Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Λεωνίδας, ο βασιλιάς που μετέτρεψε μια μάχη σε σύμβολο της παγκόσμιας ιστορίας

Η πολεμική μηχανή που τα έβαλε στις Θερμοπύλες με χιλιάδες Πέρσες και πέρασε στην αιωνιότητα


ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
7:52
19/10/2016
Λεωνίδας, ο βασιλιάς που μετέτρεψε μια μάχη σε σύμβολο της παγκόσμιας ιστορίας
120
loading

Γιατί έμειναν οι Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες γνωρίζοντας το ανώφελο της αυτοθυσίας τους;

Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται πάνω από τη θρυλική μάχη του Αυγούστου του 480 π.Χ. εδώ και αιώνες. Ιστορικοί και σχολές σκέψης έχουν αποπειραθεί διάφορες, περισσότερο ή λιγότερο πειστικές, απαντήσεις, όποια κι αν είναι όμως η πολιτική και στρατιωτική ετυμηγορία δεν μειώνει σε τίποτα την αξία της στάσης του Λεωνίδα και τη θυσία τόσο του ίδιου όσο και των αντρών του.

Με όποιον τρόπο και για όποιον -κρυφό ή φανερό- λόγο κι αν το έκανε, δεν παύει να έπραξε ένα χρέος το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφύγει. Ήταν αυτή η ξεκάθαρη επιλογή του που μετράει, αυτή η ηρωική απόφαση που πήρε και έκανε την ελληνική ιστορία να μη χρειάζεται ωραιοποιήσεις και στρογγυλοποιήσεις για να αποδειχθεί πόσο μεγάλη είναι.

«Εκείνων που σκοτώθηκαν στις Θερμοπύλες ένδοξη η τύχη, ωραίος ο θάνατός τους, κι ο τάφος τους βωμός· ανάμνηση τους πρέπει και όχι γόοι κι εγκώμιο είναι γι᾽ αυτούς το μοιρολόι. Τέτοιος εντάφιος στολισμός ποτέ τη λάμψη δε θα χάσει απ᾽ τον καιρό τον παντοδαμαστή κι ούτε σκουριά ποτέ θα τον σκεπάσει. Στο μνήμα των αντρείων ετούτο το ιερό η δόξα της Ελλάδας έχει θρονιαστεί το μαρτυρά κι ο βασιλιάς της Σπάρτης ο Λεωνίδας, που αφήνει στολίδι πίσω του αρετής τρανό κι ένα όνομα που αμάραντο θα μείνει», μας λέει ο Σιμωνίδης ο Κείος για τον πολεμικό άθλο που παρά την ήττα, σφραγίστηκε στις συνειδήσεις της οικουμένης ως θρίαμβος της θέλησης και ορόσημο ανδρείας και πατριωτισμού.

«Ποιος από τους μεταγενέστερους», αναρωτιέται ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, «δεν θα ζηλέψει την παλικαριά αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι, καθώς βρέθηκαν στην αρπάγη μιας συντριπτικά υπέρτερης καταστάσεως, σωματικά υπέκυψαν, έμειναν όμως αήττητοι στην ψυχή. Γι’ αυτό, μόνο αυτοί από όλη την ιστορία αναφέρονται».

Ήττα μεν, αλλά νίκη ηθική, που έδωσε την ψυχή και το κουράγιο στους Έλληνες να συντρίψουν τους Πέρσες στη Σαλαμίνα και τις Πλαταιές και να διώξουν τη θανάσιμη απειλή από τα εδάφη τους. Γι’ αυτό και ο ιστορικός αντίκτυπος των Θερμοπυλών κατανοήθηκε και τραγουδήθηκε τόσο ήδη από την εποχή του, καθώς η σημασία του ήταν βαρύνουσα για το μέλλον του κοινού των Ελλήνων.

Στους τάφους των νεκρών πολεμιστών χαράχτηκαν εξάλλου τρία επιγράμματα του λυρικού ποιητή Σιμωνίδη του Κείου, ο οποίος ύμνησε και αλλού τη στάση των Λακεδαιμονίων σε κείνη τη μάχη: «Το μαύρο σύννεφο του θανάτου τους βρήκε, όμως αυτοί δεν θα πεθάνουν, αν και νεκροί, αφού η δόξα της αρετής τους επάνω θα τους ανεβάζει από τα δώματα του Άδη».

Οι Θερμοπύλες έγιναν σημείο αναφοράς για τον αρχαιοελληνικό κόσμο, αφού λίγο μετά τη μάχη ανεγέρθηκε ένας πέτρινος λέων, ως υπόμνηση στο όνομα του νεκρού σπαρτιάτη βασιλιά. Όταν τα λείψανα του Λεωνίδα μεταφέρθηκαν στη Σπάρτη το 440 π.Χ., η ιδιαίτερα τιμητική ταφή του χαρακτηρίστηκε υπερβολική από τον Ηρόδοτο!

Ο άριστος ωστόσο της σπαρτιατικής πολιτείας είχε επαναβεβαιώσει τον ρόλο της Λακεδαιμόνας ως υπερασπιστή της ανεξαρτησίας των Ελλήνων, πριν αναλάβει η Αθήνα ηγετικό ρόλο στον αντιπερσικό αγώνα. Το παράδειγμα των Θερμοπυλών ήταν εξάλλου τόσο επιβλητικό στη σημασία του ώστε χρησίμευε ως κάλεσμα για ηρωισμό ακόμα και στους αθηναίους ρήτορες. Ο Λυσίας υπενθύμιζε συνεχώς τη γενναία στάση της Σπάρτης κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων και ο Λυκούργος μιλούσε για τις Θερμοπύλες ως υπόδειγμα ηρωικής αρετής, καλώντας τους Αθηναίους να αντιταχθούν με τον ίδιο τρόπο στη μακεδονική επέκταση προς τα νότια.

Ακόμα και ο Μέγας Αλέξανδρος συνέβαλε στη διαιώνιση της ανάμνησης των Θερμοπυλών, αφού ύστερα από τη νίκη του εναντίον των Περσών στον Γρανικό Ποταμό, έδωσε εντολή να σταλούν στην Αθήνα 300 περσικές πανοπλίες ως λάφυρα (σημειώνοντας πάντως στη γνωστή επιγραφή: «Αλέξανδρος, ο γιος του Φιλίππου, και οι λοιποί Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων»).

