή όσον αφορά το πώς πρέπει να διαχειρίζεσαι ένα ζώο και μπήκαμε στη διαδικασία να φτιάξουμε αυτό το χώρο. Έπρεπε να είναι καλαίσθητος και όμορφος γιατί είναι καθαρά ψυχολογικό ζήτημα. Δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες να έχουν επιλογές ταφής. Από ομαδική, ατομική μέχρι και καύση. Δεν είναι ωραίο ένα ζωάκι να είναι για χρόνια μέσα στο σπίτι σου και να πηγαίνει στα σκουπίδια. Κάθε Σαββατοκύριακο έχουμε πάνω από πενήντα άτομα επισκεπτήριο.

Κορωπί, Αττική

- Τι αντιδράσεις έχετε από τον κόσμο που σας επισκέπτεται;

Η αλήθεια είναι πως τα ζώα μας δίνουν αγάπη και τα συναισθήματα είναι πολύ δυνατά. Είναι μια απώλεια. Σε πρώτη φάση προσπαθούμε να κατευνάσουμε τον πελάτη και να του δώσουμε να καταλάβει ότι αφήνει κάπου το ζώο του, με αξιοπρέπεια. Είναι ένα κοιμητήριο όπου να διαμορφώσει το χώρο του όπως αυτός πιστεύει. Υπάρχει η ατομική διαδικασία που σημαίνει ότι μπαίνει σε ένα ατομικό φερετράκι, και στο σημείο της ταφής μπαίνει μια πλακίτσα που θα γράψουμε το όνομα και έναν κωδικό για να ξέρουμε που είναι το κάθε ζωάκι και από εκεί και πέρα βάζει κάποιος φωτογραφίες ή ένα λουλουδάκι ή ό, τι άλλο θέλει. Υπάρχει και η ομαδική ταφή που είναι πιο οικονομική.

Σε ένα κοιμητήριο ζώων,  μπορεί κανείς να επιλέξει και την αποτέφρωση και μέσα σε μία ώρα να πάρει μαζί του το κουτάκι με τη στάχτη. Στις εγκαταστάσεις, στο Κορωπί υπάρχουν δυο αποτεφρωτήρες, ένας μικρός για τα ελαφριά ζωάκια και ένας μεγάλος για τα πιο βαριά αλλά και για τις ομαδικές καύσεις.

- Και η διαδικασία ποια είναι, από πού παίρνετε το ζώο; 

Συνήθως, τα περισσότερα ζωάκια τα παίρνουμε από τα κτηνιατρεία. Γίνεται μια ευθανασία σε ένα ζωάκι που δεν μπορεί να ζήσει άλλο, έχουμε κάνει ένα ραντεβού από πριν και έχουμε εξηγήσει στον πελάτη τι θα γίνει. Όταν μιλάμε για ευθανασία υπάρχει ο χρόνος να το σκεφτεί κάποιος πιο ψύχραιμα. Ο πελάτης μπορεί να παρεβρίσκεται στην ταφή για έχει μια εικόνα του τι γίνεται  με το ζώο του. Να ξέρει. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και αυτοί που χάνουν το ζωάκι στο σπίτι τους. Μπαίνουν στο διαδίκτυο μας καλούν και πηγαίνουμε και το παίρνουμε από το σπίτι.

- Πόσα ζωάκια έχουν ταφεί εδώ;

Πάνω από χίλια.

- Και τι άνθρωποι αποφασίζουν συνήθως να θάψουν εδώ τα ζώα τους; Είναι εύποροι;

Όχι, είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των κατηγοριών, από όλα τα μέρη της Αττικής. Θα δεις στο κοιμητήριο ότι υπάρχουν από σκυλάκια μέχρι κουνέλια, ακόμα και χαμστεράκια. Ο καθένας νιώθει την ανάγκη της απώλειας και θέλει να τη διαχειριστεί με αξιοπρέπεια.

