16
loading

Η σύλληψη του δημοκρατικού πολιτεύματος έγινε όπως σαφώς διδασκόμαστε από την Ιστορία, στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, όταν ο Κλεισθένης το 508-507 π.Χ. αποφάσισε να μεταρρυθμίσει το τότε πολιτικό σύστημα προς ένα δικαιότερο. Τον σύγχρονο κοινοβουλευτισμό ουσιαστικά τον διδαχθήκαμε από τους Άγγλους που το 1649 με πρωτεργάτη τον Όλιβερ Κρόμγουελ, εκτέλεσαν τον βασιλιά Κάρολο Α’ και εγκαθίδρυσαν δημοκρατία.

Ο Ελβετός διαφωτιστής Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, γνωστός για τις προτάσεις του για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, «πείραζε» τους Άγγλους, που τότε ήταν οι μόνοι που είχαν κοινοβούλιο, και ταυτόχρονα έκανε κριτική στο πολιτικό τους σύστημα, λέγοντας: «Οι Άγγλοι νομίζουν ότι είναι ελεύθεροι μία μέρα στα πέντε χρόνια».

Η Ελλάδα το 2018 βγήκε, αν έχει πραγματικά βγει, από μία δύσκολη σχεδόν δεκαετή διαδικασία οικονομικής κρίσης, που επέφερε σφοδρούς κλυδωνισμούς στην κοινωνική αρμονία αλλά και την πολιτική της ζωή. Μια πολιτική ζωή που για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα, υπήρξε προβληματική και συγκρουσιακή και τα προ κρίσης χρόνια.

Μέσα στην κρίση γεννήθηκαν νέες κομματικές οντότητες με τη φιλοδοξία να προσφέρουν λύσεις στα αδιέξοδα ή να υψώσουν τείχη αντίστασης στις πολιτικές που τα δημιουργούσαν. Σε μεγάλο βαθμό τα εγχειρήματα προέρχονταν από διασπάσεις ή αποχωρήσεις από τα ήδη υπάρχοντα κόμματα, δίνοντας την εντύπωση ότι αποστασιοποιούνται από τις πολιτικές που είχαν εφαρμοστεί. Ίσως η αίσθηση που δημιουργήθηκε στους πολίτες να ήταν ότι με κάποιον τρόπο γινόταν απλώς ανακύκλωση των παλιών υλικών, που αποσκοπούσε στην πολιτική επιβίωση ατόμων ή σχηματισμών.

Οι ευρωεκλογές της 26 Μαΐου αποτελούν μία ένδειξη για το πώς αντιμετωπίστηκαν πολλοί από αυτούς τους πολιτικούς σχηματισμούς, καθώς υπήρξαν παραδείγματα όπου ουσιαστικά κόμματα αποδεκατίστηκαν και βρέθηκαν σε κατάσταση διάλυσης. Είναι όμως η συγκεκριμένη συγκυρία το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου;

«Τα κόμματα της κρίσης»

Από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στους διεθνείς μηχανισμούς στήριξης, η χώρα μπήκε σε μία δίνη κρίσης που επέφερε αναπόφευκτους τριγμούς και στην πολιτική πραγματικότητά της. Οι ανακατατάξεις από τότε πολλές και κάπως έτσι ξεκίνησαν και πολλές κομματικές «γέννες». Φυσικά και στα προ κρίσης χρόνια είχε συντελεστεί μερική αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά ή σαφέστερα από τα δεξιά στα αριστερά.

Το μακρινό 2010 ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς διέγραψε την Ντόρα Μπακογιάννη γιατί ψήφισε το πρώτο μνημόνιο που έφερε το ΠΑΣΟΚ. Έτσι η κ. Μπακογιάννη δημιούργησε τη Δημοκρατική Συμμαχία, εγχείρημα που διήρκεσε περίπου 2 χρόνια, μέχρι να επανενταχθεί στη ΝΔ.

