29
loading

Μέχρι να υπογραφεί η Ειρήνη του Καλλία το 449 π.Χ., Έλληνες και Πέρσες πολεμούσαν επί μισό σχεδόν αιώνα.

Οι Περσικοί Πόλεμοι, τα λεγόμενα «Μηδικά», σφράγισαν την ελληνική ιστορία στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. και ήταν αποφασιστικής σημασίας για την πορεία του ελληνισμού και την ίδια την επιβίωσή του.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κύρος Β’ κατέκτησε την Ιωνία, γεγονός που προκάλεσε την Ιωνική Επανάσταση και έπεισε τον Δαρείο να τιμωρήσει την Αθήνα για τη συνδρομή της στις ιωνικές πόλεις. Μαρδόνιος, Δάτης και Αρταφέρνης προσπάθησαν να κατακτήσουν ελληνικές πόλεις-κράτη, υπέστησαν ωστόσο συντριπτικές ήττες, με τελευταία και καλύτερη την ήττα των Περσών στον Μαραθώνα.

Όταν το τιμόνι της Περσικής Αυτοκρατορίας ανέλαβε ο Ξέρξης, μετά τον θάνατο του Δαρείου, αυτό θα σηματοδοτούσε τη δεύτερη και μαζικότερη κάθοδο των Περσών στον ελλαδικό χώρο. Ο νέος βασιλιάς ήθελε να κατακτήσει τώρα όλη την Ελλάδα και το έβαλε σκοπό ζωής εκεί στο 480 π.Χ.

Παρά τις παρθενικές στρατιωτικές του επιτυχίες σε Θερμοπύλες και Αρτεμίσιο, οι Έλληνες αναδιπλώθηκαν και κατάφεραν μια νέα σειρά ηχηρών πληγμάτων στον εχθρό, τόσο στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας όσο και στις Πλαταιές και τη Μυκάλη τελικά. Η αποφασιστική μάχη ήταν ωστόσο αυτή που δόθηκε στην πεδιάδα των Πλαταιών κατά τον Αύγουστο του 479 π.Χ., όταν η περσική απειλή αποδυναμώθηκε τόσο που έπαψε ουσιαστικά να είναι απειλή.

shutterstock1053361400

Και οι Έλληνες πέρασαν πράγματι στην αντεπίθεση! Επιτέθηκαν στη Μικρά Ασία και φρόντισαν να ιδρύσουν τη Συμμαχία της Δήλου το 478 π.Χ., την πολιτική και στρατιωτική ένωση 150 περίπου ελληνικών πόλεων-κρατών με ρητό στόχο να «εκδικηθούν τα δεινά που υπέφεραν λεηλατώντας την επικράτεια του (Πέρση) βασιλέως», όπως μας παραδίδει ο Θουκυδίδης.

Η Δηλιακή Συμμαχία συνέχισε πράγματι τον πόλεμο με τους Πέρσες για τρεις δεκαετίες ακόμα και τους έπληξε παντού, από τη Θράκη και την Αίγυπτο ως τη Μικρά Ασία και την Κύπρο. Η ελληνική προέλαση ήταν τόσο σφοδρή που έπεισε την Περσία των Αχαιμενιδών να συνάψει σύμφωνο ειρήνης με τους Έλληνες, δίνοντας τέλος σε μια μακρά πολεμική περίοδο που θα μπορούσε να είχε αλλάξει την ελληνική ιστορία.

Όλα κρίθηκαν εξάλλου στις λεπτομέρειες, αλλά και το ελληνικό δαιμόνιο αναμφίβολα, και η Μάχη των Πλαταιών είναι εδώ ενδεικτική για το πώς κινήθηκαν και αναχαίτισαν τελικά τη λυσσαλέα περσική εισβολή…

Το προοίμιο της μάχης

pllatiirieissergsfserew2

Μετά την καταστροφική για τους Πέρσες Ναυμαχία της Σαλαμίνας τον Σεπτέμβριο του 480 π.Χ., ο Ξέρξης αναγκάστηκε να υποχωρήσει ταπεινωμένος στη Μικρά Ασία με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του, αφήνοντας τον Μαρδόνιο με τις επίλεκτες δυνάμεις των 300.000 αντρών που διάλεξε προσωπικά για τη συνέχιση της εκστρατείας.

