17
loading
Γράφει
ο Σπύρος Πιστικός

Θυμάται κανείς άραγε εκείνη την όμορφη, αθώα εποχή πριν μπουν στη ζωή μας όλες εκείνες οι άγνωστες λέξεις; Spreads, CDIs, οίκοι αξιολόγησης, αξιόχρεο, PSI, default, credit negative - και κυρίως, μνημόνιο.

Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο μνημόνιο, όμως λίγοι ένιωσαν την ανάγκη να πανηγυρίσουν γι’ αυτήν την εξέλιξη, που στα πρώτα χρόνια της κρίσης ελπίζαμε ότι θα πυροδοτούσε ένα κύμα χαράς και ανακούφισης. Όχι, κανείς δε βγήκε να πανηγυρίσει στους δρόμους, κανείς δε διοργάνωσε beach party, κανείς δεν τραγούδησε «πέρασε η μπόρα, πέρασε». Γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι τελειώσαμε εδώ, και το «τέλος των μνημονίων» έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, παρά ουσιαστική επίδραση στις ζωές μας.

Αντίθετα, τα μνημόνια είχαν τεράστια επίδραση στη ζωή μας. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι άλλαξαν τον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τον τρόπο που κάνουμε πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα:

Μετακινήσεις

Πριν την κρίση: Έλεγες στον υπάλληλο του βενζινάδικου «γέμισέ το».

Μετά την κρίση: Αν πεις στον υπάλληλο του βενζινάδικου «γέμισέ το», αυτός θα σου το γεμίσει, θα σου κάνει τεμενάδες, θα σου καθαρίσει το παρμπρίζ, τους καθρέφτες, τα παπούτσια, και θα σου προσφέρει την κόρη του για παντρειά.

Πριν την κρίση: «Ωπ, πέρασε ένας χρόνος από το τελευταίο σέρβις, ας κλείσω ένα ραντεβού»

Μετά την κρίση:«Ωπ, πέρασαν τρία χρόνια από το τελευταίο σέρβις, αλλά δεν πειράζει, δεν είναι και τόσο ενοχλητικός αυτός ο θόρυβος όταν πατάω φρένο»

Πριν την κρίση: «Βαριέμαι να περιμένω το λεωφορείο, θα πάρω ταξί»

Μετά την κρίση: «Καλύτερα να πάω με τα πόδια»

Σχέσεις

Πριν την κρίση: Αν είχε η υποψήφια νύφη προίκα κανένα οικοπεδάκι, κανένα εξοχικό, κανένα διαμερισματάκι, κέρδιζε πόντους

Μετά την κρίση: Αν έχει η υποψήφια νύφη προίκα κανένα οικοπεδάκι, κανένα εξοχικό, κανένα διαμερισματάκι, άστο καλύτερα. Πού να μπλέκεις με τον ΕΝΦΙΑ; 

Πριν την κρίση: «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε παιδί»

Μετά την κρίση: «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να το πάρουμε απόφαση ότι με τα λεφτά που βγάζουμε όχι παιδί, ούτε χρυσόψαρο δεν μπορούμε να συντηρήσουμε»

Καταναλωτικές συνήθειες

Πριν την κρίση: «Εγώ πηγαίνω πάντα στο Α σούπερ μάρκετ, με βολεύει που είναι πιο κοντά στο σπίτι μου»

Μετά την κρίση: «Σήμερα πήγα στο Α σούπερ μάρκετ για απορρυπαντικά, που είχε έκπτωση 40%, μετά στο Β για ψωμί και αλλαντικά, που τα είχε σε προσφορά 1+1 δώρο, μετά στο Γ για γάλα και τυριά που είχε μία συνδυαστική προσφορά, μετά στο Δ...»

