126
loading
Γράφει
η Ιουλία Κιλέρη

Εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη κερδίζουν διαρκώς εκλογικό έδαφος, με τη Γηραιά Ήπειρο να παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις, βλέποντας τα φαντάσματα του παρελθόντος να βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια.

Στελέχη ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταλαμβάνουν κρίσιμα κυβερνητικά πόστα. Άλλα μετατρέπονται στις κύριες αντιπολιτευτικές φωνές των χωρών τους. Κόμματα που άλλοτε βρίσκονταν στο περιθώριο του πολιτικού τοπίου της Ευρώπης, γιγαντώνονται σήμερα και να αποτελούν ισχυρά ρεύματα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, εκμεταλλευόμενα τον φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών. Παρόλο που καλύπτουν ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσά τους, όπως η εχθρότητα απέναντι στη μετανάστευση, η αντι-ισλαμική ρητορική και ο ευρωσκεπτικισμός.

«Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βιώνει μια βαθιά και μεσοπρόθεσμα αξεπέραστη, πάρα πολύ οργανική κρίση. Οποτεδήποτε στην ιστορία εμφανίστηκαν παρόμοια φαινόμενα, ο κόσμος αναζητά διεξόδους. Αυτό που προτάσσεται όμως από την επίσημη πολιτική είναι ένας τοίχος, ένα αδιέξοδο, ένα μέλλον παρατεταμένης φτώχειας, ιδιωτικοποιήσεων των πάντων, περικοπής των κοινωνικών υπηρεσιών, περικοπές σε όλα τα φάσματα της δημόσιας ζωής», δηλώνει στο newsbeast.gr ο Σεραφείμ Σεφεριάδης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Αυτό το κενό, όπως τα πάντα στη φύση δεν μένουν ακάλυπτα, τείνουν να καλύπτονται από εναλλακτικές προτάσεις», σημειώνει ακόμη ο κ. Σεφεριάδης και συνεχίζει: «Εδώ υπάρχει ένα έλλειμμα υπάρχουσας Αριστεράς, η οποία αδυνατεί να διατυπώσει ή να διαμορφώσει μια εναλλακτική. […] Διαμορφώνεται έτσι ένα πάρα πολύ μεγάλο κενό και αυτό το κενό τείνουν να το καλύψουν διάφοροι τσαρλατάνοι της πολιτικής. Αυτό είναι απόρροια ενός πολιτικού προβλήματος, το γεγονός δηλαδή ότι η Αριστερά έχει πάψει να είναι Αριστερά. Έχουμε μια γιγάντια μετάθεση ευθύνης όπου υπεύθυνα πολιτικά υποκείμενα στην εξουσία με μία εντολή να διαμορφώσουν αυτή την εναλλακτική λύση -και δεν το έχουν κάνει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το κενό- με τη μεγαλύτερη ευκολία ρίχνουν την ευθύνη στις κοινωνίες. Την ώρα που οι κοινωνίες, αν δει κανείς τον παγκόσμιο χάρτη, με καμία έννοια δεν μπορούμε να πούμε, ακόμα και σήμερα, ότι έχουμε μια στροφή προς την ακροδεξιά. Ας πάει να δει κανείς τι γίνεται στη Γαλλία με τον Μελανσόν που κόντεψε να μπει στον δεύτερο γύρο, μαζί με τη Λεπέν βέβαια, αλλά δεν είναι μόνο μια εκδοχή, είναι και οι άλλες.

Οι κοινωνίες έχουν δείξει δείγματα ότι διάκεινται ευμενώς προς μια τέτοια προοπτική. Είχαμε το κύμα αλληλεγγύης. Ας θυμίσω ένα στοιχείο: Το 2016, πριν δύο μόλις χρόνια, έγινε μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα, το 66% ήταν υπέρ των ανοιχτών συνόρων και πέντε εκατομμύρια συμπολίτες μας είχαν συμμετάσχει ενεργά σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει κάποιο σταγονίδιο της κοινωνίας που επιστρέφει στον ρατσισμό και στην ακροδεξιά, είναι απότοκα αυτού του πολιτικού κενού».