Αφού ξεχειμώνιασε στη Θεσσαλία και τη Βοιωτία, την άνοιξη του 479 π.X. ήταν έτοιμος να επιτεθεί εκ νέου κατά της κατεστραμμένης Αθήνας. Και οι περιστάσεις ήταν ευνοϊκές για τον πέρση εισβολέα, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων μόνο καλές δεν ήταν. Οι πόλεις-κράτη της Πελοποννήσου αρνήθηκαν να στείλουν στρατό να βοηθήσει την Αθήνα και οι Αθηναίοι απέσυραν τελικά τον στόλο τους από την πανελλήνια ναυτική δύναμη.

Την ίδια ώρα, ο Μαρδόνιος ξαπέστειλε τον υποτελή του Αλέξανδρο Α’ της Μακεδονίας (τον αποκαλούμενο «Φιλέλληνα») για να πείσει την Αθήνα να προδώσει το κοινό των Ελλήνων, τάζοντάς της ηγετική θέση στη νέα κατάσταση που απεργάζονταν οι Πέρσες για τα ελληνικά πράγματα. Συμμάχους ήθελε τους Αθηναίους και τους υποσχέθηκε όχι μόνο την πλήρη ανοικοδόμηση της πόλης τους, αλλά να τους κάνει και ηγεμόνες όλης της Ελλάδας.

pllatiirieissergsfserew1

Μετά τη μάχη στις Θερμοπύλες και τη Ναυμα­χία του Αρτεμισίου εξάλλου, ο περσικός στρατός είχε λεηλατήσει την έρημη Αθήνα, που απώλεσε το γόητρό της. Σμπαραλιασμένη και ερειπωμένη μεν, δεν είχε πει ωστόσο την τελευταία της λέξη. Οι Αθηναίοι ανέθεσαν στον Αριστείδη να δώσει την πρέπουσα απάντηση στους Πέρσες, στον αντιπρόσωπό τους δηλαδή, τον μακεδόνα βασιλιά. Και όπως μας πληροφορεί ο Ηρόδοτος, του είπαν: «Όσο ο ήλιος εξακολουθεί τον δρόμο του, οι Αθηναίοι δεν πρόκειται να γίνουν σύμμαχοι των Περσών. Κι επειδή έχουν τις ελπίδες στους θεούς, που τα ιερά και τα αγάλματά τους εμόλυναν και κατέστρεψαν οι Πέρσες, θα εξακολουθήσουν να πολεμούν για την ελευθερία τους».

Ο Αριστείδης είχε όμως και ένα μήνυμα για τους Σπαρτιάτες, που βλέποντας τον Αλέξανδρο Α’ στην Αθήνα έστειλαν τη δική τους αντιπροσωπεία μην τυχόν και δελεαστούν οι Αθηναίοι και συμμαχήσουν με τους Πέρσες. «Ούτε τόσο χρυσάφι υπάρχει στη γη, ούτε χώρες τόσο πλούσιες, για να δεχθούμε να προδώσουμε την πατρίδα μας και να γίνουμε φίλοι των Περσών. Βιαστείτε μόνο να στείλετε βοήθεια, γιατί ο Μαρδόνιος γρήγορα θα έλθει εναντίον μας», τους είπαν οι Αθηναίοι.

Το αυθάδες «όχι» της Αθήνας προκάλεσε τη μήνη του Μαρδόνιου, που εισέβαλε για άλλη μια φορά στην Αττική, την κατέστρεψε εκ νέου, λεηλατώντας ό,τι δεν είχε λεηλατήσει λίγο πρωτύτερα δηλαδή, και στρατοπέδευσε τελικά στη Βοιωτία. Ήταν σαφές πως αυτή η μάχη με τον περσικό στρατό θα έκρινε τη μοίρα του ελληνισμού, που είχε βρεθεί σε εξόχως δεινή θέση…