Πριν την κρίση: «Το ξέρω ότι έχω οκτώ τζιν, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να πάρω και αυτό, γιατί είναι εντελώς διαφορετικό στυλ»

Μετά την κρίση: «Το ξέρω ότι σκιστεί το μισό τζιν μου, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να το φοράω μέχρι το τέλος του μήνα που πληρώνομαι»

Διακοπές

Πριν την κρίση: Διακοπές με την οικογένεια σε νησί για 10-15 μέρες.

Μετά την κρίση: Διακοπές με την οικογένεια σε νησί για 5-6 μέρες. Εναλλακτικά, διακοπές στο χωριό με δωρεάν διαμονή στου θείου Τάκη και γαστρονομικές δημιουργίες της κυρά Τασίας.

Συντάξεις

Πριν την κρίση: Ο παππούς και η γιαγιά έδιναν από τη σύνταξή τους ένα χαρτζιλίκι στα εγγόνια τους για να αγοράσουν γλυκά.

Μετά την κρίση: Ο παππούς και η γιαγιά δίνουν τη μισή σύνταξή τους στα παιδιά τους για να αγοράσουν τα απαραίτητα από το σούπερ μάρκετ.

Πριν την κρίση: Οι εργαζόμενοι υπολόγιζαν πόσα χρόνια τους μένουν για να βγουν στη σύνταξη.

Μετά την κρίση: Οι εργαζόμενοι υπολογίζουν πόσα χρόνια θα αντέξουν μέχρι να πεθάνουν δουλεύοντας.

Αγορά εργασίας

Πριν την κρίση: «Ζητείται πωλητής ή πωλήτρια για 8ωρη απασχόληση. Προσφέρεται βασικός μισθός.»

Μετά την κρίση: «Ζητείται πωλητής ή πωλήτρια  ηλικίας έως 24 ετών με τουλάχιστον 15 χρόνια προϋπηρεσία, πτυχίο εφαρμοσμένης αστροφυσικής, γνώσεις αγγλικών, γαλλικών, κογκολέζικων και κλίνγκον, για 12ωρη απασχόληση, αλλά στα χαρτιά θα φαίνεται ότι δουλεύει 4ωρο. Προσφέρονται όσο το δυνατόν λιγότερα μπορούμε να δώσουμε, και πολλά σας είναι»

Τράπεζες

Πριν την κρίση: «Καλημέρα, σας τηλεφωνώ από την Χ τράπεζα, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη νέα πιστωτική μας κάρτα με όριο 40.000 ευρώ, και αν θέλετε και κανένα δάνειο με προνομιακούς όρους εδώ είμαστε»

Μετά την κρίση: «Καλημέρα, σας τηλεφωνώ εκ μέρους της Χ τράπεζας για μία οφειλή που έχετε από πιστωτικές κάρτες και δάνεια, σκοπεύετε να κάνετε κάποια καταβολή άμεσα;»

Τηλεόραση

Πριν την κρίση: «Χμ, μετά το δελτίο ειδήσεων έχει ένα καλό κωμικό σίριαλ και μετά ένα δυνατό δραματικό. Ας αράξω στην τηλεόραση να χαλαρώσω λίγο»

Μετά την κρίση: «Χμ, μετά το δελτίο ειδήσεων έχει το Σουτζούκ Λουκούμ και μετά ένα ριάλιτι. Ας πάω για ύπνο να ξεκουραστώ λίγο.»

Τι δεν άλλαξε

Όμως του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει, και σε κάποια πράγματα δεν αλλάξαμε καθόλου πριν και μετά τα μνημόνια.