Ο κ. Σεφεριάδης αναφέρεται και στην καταστολή, η οποία, όπως σημειώνει, «δεν ανακόπτει το μεταναστευτικό, διότι την ίδια ώρα η Ε.Ε. συνεχίζει με τους ανταγωνισμούς της να δημιουργεί κόλαση στις χώρες που τροφοδοτούν τα μεταναστευτικά κύματα. Δεν υπάρχει τρόπος να ανακοπεί το κύμα. Αυτό που γίνεται όμως είναι ότι νομιμοποιείται στον επίσημο λόγο αυτή η ακροδεξιά οπτική. "Διώξτε τους μετανάστες". Δηλαδή μην ασχολείστε με τις αιτίες του προβλήματος, αλλά με τα συμπτώματα. Πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να προτείνουν συγκεκριμένα πράγματα. Να θυμίσουν για παράδειγμα ότι όλοι οι μετανάστες είναι κάτω του 1% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Δεν κατακλύζουν την Ευρώπη. Ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια κενά κτίρια στις χώρες της Ε.Ε. Πρέπει να γίνει μια σημαντική κατανομή αυτών των πληθυσμών. Να μπορούν να ενταχθούν στη λειτουργία αυτών των κοινωνιών, κάτι όμως που φοβάμαι ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται ποτέ να υιοθετήσει. Μια πολιτική που πρέπει να διεκδικήσει ο προοδευτικός κόσμος, που αυτή τη στιγμή δεν το κάνουν».

Ο χάρτης του εθνικισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Πώς όμως διαμορφώνεται σήμερα το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη όσον αφορά τα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα;

Ιταλία: Οι Ιταλοί ψηφοφόροι κατάφεραν ένα συντριπτικό πλήγμα κατά του πολιτικού κατεστημένου της χώρας, καθώς το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και η αντι-μεταναστευτική και ευρωσκεπτικιστική Λέγκα αποκόμισαν σαφή κέρδη στις εκλογές.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε σε μια χώρα που επλήγη από την κρίση του 2008 και μετατράπηκε στη συνέχεια σε έναν από τους βασικούς προορισμούς για τους μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική.

Η Λέγκα διεξήγαγε μια εκστρατεία που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, έναν άκρως αντιμεταναστευτικό λόγο και την προβολή αδιάλλακτων θέσεων απέναντι «στις Βρυξέλλες». «Πρώτα οι Ιταλοί», «Στοπ στην εισβολή» αναγραφόταν στις γιγαντοαφίσες της εκστρατείας στην έδρα της Λέγκας, στο Μιλάνο.

Το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων περιλαμβάνει μαζικές απελάσεις μεταναστών χωρίς έγγραφα. Επισκεπτόμενος τη Σικελία, ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και νέος ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι το νησί πρέπει να σταματήσει να αποτελεί «τον προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης».

Γερμανία: Παρότι ιδρύθηκε μόλις πέντε χρόνια πριν, το 2017 το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εισήλθε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο για πρώτη φορά. Μια επιτυχία που θεωρείται ως άμεση απάντηση στην πολιτική των «ανοιχτών θυρών» της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ έναντι των προσφύγων. Στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης, η Μέρκελ επέτρεψε σε περίπου 1.000.000 ανθρώπους να φτάσουν το 2015 στη χώρα, ανάμεσα στους οποίους πολλοί μουσουλμάνοι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Παρά το γεγονός ότι CDU και CSU κατέγραψαν τα χειρότερα ποσοστά τους τα τελευταία 70 χρόνια, στις εκλογές του περασμένου έτους η Μέρκελ κατάφερε να εξασφαλίσει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το SPD. Και το AfD καταλαμβάνει τη θέση του ως του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η άνοδος του AfD συνοδεύτηκε πάντως και με μια αλλαγή στη ρητορική της Μέρκελ, η οποία στην πρώτη της ομιλία για τη νέα της θητεία έκανε λόγο για «ανθρωπιστική εξαίρεση» του 2015 που δεν θα επαναληφθεί, υποσχόμενη παράλληλα να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους και να επιταχύνει τις απελάσεις.

Αυστρία: Το ακροδεξιό κόμμα στη γειτονική Αυστρία γνωρίζει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία από το AfD. Πέρυσι, το Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) συνεργάστηκε με την κυβέρνηση του συντηρητικού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς. Το FPÖ είχε ήδη χάσει για λίγο τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων του κέντρου δεν τα κατάφεραν καν να φτάσουν στον δεύτερο γύρο.

Όπως και στη Γερμανία, η μεταναστευτική κρίση θεωρείται το κλειδί για την επιτυχία του, αφού αποτελεί και ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του επί μακρόν. Ο Κουρτς έχει υποσχεθεί μια σκληρή πολιτική για τη μετανάστευση, με το FPÖ να τον κατηγορεί μάλιστα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι κλέβει τις πολιτικές του.

Μετά τις εκλογές, υπάρχουν προτάσεις για κατάργηση της μαντίλας σε κορίτσια κάτω των 10 ετών στα σχολεία και σχέδια για πρόσβαση των αρχών στα κινητά τηλέφωνα των μεταναστών.

