35
loading

Ήταν ίσως η πρώτη μυστική οργάνωση που έδρασε ποτέ στον ελλαδικό χώρο. Σήμερα το όνομα της έχει γίνει συνώνυμο των ακροδεξιών επιθέσεων. Η «Κρυπτεία».

Ένας από τους πιο σκοτεινούς και βίαιους θεσμούς της αρχαίας Ελλάδας. Μια οργάνωση που η αιματοβαμμένη αποστολή της ήταν να τρομοκρατεί τους εξαθλιωμένους είλωτες της αρχαίας Σπάρτης, δολοφονώντας πάντα τη νύχτα τους πιο απείθαρχους και αντιδραστικούς από αυτούς ώστε να επιβάλουν την δια του φόβου τάξη.

Μια σύγχρονη ακροδεξιά οργάνωση που ήδη έχει αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά από  βίαιες επιθέσεις. Ένας νέος πονοκέφαλος για την Ελληνική Αστυνομία που καλείται να δώσει απαντήσεις σε ότι αφορά τις καταβολές και κυρίως τις πολιτικές ρίζες της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Το παρών συνάντησε το παρελθόν σε μια ανιερή «συμμαχία» χωρίς κανείς να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί όλο αυτό στο αύριο.

Η Κρυπτεία στην αρχαία Ελλάδα

wknssmt_1092956216

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα η Κρυπτεία, πιθανότατα ήταν η πρώτη μυστική -αν μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο όρο- οργάνωση που έδρασε ποτέ στον ελλαδικό χώρο.

Το πότε πραγματικά άρχισε να δρα η συγκεκριμένη οργάνωση δεν είναι σίγουρο. Μια αναφορά του Πλούταρχου (ισχυρίζεται πως δρούσε το 464 π.Χ.) ίσως μας δίνει μια εικόνα αλλά και πάλι δεν επιβεβαιώνεται από κάποια άλλη πηγή και πιθανότατα υπήρχε από πάρα πολλά χρόνια νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση η Κρυπτεία λειτουργούσε με τρόπο εξαιρετικά βίαιο. Σκοπός της ήταν ο εντοπισμός και η φυσική εξολόθρευση των πιο απείθαρχων και έτοιμων για ξεσηκωμό από τους είλωτες. Τα μέλη της οργάνωσης δρούσαν υπό άκρα μυστικότητα και κυρίως τις νύχτες, όπου έστηναν ενέδρες και σκότωναν τους «στόχους» τους.

wknssmt_1015204051

Οι μελετητές, πάντως, διχάζονται ως προς το τι ήταν πραγματικά η Κρυπτεία. Ορισμένοι εκτιμούν πως ήταν ένα στρατιωτικό σώμα που απαρτιζόταν από νέους Σπαρτιάτες. Κάποιοι άλλοι, πιστεύουν πως ήταν κάτι σαν «αστυνομία» της εποχής, κάτι που, ωστόσο, δείχνει να… κολλάει στον τρόπο δράσης της η οποία ήταν περισσότερο τιμωριτική παρά να έχει στοιχεία επιβολής της τάξης προκειμένου είτε να μην φύγουν οι είλωτες (που θεωρούνταν περιουσία της πόλης-κράτους), είτε να μην εξεγερθούν.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, θεωρούν πως η Κρυπτεία ήταν το σημαντικότερο ίσως κομμάτι της ιδιαίτερα σκληρής διετούς εκπαίδευσης που ελάμβαναν οι νέοι Σπαρτιάτες. Μια εθιμική μύηση στον στρατιωτικό σπαρτιάτικο τρόπο ζωής.

Η Κρυπτεία, λοιπόν, πιθανότατα, αποτελούσε ένα ημι-νόμιμο μηχανισμό καταστολής για τον οποίο ο Πλούταρχος επικαλούμενος τον Αριστοτέλη  γράφει πως «οι έφοροι, κάθε φθινόπωρο, κήρυτταν πόλεμο κατά των ειλώτων, ώστε ο φόνος είλωτα από Σπαρτιάτη να είναι απολύτως νόμιμος, χωρίς φόβο τιμωρίας και τη νύχτα έστελναν εκπαιδευμένους νεαρούς, τους "κρύπτες", οπλισμένους με εγχειρίδια, δηλαδή κοφτερά μαχαίρια, για να σκοτώνουν σε ενέδρα τους πιο επιφανείς, ρωμαλέους και τους πιο απείθαρχους είλωτες στα υπόδουλα στη Σπάρτη χωριά της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, ώστε να περιοριστεί η δύναμη των ειλώτων και να καμφθεί οποιαδήποτε βούληση επανάστασης»!