Στα δεξιά της ΝΔ υπήρχε ήδη από το 2000 ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, που είχε ιδρυθεί από τον διαγραφέντα επίσης από τη ΝΔ Γιώργο Καρατζαφέρη. Πρόκειται για κόμμα που προϋπήρχε της κρίσης, αλλά έπαιξε έναν κομβικό ρόλο όταν συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο το 2011. Το ποσοστό 1,23% της Κυριακής φέρνει ουσιαστικά το ΛΑΟΣ στο τέλος ενός πολιτικού κύκλου, με τον Γιώργο Καρατζαφέρη να ανακοινώνει την απόσυρσή του από την προεδρία του κόμματος.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης μάλιστα βρέθηκε στη δύσκολη θέση να δει στελέχη που ανέδειξε, να αφήνουν το κόμμα για να μεταβούν στη ΝΔ και να ακολουθήσουν άλλους δρόμους.

Το 2009 ο ιδιαίτερα κινητικός στη δημιουργία πρωτογενών πολιτικών μορφωμάτων Στέφανος Μάνος ανακοινώνει μαζί με τον απερχόμενο τώρα δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον καθηγητή Θάνο Βερέμη, τον συγγραφέα Νίκο Δήμου, τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και τον «γνωστό από τα παλιά» Βασίλη Κοντογιαννόπουλο την ίδρυση του πολιτικού φορέα «Δράση».

Το 2011 ο Θάνος Τζήμερος ιδρύει τη «Δημιουργία Ξανά» και στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, λόγω των χαμηλών εκλογικών ποσοστών, κατεβαίνει σε κοινό ψηφοδέλτιο με τη «Δράση» και τη «Φιλελεύθερη Συμμαχία» που είχε πρόεδρο τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο και είχε σχηματιστεί το 2007.

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο Πάνος Καμμένος ανακοινώνει τη δημιουργία των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», μετά από απόσχιση από τη ΝΔ, με το μήνυμα «Είμαστε πολλοί, είμαστε ανεξάρτητοι, είμαστε Έλληνες». Η συνύπαρξη του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση από το 2014 και η αποχώρησή τους πριν από μερικούς μήνες αποτέλεσαν κομβικά σημεία στην πορεία των ΑΝΕΛ, που στις ευρωεκλογές έπεσαν στο 0,80%, έχοντας προηγουμένως υποστεί διαρροές βουλευτών και στελεχών και θέτοντας σοβαρά διλήμματα για το μέλλον του σχηματισμού.

Πολλές άλλες προσπάθειες ενίσχυσης ή διεμβολισμού των δεξιών ψηφοφόρων έγιναν μέσα σε αυτά τα χρόνια. Ο τώρα ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, που επίσης αποχώρησε από τη ΝΔ, ίδρυσε το «Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα» τον Μάιο του 2013.

Την άνοιξη του 2016 έκανε πρεμιέρα ένα ακόμη νέο κόμμα, η «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη, με 0,66% στις ευρωεκλογές της Κυριακής, ενώ λίγους μήνες μετά ιδρύθηκε ένα ακόμη κόμμα με επίκεντρο την λαϊκή δεξιά, η «Ελληνική Λύση» του πρώην βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ Κυριάκου Βελόπουλου. Σημειωτέον ότι ο Κ. Βελόπουλος κατάφερε να αποσπάσει ποσοστό 4,18% και να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Η «αποκαθήλωση» του ΠΑΣΟΚ

Το πρώτο κόμμα που ψήφισε μνημόνιο, το ΠΑΣΟΚ, αναπόφευκτα δέχθηκε μεγάλο εκλογικό πλήγμα και επομένως υπέστη πολλές μεταλλάξεις, αν και δεν αντικαταστάθηκε από ομοειδή πολιτικό σχηματισμό, αλλά απλώς συρρικνώθηκε. Το Κίνημα Αλλαγής λοιπόν πέτυχε να αναδειχθεί τρίτη δύναμη στις ευρωεκλογές με 7,72%.

Το ΠΑΣΟΚ έχασε στελέχη και εκλογική δύναμη και πέρασε σε μία περίοδο αναζήτησης. Το ίδιο ισχύει και για τους πολιτικούς που το απάρτιζαν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και είχε διατελέσει πρωθυπουργός με το ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2015 να ιδρύσει το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.) που έμεινε εκτός Βουλής.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος διαβλέποντας τις εξελίξεις, ίδρυσε το 2012 τη «Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας» (ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.) στην οποία ακούστηκε ότι θα συμμετάσχει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Στις ευρωεκλογές του 2014, το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε υπό την ομπρέλα της «Ελιάς» και μετά την κατάρρευσή της, το ΠΑΣΟΚ πέρασε στη φάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, περιλαμβάνοντας λίγο από ΔΗΜΑΡ.