Η Μάχη των Πλαταιών που απομάκρυνε τον περσικό κίνδυνο

shutterstock1069529333

Παρά το γεγονός ότι οι Αθηναίοι κάλεσαν τους Σπαρτιάτες σε άμεση βοήθεια, εκείνοι γιόρταζαν τα Υακίνθια και η απάντησή τους δεν ερχόταν. Ο Μαρδόνιος είχε στρατοπεδεύσει με τους 300.000 του στη Βοιωτία (και άλλους 50.000 έλληνες συμμάχους αναφέρει ο Ηρόδοτος), στα σύνορα των Πλαταιών, για να εκμεταλλευτεί τις πεδιάδες και να μπορεί να κινηθεί το πανίσχυρο ιππικό του, συνθέτοντας μια ιδιαιτέρως δυσχερή κατάσταση για τον ελληνισμό. Όπως μας λέει ο Ηρόδοτος, όποιος έπαιρνε τη νίκη, έπαιρνε ουσιαστικά και τον πόλεμο.

Οι Σπαρτιάτες πείστηκαν τελικά να στείλουν στρατό, μια είδηση που προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη στην Αθήνα, και το ευτύχημα για την ιστορία μας ήταν πως οι Λακεδαίμονες είχαν αρχηγό τον εκλεκτό Παυσανία.

Όπως μας λέει ο Ηρόδοτος, το κοινό των Ελλήνων κατάφερε να μαζέψει 38.700 οπλίτες και άλλους 69.500 βοηθητικούς και ελαφρά οπλισμένους. Επικεφαλής τέθηκε ο Παυσανίας, αν και αρχηγός των Αθηναίων παρέμενε ο Αριστείδης (κάτι που μας λέει ο Ηρόδοτος πως προκαλούσε προβλήματα στις διαταγές και τον συντονισμό) και ήταν πράγματι η πολυπληθέστερη ελληνική στρατιά που συγκροτήθηκε ποτέ, αν και έπασχε σε ένα ιδιαιτέρως τρωτό σημείο: δεν είχαν άλογα.

Ο Μαρδόνιος κινήθηκε προς τις Πλαταιές με σκοπό να βγάλει τους Έλληνες στο ανοιχτό πεδίο και να εκμεταλλευτεί το ιππικό του. Ο Παυσανίας δεν τσίμπησε και παρέμεινε στα υψώματα, αποκρούοντας τελικά την επίθεση του περσικού ιππικού. Το οποίο παρά τις αρχικές του επιτυχίες, έχασε τον Μασίστιο και αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει.

pllatiirieissergsfserew3

Η δεύτερη φάση της περίφημης μάχης δεν θα ερχόταν παρά οχτώ μέρες αργότερα, όταν κατέφτασαν ελληνικές ενισχύσεις (Θεσπιείς). Ο Μαρδόνιος επιδόθηκε σε δολιοφθορά, ανακόπτοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού του ελληνικού στρατού, ο οποίος παρατάχθηκε στις Πλαταιές με αρκετά παρατράγουδα ασυνεννοησίας, έχοντας αποσυρθεί μέσα στο σκοτάδι της νύχτας.

Η επεισοδιακή υποχώρηση των Ελλήνων έπεισε τον Μαρδόνιο πως οι περιστάσεις ήταν κατάλληλες για επίθεση. Τα βέλη των Περσών έπλητταν τμήματα του ελληνικού στρατού, οι Σπαρτιάτες ήταν καθηλωμένοι από το εχθρικό ιππικό και οι Αθηναίοι δεν είχαν προσέλθει ακόμα στη μάχη. Και μέσα σε όλα, ο Παυσανίας δεν διέταζε αντεπίθεση καθώς οι οιωνοί ήταν κακοί!