Η κατάσταση στον ελλαδικό χώρο ήταν πια ολότελα διαφορετική από το 480 π.Χ., όταν οι Σπαρτιάτες ήταν οι αναγνωρισμένοι ηγέτες των Ελλήνων στην προσπάθεια αναχαίτισης του Ξέρξη. Παρά τις μομφές, οι Σπαρτιάτες δεν ξέχασαν ποτέ τον ήρωά τους και τον άθλο του στις Θερμοπύλες, γι’ αυτό και στα ελληνιστικά χρόνια ανέγειραν ένα ηρώο στην πόλη τους, το Λεωνίδειο, και καθιέρωσαν ετήσιες γιορτές προς τιμήν του («Λεωνίδαια»).

Η θυσία του βασιλιά Λεωνίδα Α’ και των 300 πολεμιστών του έγινε σύμβολο διαχρονικό της πατριωτικής αυτοθυσίας, της άδολης αγάπης για τον τόπο που είναι συνυφασμένη με την ίδια τη ζωή. «Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», είπε ο Σιμωνίδης και χαράχτηκε στο μνημείο που στήθηκε στις Θερμοπύλες σφραγίζοντας τη μεγαλύτερη σε συμβολική μάχη της ελληνικής αρχαιότητας…

Πρώτα χρόνια

lallekdoaimonioiis5

Ο Λεωνίδας Α’ της Σπάρτης γεννιέται περί το 540 π.Χ. ως ένας από τους τέσσερις γιους του Αναξανδρίδα (από τον πρώτο του γάμο). Η καταγωγή του μάλιστα από τη δυναστεία των Αγιαδών λεγόταν πως κρατούσε από τον Ηρακλή τον ίδιο.

Ο νεαρός υπήρξε ένας από τους ελάχιστους Σπαρτιάτες του βασιλικού οίκου που εκπαιδεύτηκε ως επαγγελματίας στρατιωτικός. Σε αντίθεση με τους βασιλείς πριν και μετά από αυτόν, ο Λεωνίδας ολοκλήρωσε το πλήρες πρόγραμμα στρατιωτικής κατάρτισης που επιβαλλόταν στους πολίτες της Σπάρτης από την παιδική ηλικία έως και την ενήλικη ζωή και κατόπιν εφ’ όρου ζωής ως έφεδροι.

Ήταν λοιπόν έμπειρος πολεμικά και εξοικειωμένος με τους σχηματισμούς, τις τακτικές μάχης και τον οπλισμό όπως ακριβώς και οι στρατιώτες του. Ήξερε πώς ήταν ο πόλεμος και τι σκέφτονταν οι άντρες του, όντας ταυτοχρόνως στρατιώτης και διοικητής, κάτι που του έδινε ένα σημαντικό πλεονέκτημα εδώ.

lallekdoaimonioiis6

Από την ιστορία της Σπάρτης στην ύστερη αρχαϊκή περίοδο και τις σημαντικές στρατιωτικές εκστρατείες της συνάγουμε ότι ο Λεωνίδας πρέπει να πήρε μέρος σε τουλάχιστον είκοσι εκστρατείες, αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία στο πεδίο της μάχης. Μεγάλωσε εξάλλου με το άκουσμα της σπαρτιατικής πανωλεθρίας στην προσπάθειά της να εκθρονίσει τον τύραννο της Σάμου, Πολυκράτη, που τόσο κηλίδωσε το ηθικό των περήφανων Λακεδαιμονίων.

Κάποια χρόνια αργότερα άλλωστε ο ετεροθαλής αδελφός του και βασιλιάς από το 519-489 π.Χ., Κλεομένης Α’, επιδόθηκε σε μια αποτυχημένη εκστρατεία κατά της Αθήνας και μέτρησε άλλη μια ήττα, αυτή τη φορά από το θεσσαλικό ιππικό. Ο νεαρός Λεωνίδας εμφανίζεται να παίρνει μέρος στην εκστρατεία αυτή ως απλός στρατιώτης ή κατώτερος βαθμοφόρος.

Ο Κλεομένης ανέλαβε όχι λιγότερο από τρεις ακόμα εκστρατείες εναντίον της Αθήνας στα χρόνια που ακολούθησαν, αν και ο Λεωνίδας δεν φαίνεται να παίρνει μέρος στις μικρής έκτασης επιχειρήσεις (ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν με μικρές δυνάμεις εθελοντών).

lallekdoaimonioiis12

Η Πελοποννησιακή Συμμαχία, στην οποία είχε δώσει σάρκα και οστά ο Κλεομένης, του την έφερε όμως στην τέταρτη εισβολή του στην Αττική. Ο Λεωνίδας ήταν σίγουρα παρών στην εκστρατεία και ανάλογα με την ακριβή ημερομηνία γέννησής του, θα μπορούσε να ήταν ήδη κατώτερος αξιωματικός. Ήταν βέβαια ετεροθαλής αδελφός του Κλεομένη και δελφίνος του θρόνου, πρέπει να γνώριζε λοιπόν από πρώτο χέρι τις διπλωματικές περιπέτειες της Σπάρτης στην Πελοποννησιακή Συμμαχία.

Η πρώτη πραγματικά μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία του Λεωνίδα ήταν ο πόλεμος κατά του Άργους, που κορυφώθηκε με τη δραματική νίκη των Σπαρτιατών στη Σήπεια. Στην εν λόγω εκστρατεία συμμετείχε το σύνολο του ενεργού σπαρτιατικού στρατού, οπότε η συμμετοχή του Λεωνίδα θεωρείται σίγουρη. Ο Κλεομένης συνέτριψε τον υπολογίσιμο αντίπαλο, δικάστηκε ωστόσο για προδοσία μετά το πέρας του πολέμου, μιας και δεν κατέλαβε το ανυπεράσπιστο Άργος μετά τη συντριβή του στρατού του.

Ο Λεωνίδας, που μπορεί να είχε παντρευτεί μέχρι τότε μια γυναίκα, αν και δεν είμαστε σίγουροι, νυμφεύεται περί το 490 π.Χ. τη Γοργώ, την πανέξυπνη κόρη του Κλεομένη, ανεβαίνοντας κάποια σκαλιά στην υπόθεση της διαδοχής. Ο Κλεομένης αθωώθηκε μεν από την κατηγορία της δωροδοκίας, εξορίστηκε όμως και πέθανε τελικά σε φυλακή της Σπάρτης. Αλλά και ο άλλος αδελφός του Δωριεύς σκοτώθηκε στη Σικελία οδηγώντας μια ομάδα μισθοφόρων, αφήνοντας αυτόν, τον τριτότοκο Λεωνίδα, βασιλιά της Σπάρτης το 488 π.Χ.!

lallekdoaimonioiis10

Η επόμενη σημαντική στιγμή στη ζωή του Λεωνίδα ήταν η Μάχη του Μαραθώνα. Ο Λεωνίδας οδήγησε τους 2.000 Σπαρτιάτες του σε μια δραματική πορεία καλύπτοντας την απόσταση από τη Σπάρτη στην Αθήνα σε λιγότερο από τρεις ημέρες προκειμένου να φτάσει έγκαιρα στον Μαραθώνα, αν και όπως ξέρουμε κατέφτασε μία μέρα μετά την αποφασιστική νίκη Αθηναίων και Πλαταιών. Κατά τις πηγές, επιθεώρησε το πεδίο της μάχης πλάι στους αθηναίους διοικητές, αποκομίζοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους Πέρσες, τα όπλα, τις πανοπλίες και την τακτική τους.