Σουηδία: Το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (SD) εξασφάλισε σημαντικά ποσοστά στις εκλογές του 2018. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε ποσοστό 18%, αυξημένο σημαντικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ένα κόμμα με νεοναζιστικές ρίζες, κατάφερε να επαναπροσδιοριστεί τα τελευταία χρόνια μετά και την είσοδό του στη Βουλή το 2010. «Ήμουν πάντα εθνικιστής. Μικρός αρνούμουν να παίξω επιτραπέζιο χόκεϊ αν δεν είχα το δικαίωμα να ελέγχω τους "μπλε και κίτρινους" παίκτες», στα χρώματα της σουηδικής σημαίας» είχε δηλώσει ο ηγέτης του Τζιμί Οκεσόν σε περιοδικό της νεολαίας των Σουηδών Δημοκρατών το 1999.

Αντλώντας ψηφοφόρους έξω από την παραδοσιακή «δεξαμενή» της σουηδικής ακροδεξιάς, ο Τζιμί Οκεσόν κατάφερε αφενός να ξεχαστούν οι νεοναζιστικές ρίζες της αφετέρου να την αναδείξει σε τρίτο κόμμα. Πρόκειται για μια πραγματική προσωπική επιτυχία για τον ίδιο, ο οποίος έχει επιβληθεί ως ο βασικός αντίπαλος της κεντροαριστεράς κυβέρνησης μετά την άφιξη στη Σουηδία 160.000 αιτούντων άσυλο το 2015.

Γαλλία: Παρά τις προσπάθειες της Μαρίν Λεπέν να κυριαρχήσει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στη γαλλική πολιτική σκηνή, η ίδια ηττήθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές για τη γαλλική προεδρία τον Μάιο του 2017. Η Μαρίν Λεπέν είναι κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά του ευρώ και κατηγορεί τις Βρυξέλλες για τη μαζική μετανάστευση.

Το 2010, απευθυνόμενη σε υποστηρικτές του Εθνικού Μετώπου, ανέφερε ότι η εικόνα μουσουλμάνων να προσεύχονται στο δρόμο είναι παρόμοια με εκείνη της ναζιστικής κατοχής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόσφατα, το κόμμα άλλαξε όνομα και πλέον το Εθνικό Μέτωπο αποκαλείται «Εθνικός Συναγερμός». Το Εθνικό Μέτωπο διέγραψε την ιστορική ονομασία του, που χρονολογείται από την ίδρυσή του, το 1972, αλλά διατήρησε το σύμβολό του, έναν κύκλο που περιβάλλει μια φλόγα στα χρώματα της γαλλικής σημαίας.

Στην ομιλία της η Λεπέν είπε ότι η απόφαση αυτή θα δώσει νέα ορμή στο κόμμα και ότι η προτεραιότητά του θα πρέπει στο εξής να είναι η κατάκτηση της εξουσίας, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός συνασπισμού με συμμαχικούς σχηματισμούς.

Ουγγαρία: Τον περασμένο Απρίλιο, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξασφάλισε μια Τρίτη θητεία μετά τη συντριπτική νίκη του κόμματός του σε μια εκλογική διαδικασία, στην οποία κυριάρχησε το ζήτημα της μετανάστευσης.

Η νίκη, είχε πει ο ίδιος, έδωσε στους Ούγγρους «τη δυνατότητα να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να προστατεύσουν την Ουγγαρία». Εδώ και καιρό ο Όρμπαν παρουσιάζει τον εαυτό τους ως τον προστάτη της Ουγγαρίας και της Ευρώπης απέναντι στους μουσουλμάνους μετανάστες, προειδοποιώντας κάποτε για την απειλή «μιας Ευρώπης με μικτό πληθυσμό και χωρίς αίσθηση ταυτότητας», σχόλια που οδήγησαν στον χαρακτηρισμό του ως ρατσιστή.

Είναι μια από τις ισχυρότερες φωνές μεταξύ των χωρών του Βίσεγκραντ στην Κεντρική Ευρώπη – Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία – που τάσσονται κατά των σχεδίων της Ε.Ε. να γίνουν δεκτοί οι πρόσφυγες με ένα σύστημα ποσοστώσεων.

Σλοβενία: Το ξενοφοβικό κόμμα του δεξιού πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα αναδείχτηκε πρώτο στις τελευταίες εκλογές στη Σλοβενία, χωρίς να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της χώρας για να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας επέσειε διαρκώς την απειλή της «εισβολής» των μεταναστών στη μικρή χώρα που βρίσκεται πάνω στην πρώην «βαλκανική οδό». Έκανε εκστρατεία, επιστρατεύοντας έναν λόγο ανοιχτά ξενοφοβικό, όπως αυτός του συμμάχου του Όρμπαν, παρότι η χώρα του δεν φιλοξενεί σήμερα παρά μόλις περίπου χίλιους αιτούντες άσυλο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός του προσέφερε την αμέριστη υποστήριξή του και τον χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ «εγγυητή της επιβίωσης του σλοβένικου λαού».

Πολωνία: Ένα ακόμη κόμμα που έχει καταδικάσει τους χειρισμούς της Ε.Ε. όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη εξασφάλισε μια ισχυρή νίκη στις εκλογές του 2015.