Ο δεύτερος μεγάλος παίκτης του δημοκρατικού προοδευτικού κέντρου εκτός από το ΠΑΣΟΚ, ήταν βέβαια το «Ποτάμι». Το κόμμα που ίδρυσε τον Φεβρουάριο του 2014 ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, πέτυχε να μπει στη Βουλή και να καταγράψει μία έντονη παρουσία στα κοινά, μέχρι να φτάσει στο 1,52% στις ευρωεκλογές, αποτέλεσμα το οποίο οδήγησε στην αποχώρηση του κ. Θεοδωράκη από την ηγεσία του.

Τι συνέβη στην Αριστερά

Η Αριστερά υπέστη και αυτή πολλούς μετασχηματισμούς, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο για τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την εποχή των μνημονίων ως ένα μικρό σχετικά κόμμα, με συνεχή σχεδόν παρουσία στο κοινοβούλιο. Τον Ιούνιο του 2010, επί ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα, υπέστη μία σημαντική διάσπαση, καθώς αποχώρησαν πολλά στελέχη της λεγόμενης ανανεωτικής πτέρυγας, που με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη ίδρυσαν τη «Δημοκρατική Αριστερά». Το νέο κόμμα συμμετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά αποχώρησε μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ από τον Αντώνη Σαμαρά.

Σήμερα η Δημοκρατική Αριστερά ανήκει μάλλον με τον Φώτη Κουβέλη να είναι υπουργός Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ και όσους έχουν απομείνει στο κόμμα να βρίσκονται μεταξύ ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και αυτόνομης πορείας.

Από τον κυβερνώντα ΣΥΡΙΖΑ του 2015 αποχώρησε και ένας μεγάλος αριθμός στελεχών, μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που δημιούργησαν αντίστοιχα τη «Λαϊκή Ενότητα» και την «Πλεύση Ελευθερίας». Η ΛΑΕ απέσπασε μόλις 0,56% στις ευρωεκλογές, με τον κ. Λαφαζάνη να αναλαμβάνει την ευθύνη για το αποτέλεσμα, ενώ το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου απέσπασε 1,61%.

Στα εξαιρετικά προβεβλημένα στελέχη που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκαταλέγεται ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος ίδρυσε το «DiEΜ25» ως πανευρωπαϊκή πολιτική κίνηση για τη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη στις ευρωεκλογές με ποσοστό 2,99% και χάνοντας για λίγο την εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Υπάρχει κρίση εκπροσώπησης στην Ελλάδα»

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο, απευθυνθήκαμε στον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, Μιχαήλ Σπουρδαλάκη. «Οι αναταράξεις στα κόμματα είχαν συντελεστεί πολύ πριν την κρίση, με αποτέλεσμα όταν ήρθε η κρίση, να επισπευσθούν τα πράγματα. Κάθε φορά που υπάρχει κρίση εκπροσώπησης, δημιουργούνται νέα σχήματα τα οποία είναι θνησιγενή ή έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής. Διότι ενσωματώνονται ή αποτυγχάνουν ή δεν καταφέρνουν να βρουν ερείσματα στην κοινωνία και οδηγούνται στην κρίση, στην εξαφάνιση ή σε συμπράξεις οι οποίες έχουν ή δεν έχουν προοπτική.

Παραδείγματα έχουμε πάρα πολλά. Μην ξεχνάτε την Πολιτική Άνοιξη, μέχρι τη διαγραφή μεγαλοστελεχών από κόμματα, όπως για παράδειγμα από τη Νέα Δημοκρατία την περίπτωση Μπαλτάκου, που τώρα βρίσκεται στους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Μια άλλη διάσταση αυτών των νέων κομμάτων είναι η υποβάθμιση της πολιτικής, κατά έναν ας πούμε σατιρικό τρόπο, η υποβάθμιση της πολιτικής διαδικασίας. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες. Δεν μιλάω για τους "Πειρατές", αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπως ας πούμε "Κόμμα των Νέων", κόμμα των οποιωνδήποτε αν θέλετε».

- Οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι το φαινόμενο υποχωρεί;

«Δεν θεωρώ ότι έχει καταλαγιάσει η κρίση. Υπάρχουν έντονα διαφορετικά συμφέροντα στην κοινωνία τα οποία εκφράζονται με διαφορετικές πολιτικές επιλογές. Σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχουν στα ίδια κόμματα. Όταν μάλιστα ένα κόμμα βρίσκεται ή θεωρεί ότι βρίσκεται κοντά στην εξουσία, αυτό ενώνει. Σε περίπτωση που αποτύχει, αυτό μπορεί να έχει αρνητικά ή και διαλυτικά αποτελέσματα. Για αυτόν τον λόγο έχουμε και συχνές αλλαγές ηγεσιών. Είμαστε σε μία φάση που πάει να παγιωθεί το κομματικό σκηνικό, αλλά ακόμη υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα».

Όσο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Σπουρδαλάκης μας είπε:

«Κατάφεραν όλα τα κόμματα, και το κυβερνών κόμμα, να μετατρέψουν εκλογές δεύτερης τάξης - ηθελημένα ή αθέλητα ή από λάθος πολιτικής στρατηγικής - σε εκλογές πρώτης τάξης. Όλοι ξέρουν ότι αυτές οι εκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα ήδη ξέραμε ότι είχαν ρευστοποιηθεί μικρά κόμματα, όπως το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων. Διαφορετικά όλα αυτά τα κόμματα μεταξύ τους. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο 1 στους 5 ψηφοφόρους να ψηφίσει κόμματα που δεν είχαν καν την ελπίδα να εκλέξουν εκπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό δεν μπορούμε να το παραγνωρίσουμε».

Σημειώνεται ότι η Ένωση Κεντρώων σημείωσε 1,45% στις εκλογές και διαλύθηκε η κοινοβουλευτική της ομάδα, μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιάννη Σαρίδη.

Ο κ. Σπουρδαλάκης αναφέρθηκε και στη Χρυσή Αυγή: «Από την άλλη μεριά είχαμε το ευχάριστο φαινόμενο το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής να χάσει περίπου το 50% της δύναμής του από τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Ωστόσο η ακροδεξιά στη χώρα μας δεν μειώθηκε δραματικά. Βεβαίως είναι άλλου τύπου. Είναι ένας λαϊκιστικό, ρατσιστικό ρεύμα. Ο κ. Βελόπουλος πήρε περίπου ένα 4%, και υπολογίζοντας κανείς τη Νέα Δεξιά και ένα ή δύο άλλα μικρά κόμματα, βλέπουμε ότι σε σύγκριση με το 2015 συνολικά η ακροδεξιά έχει χάσει ένα μικρό ποσοστό. Άρα δεν είναι κάποια σημαντική υποχώρηση. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας και ναι μεν δεν έχει σχέση ο Βελόπουλος με τα τάγματα εφόδου, αλλά παραμένει ένα ακροδεξιό κόμμα».

- Γιατί ο κόσμος στρέφεται προς αυτές τις λύσεις;

«Ο κόσμος αποζητά εύκολες λύσεις, επειδή είναι απελπισμένος, σε σύνθετα προβλήματα. Οι άνθρωποι αποζητούν να συνδεθούν με το πολιτικό σύστημα, ενώ αυτό στην Ευρώπη και εδώ φαίνεται απόμακρο, αδιάφορο και φαίνεται ότι υλοποιεί πολιτικές πάνω σε προειλημμένες αποφάσεις. Αυτό τους πολίτες τους απογοητεύει, τους αποξενώνει και οδηγεί σε απλουστευτικές, λαϊκιστικές επιλογές. Δηλαδή τα σύνθετα προβλήματα αντιμετωπίζονται ωσάν να μπορεί κανένας να τα λύσει εύκολα. Αυτή είναι η κρίση εκπροσώπησης».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar 2019

  ΧΑΜΟΣ 23 Ιουνιου 2019

 2. avatar γαλαζοκολόκυθο μοσχάτου

  Ο τιμωρός της Κυριακής
  Δευτέρα κοψοχερης
  Την τρίτη κάνει το παπί
  Τετάρτη μπουρλοτιέρης
  Την Πέμπτη προσαρμόζεται
  Παρασκευή βαριέται
  Το Σάββατο είναι για γκόμενες
  Στα ...φρύδια'τ... Βρε δε γα*γαργαλιέται;;;
  ©Thanatos2019
  Αφιερωμένο στη λατρεία μου το μοβ τσουχτράκι μου,αχ μωρέ τσουχτράκι χωρίζουμε για πάντα,κρίμα.