Κυρίως όμως διαπίστωσε ότι οι έλληνες οπλίτες μπορούν να αντιπαρατεθούν στο περσικό πεζικό και ιππικό και να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες…

Η Μάχη των Θερμοπυλών

lallekdoaimonioiis9

Η κύρια πηγή των ελληνο-περσικών πολέμων είναι ο «πατέρας της Ιστορίας» Ηρόδοτος, ο οποίος αμφισβητήθηκε ήδη από την αρχαιότητα, αν και σήμερα οι ιστορικοί τον θεωρούν εν πολλοίς αξιόπιστο, εκτός ίσως από τους αριθμούς που παραθέτει. Αξιόπιστη πηγή θεωρείται επίσης το ενδέκατο βιβλίο της «Ιστορικής Βιβλιοθήκης» του Διόδωρου του Σικελιώτη (1ος αι. π.Χ.).

Στο έβδομο βιβλίο του «Ηροδότου Ιστορία» λοιπόν, ο μεγάλος ιστορικός μάς λέει: «Αυτή λοιπόν ήταν η θέση του Ξέρξη και του στρατού του στην Τραχινία της Μηλίδας, ενώ οι Έλληνες είχαν καταλάβει τα στενά που είναι γνωστά στους ντόπιους ως Πύλες, αυτά που οι υπόλοιποι Έλληνες ονομάζουν Θερμοπύλες».

Ο Λεωνίδας ήταν πια ένας από τους δύο βασιλείς (κατά το σύστημα της δυαδικής βασιλείας που ίσχυε στη Σπάρτη), πλάι στον Λεωτυχίδη Β’, και ζήτησε να πάει αυτός να προϋπαντήσει τους Πέρσες στις Πύλες, υπακούοντας στον χρησμό του Μαντείου των Δελφών κατά το ξεκίνημα του πολέμου που ήθελε ότι «Η πόλη της Σπάρτης θα σβηστεί από τον χάρτη ή θα θρηνήσει τον βασιλιά της».

lallekdoaimonioiis13

Παρατάσσει 300 Σπαρτιάτες, 700 Θεσπιείς και μερικούς χιλιάδες ακόμα, με σκοπό να δώσει χρόνο στον υπόλοιπο ελληνικό στρατό να οργανωθεί. Καλεί μάλιστα κοντά του μόνο όσους σπαρτιάτες πολεμιστές είχαν αγόρια, για να μη χαθεί η γενιά τους. Ο ίδιος μπορεί να πάρει μέρος μιας και μέχρι τότε έχει αποκτήσει με τη Γοργώ τον γιο του Πλείσταρχο, γεγονός που τον καθιστούσε ισότιμο με τους τριακοσίους.

Η Μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.) διαδέχθηκε αυτή του Μαραθώνα και προηγήθηκε της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και της τελευταίας νικηφόρας σύγκρουσης στις Πλαταιές. Ο Ηρόδοτος αριθμεί τον στρατό του Λεωνίδα σε 6.000 άντρες, εκ των οποίων «τριακόσιους πεζούς με βαρύ οπλισμό από τη Σπάρτη». Ο Διόδωρος τους υπολογίζει σε 7.200.

Διαφωνία υπάρχει και για τους αντιπάλους: πάνω από πέντε εκατομμύρια αναφέρει ο Ηρόδοτος, ενώ γύρω στο ένα εκατομμύριο συν 1.200 επανδρωμένα πλοία τούς περιορίζει ο Διόδωρος. Ο Ηρόδοτος μας λέει πάντως πως: «τα τμήματα των διάφορων ‘‘ελληνικών εθνών’’ διοικούνταν το καθένα από δικούς του αξιωματικούς, αλλά γενικός διοικητής του στρατού ήταν ο Σπαρτιάτης Λεωνίδας, που απέλαυε και του θαυμασμού όλων. Οι τριακόσιοι άνδρες που οδήγησε στις Θερμοπύλες διαλέχτηκαν από τον ίδιο κι είχαν όλοι γιους».

lallekdoaimonioiis7

Ο Ηρόδοτος μας λέει ότι ο Λεωνίδας ήταν ο προπομπός της ελληνικής δύναμης, περιμένοντας τις ενισχύσεις. Κάτι που φωτίζει εντελώς διαφορετικά αυτό το πολυθρύλητο «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι»: «Ο Λεωνίδας κι οι τριακόσιοι άνδρες του ξεκίνησαν από τη Σπάρτη πριν το κύριο σώμα του στρατού, για να ενθαρρύνουν με την εμφάνισή τους τους άλλους συμμάχους να πολεμήσουν και να τους εμποδίσουν να αυτομολήσουν στον εχθρό, πράγμα που ήταν ικανοί να κάνουν αν έβλεπαν ότι οι Σπαρτιάτες δίσταζαν. Είχαν σκοπό, όταν θα τελείωναν τα Κάρνεια (αυτή η γιορτή εμπόδιζε τους Σπαρτιάτες να πάνε στο πεδίο της μάχης), να αφήσουν μια φρουρά ασφαλείας στην πόλη και να ξεκινήσουν με όλο το διαθέσιμο στρατό τους. Τα άλλα συμμαχικά κράτη αποφάσισαν να ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο, αφού την ίδια ακριβώς εποχή έτυχε να γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κανείς τους δεν περίμενε ότι η μάχη των Θερμοπυλών θα κρινόταν τόσο γρήγορα. Κι αυτός ήταν ο λόγος που έστειλαν μόνο μια εμπροσθοφυλακή».

Στην προκαταρκτική απαίτηση του Ξέρξη να παραδώσει τα όπλα, ο Λεωνίδας απάντησε το περιβόητο «μολών λαβέ» και γέννησε μια μακρά ελληνική παράδοση αυταπάρνησης και αυτοθυσίας. Ο Πλούταρχος το χαρακτήρισε ως την ενδοξότερη στην ιστορία απάντηση ηγέτη.