Η «Κρυπτεία» ως ακροδεξιό εργαλείο στο σήμερα

wknssmt_4276311

Στις 3 Νοεμβρίου 2017, άγνωστοι επιτίθονται με πέτρες στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ από το Αφγανιστάν ο οποίος είχε κληρωθεί να είναι ο σημαιοφόρος του σχολείου του στη Δάφνη, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Τρείς ημέρες αργότερα, ένας άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και αν και δεν ανέλαβε την ευθύνη, είπε πως ένας από τους δράστες ήταν μέλος της «Εθνικής Αντιστασιακής Οργάνωσης, Κρυπτεία». Στο τηλεφώνημά του ο άγνωστος προειδοποιεί πως «θα ακολουθήσει σειρά από επιθέσεις σε μουσουλμανικούς στόχους. Ανάμεσα μας είναι στρατιωτικοί και πρώην στρατιωτικοί αλλά πάνω απ’ όλα Έλληνες οικογενειάρχες και χριστιανοί. Θα ακούσετε ξανά από εμάς. Η επίθεση στον Αμίρ ήταν μόνο η αρχή. Θα χυθεί αίμα».

wknssmt_4276329

Σε ερώτηση της εφημερίδας αν είναι νεοναζί, το μέλος της ομάδας «Κρυπτεία» το αρνήθηκε, προσθέτοντας πως «αυτά έκανε ο Κολοκοτρώνης στους αλλόθρησκους»! Αναφορικά με το εάν εντάσσονται σε κάποιο κόμμα απάντησε «δεν ανήκουμε πουθενά. Είμαστε αυτόνομη οργάνωση».

Μετά την πρόσφατη επίθεση στην κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ Πετραλώνων, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη, τονίζοντας επίσης πως και η εμπρηστική επίθεση στον καταυλισμό των εργατών γης από το Μπαγκλαντές σε χωράφια της Μανωλάδας είναι δικό τους έργο, με τις δύο τελευταίες να παρουσιάζουν μια σημαντική αύξηση της έντασης.

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για την ακροδεξιά οργάνωση

wknssmt_4397866

Για την Ελληνική Αστυνομία η δράση της «Κρυπτείας» αποτελεί ένα νέο αλλά όχι και «μη αναμενόμενο» πονοκέφαλο. Αξιωματικοί της αστυνομίας τονίζουν πως μέχρι τώρα τα «χτυπήματα» της οργάνωσης, δείχνουν μια -πιθανότατα- ολιγομελή ομάδα νεαρών κατά κύριο λόγο ατόμων, με χαμηλή επιχειρησιακή δυνατότητα που προσπαθεί να κερδίσει το χώρο που της αναλογεί μετά τις διώξεις των μελών της Χρυσής Αυγής και την εξάρθρωση της νεοναζιστικής «Combat 18».

Και όσο κι αν τα μέλη της αρνούνται κάθε σχέση με κόμματα ή άλλες ομάδες υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως αυτά αποτελούν τη «μήτρα». Όσο για την επιλογή του ονόματος, ούτε αυτή μπορεί να θεωρηθεί άσχετη με το περιβάλλον γέννησης αυτής της ομάδας. Η χρήση του όρου «Κρυπτεία», άλλωστε, είναι κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο στους εθνικιστικούς κύκλους.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε αναφερθεί στην Κρυπτεία κατά τη διάρκεια ομιλίας του τον Ιούλιο του 2008 στις Θερμοπύλες, μπροστά από το μνημείο του Λεωνίδα. «Συνεχίζουμε τον μοναχικό μας δρόμο, υπομένοντας τις διώξεις, τις συκοφαντίες, τα συνεχή κτυπήματα των εχθρών που πληγώνουν με βαθιές χαρακιές τον όγκο της ασπίδας μας. Και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας Κρυπτείας που έπληττε αθόρυβα μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως», είχε πει τότε.

«Ίσως αυτό που κάνουν είναι αυτό που ακολουθούν και αντίστοιχες οργανώσεις βίας της άλλης όχθης, που εμφανίζονται με διάφορα ονόματα-σφραγίδες προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη για κάποιες από τις επιθέσεις τους και ταυτόχρονα να μην βαρύνονται με πολλά αδικήματα σε περίπτωση σύλληψής τους», αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Στην αστυνομία πάντως, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι αφορά την εξέλιξη του συγκεκριμένου φαινομένου, καθώς αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί είναι μια κλιμάκωση των επιθέσεων αφού ήδη μέσα σε μερικούς μήνες περάσαμε από το «ένα άτομο και λίγες πέτρες» σε ένα «συγκροτημένο τάγμα εφόδου και τις βόμβες μολότοφ».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

35
σχόλια
 1. avatar sourtafertas

  εγω θα προτεινα για επικεφαλιδα ειναι λιγο μεγαλη βεβαια αλλα για μενα ειναι η καλυτερη ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΡΩΩ ΑΛΛΙΩΣ ΠΑΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑ ουτε πυθεια ουτε κρυπτεια