 3. avatar Φυλακή στους Παραγκάρχες

  Τραγικός και ανιστόρητος, χάρηκε για την δήθεν πτώση της ακροδεξιάς αλλα για τους δολοφόνους μπολσεβίκους που κυβερνούν ακόμα τσιμουδιά. Βλάκας

 4. avatar ο λησταρχος τσιπροκιος…..

  με συναλλαγες......διελυσε και ληστεψε τα κομματα......θα το πληρωσει ακριβα

 5. avatar error 404

  παιδιά είναι απλά τα πράγματα.. Σε λίγο θα έρθει ο Κυριάκος να μας σώσει από τους φόρους που είχε βάλει η ΝΔ και δεν κατάργησε ο συριζας.. αλλά δεν θα το κάνει .. και μετά θα τον μαυρίσει ο ελληνικός λαός και ψηφίσει δαγκωτό - κάτι σαν πασοκ.. με άλλο όνομα , ίδια πρόσωπα όμως - που θα υποσχεθεί ότι θα καταργήσει όλους τους φόρους τους θεσμούς και τέλος πάντων τα πάντα και φυσικά δεν ...και φτου απ΄την αρχή..

  1. avatar jbr

   άσε ρε φίλε κάνεις πως τα ξέρεις, όλα σε λίγο θα μα πεις πως περιμένεις και την δεύτερη παρουσία για σωτηρία της Ελλάδας

 6. avatar ΜΠΑΜΠΗΣ του 5

  οι διαπιστωσεις του κου καθηγητη δεν ειναι σοβαρές ή δεν θέλει να πει την αλήθεια. Ολα αυτ'α τα κόμματα διαλυθηκαν /διαλυονται γιατί δεν φέρνουν καμμία λύση στα προβλήματα του λαού και του τόπου. ΠΧ 1. ποιός προτείνει νέο συνταξιοδοτικό σύστημα με βάση την δημογραφική γήρανση του πληθυσμού (οχι γενικότητες αλλά πληρως κοστολογημένο) 2. Ποιός προτείνει νέο φορολογικό σύστημα? Όλο τους συντελεστές αλλάζουν αλλά κανένας δεν τολμά να τα βάλει με τους φοροκλέφτες γιατρούς δικηγόρους, εστιάτορες, εμπόρους, υδραύλικούς, ηλεκτρολόγους κλπ. Οι αριστεροί γιά τους εφοπλιστές λένε αλλά για τους ελευθ. επαγγελματίες τίποτα. Ετσι συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. 3. Ενω όλοι ξέρουμε ότι στο Δημόσιο υπάρχει διαφθορά και υπάρχουν πολλοί αχρηστοι και τεμπέληδες κανένας δεν προτείνει λύση. Υπάρχουν τόσοι άνεργοι νέοι και με προσόντα και εμείς βασιζόμαστε στους άχρηστους και τεμπέληδες για να προχωρήσει το Δημόσιο. ΘΈΛΕΤΕ ΚΙ ΆΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΜΜΑΤΑ?

  1. avatar ΤΘ1

   Βασιζόμενος σε αυτά που ορθώς αναφέρεις καταλήγω στο εξής συμπέρασμα: Τα λεβεντοπαλλήκαρα που ίδρυσαν και ιδρύουν νέα υποτίθεται κόμματα (αφού αποτελούνται από ανακυκλωμένα φθαρμένα υλικά) δεν έχουν σκοπό την σωτηρία της χώρας. Σκοπός τους είναι η ατομική τους επιβίωση διότι λόγω της κρίσης (που θα συνεχιστεί για πάρα πολλά χρόνια ακόμα), χρήμα (και επομένως καλή ζωή και βόλεμα των ημετέρων) υπάρχει μόνο στην πολιτική. Γι΄αυτό και κανένας δεν απαντάει σε αυτά που σωστά ρωτάς.

 7. avatar Ο κλασικός, ο μ@@@@@@ νεοέλληνας ψΟφοφόρος.