Μερίδα ιστορικών αποδίδει την απόφαση του Λεωνίδα να παρατάξει μόνο τους 300 Σπαρτιάτες στα στενά στην εμπειρία που αποκόμισε στον Μαραθώνα, που είχε φτάσει πολύ αργά και το έφερε βαρέως. Τώρα ήταν αποφασισμένος να «μην έλθει πολύ αργά για δεύτερη φορά», κι έτσι δεν αποκλείεται να μην ήταν αποστολή αυτοκτονίας. Ο Λεωνίδας δεν είχε εξάλλου κανέναν λόγο να πιστεύει ότι η στρατιωτική δύναμη που είχε μετακινηθεί βόρεια δεν ήταν αρκετή για να κρατήσει το πέρασμα μέχρι η Σπάρτη και οι άλλες πόλεις να ενισχύσουν τις δυνάμεις του, μόλις έληγαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

lallekdoaimonioiis14

Όπως είπαμε άλλωστε, δεν είχε μαζί του μόνο 300 άνδρες, αλλά περισσότερους από 6.000 στρατιώτες, στρατεύματα περίοικων δηλαδή, συμμάχους από την Πελοποννησιακή Συμμαχία, καθώς και Θεσπιείς, Φωκείς και Θηβαίους. Τους οποίους ανέπτυξε στρατηγικά στα στενότατα εκείνη την εποχή περάσματα των Θερμοπυλών.

Από την άλλη, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Λεωνίδας γνώριζε από το Μαντείο των Δελφών ότι η δική του μοίρα είχε σφραγιστεί. Ήξερε πως θα πεθάνει, αλλά δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι ο θάνατός του θα έρθει σύντομα ή ότι θα ήταν μάταιος. Το μαντείο είχε υποσχεθεί να σώσει τη Σπάρτη αν ένας από τους βασιλιάδες της χανόταν στη μάχη.

Σήμερα έχει αμφισβητηθεί ακόμα και η ικανότητά του στη στρατηγική, λόγω κυρίως της παράλειψής του να τοποθετήσει Σπαρτιάτες στο ορεινό μονοπάτι που κατέληγε στα στενά. Απέτυχε δηλαδή να εκτιμήσει με ακρίβεια τον κίνδυνο στα πλευρά του στρατού του, τοποθετώντας τους Φωκείς στην κρίσιμη διαδρομή. Η άποψη αυτή δεν λαμβάνει βέβαια υπόψη της ότι ο Λεωνίδας δεν είχε την πολυτέλεια να διασπάσει την ήδη πολύ μικρή δύναμη των Σπαρτιατών του.

Η ίδια η έκβαση εξάλλου της μάχης κατά τις δύο πρώτες μέρες τον δικαιώνει απόλυτα: εξουδετέρωσε πλήρως την αριθμητική υπεροχή των Περσών και επέτρεψε σε ένα συγκριτικά μικρό αριθμό υπερασπιστών να συγκρατήσουν τη συντριπτική δύναμη του στρατού του Ξέρξη! Ακόμα και το περιβόητο ελίτ περσικό τάγμα των Αθανάτων σταμάτησε ο Λακεδαιμόνιος, παρασύροντάς τους σε παγίδα. Παρά το γεγονός ότι ο Ηρόδοτος δεν αναφέρεται στις ελληνικές απώλειες των δύο πρώτων ημερών, μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν ήταν μεγάλες.

lallekdoaimonioiis4

Εξίσου μεγάλο ήταν το κατόρθωμά του να συνενώσει τον ελληνικό συνασπισμό και να τον κάνει να συνεργαστεί άψογα κάτω από τις διαταγές του. Ο Ηρόδοτος μας λέει ότι οι σύμμαχοι πολέμησαν με βάρδιες, ώστε τα στρατεύματα κάθε πόλης-κράτους να έχουν χρόνο να ξεκουραστούν και να φροντίσουν τους τραυματίες πριν ξαναριχτούν στη μάχη.

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η αντίδραση του όταν έμαθε όχι μόνο ότι οι Πέρσες είχαν περικυκλώσει τη θέση του, αλλά και ότι οι Φωκείς είχαν οπισθοχωρήσει.

Παρά το απρόσμενο του πλήγματος και την τραγική κατάσταση στην οποία βρέθηκε την τρίτη και τελευταία μέρα της μάχης, όχι μόνο δεν πανικοβλήθηκε αλλά πήρε μια ορθολογική απόφαση: έστειλε το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής του έξω από το πέρασμα, ώστε να ζήσουν και να πολεμήσουν άλλη μια μέρα, διατηρώντας στις Θερμοπύλες μόνο όσους θεωρούσε απαραίτητους για να καθυστερήσει τους Πέρσες και να διαφύγει ο υπόλοιπος ελληνικός στρατός: 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς.

lallekdoaimonioiis1

Ήταν η αγέρωχη στάση του στην τρίτη και εφιαλτική αυτή μέρα που έμοιζε πράγματι αποστολή αυτοκτονίας: περικυκλωμένος, προδομένος και σε κατάσταση απελπιστική, συνέχισε να πολεμά σαν Έλληνας προκαλώντας τρομακτικές απώλειες στον εχθρό και διατηρώντας ταυτόχρονα το ηθικό των αντρών του ακμαίο. Την ίδια ώρα, αυτοθυσία ήταν και εκ μέρους των στρατιωτών του, οι οποίοι με τον θάνατό τους απέδειξαν την υπέρτατη αφοσίωση τόσο στον ηγέτη όσο και την πατρίδα. Πλάι τους πέθαναν βέβαια και οι 700 Θεσπιείς του Δημόφιλου, που αρνήθηκαν επίσης να εγκαταλείψουν τον Λεωνίδα, αν και γι’ αυτούς η συλλογική μνήμη δεν έχει επιφυλάξει αντίστοιχες τιμές.