Όταν βελτιώθηκαν κάπως οι βουλές των θεών, όταν επιτέθηκαν οι Τεγεάτες αψηφώντας τον αρχιστράτηγο κοντολογίς, ο Παυσανίας αναγκάστηκε να ξεκινήσει τις εχθροπραξίες. Η μάχη ήταν λυσσαλέα, καθώς και οι δύο πλευρές ήταν εκεί για τη νίκη. Παρά τις υπέρτερες περσικές δυνάμεις, οι Έλληνες συνέχιζαν να σπάνε τις γραμμές της άμυνάς τους. Και τότε συνέβη αυτό που θα έγερνε την πλάστιγγα: ο Σπαρτιάτης Αείμνηστος κατάφερε να σκοτώσει τον Μαρδόνιο, τον οποίο προστάτευαν οι χίλιοι επίλεκτοι της προσωπικής του φρουράς!

Στο πανδαιμόνιο που επικράτησε, οι Έλληνες κατέσφαξαν τους Πέρσες, από τους οποίους σώθηκαν κοντά 43.000 άντρες, οι 40.000 εκ των οποίων ήταν οι δυνάμεις του Αρτάβαζου που δεν είχαν κατέβει στη μάχη. Στην άλλη άκρη του πεδίου, οι Αθηναίοι υποχρέωναν τους Θηβαίους -σύμμαχοι των Περσών- σε πανωλεθρία, αναγκάζοντάς τους σε άτακτη υποχώρηση.

shutterstock1053361403

Οι Πέρσες έχασαν 257.000 άντρες και οι Έλληνες 1.360, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος. Ο Κτησίας εκτιμά πάντως τις περσικές δυνάμεις στους 120.000 άντρες (και 7.000 έλληνες σύμμαχοι). Οι σημερινοί ιστορικοί πιστεύουν πως ο περσικός στρατός αποτελούνταν από 80.000 άντρες. Ο Διόδωρος στέλνει τις ελληνικές απώλειες στις 10.000.

Την ίδια μέρα, ο ελληνικός στόλος επιτέθηκε στον περσικό στα ανοιχτά της Μυκάλης, μετρώντας έναν ακόμα εμφατικό θρίαμβο που απομάκρυνε μια και καλή την ασύμμετρη περσική απειλή. Η δεύτερη μηδική εισβολή στον ελλαδικό χώρο ήταν παρελθόν. Τώρα ήταν σειρά των Ελλήνων να περάσουν στην αντεπίθεση, εγκαινιάζοντας μια νέα σειρά αντιπαραθέσεων για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

Παρά τη λαμπρή νίκη των Ελλήνων, ένα μικρό και ταπεινό περιστατικό από τη Μάχη των Πλαταιών έμελλε να ζήσει τη δική του ζωή, μιας και αποκαλύπτει ποιοι πραγματικά ήταν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Όπως ξέρουμε, ο Ξέρξης έσπευσε να αποκεφαλίσει το πτώμα του Λεωνίδα της Σπάρτης μετά τη μάχη των Θερμοπυλών. Όταν λοιπόν είδε τον Μαρδόνιο να πέφτει νεκρός στο πεδίο της μάχης, ο Αιγινήτης Λάμπωνας πρότεινε στον Παυσανία να εκδικηθεί για τον αποκεφαλισμό του σπαρτιάτη βασιλιά παίρνοντας λάφυρο το κεφάλι του Πέρση.

Τι του απάντησε ο Παυσανίας, κατσαδιάζοντάς τον; «Λάμπωνα, αυτές τις πράξεις τις κάνουν οι βάρβαροι, όχι οι Έλληνες»…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

29
σχόλια
 1. avatar MANOS1007

  Την ίδια ώρα, ο Μαρδόνιος ξαπέστειλε τον υποτελή του Αλέξανδρο Α’ της Μακεδονίας (τον αποκαλούμενο «Φιλέλληνα»).\" ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΕΝΑΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ, ΕΝΑΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ???
  ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.ΠΟΛΥ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ - ΑΝΕΛ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 2. avatar Φερόλβιος

  Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος, προσέγγισε μυστικά το ελληνικό στρατόπεδο και απευθύνθηκε στον Παυσανία και τον Αριστείδη ενημερώνοντάς τους ότι ο Μαρδόνιος ετοιμαζόταν να επιτεθεί τα ξημερώματα, γιατί φοβόταν ότι οι Έλληνες θα συγκέντρωναν μεγαλύτερες δυνάμεις. \"Είμαι κι εγώ Έλληνας από παλαιά γενιά και δεν θα ήθελα να βλέπω την Ελλάδα δούλη και όχι ελεύθερη.\" Η ρητή αυτή αναφορά του Ηρόδοτου στο ότι ο Αλέξανδρος ήταν και αισθανόταν Έλληνας αποτελεί πολυσήμαντη ιστορική πληροφορία...