Ορισμένες από τις περισσότερο προβεβλημένες πολιτικές του, όπως το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τον έλεγχο των ΜΜΕ και οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να ορίζει και να απομακρύνει δικαστές, έχουν προβληματίσει την Ευρωπαϊκή ένωση.

Το Νόμος και Δικαιοσύνη βρίσκεται πίσω από ένα ακόμη αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, με το οποίο προβλέπονται ποινές φυλάκισης για όσους χρησιμοποιούν φράσεις που υπονοούν ότι η χώρα φέρει ευθύνη για εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία. Για ορισμένες, δεν ήταν τίποτα άλλο από μια προσπάθεια απόκρυψης του ρόλου κάποιων στις φρικαλεότητες των Ναζί.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν προσφέρει η μία στην άλλη την πολιτική της υποστήριξη σε θέματα όπως το ζήτημα των μεταναστών, ενώ ο Βίκτορ Όρμπαν έχει εκφράσει την αλληλεγγύη του στην προσπάθεια της Πολωνίας για τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Αλλού στην Ευρώπη…

Οι μεταναστευτικοί κανόνες στη Δανία συγκαταλέγονται στους πιο σκληρούς της Ευρώπης, αντικατοπτρίζοντας την ισχύ του Δανικού Λαϊκού Κόμματος, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο. Οι δανικές αρχές μπορούν να κατάσχουν χρήματα και τιμαλφή των προσφύγων που αναζητούν άσυλο στο έδαφός της, ενώ η κυβέρνηση της χώρας έχει απευθύνει έκκληση να δοθεί μια ώθηση στην αντισύλληψη στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου «να περιοριστούν οι μεταναστευτικές πιέσεις».

Στην Τσεχία, ο νέος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις έχει δηλώσει ότι οι πρόσφατες εκλογές στη Σλοβενία και την Ιταλία δείχνουν ότι η θέση της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας στο ζήτημα της μετανάστευσης εξαπλώνεται.

Στις εκλογές του 2015, στη Φινλανδία, το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών ήρθε δεύτερο, παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιός του στις φετινές προεδρικές εκλογές συγκέντρωσε μόλις το 6,9% των ψήφων.

Στην Ολλανδία, το Κόμμα για την Ελευθερία του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς φλέρταρε με τη νίκη, τελικά όμως κατέληξε δεύτερο παρά τη σημαντική αύξηση των εδρών που εξασφάλισε.

Η Ελλάδα έχει μια δική της εκπροσώπηση στη θλιβερή λίστα, με την αντιμεταναστευτική, ρατσιστική και ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, ένα κόμμα που παρέμενε στο περιθώριο της ελληνικής πολιτικής μέχρι το 2012, να επιμένει σε υψηλά ποσοστά.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι «μια τεράστια απειλή, είναι μια ωρολογιακή βόμβα στο σύγχρονο πολιτισμό», τονίζει ο κ. Σεφεριάδης. «Αλλά πρέπει να καταλάβουμε και τις αιτίες, γιατί αν δεν τις καταλάβουμε, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο, δηλαδή να κλείνουμε το μάτι στην καταστολή των μεταναστών, να κλείσουμε τα σύνορα, να βάλουμε περισσότερους στρατιώτες στις πύλες εισόδου. Και δεν θα αντιμετωπίσουμε ούτε τις αιτίες ούτε θα βρούμε λύσεις.

Προφανώς αν βάλεις έναν πληθυσμό σε μια φυλακή, σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, αυτοεκτρέφει την εγκληματικότητα. Αν τους κατανείμεις όμως με λογικό τρόπο στα 10 εκατομμύρια άδεια κτίρια, αν ανοίξουν τα σύνορα και αν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση, αυτό είναι το κυρίως… Αν δεν γίνουν όλα αυτά θα έχουμε την ακροδεξιά και θα λέει τις ανοησίες που λέει. Οι οποίες ανοησίες όμως την ακροδεξιά τη θρέφουν, τη γιγαντώνουν», καταλήγει ο καθηγητής.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

126
σχόλια
 1. avatar με λίγα λόγια

  η κουτοπόνηρη ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΗ/ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΓΕΡΜΑΝΟΧΟΥΝΤΙΚΗ Ευρώπη Κάνει πάρτυ με τα ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ και το πληρώνουμε με ΑΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. ΜΠΑΤΑΚΛΑΝ ,ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ, ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΙ, ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΙ παιδιών μας στα σχολεία από παιδιά ισλαμοφασιστών κλπ.Τι περιμένατε δηλαδή να σας πούν κι\'ευχαριστώ?