Λένε ότι δεν πέθανε ο Λεωνίδας και οι 300 του στις Θερμοπύλες, αλλά το ηθικό των Περσών ήταν αυτό που χάθηκε οριστικά στο κακοτράχαλο αυτό πέρασμα. Τι θα γινόταν αν δεν τους πρόδιδε ο Εφιάλτης και δεν τους περικύκλωναν τελικά οι 10.000 Αθάνατοι του Υδάρνη, κανείς δεν μπορεί να πει, η μάχη δεν θα ήταν πάντως τόσο σύντομη, ανατρέποντας το σχέδιο του Λεωνίδα και των υπόλοιπων Ελλήνων.

lallekdoaimonioiis8

Όσο για τον Ξέρξη, συνειδητοποίησε ότι είχε πολλούς άντρες στα χέρια του, αλλά ελάχιστους πολεμιστές. Γι’ αυτό ίσως και μετά τη μάχη διέταξε τους στρατιώτες του να βρουν το νεκρό σώμα του Λεωνίδα και να το αποκεφαλίσουν, πράγμα αρκούντως ασυνήθιστο για τους Πέρσες, που τιμούσαν συνήθως τον εχθρό.

lallekdoaimonioiis3

Κάπου σαράντα χρόνια αργότερα, τα λείψανα του λακεδαιμόνιου ήρωα επέστρεψαν στη Σπάρτη για να τιμηθούν όπως τους έπρεπε. Κανείς από τους συγχρόνους και τους επιγόνους του δεν ξέχασε το λιοντάρι της Σπάρτης που πολέμησε με λύσσα στις Θερμοπύλες, σε αυτή την τριήμερη μάχη-σύμβολο για την παγκόσμια ιστορία…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

120
σχόλια
 1. avatar ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΛΤΟΥΡΚΗΣ ΣΥΝ/ΧΟΣ ΥΠ. Ο Τ Ε ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

  [ Ω ξειν αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασιν πειθόμενοι.

 2. avatar XJS

  Προς άπαντες θιγόμενους.
  Σας βλέπω να ποστάρετε για κάθε ζήτημα (μικρό ή μεγάλο) και να εντοπίζετε ως υπαίτιους για τα προβλήματα της χώρας:
  1. Αριστερά
  2. Κυβέρνηση (που είναι αριστερή)
  3. Μετανάστες
  4. Ανθρώπους με άποψη διαφορετική από τη δική σας
  5. Ξένες δυνάμεις που επιβουλεύονται το κακό της πατρίδας

  Αφού, λοιπόν, έχετε εντοπίσει τις αιτίες, γιατί δεν κάνετε τίποτα, παρά μόνο κάθεστε και αναμασάτε τις ίδιες γραφικότητες;
  Μήπως είστε κοπριές, κομπλεξικοί και ανίκανοι για οτιδήποτε άλλο;
  Περιμένετε από τους άλλους να αλλάξουν την κατάσταση για εσάς;
  Έχετε την εντύπωση ότι θα βρεθεί κάποιος νέος Λεωνίδας ή Παπαδόπουλος "για να σας σώσει";;;
  Αλήθεια τα πιστεύετε αυτά;;;

  1. avatar Για νέος Παπαδόπουλος υπάρχει ελπίδα…

   ...για νέος Λεωνίδας, κομματάκι δύσκολο. Ισως σε post apocalyptica καταστάσεις...!!

 3. avatar τυχαιος

  οι Θερμοπυλες αποτελουν παράδειγμα ηρωϊσμου των ελεύθερων ανδρών που υπερασπιζονται την πατριδα τους και την ελευθερια τους
  η ελευθερια ηταν η κυρια ιδεα για τους Έλληνες και οδηγησε στην αντισταση εναντιον των Περσων
  Όσον αφορα τον στρατιωτικο τομεα, οι Θερμοπύλες εδειξαν την υψιστη στρατιωτικη εκπαιδευση των Σπαρτιατων και τον κατα πολυ καλυτερο οπλισμο τους φτιαγμενο εξ ολοκληρου απο σιδερο σε αντιθεση με τον ελαφρυ οπλισμο των Περσων καθώς και την ορθη εκμεταλλευση της διαμορφωσης του εδαφους

  1. avatar Nick

   *μπρούτζο,αλλα ναι. δε κατάλαβα γιατί υπήρξε και σε αυτό το άρθρο τριβή μεταξύ αριστερών-δεξιών. μιλάει ξεκάθαρα για μια ιστορική φιγούρα και τις ικανότητες του στη μάχη,μαζί με των συμπατριωτών του. μου άρεσαν ιδιαιτέρα οι λεπτομέρειες που ανέφερες,τυχαίνει να παρακολουθείς το κανάλι historia civilis στο γιουτιούμπι;;

 4. avatar Voidi

  Και μετά ήρθε ο Τσίπρας....

 5. avatar Βασίλειος ο Β’

  Οι Σπαρτιάτες παρέμειναν στις Θερμοπύλες λόγω της πειθαρχίας τους στον Σπαρτιατικό νόμο. Ο Σπαρτιατικός νόμος απαγορεύει την υποχώρηση. Ποτέ δεν είχαν υποχωρήσει σε καμία μάχη οι Σπαρτιάτες Οπλίτες. Νίκη ή Θάνατος ήταν οι μόνες τους επιλογές. Στο μυαλό ενός Σπαρτιάτη η λέξη υποχώρηση δεν υπάρχει, ούτε ως ανέκδοτο.

 6. avatar Βασίλειος ο Β’

  Πέρσης: Τα βέλη μας είναι τόσα πολλά που θα κρύψουν τον ήλιο!

  Διηνεκής: Καλύτερα, γιατί τότε θα πολεμήσουμε υπό σκιά!

 7. avatar Sv7n

  Με τους αρχαίους Έλληνες συνωνυμία έχουμε , από τα φώτα του πολιτισμού χρωστάμε τις μιχαλούς και το μέλλον τις Ελλάδας είναι ανάλογος το συμφέρον των μεγάλων δυνάμεων τις παρούσας φάσης. ΝΤΡΟΠΗ

 8. avatar niaki34

  Τι στο καλό έχετε πάθει ρε????Τι είναι αυτά που διαβάζω?????Δεν έχετε τσίπα πάνω σας???Ντροπή είστε οι περισσότεροι της Ελληνικής γενιάς.Τι [...] έκαναν οι γονείς σας????Μόνο κουμουνιστικα τραγούδια σας ελεγαν???? Ποιοι λαμπροι πολιτισμοί υπήρχαν πριν από εμάς????Ξεκινησατε τη.καταμέτρηση για να σας πω λίγη ιστορία!!!! Δύο μέρες πέρασαν που ανακάλυψαν για το πηλινο στρατό στη Κινα ότι ήταν υπό καθοδήγηση Έλληνα!!!Επίσημα ρε τετράποδα Ανθελληνακια!1500 χρόνια πριν το Μάρκο Πόλο!!!!