 2. avatar Αντιεξουσιαστης

  Η κρυπτεια ειναι η συνεχεια των ανενταχτων μαιανδριων εθνικιστων και των combst18hellas,σιγα μην μασησαμε οτι εξαρθρωθηκαν οι δυο οργανωσεις που στην πραγματικοτητα ηταν μια οργανωση,οι πιτσιρικαδες των ανενταχτων σκοπιμα δεθηκαν απο της αρχες ωστε να ξεφυγουν τα μεγαλα κεφαλια οπου τυγχανουν αβαντας σχετικα υψηλης και εφτιαξαν πιο πριν την κρυπτεια ως πιο ακραια και λουμπεν γκρουπα για να πεισουν την πιτσιρικαρια οτι τους κυνηγα το κρατος αφου ως ανενταχτοι αποδειχτηκαν στημενη ιστορια με πολυ αβαντα.

 3. avatar Adolfos

  Τι ντροπή να συγκρίνει κανείς ιστορικά γεγονότα της αρχαιότητας με σύγχρονα καραγκιοζάκια της ακροδεξιάς και να βρίσκει και ομοιότητες...

 4. avatar Ακάλεστος

  Έτσι, αυτοί θα είστε μια ζωή ακροδεξιά (...). Έτοιμοι να δράσετε υπογείως και να τα βάλετε με αδύναμους και όπου σας παίρνει. Θρασύδειλοι είστε και τίποτε παραπάνω. Σούζα κάθεστε στα αφεντικά σας...

 5. avatar pmare

  ξεκινησα να διαβαζω ενα αρθρο υποτιθεται για την αρχαια ελλαδα κ εφτασα να μου ξαναδιηγουνται το παραμυθι του αμιρ,καπου εκει σταματησα...

 6. avatar Αυτόχθων.

  Είναι λογικό ότι, μετά από σαράντα τέσσερα χρόνια αριστερής δικτατορίας και τρομοκρατίας, οι ακροδεξιοί να οργανώσουν τις δικές τους τρομοκρατικές οργανώσεις. Η δράση γεννά πάντα μία ίση και αντίθετη δράση. Τα άκρα είναι πάντοτε άκρα.

  1. avatar aretos

   Η θεωρία τών 2 άκρων είναι μιά φασιστική επινόηση για να δικαιολογούν τα εγκλήματα τους οι φασιστικοί εγκληματίες. Πού τήν είδες ρε {...} τήν αριστερή τρομοκρατία;

   1. avatar tboni

    ΣΤΟ ΤΣΙΠΑΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ...

   2. avatar Bux

    17 Νοέμβρη, ΕΛΑ, Πυρήνες της φωτιάς, Ρουβικωνας, Αναρχικοι Εξαρχειων .... Θέλεις και άλλα???

 7. avatar Πάντως, η μάνα του Αμίρ ακόμα γελάει

  https://www.youtube.com/watch?v=rhbPjp2Mv18

 8. avatar Nick fr

  Περιμένω το άρθρο για τις ακροαριστερές οργανώσεις. Σίγουρα θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον αφού τόσα χρόνια τρομοκρατούν τους Έλληνες.

  1. avatar Aimilios

   ααααακριβως... Θα το δουμε ποτέ;;;
   -Πως καιγανε εγκυους
   -Πως φτυνανε στον τοπο δολοφονιας οικογενειαρχων
   -Πως υποστηριζανε δολοφονους στα δικαστηρια
   Πότε θα γινει αρθρο για την τρομοκρατια που να μιλαει για τρομοκρατια και αριστερα αντι για \"ιδεολογια\" και \"παρεμβασεις\";;;; Δεν μας αφηνει η αριστερη χουντα καν να ψελλισουμε αυτο που ζουμε;;;;

 9. avatar Μστ

  Από την οργάνωση \"κρυπτεία\" για άλλη μια φορά μας επιβεβαιώνεται χρυσαυγίτες ότι είστε το παρακράτος που δε θέλει λαικές εξεγέρσεις, είστε οι προστάτες του συστήματος, τα τσιράκια των αφεντικών, οι δοσίλογοι συνεργάτες των ναζί...αυτοί ήσασταν μια ζωή και το σάπιο διεφθαρμένο σύστημα σας έχει ανάγκη για να επιβιώνει.!!!

 10. avatar Το Κεντρί

  Οι ναζιστές καλό θα είναι να μπουν ξανά στον τάφο τους!
  Υ.Γ Για το καλό τους

 11. avatar Nikath13

  Θα γελάσω άμα πάει η κρυπτεια να τα βάλει με τον αντιεξουσιαστικό χώρο... Έχει να πέσει σφαλιάρα....

  1. avatar Σιγά εσύ ρε σκληρέ άνδρα…

   ....και σφίξε λίγο την καλτσοδέτα.