 3. avatar Stelios1978

  Άντε να δούμε πάλι καμιά καλή ταινία στα Village να γίνει ο χαμός του χαμού τω χαμώ! Από το Zack Snyder βέβαια! Ποιός άλλος μεγάλος σύγχρονος σκηνοθέτης θα μπορούσε να σηκώσει στους ώμους του τέτοια αριστουργήματα: 300 ΠΛΑΤΑΙΕΣ ή... Πάμε Πλατεία; 😉

 4. avatar Newsbeast οπως ΣΥΡΙΖΑ

  Όλο το αρθρο δημοσιεύτηκε για το εξης σημειο:
  \"Την ίδια ώρα, ο Μαρδόνιος ξαπέστειλε τον υποτελή του Αλέξανδρο Α’ της Μακεδονίας (τον αποκαλούμενο «Φιλέλληνα»).\"
  Τυχαιο; παραμονη συμφωνιαςγια το όνομα.

  1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ.

   ειναι τυχαιο που απο ιστορία δε σκαμπαζεις ΓΡΙ;
   ειναι τυχαιο που συγχεεις τους αλεκους της ιστοριας;
   ειναι τυχαιο που χειροκροτας πλατωνες αριστοτεληδες κλπ κλπ που ποτε δε διαβασες αλλα αν
   σουλεγε το τριχρονο οτι το συμπαν χωριζεται στα δυο απτο φεγγαρακι μας θακανες μηνυση στη δασκαλα του τι@@@@@@ το μαθαινει;
   στη κοσμαρα των ελ του λιακό ζεις
   στη κοσμαρα του νοτη που τον παρθενωνα τον φτιαξαν εξωγήινοι
   στη πραξη ΜΕΡΑΚΛΗΔΕΣ ΜΑΡΜΑΡΑΔΕΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ τον φτιαξανε και αυτοι πουχαν τη διαχειρηση των χρηματων βαλαν χερι στο ταμειο και κατηγορηθηκε ο φουκαρας ο περικλης ,η μακραν σπουδαιοτερη προσωπικοτητα της αρχαιας ελλαδας δηλαδη της ΑΘΗΝΑΣ!!!!!!!
   ΔΙΟΤΙ ΔΕΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΠΕΡΗΦΑΝΕΥΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΜΟΜΙΧΤΕΣ ΟΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΑΜΙΕΣ ΗΞΕΡΑΝ 5 ΛΕΞΕΙΣ ΣΚΟΤΩΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΝ ΣΠΟΡ ΚΙΟΤΑΝ ΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΑΠΟΤΙΣ ΑΙΜΟΜΙΞΙΕΣ ΕΙΧΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 300ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΧΩΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΙΩΝΑ ΤΟΥΣ πεσμενοι [...]

   1. avatar ΝΑΝΟΣ

    Ρε συριζαικο τρολ πόσα σε πληρώνουν για να γράφεις αυτές τις κουταμαρες? Διεθνηστη του [...]

   2. avatar Τρολ του ΣΥΡΙΖΑ!!!

    Έλα ΤΡΟΛ πίσω στη σπηλιά σου. Δε διαφώνησα με το άρθρο αλλά με τη στιγμή της ανάρτησης.

    1. avatar παπαχαφιέ

     ποσο ελληναρας νιωθεις ναζιστρονι κοβοντας μου την απαντηση που απολυτως συμφωνη με τους κανονες του newsbeast ειναι;;
     ρητορικο το ερωτημα
     τι αξιοπρεπεια μπορειναχει ενα ναζιστρονι ;

 5. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ.