  Ντροπή σας να δείτε σε μία χώρα με τόσο βαριά ιστορία και μάλιστα ένδοξη και εσείς να γυρνατε τη πλάτη γιατί απλά δεν δεχθηκατε ποτέ ΠΑΙΔΕΙΑ.!!!!
  Ακόμα και σημαία μας ρε ασπόνδυλα γεμάτη νόημα είναι!!!!Ποιου αλλού κράτους???
  Και όσοι μελετατε μαθηματικά,φυσική και αριστευετε στους προγόνους σας το οφειλετε!
  Α ρε Κολοκοτρωνη και κάθε Κολοκοτρωνη και Λεωνιδα....κρίμα για τα ιδανικά που πολεμησατε!!!!Πηξαμε στους Ανθελληνες!!!!

  1. avatar loukas2016

   Υπήρχαν και άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί πριν τον ελληνικό ο οποίος ήταν ο πρώτος στην Ευρώπη. Ενδεικτικά αρχαίος πολιτισμός Αιγύπτου και όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί της Μεσοποταμίας που θεωρείται η κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού.

   1. avatar τυχαιος

    σαφεστατα υπηρχαν πολιτισμοι...
    και μεγαλοι..
    γιατι ομως ο ελληνικος κυριαρχησε στην παγκοσμια συνειδηση το εχεις ποτε σκεφτει??
    ποια ηταν η οιδοποιος διαφορα αναμεσα στον ελληνικο και στους υπολοιπους πολιτισμους που του επετρεψε να ανθισει και να μεγαλουργησει σε ολους τους τομεις ??
    απο τα λιγα που εχω διαβασει ηταν η γραφη η οποια εξελιχθηκε απο πολυ νωρις πραγμα που επετρεψε να μεινουν κειμενα...ιστορικα λογοτεχνικα ποιηματα επιστημονικες πραγματειες ....και η ελευθερια του να γραφουν οτι θελουν...να κατασκευαζουν οτι θελουν και να δημιουργουν οτι θελουν...γιατι φιλε μου η ομορφια της δημοκρατιας ειναι οι επιτρεπει σε ολους να αξιοποιησουν τις δυνατοτητες τους...

    1. avatar loukas2016

     Σωστό το σχόλιο με την προσθήκη ότι παρόλο που υπήρχε γραφή και σε άλλους πολιτισμούς, αυτή περιοριζόταν κυρίως στους ιερείς. Οταν μιλάμε για αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αναφερόμαστε κυρίως στην Αθηναϊκή Δημοκρατία . Υπήρχαν όμως και άλλοι πολιτισμοί που προσέφεραν πάρα πολλά στην επιστήμη π.χ οι Πέρσες με τους αριθμούς, οι Αραβες με την άλγεβρα κα Ο ανθρώπινος πολιτισμός δεν πρέπει να θεωρείται αποτέλεσμα ενός και μόνου πολιτισμού.

     1. avatar τυχαιος

      οταν μιλαμε για αρχαιο ελληνικο πολιτισμο δηλαδη για αρχαια Ελλαδα αναφερομαστε σε ολα τα μερη που εγκατασταθηκαν ελληνικοι πληθυσμοι συμπεριλαμβανομένων της Κυπρου της Ιωνιας της Μεγάλης Ελλάδας και των διάσπαρτων ελληνικων πολεων στις ακτες της Μεσογειου μεχρι και τον Ευξεινο Ποντο
      οι 7 σοφοι πχ δεν ηταν ολοι απο Αθηνα...μονο ο ενας... οι υπολοιποι ηταν απο διαφορες πολεις...κορινθο Ροδο Μιλυτο Σπαρτη κλπ
      ο Ομηρος ηταν απο την Ιωνια....
      ο Αριστοτελης απο τα Σταγειρα..κλπ
      και υπαρχει πολιτισμος και προ της ανθισης του Αθηναικου...
      τελος παντων...
      αυτη η συζητηση δεν εχει τελος..
      προσωπικα εχω μια περηφανια για την ιστορια μας και με θλιβει να ακουω και να διαβαζω σχολια ατομων που προσπαθουν να την απομειωσουν και να την ευτελισουν..
      δεν λεω οτι πρεπει να επαναπαυομαστε στις δαφνες των παλιων και εμεις απλα να καμαρωνουμε επειδη ειμαστε απογονοι τους..
      αλλα δεν θα ντρεπομαι κιολας επειδη προερχομαι απο την Ελλαδα ουτε θα αποποιηθω την ιστορια μας -μια ιστορια που αγγιξε ολον τον κοσμο υμνηθηκε και μισηθηκε απο αυτους-απλα επειδη ειναι ...ας πουμε της μοδας ή απλα επειδη καποιοι δεν θελουν να εχουμε παρελθον...
      λυπαμαι μονο που αυτο το χρονικο διαστημα κυριαρχουν οι απογονοι του εκαστοτε Εφιαλτη......Ελληνας ηταν και αυτος...

   2. avatar niaki34

    Και γιατι οι πλανητες του Ηλιακου μας συστηματος πήραν ΔΙΚΑ ΜΑΣ ονοματα αν οι Βαβυλωνιοι ηταν οι πρωτοι αστρολογοι?Γιατι???????Ποιοι αλλοι πολιτισμοι λοιπον μου τσαμπουνατε????????Και αναρωτηθηκε κανενας στον Πηλινο Στρατο της Κινας που φιλοτεχνηθηκε απο Ελληνα Αρχιτεκτονα και διδαξε τους τοτς γλυπτες ΠΩΣ ΔΙΑΟΛΟ ΕΦΤΑΣΕ ΑΥΤΟΣ ΕΚΕΙ?ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ....ΣΕ ΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΞΕ???????ΑΜΦΟΡΕΑΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ...10.000ΕΤΩΝ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ....ΤΙ ΛΕΜΕ ΛΟΙΠΟΝ?ΣΑΝΣ ΕΛΙΖΕ...ΤΑ ΣΟΒΙΝΙΣΤΑΚΙΑ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ...ΤΑ ΙΛΙΣΣΙΑ ΠΕΔΙΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ...ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ....ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ...

    1. avatar loukas2016

     Τους πλανήτες εμείς τους λέμε με ελληνικά ονόματα οι ξένοι τους λένε με τα λατινικά τους ονόματα

     1. avatar Κώστας Νικ

      Τα Λατινικά προέρχονται από το Ευβοϊκό αλφάβητο. Τους ονομάζουν με Λατινικούς χαρακτήρες, αλλά η μετάφρασή τους είναι "Οι αρχαίοι Έλληνες (Ολύμπιοι) θεοί ! Οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα με τα όπλα αλλά κατακτήθηκαν στο πνεύμα από τον Ελληνικό πολιτισμό !!!

     2. avatar LRN

      Και όπως είναι γνωστό η Αργώ ίπτατο . Να τα λέμε όλα.