- Ποιο είναι το κόστος της ταφής; 

Από 100 έως 150 ευρώ ανάλογα και με το μέγεθος του ζώου άλλο είναι το γατί άλλο το λυκόσκυλο. Η ομαδική ταφή κοστίζει τα μισά.

Όπως μας εξηγεί ο κύριος Σεφερόπουλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκουν υπερβολικό το θέαμα του νεκροταφείου. Είναι κυρίως, όσοι δεν έχουν ζήσει με ένα ζώο και δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει η απώλειά του. Η ψυχολόγος Μαρκέλλα Καπλάνη μας λέει: «Ο χαμός ενός κατοικίδιου δεν είναι οδυνηρός μόνο λόγω της ίδιας της απώλειας, αλλά και λόγω της πιθανής μοναξιάς που μπορεί να επέλθει σε αυτού του είδους τη θλίψη. Όταν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο φύγει από την ζωή, η απώλειά μας αντιμετωπίζεται συνήθως με συμπάθεια, στήριξη, και ειλικρινή συλλυπητήρια. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, δεν ισχύει το ίδιο όσον αφορά το κατοικίδιό μας. Πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να κατανοήσουν το πένθος του ιδιοκτήτη».

- Υπάρχει κάποια συμβουλή σχετικά με το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την απώλεια ενός κατοικιδίου, κυρία Καπλάνη;

Για να αντιμετωπίσει κανείς το πένθος ενός κατοικίδιου ζώου, είναι σημαντικό κανείς να είναι υπομονετικός και ευγενικός με τον εαυτό του, δίνοντάς του χρόνο να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του. Επίσης, βοηθάει πολύ το να βρεί κάποιον που καταλαβαίνει τι περνάει, ώστε να μπορεί να εκφράσει το πένθος του, καθώς και να έχει την ευκαιρία να μιλήσει για όλα αυτά τα όμορφα πράγματα που τον συνέδεαν με το ζωάκι του. Επιπλέον, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιους να συμμετάσχουν σε «τελετουργίες» προς την μνήμη του κατοικίδιου τους, συμπεριλαμβανομένης της κηδείας και της ταφής του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

64
σχόλια
 1. avatar Κατερίνα Καστανά

  Ντρέπομαι για τα κακεντρεχη σχόλια σε αυτό το δημοσίευμα. Ανισσοροπια και αμορφωσιά. Ευχαριστούμε που υπάρχει ένας τέτοιος χώρος. Αν ήταν κοντά θα την πήγαινα την γάτα μου που πεθαίνει από καρκίνο, δεν ποναει αλλά δεν τρώει πλέον πολύ και σύντομα θα την αποχαιρετήσουμε. Θα την θάψουμε με τα χέρια μας γιατί είμαστε κοντά σε βουνό. Για να πηγαίνουμε να την βλέπουμε. Ως προς τα σχόλια που είδα η κοινωνία των ανθρώπων έχει γίνει αφόρητη. Ντρέπομαι μόνο.

 2. avatar Υγεία

  Κουλαρεται και λιγάκι..πολύ φανατιλα στις απόψεις[email protected] κάπου στην μέση είναι η αλήθεια του θέματος.

 3. avatar ΠΟΤΕ ΜΗ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ

  ΓΝΩΜΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ
  ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΟΥ!!!!!!

 4. avatar Filaros

  Πω πω τώρα μας έθιξες Ανώνυμη τετράποδη .....

 5. avatar Ανωνυμη

  Παντως εδω μεσα μαζεύτηκαν πολλα διποδα ζωα...γεματα κακια...που ειναι \"λογικα \" οντα και ψηφιζουν μαλιστα!!!

 6. avatar Filaros

  Aνακυκλώστε τα καφρόσκυλα και τους ανεγκεφαλους ιδιοκτήτες τους.