  1.κατι ψιλα αργοτερα αρχιζε ο πελοποννησιακος πολεμος..
  ηταν η σειρα των ουνων να εισβαλουν στην αττικη αυτη τη τριτη φορα...
  2.οι μακεδονες δεν γινονταν δεκτοι ως ελληνες να συμμετασχουν στους ολυμπιακους αγωνες...ετσι οταν ο Αλεξανδρος ά πηγε να συμμετασχει οι ελλανοδικες τον εξεδιωξαν και αναγκαστηκε να επικαλεστει οτι εχει ριζες απο το αργος απ\'το γενος των τημενιδών
  3.τα ιδια και χειροτερα καναν οι ουνοι και στη μαχη του μαραθωνα ,ανατρεξε και διαψευσέμε ,ή σκασε στα γελια , εμεναν κοντα στα 2 σταδια αποσταση να κλεισει ο περσικος κλειός και να μη μεινει ρουθουνι ελληνα και οι ουνοι εκει το χαβα τους..μελεταγαν καπνους και αυγά....
  4.υπαρχουν προβατα και προβατα τα ημέτερα εχουν το σπανιο χαρισμα λογω αυτοφυούς εγωισμου να μπορουν να ανταπεξελθουν τουλαχιστο μερικως οταν εκλειπει οαρχηγος (η πρωτη κουδούνα)στο κοπαδι.Καποια αλλης φυλης προβατα ,ιδιαιτερα οταν κανουν πλιατσικο σε ξενα βοσκοτοπια κυριολεκτικα χανουν τη γη κατω αποτα ποδια τους οταν χασουν τον \'\'αρχηγο\'\'
  Υποθετω οτι καποιες καραμουζες περσικες βαρεσαν ατακτη υποχωρηση με τον ανελπιστο θανατο του μαρδόνιου αλλιως πως και γιατι εκει που διαμέλιζαν το ασυντονιστο τουρλουμπουκι των ελληνων εγιναν αχυρο στη πυρα;
  5.150... στην ουσια καμια 300 και βαλε πολεις βασίλεια στο στεριανο μητρικο οικοπεδακι, γεωγραφικα μικροτερο απο σημερα,.... στη κυριολεξια καθε στρουγκα και βασίλειο....
  Εννοια σου και 2500 χρονια μετα καθε στρουγκα κιενα συμπαν...να καει η κατσικα του γειτονα..

 6. avatar ΟΥΣΤ.

  Πού να ήξεραν όλοι αυτοί τότε ότι κάποια μέρα οι σύγχρονοι Εφιάλτες της Ελλάδας θα ξεπουλάγανε τα πάντα με ιδιαίτερη ευκολία και ευχαρίστηση.

 7. avatar Douskas John

  2)Προσφέραμε Σωκράτη!! (2400 χρόνια πριν)
  Προσφέραμε Πλάτωνα και Αριστοτέλη!! (2400 χρόνια πριν) -
  (σ.σ. ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί αυτοί οι δύο αναφέρονται πάντα ως ντουετάκι)
  Προσφέραμε Αριστείδη! (2400 χρόνια πριν)
  Προσφέραμε Σοφοκλή!! (2400 χρόνια πριν)
  Προσφέραμε Αριστοφάνη (κι αυτός 2400 πριν;! γουάτ δε φακ;)
  Προσφέραμε Παρθενώνες (μαντέψτε πότε...)
  Προσφέραμε Αλεγκζάντερ δε Γκρέιτ (2370 χρόνια πριν. Να αυτός είναι σχετικά πιο σύγχρονος από τους άλλους).

  Δεν έχει σημασία... (σκέφτεται ο «Α! ΧΑ! ΚΑΛΟΟΟ ΕΕΕ!!» αριστοφανικός κωμικός Μάρκος), σημασία έχει ότι οι προγόνοί μας 96 γενεές πίσω προσέφεραν τα πάντα στην ανθρωπότητα. Οι πρόγονοι Γερμανοί μασούσαν βελανίδια σε σπηλιές.