   3. avatar niaki34

    Οι περιφημες πυραμιδες των Αιγυπτιων,τα σχεδια για αυτες ηταν δωρο των Ελληνων για τις καλες εμπορικες σχεσεις(λογω συναφιου ακομα και σημερα εχουμε παρα πολυ καλες σχεσεις μαζι τους)...τα φαρμακα των Αιγυπτιων ηταν απο τους Ελληνες ...αλλο....

   4. avatar Κώστας Νικ

    Σε αυτούς τους λαούς θα δεις αυτήν την απέχθεια (όπως βλέπεις στα σχόλια παρακάτω) για την ιστορία τους; Μόνο υπερηφάνεια νιώθουν και καλά κάνουν... Ιρανό (Πέρση) αν ρωτήσεις σήμερα για την ιστορική περίοδο που περιγράφεται παραπάνω τέτοια ύβρη - βωμολοχεία - χλεύη - απαξίωση κλπ για την αρχαία Σπάρτη δεν θα δεις... Οι Ελληνόφωνοι όμως ; Παίδες δεν σας κρατάμε με το ζόρι εδώ, μπορείτε να επιστρέψετε στις κοιτίδες των πατεράδων σας - Τουλάχιστον θα μας βρίζεται χωρίς να διαβιώνετε μαζί μας !!!

    1. avatar loukas2016

     1. Αλλο στρατιωτική γενναιότητα άλλο πολιτισμός. Οι Σπαρτιάτες ήταν γενναίοι στρατιώτες αλλά προσέφεραν λίγα στον πολιτισμό
     2. ο Αλέξανδρος μεγάλος στρατηλάτης αλλά μάλλον επηρεάστηκε περισσότερο από τον περσικό πολιτισμό παρά από τον ελληνικό κυρίως προς το τέλος της ζωής του.
     3. Το να επαναπαυόμαστε συνέχεια ότι οι πρόγονοι μας (και στο βαθμό που είναι πρόγονοι μας) πριν 3500 χρόνια ανέπτυξαν σπουδαίο πολιτισμό δεν μας κάνει και εμάς σπουδαίους. Είναι σαν να λέμε ότι επειδή οι παππούδες μας πολέμησαν ηρωικά το'40 είμαστε και εμείς ήρωες.

     1. avatar Κώστας Νικ

      Δεν σε κάνει σπουδαίο αλλά ρε εθνομηδενιστή : Επειδή είσαι (είμαστε) κάφροι ... Να τα ισοπεδώσουμε (λιδορίσουμε - παραποιήσουμε - ξεχάσουμε ) όλα αυτά για να φανούμε ότι κάτι είμαστε, και εμείς σήμερα; Ξυπνάτε , είναι βαριά η "φουστανελά του τσολιά" όμως , δεν μηδενίζουμε, αλλά παίρνουμε παραδείγματα - κουράγιο για το μέλλον μας !!!

     2. avatar Κώστας Νικ

      Πόσο δίκαι έχεις αφού και οι Ρωμαίοι αργότερα , αλλά και ο χριστιανισμός διαδόθηκε με τα αρχαία ΠΕΡΣΙΚΑ !!! Οι Πτολεμαίοι (Κλεοπάτρα) στην Αλεξάνδρεια - Βιβλιοθήκη - Σεράπειο, με βάση τον Περσικό πολιτισμό τα έχτισαν!!!

     3. avatar Κώστας Νικ

      Εθνομηδενιστές : Και ο Χίλων Σπαρτιάτης ήταν αλλά μάλλον τον ξέχασες!!! Και μαντεύω την επόμενη ανάρτηση σου : Ντάξι ορε, στην αρχεα αλβανεια ιπιρχαν και καλιτερι φιλοσοφι !!!

     4. avatar niaki34

      Φυσικα και δεν ειμαστε ηρωες...αν ειμασταν τωρα θα ειχαμε πεταξει ολη αυτη τη σιχαμαρα που μας κυβερνα τοσα χρονια και μιλαω για όλα τα κομματα....Αλλα δεν θα τους απορριψουμε κιολας γιατι απλα ετσι εξυπηρετει καποιος στα αυτια...

    2. avatar niaki34

     ΕΣΥ ΠΑΛΙ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ ΕΙΠΕΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.....ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ....ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ...ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΣ...ΠΟΥ Η ΠΙΟ ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΘΑΝΑΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΗΤΑΝ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΑΡΑΔΩΝ.ΑΛΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΞΕΣΤΡΑΒΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.ΟΥΣΤ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ [...]ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΚΑΠΟΥ ΠΑΡΕΑ...[...]

     1. avatar spΟsoripS

      Ναι niaki34, ό,τι πεις...

 9. avatar Κώστας Νικ

  Υπάρχουν πολλοί εδώ μέσα, που ακούν κάτι Ελληνικό και βγάζουν "καντήλες" !!! Δεν είναι μόνο η Ορθοδοξία , δεν είναι μόνο η Αρχαία Ελλάδα , δεν είναι οι Παραδώσεις , δεν είναι η γλώσσα .... Που κάνουν αυτούς τους ανθρώπους να βγάλουν την χολή τους το άκουσμα και μόνο της λέξης Έλληνας ή Ελληνικό τους κάνει βγάζουν χολή!!! Κάνει η γιαγιά την προσευχή της και να τα "αντικείμενα προς μελέτη, άτομα" την χαρακτηρίσουν αναχρονιστική κλπ Αμέσως τα ίδια άτομα, σε άλλη είδηση βλέπουν να μαστιγώνονται οι ταλιμπάν στον Πειραιά και βγαίνουν να εξάρουν τον πολιτισμό αυτό ( ακόμα θυμάμαι τον αριστερούλη στον ΑΝΤ1 με τις σχετικές δηλώσεις). Βιάζεται η Μυρτώ και μουγκαμάρα ( από τα ίδια άτομα) ....Βιάζει ο Πακιστανός (τα ίδια άτομα ) γιατί οι Έλληνες δεν βιάζουν ; Μην μασάτε δεν είναι Έλληνες αλλά Ελληνόφωνοι που παρεισέφρησαν στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (γιατί μόνο εμείς τους ανοίξαμε τα σύνορα όπως και τώρα.. Αλλά το κόμπλεξ δεν τους αφήνει να ξεχάσουν την καταγωγή τους , έστω και αν μιλάνε Ελληνικά ... Υπάρχουν φυσικά και Οι Έλληνες συνοδοιπόροι τους .... Αλλά αυτοί έχουν μόνο ένα όνομα : "Εφιάλτες" - Πήλιος Γούσης κλπ!!!