Φαγητό με παρέα

Πριν την κρίση: «Απόψε πληρώνω εγώ, όχι, δε δέχομαι αντιρρήσεις, εσύ πλήρωσες την άλλη φορά, άντε να δεχτώ να κεράσεις παγωτό μετά»

Μετά την κρίση: «Απόψε πληρώνω εγώ, όχι, δε δέχομαι αντιρρήσεις, εσύ πλήρωσες την άλλη φορά, άντε να δεχτώ να κεράσεις παγωτό μετά»

Αποδείξεις

Πριν την κρίση: «Τι οφείλω; 50 ευρώ; Χωρίς απόδειξη γίνεται κάτι καλύτερο;»

Μετά την κρίση: «Τι οφείλω; 70 ευρώ; Χωρίς απόδειξη γίνεται κάτι καλύτερο;»

Πολιτικοί

Πριν την κρίση: «Θα μειώσουμε τους φόρους, θα αυξήσουμε τους μισθούς, θα πατάξουμε την εγκληματικότητα, θα μοιράσουμε χρήμα, θα κερδίσουμε στη Eurovision, θα ντύσουμε με πετραχήλια τους λαγούς, ψηφίστε μας και δε θα χάσετε»

Μετά την κρίση: «Θα μειώσουμε τους φόρους, θα αυξήσουμε τους μισθούς, θα πατάξουμε την εγκληματικότητα, θα μοιράσουμε χρήμα, θα κερδίσουμε στη Eurovision, θα ντύσουμε με πετραχήλια τους λαγούς, ψηφίστε μας και δε θα χάσετε»

Χιούμορ

Πριν την κρίση: Οι Έλληνες είχαν χιούμορ.

Μετά την κρίση: Οι Έλληνες, παρά τα όσα πέρασαν, δεν έχασαν το χιούμορ τους. Και αλίμονο σε αυτόν που θα δοκιμάσει να τους το πάρει.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar joe%

  Ελλαδα η χωρα που σε καθε καταστροφη
  γινετε της αλωσεως και που στην αντιπερα οχθη
  απο τους ελβετους δεν νοιαζονται να εχουν ισχυρο κρατος

 2. avatar Stefanos

  Ευγε στον συντάκτη του άρθρου . Μας έκανε και χαμογελάσαμε με ένα θέμα που συνήθως προκαλεί μόνο πόνο και άγχος .

 3. avatar Long John Silver

  Καλωσηρθες Ελλαδα στην πραγματικοτητα που ζουνε στην υπολοιπη Ευρωπη.

 4. avatar μααααλιστα

  Ούτε τότε είχα ούτε τώρα έχω.Αυτό που άλλαξε είναι οτι με στεναχωρεί που δεν έχουν πλέον και οι άλλοι γύρω μου και είμαστε μια χώρα σε κατάθλιψη

 5. avatar Charitos Zan

  ΕΛΛΑΔΑ ΟΓΔΟΝΤΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΙΝ ΙΜΕΡΑ

 6. avatar Ellraiser

  Τι δεν αλλαξε.
  Οτι οι ελληνες ξερουν να ψηφιζουν!
  Οτι νομιζουν οτι τα κομματα εχουν ιδεολογια!
  Οι υπετιμολογισεις και ο χρονος των δημοσιων εργων!
  Οι πολιτικοι αγοραζουν ομολογα - η to χειροτερο CDS - για το καλο της πατριδας (αμεση διαπλοκη, αναλογη διακυβερνηση με βαση το προσωπικο συμφερον)!
  Την ακολουθουν σαν προβατα μεχρι να σβηση ο ηλιος!
  Εχουν μνημη χρυσοψαρου!
  Πιστευουν οτι οι πολιτικοι εργαζονται για το συμφερον τους!
  Οτι ιδανικα προσοντα ειναι κλεφτης, ψευτης και αχρηστος!
  Οτι ειναι του τωρα. Πουλαω και την ψυχη μου για μια ΔΥ - παρολο που θα κλαψω στο μελλον για μενα και για τα παιδια μου!
  Η αξια του σανου εχει σταθερη αξια στο χρηματιστηριο της βλακειας, μαζι και το κουτοχορτο!

 7. avatar Φηγωξιη Γ

  ΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

 8. avatar Eirinouka

  Απλα επιβιωνουμε πολεμωντας την καταθλιψη.