  Σόου τώρα δικαιούμαστε για 3-4 χιλιάδες χρόνια να ξεκουραστούμε και να ζούμε εμείς με βελανίδια στις σπηλιές και άστους να παράγουν Μπετόβεν και Νίτσε. Εμείς έχουμε καβάτζα Παρθενώνα για άλλες 100 γενεές να φουσκώνουμε από περηφάνια. Και ας ντρεπόμαστε για τις 95 ενδιάμεσες γενεές από Πλάτωνα έως Τάκη Τσουκαλά. Και ας ντρεπόμαστε ακόμη και για τις προηγούμενες 1-2 γενεές. Για τον πατέρα μας και τον παππού μας. Δικαιούμαστε να αισθανόμαστε σοβινιστική αριότητα μόνο για τον προ(x96)πάππου μας τον Πλάτωνα.

 8. avatar Douskas John

  1)Οι Γερμανοί το μόνο που έδωσαν στον κόσμο ήταν σαπούνια και προσπαθούν να μας εξοντώσουν επειδή μας ζηλεύουν και μας φοβούνται εμάς τους περήφανους Έλληνες είπε ο πολιτιστικός θεσμός Σεφερλής.

  Μετά άνοιξε το ντουλάπι της γερμανικής Dash κουζίνας του που είχε πάρει από τα γερμανικά Praktiker, πήρε μία γερμανική ασπιρίνη Bayer AG γιατί είχε ημικρανίες από το χθεσινό σοβινιστικό ρεσιτάλ στο θέατρο, έβαλε τα ακριβά γερμανικά Adidas Running παπούτσια του, φόρεσε τη γερμανική φόρμα Puma του, πήρε λίγες γερμανικές καραμέλες Haribo από το γερμανικό ψυγείο Bosch του, τηλεφώνησε στην γυναίκα του από το γερμανικό Siemens τηλέφωνό του να την ρωτήσει τι θέλει να ψωνίσει από τα γερμανικά Lidl, έδωσε στα παιδιά του δώρο για τα γενέθλιά τους τα γερμανικά Playmobil που τους πήρε από τα γερμανικά Media Markt και έφυγε με την γερμανική BMW του που μόλις είχε βάλει καινούρια γερμανικά Continental λάστιχα για το Δελφινάριο.

  Σταματημένος στο γερμανικό LED φανάρι της τροχαίας και εισπνέοντας τις αναθυμιάσεις από τις γερμανικές μπύρες στο διπλανό μπαρ, βαθιά στοχαστικός, αδιαφόρησε για τα υλικά αγαθά που παράγουν οι βάρβαροι γερμαναράδες. Εμείς είμεθα ΕΛΛΗΝΕΣ ωρέ! Προσφέραμε πολιτισμό! Προσφέρουμε πολιτισμό!! Θα προσφέρουμε εσαεί πολιτισμό!!! Απαξιούμε για την ύλη! Προσφέρομεν πχιότητα και πνέβμα!

 9. avatar lager

  να διαβάζεις: \"Ο Παυσανίας δεν τσίμπησε... \", αξία ανεκτίμητη...
  Σε λίγο καιρό θα διαβάζω πως φώναξε και YOLO στους στρατιώτες του.

 10. avatar Ellraiser

  Δεν εσωσε μονο τον Ελληνισμο.
  Αλλαξε την ιστορια ολου του πλανητη.
  Ειναι απο τις ποιο κρισιμες μαχες που αφορουσαν ολη την ανθρωποτητα.
  Σταματησαμε τον επεκτατισμο προς την εντελως αδυναμη εκει την εποχη Ευρωπη (δεν υπηρχε Ρωμαϊκη αυτοκρατορια και οι βαρβαρες φυλες ηταν πολυ αδυναμες εκεινη την εποχη).

  1. avatar Douskas John

   Και τι θα σήμαινε μια νίκη των περσών ? Ποσο διαφορετική θα ήταν η ανθρωπότητα ?
   Απο την άλλη βέβαια ήρθε ο Γιαχβέ και τελείωσε τον ελληνικό πολιτισμό .Χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια μέχρι ο κόσμος να καταλάβει τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό .Μην τα ξεχνάμε αυτά .