 7. avatar Aquaf

  Γιατί newsbeast κριτικάρετε το άρθρο μου και δεν το βάλατε ολόκληρο; Εσείς οι ίδιοι δημοσιεύσατε την περίπτωση ατόμων που ακρωτηριαστηκαν από γλυψιμο των σκύλων ,γιατί λοιπόν το αποκρύψετε; Τόσο σκυλολαγνους δεν σας περίμενα . Αλλά τι να περιμένω όταν η μισή Ελλάδα έχει ζώα μόνο για πλάκα , πλήξη και μόστρα με το 80% αυτών να μην πληρούν κανένα κριτήριο και όταν τα βαρεθουν έξω στον δρόμο.... Υποκριτές !!!!

 8. avatar Aquaf

  Πες τα να τα ακούσουν μήπως και...Συμφωνώ απολύτως αγαπητή \"Φιλόζωη μεν, λογική δε\" και καλό θα ήταν να διάβαζαν κάποιοι ζωολαγνοι το παρακάτω :[...]

 9. avatar Λενα Χρηστιδη

  Εξαιρετικο! Παντα προσεγμενος & καθαρος ο χωρος.Πολλοι ευγενικοι οι υπαλληλοι του κοιμητηριου και με πολυ σεβασμο αντιμετωπισαν την μεταφορα και την ταφη του αγαπημενου μου Ρεξουλη.Να ειναι καλα τα παιδια που σκεφτηκαν να αποχαιρεταμε τους 4τραποδους φιλους μας με αξιοπρεπεια.

 10. avatar Nature

  100-150 ευρώ το κόστος ταφης. Μάλιστα.

 11. avatar Φιλόζωη μεν, λογική δε

  Διαβάζοντας το άρθρο για το νεκροταφείο ζώων, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν: « Έξυπνη δουλειά!..»
  Λοιπόν, αγαπώ τα ζώα, μεγάλωσα με ζώα, πάντα έδινα και δίνω αγάπη στα ζώα, αλλά ποτε μου δεν υποκατεστησα ή αντικατέστησα τα ζώα με τους ανθρώπους...
  Κι εξηγούμαι:
  1. Τα σιχαίνομαι ( δεν πλένω τα σκεύη τους στο σπίτι μου, δεν ανεβαίνουν στον καναπέ μου, δεν τρώω από το στόμα τους!), όπως οφείλει να κάνει ο κάθε φιλόζωος.
  2. Δεν είπα ποτέ ότι αγαπώ τα ζώα περισσότερο από τους ανθρώπους παρά το γεγονός ότι με έχουν βλάψει κι εμένα όπως εσάς.
  3. Δεν έχω μάθει να αγαπάω μόνο όσους μπορώ να ελέγχω..., μόνο όσους μπορώ να επιβάλλομαι..., μόνο όσους μπορώ να βγάζω τον θυμό και τις φωνές μου όποτε και όπως θέλω και οι ανθρωποι που με περιβάλλουν να πρέπει πάντα να με συγχωρούν και να με αποδέχονται σε να μη συνέβη τίποτα...
  4. Εσείς οι φιλόζωοι από την παραπάνω παράγραφο, πιστεύω να καταλάβατε τώρα γιατί λατρευετε τα κατοικίδια σας... γιατί αποζητάτε γύρω σας τέτοιου είδους ανθρώπους ( να έχουν δηλαδή νοητική στέρηση...) !!! Αγαπάτε λοιπόν τα κατοικίδια σας περισσότερο από τους ανθρώπους γιατί είστε εξουσιαστικοί, αυταρχικοί, εγωιστές και πάνω από όλα αποζητάτε από ολους να σας αντιμετωπίζουν σαν να είστε μοναδικοί σε όλα!!!
  Κλείνοντας, επανέρχομαι στο νεκροταφείο ζώων και θα μπω ένα μεγάλο μπράβο στους επιχειρηματιες, άξιοι προς μίμηση.
  Ναι, στο νεκροταφείο, ναι στους φιλόζωους, όχι στους προβληματικούς μισανθρωπους που αυτοαποκαλούνται φιλόζωοι...