 2. avatar Μεστάγιας Μιχαήλ

  Η Ευρώπη της υποκρισίας καταρέει.
  Η αγανάκτηση των λαών καταγράφεται.
  Οχι στη παγκοσμιοποίηση.Ναι στο πολιτισμό ,στις αξίες ,στα ήθη και στα έθιμα των λαών.
  Τι δουλειά έχει ο φασισμός σε αυτή την αγανάκτηση.
  Στη Γαλλία υπάρχει υποβόσκουσα κοινωνική επανάσταση -με καθημερινή καταστολή .Η Αγγλία,η Γερμανία σιγοβράζουν.Μην κρυβόμαστε σε χαρακτηρισμούς φασισμού-εθνικισμού.
  οχιόνι λιώνει ,η αλήθεια θα φανεί σύντομα

 3. avatar Aimilios

  σε μια χωρα που εχει χουντα οπως η δικη μας, γιατι μιλαμε για ακροδεξια απλως και δεν βαζετε 1η 1η την χουντα του συριζα;;;;
  Ή μηπως οταν καταπνιγεις την απευθειας λαικη εντολη θεωρεισαι δημοκρατιαρα;;;
  Ετσι σας μαθανε στα σταλινικα και βορειοκορεατικα που σας διδασκουνε;;;

 4. avatar Και ο κομμουνιστοχουντικός

  ολοκληρωτισμός μέρος του σχεδίου της με κάθε μέσον παγκοσμιοποίησης ήταν.Αυτό φανερώνει και η καλυμμένη έκφραση διεθνιστές.Οι πράκτορες για την εφαρμογή του σχεδίου,αρχής γενομένης από την Ελλάδα, είναι καταγραμμένοι σε λίστες που έχουν ήδη δημοσιευθεί συμπεριλαμβανομένων και γνωστών ονομάτων.Η μαριδούλα σαν το φούσκα και άλλους μπαρουφολόγους πληρωμένα και απλήρωτα υπαλληλάκια ονειρεύονται μια θεσούλα στο νέο σύστημα ,που δεν πρόκειται να την δούν ούτε με τα κυάλια,σαν αμοιβή για τις υπηρεσίες στο αφεντικό.Γι\'αυτό άλλωστε επιτίθενται με τόση λύσσα στους αντίθετους βρίζοντάς τους φασίστες,ξενόφοβους,ρατσιστές,εθνίκια, και άλλα κοσμητικά επίθετα σε μιά άχρηστη προσπάθεια να φανούν ανθρωπιστές/αλληλέγγυοι η ηθικοί αριστεροί με δεξιές τσέπες όπως τους αποκαλούν αυτοί που δεν έφαγαν το μπαγιάτικο αριστερό σανό τους. Αυτοί οι ίδιοι ευνοούν την αδικία την παρανομία την αυθαιρεσία εναντίον των μαζών(όπως Δημοκρατικά μας αποκαλούν) οι οποίες αναγκαστικά στρέφονται όπου υπάρχει χώρος απο ΚΑΘΑΡΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ .Ετσι βέβαια έχουν και ύπαρξη οι φασιστοκομμουνιστές.

 5. avatar Θεσπέσιος

  -Α, αυτοί του Σύριζα δεν είναι πραγματικοί κουμουνιστές, είναι δήθεν αριστεροί με δεξιές τσέπες. Μόνο το ΚουΚουΕ είναι πραγματικοί κουμουνιστές.

  -Τι μου λες; Είναι δεξιοί δηλαδή ε;

  -Κατά βάθος ναι.

  -Και η ΝουΔου;

  -Απ το 74 και μετά μας κυβερνάνε αριστεροί.

  -Η ΝουΔου δηλαδή είναι αριστερό κόμμα;

  -Εμ τι είναι; Η ΝουΔου έκανε τα ίδια με το Πασοκ που είναι αριστεροί. Άρα και η ΝουΔου είναι αριστερό κόμμα.

  -Εσύ τι είσαι;

  -ΔΕΞΙΟΣ!

  -Ε τότε να ψηφίσεις Σύριζα.

  -..........ε;