 9. avatar Η κοινή λογική λέει:

  Πριν από την κρίση φοροδιαφευγαμε, κατά τη διάρκεια της κρίσης φοροδιαφευγαμε και μετά την κρίση πάλι θα φοροδιαφευγουμε! Και δώθε παν' οι άλλοι! (Που λένε στο χωριό μου)

 10. avatar μαζουλουξης

  μετα την τεχνιτη κριση σβησαν ολα.ζουμε χωρις στοχους και ονειρα

 11. avatar DG…

  Ο μισθός μου λιγόστεψε κατα 150 ευρώ.Αυξήθηκαν οι φόροι είναι αλήθεια αλλά είδα τη δημόσια δοιήκηση λίγο καλύτερα (ο αντ1 έδειχνε ουρές ατελείωτες στο ικα ,την εφορία ,τράπεζες πρίν) οι ξένοι έλεγαν τα χειρότερα για τους Ελληνες πολιτικούς, το λαό τεμπέληδες και την οικονομία ότι είναι στα τάρταρα.Πρώτη φορά πλεόνασμα αν και ματωμένο αλλά πλεόνασμα (πρίν μόνο ελλείματα).Η ζωή μου δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου ίσως γιατί δεν ήμουνα απο τους ευνοημένους του συστήματος.Ας ελπίσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

 12. avatar Μστ

  Μπορεί πριν και μετά τη κρίση να έχει αλλάξει σημαντικά η ποιότητα και ο τρόπος ζωής μας, αλλά δυστυχώς δεν άλλαξαν και άλλα πράγματα, πιο σημαντικά...όπως η παιδεία, η κουλτούρα, οι αξίες και τα ιδανικά που έχουμε σαν λαός, τα οποία παραμένουν στο κατώτερο επίπεδο.!!!

 13. avatar Νίκος χασαπης

  Πριν την κρίση :ο Έλληνας ψήφιζε καραγκιόζηδες για να τον βολέψουν σε καμια θέση στο δημόσιο, οι καραγκιόζηδες φιλελε δημοκρατες και καλα έφεραν στην ελλαδα τους απλυτους.
  Μετά την κρίση : οι άπλυτοι παραμύθιασαν τα πρόβατα οτι θα παίζουν τα νταούλια και θα χωρεύει όλη η υδρόγειος τον σκοπό τους, τα αλλά τα ξέρετε .

 14. avatar Φοινικιος

  Στην ελλάδα, μετά την μεταπολίτευση, πάντα υπήρχε κρίση λόγω κακής διαχείρισης απο τους εκάστοτε υπεύθυνους. Το ότι λόγω φθηνού χρήματος προκλήθηκε μια τεχνητή κα προσωρινή ευημερία δεν σήμαινε και ότι δεσαμε τον γάιδαρο, όπως νόμιζαν οι περισσότεροι.

 15. avatar WIRWOLF

  Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ήταν σαν να έπεσε πυρηνική βόμβα στην ζωή των ανθρώπων. Και τι επιβιώνει μετά την πυρηνική έκρηξη οι κατσαρίδες και Έλληνες βουλευτές.

 16. avatar Cherry

  Πριν τη κρίση
  Ποιότητα ζωής
  Μετά τη κρίση
  Απλά ΕΠΙΒΙΩΣΗ!!!

  1. avatar Ναι καλά…

   Ποιά ποιότητα ζωής; έχω λεφτά για διακοπές σε πολυτελείς προορισμους, κυκλοφορώ με καγιέν αλλά όταν μου ζητούν να πληρώσω κοινόχρηστα κάνω τον κινέζο. Ωραία ποιότητα...Αυτοί που όντωςείχαν ποιότητα τότε έχουν και τώρα γιατί ήξεραν να ξοδεύουν εκεί που πρέπει και όταν πρέπει. Οι λοιποί απλά κλαίνε γιατί τώρα πρέπει να πάνε διακοπές στο χωριό αντί στη Μύκονο. Πόνος...

Παρακαλούμε περιμένετε ...