  1. avatar BeeQ

   Ολοσωστος!

  2. avatar essetai_hmar

   ❤ αυτό φίλε μου!!

 12. avatar θοδωρης Γεωργοπουλος

  τα εντος εισαγωγικων ζωακια ειναι πιο ανθρωποι απο τους ανθρωπους.
  οταν ολοι σε εγκαταλειπουν αυτα ειναι εκει,σε προσεχουν,σε αγαπουν,συμπασχουν,προσπαθουν να σε κανουν να αισθανθεις καλυτερα.οποτε ναι φιλε που ειπες πριν οτι λυσαμε τα προβληματα μας για να ασχοληθουμε με νεκροταφεια ζωων..αυτο επρεπε να λυθει...μπραβο στα παιδια που το εφτιαξαν!!

 13. avatar Παναγιώτης Γιαννόπουλος

  Τα ζωάκια είναι άλογα όντα. Έχουν ορμές έχουν ένστικτο αλλά δεν έχουν δικαίωμα ηθικής τελειώσεως.Γι\'αυτο και ο Άγιος Παϊσίος έλεγε: να τα αγαπάτε τα ζώα γιατί εσείς,ειστε ο παράδεισος τους. Επειδή όμως η κείμενη νομοθεσία δεν είχε φροντίσει για το τι κάνουμε όταν ένα ζωάκι πεθαίνει καλό είναι που υπάρχει ένας χώρος όπου όλα αυτά τα πλάσματα έχουν τοποθετηθεί και υγειονομικά γίνεται η αποσύνθεση τους. Όσο για τα ιδρύματα με τα παιδάκια αγαπητέ ας αναλάβουν οι γεννήτορες τις ευθύνες τους,και ας μην κλαιγομαστε. Όταν είμαστε αναίσθητοι και ανάπηροι να αγαπήσουμε και να αγαπήσουμε όχι μόνο τα ιδρύματα με τα παιδάκια δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι αλλά και ο Θεός ο ίδιος να κατέβει πάλι σκληρόκαρδος θα είμαστε.και επειδή μεγαλωσαμε και σε χωριό και δενομασταν με τα ζώα εκεί το κάθε σπίτι όταν κάποιο ζώο πάθαινε κάτι φρόντιζε να γίνει η ταφή του σε κάποιο χωράφι με σεβασμό και αγάπη στο ζωο-συν-τροφο εργάτη που το μόνο που έμαθε να κάνει είναι να αγαπά τον ιδιοκτήτη του. Αυτό είναι το σχόλιο μου ευχαριστώ.

 14. avatar Anonymous

  Ωραία η φροντίδα στα ζώα μας αλλά υπάρχουν και κάποια όρια που όταν ξεπεραστούν καταντάνε γελοία.Ας κοιτάξουμε πρώτα τους εγωισμούς μας έναντι των συνανθρώπων μας που οταν πχ μας ζητάνε να έχουμε λουρί στα σκυλιά μας εμείς το παίζουμε ότι κάνουμε ότι γουστάρουμε ,ας κοιτάξουμε να μην \"τραβολογαμε\" τα ζώα μας όπου θέλουμε χωρίς να αναρωτηθούμε αν το θέλουν και αυτά πχ παραλίες και τόσα άλλα που είναι μικρά γράμματα για τους περισσότερους από αυτούς που λένε ότι είναι φιλοζωοι αλλά κοιτάνε μόνο την μόστρα τους

 15. avatar Φαρ

  Έχουμε λύσει όλα τα προβληματα μας και κάνουμε νεκροταφεία και για ζώα ; Τέλεια !!!!