 6. avatar sparta

  Και που τα λέει το καταστατικό της χρυσής αυγής αυτά για αντιμεταναστευτικη πολιτική ,ρατσισμό και ακροδεξιά;Ο κ.Καθηγητης στο τέλος του άρθρου συμπερασματικά κάνει σαφώς λόγο για άνοιγμα συνόρων στους λαθρομετανάστες.Υπ όψη ότι στα μέσα του αιώνα η Νηγηρια μόνο θα έχει πληθυσμό 300 εκατομοιρια με το σημερινό ρυθμο γεννήσεων πεντεξι παιδιά ανά γυναίκα ,που θα πανε όλοι αυτοί αν μάθουν ότι έχουμε ανοιχτά σύνορα αφού η Νηγηρια δεν έχει πόρους να τους θραψει;Και από ποτε είναι θλιβερό να σου αρέσει η αντιμεταναστευτικη πολιτική να αγαπας τη ράτσα σου ( χωρίς να μισείς τις υπολοιπες ράτσες και να είσαι με την εθνικιστική δεξιά;Γουστα δεν είναι αυτά;Θα επιβάλλουμε δηλαδή πολιτικά κορεκτ οπωςωριχσν επιβάλει οι χιτλερικοί στη Γερμανία τι είναι πολιτικά κλπ σωστό και τι δεν είναι;Το να σαι ισλαμολαγνος ακροαριστερος και να σου αρέσει η πολιτική ανοιχτών συνόρων (...) είναι δηλαδή το θεμιτό και δεοντολογικό; Για να μην μας παραξηγήσει η ακαδημαϊκή αντε γκραουντ λετσαρια που έχει κόψει αλυσίδα και έχει πάρει φόρα και αλητεύει και ξεσαλώνει με ασφάλεια στην Ντεμι Μοντ (ημικοσμο , δηλαδή ούτε νομιμότητα ούτε παρανομία )νοσηρη της φαντασία;Λυστε μου σας παρακαλώ αυτές τις απορίες ιδιαίτερα αυτή των ανοιχτών συνόρων (...) είμαι από χωριό και αυτα τα πρωτευουσιανικα δεν τα καταλαβαίνω με την πρώτη θέλω να μου τα εξηγούνε καλα.

  1. avatar πες τα ρε φιλε

   ετσι ακριβως όπως τα λες φίλε Sparta, έτσι και έχεις αλλη αποψη αυτη την εποχη εισαι φασίστας και ακροδεξιος.

 7. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

  Οσο θα βιαζεται οι λογικη απο το κινημα των προοδευτικων τοσο θα αυξανεται ο συντηρητισμος στην Ευρωπη.
  Αυτη τη στιγμη εχουμε φτασει στο σημειο να λες:
  Δεν γινεται καλε μου ανθρωπε σε ενα ασανσερ που χωραει 5 ατομα εμεις να βαλουμε μεσα 7 η 8 γιατι θα βρεθουμε στον πατο της οικοδομης.
  Αντε ρε φασιστα, σου λεει ο προοδευτικος κουνοντας μαλιστα και το γνωστο δαχτυλο.
  Υ.Γ. Συμφωνα με τον διαγαλαξιακο καθηγητη στο ερωτημα... αν κλειδωνεται το σπιτι σας το βραδυ το 66% ειπε οχι.
  Τα σπιτια μας τα εχουμε ανοιχτα για ολους.

 8. avatar ΑΧΡΙΣΤΕΡΟΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΙΣΛΑΜΟΛΑΓΝΟΣ

  ΤΕΛΕΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΙ ΚΑΚΟΥΡΓΟΙ ΘΑ ΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!

 9. avatar ttttttt

  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΥΠΝΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΜΑΣ

 10. avatar 1+1=2

  Μεχρι το 2050 ο πληθυσμος της Ελλαδας λογω υπογεννητικοτητας και οικονομικης κρισης θα ειναι 6.5 εκατομμυρια . Οι μεταναστες ειναι απαραιτητοι για να μη καταρευσει το ασφαλιστικο συστημα και η οικονομια της χωρας . Ειναι στο χερι των κυβερνησεων να φροντισουν να κρατησουν και να αφομοιωσουν
  πληρως το υγειες κομματι των μεταναστων (οχι ακραια στοιχεια) ωστε να πετυχουν την ενδυναμωση της Ελλαδας . Οποιος μπορει να δει την αληθεια και τον μεγαλο κινδυνο που ερχεται δεν υποστηριζει ακραιες ιδεες και πισωγυρισματα σε σκοτεινες εποχες .

  1. avatar

   Νάτη και η τρίπλα.Οπως τους αφομοίωσε η Γαλλία ενοοείς,όπως τους έχει υποχρέωση επειδή τους καταλήστευε τόσα χρόνια,και το πλήρωσε ο κόσμος με κάμποσους δολοφονημένους,η όπως η Γερμανία που απεγνωσμένα οι καθηγητές ζητάνε μετάθεση επειδή τα ισλαμοφασιστάκια κυνηγάνε τα Γερμανάκια με μαχαίρια και ρόπαλα γιατί είναι λαπάδες, η στην Αγγλία που φωνάζουνε στους Αγγλους <>,η στη ΣΟΥΗΔΙΑ που επιτίθενται και στην αστυνομία και αλωνίζουν οι συμμορίες τους,η στην ...φιλόξενη Ελλάδα που κλαίμε ακόμα δολοφονημένους,βιασμένους,εφ\'όρου ζωής ανάπηρους (Μυρτώ) κλπ.Αυτούς θα ...ενσωματώσεις γιατί είσαι πιό μάγκας από τους άλλους η νομίζεις ότι θα σε λυπηθούν,η δεν θα πληρωθείς από τα αφεντικά.