   1. avatar Ellraiser

    Επειδη ειναι δυσκολο να σας εξηγω και να καταλαβετε.
    Θα διαβαζες αναποδα, ξεχνα αναγεννηση, γραμματα, τεχνες, ανακαλυψεις, Αμερικη (να πω κι αλλα? φαντασια δεν εχεις?) απο λαους οπισθοδρομικους.
    Εισβολη πολυ πιο ανετη απο τον Αττιλα των Ουννων (αλλα τοτε υπηρχαν αυτοκρατοριες να τον περιορισουν).
    Κι αν σε αρεσουν τοσο πολυ οι χανουμισες κριμα που καναμε επανασταση το 21

 11. avatar εππ

  άντε , πότε θα την ξανά δούμε την άσπρη μέρα ?

 12. avatar Okobokos

  Ντροπή να πολιτικοποιειται ένα τέτοιο ιστορικό άρθρο. Τα άρθρα αυτά πρέπει να αποτελούν παράδειγμα

  1. avatar Douskas John

   Ακριβώς

 13. avatar ineth

  εξαιρετικό άρθρο.....

 14. avatar Οι Θηβαίοι ήταν

  οι Συριζαίοι της αρχαιότητας. Προδότες και ξεπουλημένοι

  1. avatar ΝΙΚΑΛ

   Γερα Γερουν...Βαστα Σοιμπλε...σου λεει κατι ?????

 15. avatar Τσυριζα

  Καλά που δε ζουσε ο τσιαπρας τότε Γιατί θα πούλαγε τους Αθηναίους.

 16. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Ωραία μέρα βρήκατε....
  Την ημέρα που ο σύγχρονος Εφιάλτης πούλησε την Ελλάδα για ενα νεύμα της Μέρκελ και του Τραμπ.

  1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

   Nα λες παλι καλα αυγό, που ο μπαρμπαντρουτσος- ραπουνζελ ξεφυγε μεσα απο τα\'\' μπλοκα \'\'της ελ.ας να γελας και οργανωνει αντεπιθεση ,υπαρχει ελπις...
   ήδη η μπουμπουρανία βρισκεται σε εκσταση....μασαει μαρουλόφυλλα και περιμένει χρησμους...
   προς ωρας ο ραπουνζελ στριβει τη μουστακα μεχρι να γυρισουν οι οιωνοί..
   ......εχει και mundial....ν\'αλλαξει και το φεγγάρι...να περασει καιτο 48ωρο
   υγ: προδοτης ??σουμειναν κιαλλα να δωσεις;; το new waffen ss πως τ\'ακούς;;

   1. avatar Ποιος σε @@@ εσένα

    Κομπλεξική προσωπικότητα που παραληρεί σε κάθε της σχόλιο. 100 μ@@@@ σε 10 γραμμές ίσα ίσα να μας ζαλίζεις το κεφάλι
    Στον ψυχίατρό σου τα έχεις δείξει ποτέ τα σχόλιά σου ; Είσαι για ισόβιο εγκλεισμό

    1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

     τεραστια μαγκια ναζιστρονι να μου βαλεις κοφτη στην απαντηση και να βριζεις λευτερα
     Αυτοβαφτιστηκε το ναζι s distortion @προδοτης...
     τι ειναι αυτο ;; αυτοκριτικη;;
     και βγαινει το ναζι με αβαταρ τη φωτο αυτου που τρεμει στον υπνο και τον ξυπνιο του...
     τι ειναι αυτο ;;αυτομαστιγωμα;;
     πριν βγαλεις διαγνωση για μενα κοιταξου στο καθρεφτη αν μπορεις γκεσταπιτη (?)κόλακα
     μπορεις;;
     λενε οτι οι (?)κόλακες δεν εχουν ειδωλο

     1. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

      Μία αράδα και καλή.
      Θα σου θυμίζω καθημερινά αυτό που είσαι.

     2. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

      παιξε ζουγκερφρικ γκεσταπιτη ναζί
      αυτο το ξερεις μοποιο νικ κιαν ξετρυπωνεις απτο λαγουμι σου

Παρακαλούμε περιμένετε ...