 12. avatar Άσπρο μαύρο

  Το παρακράτος που βολεύει το κράτος που θρέφει το παρακράτος... τι δεν καταλαβαίνουμε;

 13. avatar Νίκος χασαπης

  Μακαρι να ήταν αλήθεια αλλά δυστυχώς για τους Έλληνες το κράτος αριστεροκρατειτε υπάρχει παναριστερισμος και ο μεγάλος φταίχτης πρώτα απο όλους ειναι ο Παπαδοπουλος που τους άφησε να φύγουν στο εξωτερικό. Γύρισαν κατέληξαν την παιδεία δηλητηριάζοντας τα χαζό ελληνόπουλα και μετά απο 40 χρονια ζητε το αποτέλεσμα.

  1. avatar Stateless

   Τα χαζο ελληνόπουλα, είπε ο χαζο τουρκος

   1. avatar Βόρειομακεδονας

    Ε δεν σας λένε και γάτους ειδικά αυτούς σαν εσενα τους γραικύλους

 14. avatar k x

  Ο λαος εχει δωσει μαθηματα σε φασιστες θα δωσει ξανα αν χρειαστει να ειναι ολοι σιγουρι

 15. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  ΚΑΘΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ.

 16. avatar νικος9919

  Αν θελει η ελληνικη αστυνομια να βρει ποια ειναι η \"κρυπτεια\" και ποιοι την καθοδηγουν τοτε καλυτερα να ψαξει βαθια μεσα στο παρακρατος, μαζι με ρουβικωνες,17 νοεμβρη κλπ κλπ

 17. avatar Τρίτο υπόγειο δεξιά

  Οι φασίστες ανέκαθεν ήθελαν την κατάλυση της Δημοκρατίας υπέρ ημιπαραφρόνων τύπου Χίτλερ. Οι Δημοκρατία έχει εδραιωθεί στη συνείδηση όχι μόνο του λαού, αλλά και του στρατού. Αδίκως ονειρεύονται αποστασίες, τρόπο εκτροπές και χούντες.

  1. avatar Dasparil

   Fun fact : it was a Leftist government that completely ignored the referendum that was clearly a \"NO\" turning it on its head and making a \"Yes to everything master\" effectively abolishing democracy and ruling just like a communist / fascist regime, doing whatever the hell they want, and to hell with the constitution.

   Oh and whoever disagrees with me , is a Nazi!

  2. avatar Makis petrakis

   Να τη χαίρεσαι τη δημοκρατία

  3. avatar manos koumiotis

   Συμφωνώ αγαπητέ. Η κατάλυση της Δημοκρατίας ωστόσο πέτυχε απόλυτα από παράφρονες τύπου Στάλιν (ο σφαγέας) και τα κομμουνιστικά (συγγνώμη, Σοσιαλιστικά ήθελα να πω) καθεστώτα. Εκεί βέβια την ονόμασαν \"Λαικη Επανάσταση και Δικαιοσύνη\". Οπότε μην τα χρωματίζουμε μονόχρωμα. Έχει πολλά χρώματα και πολιτικές ιδεολογίες ο φασισμός, δυστυχώς.

 18. avatar εθνικισμός αε

  Κάτι σαν παρακράτος ήταν η κρυπτεια παλιά τον ίδιο ρόλο έχουν και οι ακροδεξιοί σήμερα υπό τις ευλογίες του κράτους

 19. avatar Σε….

  ....μια χώρα όπου κυριαρχεί η ανομία επιβάλλεται η κρυπτεια.

 20. avatar Μστ

  Σκοπός της οργάνωσης \"κρυπτείας\" ήταν η καταστολή των εξεγέρσεων των δούλων με βίαιο τρόπο...δε περιμέναμε κάτι καλύτερο από τους χρυσαυγίτες...μια ζωή [...], χαφιέδες, παρακράτος, δοσίλογοι ταγματασφαλίτες και τσιράκια των αφεντικών.!!!

  1. avatar Red pill

   Και πείτε στον αλβανο-Ρωμά γείτονα μου που παίζει αλβανικά κλαρίνα και μεσανατολίτικα τσιφτετέλια όπως κάθε μέρα από το μεσημέρι ως τώρα, κοντεύει 01:30, ότι αυτό δεν είναι πολύ ευγενικό... δεν συναύδει στον σεβασμό στον συνάνθρωπο... έχουμε εξαντλήσει τα όρια κατανόησης και ανεκτικότητας... και μια και όλοι οι άλλοι, κράτος, ΜΜΕ, αδιαφορούν, τι να κάνουμε και εμείς τα θύματα της υπόθεσης? Που μας οδηγούν?
   Πραγματικές, καθημερινές ιστορίες vs. αριστερή μυθοπλασία και προπαγάνδα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...