  2. avatar PL/GR

   H \"μαύρη\" στον ψεύτικο αυτό χάρτη Πολωνία μόλις πήρε 3 εκατομμύρια μετανάστες, από τους οποίους το 1 εκ. είναι τα μέλη οικογενειών τους. Μόνο που τους επιλέγει προσεχτικά, και προτιμώντας χριστιανούς από χώρες Ευρώπης. Ουκρανός ή Λευκορώσος θα λάβει άδεια εργασίας με συνοπτικές διαδικασίες. Και θα διωχθεί αμέσως, οποίος θα αποδειχτεί ακραίος ή δεν είναι ήσυχος δουλευταράς. Και έτσι η εγκληματικότητα στην χώρα δεν αυξάνετε. Ταυτοχρόνως η ανεργία μεταξύ των Πολωνών είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Να υπάρχει μια λογική !

  3. avatar 1+1 ισον 2

   Να δοθούν κίνητρα για περισσότερα παιδιά;; Να μην γίνεται αυτος ο οικονομικός πολεμος στον έλληνα που οδηγεί στις τόσες αυτοκτονίες;; Να δοθεί μάχη να μειωθούν τα τροχαία;; Να δοθούν τα λεφτα που δίνουμε για τους λαθρομετανάστες για ολα αυτα.

 11. avatar Douskas John

  Και το βραβείο χασαπης-χρυσή μούντζα απονέμετε στον essetai_hmar η αλλιώς θέλω να ζώ με την φυλή μου στον αμαζόνιο .

  1. avatar Γιωτόπουλος!

   Σβίγκου: Δεν είναι το ίδιο το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ και το εμπάργκο στην ΕΡΤ.. ΝΑ ΠΟΙΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΧΟΝΟΙΑ..ΦΟΥΣΚΑ ,, ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ? ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΣΚΑΙ Η ΝΔ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΤΣΑΝΕΛ-ΕΡΤ.. ΑΥΤΟ ΦΙΛΕ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ..... ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ... ΓΙ ΑΥΤΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΡΕΦΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ... ΤΟΝ ΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΑΛΓΗΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ.... ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΑ... ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΝΩΘΕΝ ΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ...ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ...

 12. avatar Αλέξανδρος

  όταν βάζετε κάποιον να αναλύσει ψύχραιμα και αντικειμενικά την άνοδο του Εθνικισμού στην Ευρώπη αλλά αυτός είναι τόσο τυφλωμένος από μίσος (και από το χρήμα ίσως;) που οι μισές λέξεις σε κάθε πρόταση προδίδουν την πολιτική του ταυτότητα, μην απορείτε μετά για την άνοδο του εθνικισμού.

 13. avatar admiral 75

  Καποια στιγμη μπερδευτηκα και νομιζα οτι διαβαζα ριζοσπαστη αφου μεταξυ αλλων διαβασα οτι ο εγκριτος (...) καθηγητης του πανεπιστημιου ειδε δημοσκοπηση οπου ....το 66% των ελληνων το 2016 ηταν υπερ των ανοιχτων συνορων και οτι ...5.000.000 ελληνες εδειξαν αλληλεγγυηση στους (...)...Ιουλια κιλερη αν θες να γραφεις τετοιες αηδιες μετον μανδυα της σοβαροφανιας πηγαινε καλυτερα στην αυγη η στο πριν.εκει περνανε αυτα.

  1. avatar Ώπα και να ‘μαι!

   Μην ανησυχείς και σε έχει προλάβει ήδη, έχει \"γράψει\" δημοσιογραφία και για τον Κούλογλου.

 14. avatar Ασε ρε

  Οταν δεν υπαρχει σωστη μορφωση και η αποβλακωση ειναι ρουτινα. Ανοιγει το καπακι του υπονομου και ολοι νομιζουν οτι βρηκαν τον ταφο του Μεγα Αλεξανδρου. Αυτοι που βαλατε στη βουλη, υποκλινονται σε αυτους που εσφαξαν, βιασαν, εκαψαν και εκλεψαν τους προγονους σας. Τωρα θα σας δωσουν μελλον και ανοιχτα παραθυρα το βραδυ. Εκλεξατε \"βουλευτες\" που εχουν τατουαζ εμβληματα των Ναζι και σας λενε για μεγαλες ελλαδες. επειδη ο Σταλιν ηταν δικτατορας. Μα ποσο αμορφωτα θυματα ειστε;

  1. avatar αφού δεν σας

   πειράζει ούτε το δουλεμπόριο γιατί δεν πάς απο κοντά να τα πείς στη μάννα της ΜΥΡΤΩΣ ,στους συγγενείς των σφαγμένων του ΜΠΑΤΑΚΛΑΝ των αποκεφαλισμένων τουριστριών στο Μαρόκο κλπ?Τόση εμμονή ρε φίλε μήπως είναι θέμα ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ?