 16. avatar Άνθρωπος 75

  Ναι...ναι...ναι...είμαι οπισθοδρομικός...ναι...ναι... Ναι...είμαι εχθρός των ζώων....ναι...ναι... Ναι...ναι...είμαι σκατοψυχος...ναι....ναι.... Αλλά έχω ψυχή, όπως και ΜΟΝΟ...οι άνθρωποι (ευτυχώς ή δυστυχώς).... Γιατί τα ζώα, είναι ζώντα, άψυχα όντα. Να πω κάτι τώρα για το μάρμαρο που χαλάνε... κάποιοι ή να το αφήσω να πάει στο γεροδιαολο;;; Άστο, γιατί είστε και ευαίσθητη τρομάρα να σας έρθει. Τα παιδάκια που πεινανε βέβαια στα διάφορα άσυλα...δεν ακουμπάνε αυτές τις χορδές της ευαισθησίας σας γιατί είστε και υπέρ άνω. Πληρώστε λοιπόν μάρμαρο για τα κ@&$¶#€√£×®~% και τι καλά στον κόσμο.... Στααα...διάολο επιτέλους με δαυτα.

  1. avatar Ανώνυμη

   Συγχαρητήρια για την παιδεία σας...εύχομαι η [...]ψυχια σας να σας γυρισει μπούμερανγκ [...]...

 17. avatar Προϊστορικός ΚΟΥΓΙΟΥΜ

  Αφήστε μας εμας που αγαπάμε τα ζωάκια
  μας
  Να ενεργούμε οπως θέλουμε μπορεί να θέλουμε να τους κάνουμε και τρισάγιο
  Εσάς τι σας κοφτει την αγαπη που σου δίνει
  Ενα ζωακι δεν την εισπράτεις απο κανενα
  Ανθρωπο μακάρι να περιμένεις και δέκα ζωες λοιπον μη βγαίνει ο καθε σαχλας
  Και λεει την μ@#€%&@ του
  Υοθετείστε ενα ζωακι Βάλτε το μεσα στην καρδιά σας και τοτε τα ξαναλεμε
  Θα δείτε πως ολα τα σκεπτομενά σας
  Θ αλλαξουνε αρδειν
  Την μεγαλύτερη χαρα στην δίνει το ζωακι
  Που φροντίζεις κι αγαπάς
  Γιατι ξέρεις οτι περιμένει απο σενα
  Βέβαια στην ξεπληρωνει με την αγαπη του
  Άμεσα οταν λοιπον φυγει πως μπορείς
  Να το πεταξεις στα σκουπίδια
  Μαζι με τις αλλες βρομιες εσείς οι κριτές
  Των πάντων το θεωρειται τίμιο και ανθρωπρεπές αφήστε λοιπον τα λογια
  Και τις ειρωνίες σας και δείτε πως μπορεί να γίνετε λιγο καλύτεροι
  Σαν Ανθρωποι Αγαπηστε για να αγαπηθειτε
  Δώστε για να πάρετε
  Υοθετείστε ενα ζωακι και τοτε τα ξαναλεμε και είμαι σίγουρος πως τοτε
  Θα ξαναμιλησουμε για το τι πρεπει
  Και τι δεν πρεπει στο θάνατο του καλύτερου φίλου μας

  1. avatar Δεν είναι δυνατόν!

   ΔΕΝ πάμε καλά!

  2. avatar …………

   θερμοπληξια
   πινε πολλα υγρα κ κατσε σε σκιερα κ δροσερα μερη
   αν δεν υποχωρουν τα συμπτωματα επικοινωνισε με τον κτηνιατρο σου