  Εγώ δεν ξέρω τι μου λέτε εσείς εδώ για όλους αυτούς, εγώ ψηφίζω πάντα όποιον σπρώχνουν τα κανάλια και το σάτια στο ίντερνετ. Αυτοί ξέρουν.

 8. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Ενθάδε… κείτονται τα κόμματα της κρίσης

  Η κρίση ήρθε κι έφερε νέα κόμματα, για να παίζουν οι ψηφοφόροι που βαριούνται εύκολα και θέλουν νέα παιχνίδια με ωραίο περιτύλιγμα.
  Η κρίση φεύγει (;) και παίρνει μαζί της τα κόμματα που έφερε, για να έρθουν στη θέση τους άλλα “άφθαρτα”, να φθαρούν με τη σειρά τους και αυτά και να συνεχιστεί ομαλά ο κοινοβουλευτικός βίος της χώρας.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/06/blog-post_93.html

  1. avatar Σφυροδρεπανίζω ακατάπαυστα, αλλά “φώς”… δεν βλέπω. Και γκάπα-γκούπα, χράτς χρούτς, γκάπα-γκούπα…

   Σύντροφε, δεν ξέρω αν το πρόσεξες, αλλά ΧΑΣΑΜΕ πρόσφατα ΟΛΟΥΣ τους Δήμους που είχαμε (μέχρι και την κομμουνιστομάνα Καισαριανή) εκτός ΕΝΟΣ και στις εκλογές δεν ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ.... ΟΥΤΕ ένα ψήφο ΠΑΡΑΠΑΝΩ!
   Πάντως όπως είπε και σύντροφος γεν. Γραμματέας μπάρμπα Μήτσος, "ΕΙΜΑΣΤΕ οι ΝΙΚΗΤΕΣ" και αυτό έχει μόνον σημασία!

   1. avatar Σφυροδρεπανίζω ακατάπαυστα, αλλά “φώς”… δεν βλέπω. Και γκάπα-γκούπα, χράτς χρούτς, γκάπα-γκούπα…

    Για τους συντρόφους μου.

    Οποιος απογοητεύτηκε δεν υπήρξε ποτέ πραγματικά στους δρόμους… ποτέ στον αγώνα για την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο… ποτέ δεν ήξερε τον συνάδελφό του… ποτέ δε μελέτησε εις βάθος… ποτέ δεν ερωτεύτηκε… ποτέ δεν πίστεψε πως έχει δίκιο… ποτέ δεν άφησε τη καβάτζα του… Ποτέ…

    Είμαστε κι εμείς που δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται. Όχι, δεν είμαστε ρομπότ. Απλά ξέρουμε πως είναι μια δουλειά μυρμηγκιού κι αυτό είναι επιλογή.
    Από χθες, πριν τα αποτελέσματα στην κάλπη, ήδη σχεδιάζαμε τις εξορμήσεις μας σε χώρους δουλειάς. Αυτό το αδιάκοπο κι αέναο χρέος. Αυτοί οι δεσμοί που θα δυναμώσουνε.
    Ψηλά το κεφάλι και οι σημαίες σύντροφοι!
    ....
    https://gkagkarin.blogspot.com/2019/05/blog-post_166.html

 9. avatar Ανταγωνισμος

  Ποιος ασχολείται με τα κόμματα.Το 70 τοις εκατό, απέχει από τις εκλογές.

 10. avatar ΚΛΕΟΝΙΚΗΣ

  ετσι ειναι, διαβαζοντας το αποτελεσμα φων εκλογβν το 33% του μητσοτακη δεν εινσι νικη, απλα ητηθηκε ο Τσιπρας απξ την αποχη και την διαδπορασραμικρσ κομματα!

  1. avatar βαθυστοχαστες αναλυσεις….

   ουτε η ερτ.....ουτε ο καρανικας δεν μπορει να κανει.....ισως η κοτερατζου του μαξιμου...ο κοκαλης της διαπλοκης.......αυτοι ξερουν.......μας δουλευουν πριν απο σας..για μας.....

 11. avatar Τι λες τωρα

  Πολύ καλή ανάλυση, ελπίζω να βάλουμε μυαλό και να πάψουμε να παρασυρόμαστε από λαϊκιστές των «κόπι πάστετ» και ο νοών νοείτω.

Παρακαλούμε περιμένετε ...