 15. avatar Τι λες ρε παιδί μου…

  Πολύ αμεροληψία έχετε εσείς εκεί στο Ν/Β. Μπράβο σας, κανετε δημοσιογραφία υψηλού επιπέδου, απόλυτα περιγραφική μεταφορά των γεγονότων χωρίς ενέσεις προσωπικών απόψεων, ιδεοληψιών και μανιφέστων.
  Το φερατε απο δω, το πήγατε απο κεί, γινατε και εσείς τελικά... \"ένα με όλα τα άλλα\" τα σ@ατ@ της ενημέρωσης ανάλογα πάντα των συμφερόντων.

 16. avatar Νίκος χασαπης

  Σας βαρέθηκε ο κόσμος σύντομα θα το διαπιστώσετε και στο κομμουνισταν

  1. avatar Αντε ρε χασαπακο

   Πιασε καμια μπριζολα και κανενα λουκανικο και ασε τις μαγκιες

 17. avatar PANKO

  Ο νεογιλελευθερισμός των νεο χιτλερικών γερμανών ηγετών και των κουίσλιγκς των...
  Θέριεψαν την ακροδεξιά...
  Ιστορικά ανύπαρκτο κράτος πρόνοιας και φτώχεια για τους λαούς...φέρνουν την ακροδεξιά...

 18. avatar 321

  Δεν είναι ενάντια στο νεο φιλελευθερισμό αφού δεν έχουν κάποιο διαφορετικό οικονομικό πρόγραμμα. Βασίζονται στη ξενοφοβία και θεωρούν τους μετανάστες ως το αίτιο όλων των κακών.

  1. avatar Red pill

   \"Νεοφιλελευθερισμός\" δεν σημαίνει γενικά καπιταλισμός. Σημαίνει διεθνισμός (διάλυση των κρατών), δικαιώματα ομοφυλοφίλων, πολεμικές επεμβάσεις σε 3ες χώρες με ηθικολογικά προσχήματα αλλά οικονομικά πραγματικά κίνητρα, κυριαρχία των χρηματιστηρίων, μετανάστευση-νομαδοποίηση κλπ.. Είναι ένας όρος που εφηυραν οι Αριστεροί, τη δεκαετία του \'70, για να περιγράψουν ακριβώς τους Αριστερούς Νεόπλουτους και τις αντιλήψεις τους. Σήμερα κυβερνούν τον πλανήτη και με κάθε τρόπο προσπαθούν να επιβάλλουν την αντίληψή τους, παντού. Κάποιοι τους ακολουθούν και τους σιγοντάρουν, κάποιοι τους φτύνουν.

 19. avatar Δώσε κι άλλο σανό.

  Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την αθρόα και ανεξέλεγκτη αυτή εισβολή στην Ελλάδα, μας βλέπω στον παραπάνω χάρτη από μπλέ-ρουα μέχρι μαύρο χρώμα , όχι \"λιλά\".
  Ρε έτσι και κόψει τις επιδοματικές ενέσεις για το μεταναστευτικό η ΕΕ , όλος ο χάρτης θα βαφτεί μαύρος. Ακόμη και οι αριστεροί, φασίστες και ρατσιστές θα γίνουν. Πού τα πουλάνε αυτά αυτοί που τα γράφουν ; Οι ευαίσθητοι ανθρωπιστές και αλληλέγγυοι, τρομάρα τους!!!

 20. avatar Να μην ξεχνάμε ότι

  η \"αρθρογράφος\" από τα Λίντλ έγραφε για την ιστοσελίδα TVXS του Κούλογλου. Τί περιμένατε να πει λοιπον; Για τον φασίστα μακελάρη και μεγαλύτερο αντεροβγάλτη όλης της ανθρώπινης ιστορίας τον Πατερούλη και τα ορφανά του φασιστάκια;;;;

  1. avatar J. Kyp

   Είσαι μεγάλος ανθρωπιστής και πονάς τα θύματα του Στάλιν κι ας σε έσφαξαν οι Γερμανοί και οι Αγγλοι. Τέτοιους αρμούς (επιλεκτικά ανθρωπιστες) θέλουμε. Οι νεκροί της Βεγγάλης βρώμισαν σε ολόκληρη την Ασία με υπογραφή Τσωρτσιλ. Τα θύματα των δικτατοριων που στήριξαν οι δημοκρατικές ΗΠΑ το ίδιο. Αντε να στοκαρεις τώρα...

   1. avatar αφωνος

    Αφου μισείς τοσο την ελλαδα και τους Έλληνες Γιατι δεν πας να ζήσεις καπου άλλου που να σ αρεσει?? Κανε μας την αυτην την χάρη και σταματα να ασχολεισαι και μαζι μας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...