   1. avatar Προϊστορικός ΚΟΥΓΙΟΥΜ

    Ενταξει μάγκα μου θα ακούσω οτι μου ειπες και θα καθομαι στην δροσια
    Και αν δεν δω βελτίωση θα φωναξω
    Τον κτηνιατρο
    Να λοιπον οτι χρειαζεται κι ο κτηνίατρος
    Τοσα κτήνη κυκλοφορούν αναμεσα μας
    Ποτε δεν ξέρεις τον διπλανό σου
    φοράει μάσκα ανθρωπου????
    Αλλα μεσα του κρύβει ενα κτηνος
    Έχω γνωρίσει κατι τετοιους τύπους
    Κατι κτηνάνθρωπους
    Που βγάζουν την οργή τους και το ψευτονταηλικι τους πανω σε αθώα πλασματακια νομίζοντας οτι ειναι οι δυνατοί έχω γνωρίσει κι αλλους
    Που βγάζουν το κόμπλεξ τους
    Κατηγορώντας τους πραγματικούς ανθρώπους αυτους που έχουνε
    Μεσα τους αισθηματα για καθε μορφή ζωης
    Νομιζω πως εισαι ενας απ αυτους
    Καλέ μου άγνωστε οποτε λεγε οτι θέλεις
    Εξ αλου η καλοσύνη δεν διδάσκεται
    Πρεπει να την εχεις μεσα σου

    1. avatar Προϊστορική Ίριδα

     Σου έχω πει πως σε θαυμάζω καλέ μου Προϊστορικέ; Λάθος! Από σήμερα νομίζω πως σε λατρεύω. Αγνόησε τους κακεντρεχεις και τους πένητες αγάπης και ανθρωπιάς τόσα ξέρουν, τόσα λένε.

     1. avatar Προϊστορικός ΚΟΥΓΙΟΥΜ

      Γλυκεια μου Ίριδα πολυτιμή μου φιλη
      Καταλαβαίνεις οτι δεν μπορω να κρατηθω
      Οταν διαβάζω για κάποιους
      Που θέλουνε να λέγονται και Ανθρωποι
      Να μην έχουνε την αισθηση
      Οτι για να λέγεσαι ανώτερο ειδος
      Πρεπει να προστατεύεις και να αγαπάς
      Το κατώτερο. Υπαρχουν πολλοί
      Που δεν αγαπούν τα ζωα κι αυτο με κανει
      Να θλιβομαι αλήθεια σου λεω
      Γιατι ο πολιτισμός ενος κράτους
      Φενεται απ την συμπεριφορα του
      Απέναντι στις αλλες μορφές ζωής
      Νομιζω πώς θέλουμε λιγη δουλεια ακόμα
      Πρεπει πρωτα να εξημερωθούμε εμεις
      Μέσα μας για να μπορέσουμε
      Να γίνουμε λιγο καλυτεροι
      Δεν είμαι αγιος αλλα δεν είμαι και διάβολος έχω μαθει να μην ενοχλω εκεί που δεν με ενοχλούν
      Και να δίνω αγαπη εκεί που μου δίνουν
      Και τα ζωάκια γλυκεια μου προϊστορική
      Έχουν αυτη την δυναμη να σου δίνουν αγαπη
      Απλόχερα πως μπορείς λοιπον να τους αρνηθείς την δική σου αγαπη
      Μπορεί μερικοί να με πουν θεατρικο
      Να με πουν φαφλατα η δεν ξερω τι αλλο
      Ουτε που με νοιάζει γιατι ξερω ποιος είμαι
      Φιλη μου καλη και παντοτινή
      Ρίξε μια βουτιά και για μενα πριν με το καλο ξαναρθεις στα τετριμενα
      νασαι καλα γλυκεια μου προιστορικη

     2. avatar Προϊστορική Ίριδα

      Την εριξα τη βουτιά, όπως θα πράξω και όλη την τρέχουσα εβδομάδα, μα θα σου θυμίσω κάτι αγαπημένε μου κάτι, που μάλλον το ξεχνάς, τα δικά μας είναι και υπερπολλά μας.Παράτησε τους άλλους, στα δικά μας εμείς.Τι έγινε τελικά με τα γατάκια, ανταποκρίθηκε ο Δήμος,στις τηλεφωνικές σου οχλήσεις ;Φιλιά πολλά, καλό βράδυ καλέ μου προϊστορικέ.

     3. avatar Προϊστορική Ίριδα

      Σε εμένα απευθύνεστε καλέ μου συνάνθρωπέ; Αν ναι, σας ευχαριστώ πολύ, για το σπάνιο ενδιαφέρον σας, θα ακολουθήσω ευλαβικά τη συμβουλή σας, μα να ξέρετε όμως πως το ένα φέρνει το άλλο.
      Οι νουθεσίες περί \"καλών κρασιών\" φέρνουν και τίς προπόσεις. Θα ήμουν ασυγχώρητη αν την ακολουθούσα, δίχως να πιω στην υγειά σας (σωματική, συναισθηματική και ψυχική), ευχόμενη ολόψυχα, καλά σας μυαλά. Ας πιούμε λοιπόν σ\' αυτό. Καλό σας καλοκαίρι.

 18. avatar Χριστινα ΦΦΦ

  Το άρθρο απευθύνεται σε ζωόφιλους, οι μη ζωόφιλοι απλά δεν το διαβάζουν η δεν σχολιάζουν.
  Σε αυτούς πού λένε ότι η ταφή του ζώου είναι γελοία ξεφτίλα, τι προτείνουν στον κάτοικο Κυψέλης για παράδειγμα; Ορειβασία στην Πάρνηθα με το νεκρό ζώο και το φτυάρι παραμάσχαλα, η νυχτερινό σκάψιμο στο Πεδίο του Άρεως;
  Η απλά το Λυκόσκυλο στον κάδο στο δρόμο;
  Έτσι για να λέμε ποιοί είναι οι κάφροι!!!!

  1. avatar armado

   κ τα αδεσποτακια που τα πετανε;

  2. avatar το λυκο

   στον μπαζοκαδο lol

 19. avatar τι ωραια καλοκαιρινη ησυχια

  βεβαια εχουμε την υποχρεωση να ακουμε τα γαυγισματα του σκυλου του καθε αντικοινωνικου κομλεξικου ζωοφιλου

  1. avatar μαραγκου μαιρη.

   εμεισ οι ζωοφιλοι δεν ειμαστε υποχρεωμενοι να ακουμε τουσ τσακωμουσ και την καθε μπουρδα απο τουσ//νορμαλ// χιλιοκομπλεξικουσ μη φιλοζωουσ. ενα ζωο αξιζειπολλυ περισοτερο απο καποιον που ειναι συνεχεια στην τσιτα και βριζει.

 20. avatar Μπράβο!!!

  Τα ζωντανά δεν είναι άνθρωποι. Το να μεταφέρουμε συνήθειες ανθρώπων σε ζώα είναι τουλάχιστον γελοίο. Ορισμένοι βρήκαν τον τρόπο να πλουτίζουν από την αδυναμία κάποιων άλλων. Αυτό είναι όλο.

  1. avatar Kostas1654

   Τα \"ζωντανα\" που λες ειναι ακομα μια λεξη για να ανακουφιζουν ανθρωπους σαν εσενα που πιστευεις οτι μονο οι ανθρωποι εχουν δικαιωματα.Η φυση ομως που τα βλεπει αλλιως θα σε βαλει κατω απο 2 μετρα χωμα οπως και το καθε ζωντανο,θα αποδομισει το σωμα σου στις ιδιες θρεπτικες ουσιες με ενος \"ζωντανου\"και η μονη διαφορα σας θα ειναι οτι εσυ νομιζεις οτι θα ζησεις για παντα επειδη σου εμαθαν οτι εχεις αθανατη ψυχη ενω τα ζωντανα δεν εχουν.Αυτη η αυταπατη ειναι η ουσιαστικη διαφορα μεταξυ των \"ζωντανων\" και των ανθρώπων.

  2. avatar ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

   αλλα αντε να καταλαβουν οι ζωοφιλοι

Παρακαλούμε περιμένετε ...