  1. avatar XJS

   Κι εσύ "μικρό ήρωα" διαβάζεις;

   1. avatar Κώστας Νικ

    Και την Ιστορία του Ίτσιου 1941 (πατριώτη μου) διαβάζω ... Αλήθεια εσύ μπορείς να την διαβάσεις ή θα πεθάνεις από την χολή που θα κατακλύσει το σώμα σου, στις πρώτες στροφές του ποιήματος - ιστορικών αναφορών; Ξέρεις δεν χρειάζονται αναλύσεις DNA και τέτοια για να δεις την πραγματική σου καταγωγή ... Μόνο ο εμετός που κάνεις με κάθε τι Ελληνικό αποδεικνύει την καταγωγή σου άσχετα ακόμα και αν διαθέτεις Ελληνική ταυτότητα... Αυτή σου εξασφαλίζει την Ελληνική υπηκοότητα (δούλος αυτού του κράτους, δηλαδή) σε καμιά περίπτωση δεν σου εξασφαλίζει το Ελληνικό πνεύμα που αντανακλούν τα μάτια των αυτών που είναι Έλληνες (καθρέπτης της ψυχής).

    1. avatar LRN

     1) Μάθε Ελληνικά.
     2) Στο εξής όλοι οι πατριώτες να φέρνετε μαζί και το pedigree αν θέλετε να σχολιάζετε.

     1. avatar Πρός : LRN

      Έτσι μπράβο να μαθαίνουμε ποιοι είστε !!! Εμείς είμαστε πατριώτες (εσύ δεν είσαι , μόνος σου βγάζεις εκτός, τον εαυτό σου ) . Τι είσαι; Προδότης ; Υπάλληλος Σόρος ; Αλβανό (που πήγε Ελληνικό σχολείο) ; Σύριο (μετανάστη) ; Κομματόσκυλο κόκκινης απόχρωσης ; Κομπλεξικός ; Ψυχωτικός ; Δεν αγαπάς την πατρίδα σου , αρά τι από τα παραπάνω είσαι; Εγώ αγαπώ την πατρίδα μου χωρίς να κακολογώ άλλη χώρα (πατριώτης) , εσύ εθνικιστής (άλλης χώρας) που βγάζει το μένος του για την Ελλάδα;

     2. avatar LRN

      Το μεγαλύτερο κομπλεξιλίκι είναι να νομίζεις ότι είσαι σπέσιαλ, επειδή ΕΤΥΧΕ να γεννηθείς κάπου. Οπότε όχι, ούτε πατριώτης είμαι, ούτε όλα τα ωραία που μου έσουρες.
      Όσο για την άλλη τη ποντικομαμή που με είπε κουκλίτσα, αγαπώ τα επιχειρήματα σας. [...]

     3. avatar Κώστας Νικ

      Τι καλά που τα λες κουκλίτσα μου...

     4. avatar XJS

      @LRN. Είναι γραφικοί, ρε φίλε.

     5. avatar Κώστας Νικ

      Και εσύ από το Φίερι είσαι ;

 10. avatar ελληνα ράκος

  ψησταριές "" ο Λεωνίδας""
  κολοκύθι σουβλίζεις και αρνάκι λαχταριστό σου ψήνεται
  γερμανική τεχνολογία με την εγγύηση της γερμανικής αρχαιολογικής εταιρίας , των γερμανομοσχοθρεμένων-γερμανοσπουδασμένων ελληναράδων ιστορικών,του ούνου βασιλέως των τουρκοαπελευθερωμένων""ελληνων"" ,και του αειθαλούς ράιχ, πρωτου δευτερου τριτου τέταρτου κ.ο.κ
  καμιά 700 από δαυτους μείνανε απ τα......ουζα και τον στρατιωτικό βίο τους να υποδεχτουν τους ρωμαίοι,τον εστησαν κανονικα.
  Οι χιλιαδες ειλωτες και λοιμοι που έπεσαν στις θερμοπύλες δε λογίζονται ουτε σαν ελληνες ουτε σαν ανθρωποι... απλα πέτ ηταν τα καημένα
  Ευτυχως που κανένας ραγιαδάκος υμνητής του ράιχ δε μπορει να ισχυριστει οτι ειναι απογονός τους.... δεν εμεινε κανένας στο τέλος οχι βεβαια υπερασπιζόμενοι την" ελλαδα" αλλα απ τις επιμιξίες και τις ανείπωτες@@@@@@@των ελληνοφονιάδων
  Κανε συγκριση με το ελληνικο έπος της αντιστασης και πτωσης του μαρτυρικου μεσολογγίου και θα καταλαβεις αν μπορεος και θές τη διαφορά μπηστ...... βλεπεις οι καημενοι μεσολογγίτες δεν ειχαν ειλωτες να τους ρίξουν στη φωτια για υπεράσπιση της δουλείας τους ουτε τους ούνους αρχαιολόγους να προβάλουν τους παππούδες τους.

  1. avatar Πελοπας

   Βασικά δεν έχεις άδικο βλέποντας το με σημερινά δεδομένα το πράμα.
   Κάνεις όμως, κατά την ταπεινή μου άποψη, ένα λάθος που βλέπω παντού. Κάνεις πολεμική σε μια παλαιότερη εποχή. Το να ακούς σήμερα για είλωτες είναι σίγουρα κατακριτέο. Τότε ήταν; Όχι. Όλη η πλάση τότε το θεωρούσε νορμάλ. Εδώ σου λέει είχαν ανακαλύψει την δύναμη του ατμού και δεν ασχολούταν. Κατασκευές θα κάνουμε τώρα με ατμούς; Αφού έχουμε τους δούλους. Ήταν τόσο φυσιολογική η δουλεία όσο και ο ηλεκτρισμός σήμερα.
   Τώρα θα μου πεις: "Εντάξει ρε Πέλοπα, αυτοί είχαν τα ανδράποδα για πετς. Εμείς όμως σήμερα γιατί να μην τους αποδώσουμε τα εύσημα;" Σωστά θα ρωτήσεις, απλά τα ανδράποδα δεν είχαν την δυνατότητα της επιλογής. Τους πήραν οι Σπαρτιάτες μαζί και θα πεθαίνανε θέλουν δεν θέλουν. Οι Σπαρτιάτες είχαν την επιλογή και αποφάσισαν να πεθάνουν. Με άλλα λόγια οι είλωτες δολοφονήθηκαν ενώ οι Σπαρτιάτες θυσιάστηκαν. Ε όπως και να το κάνουμε μια θυσία ακούγεται αλλιώς. Ο φόνος ακούγεται απάνθρωπος ενώ η θυσία μεγαλοπρεπής. (Και είναι εδώ που τα λέμε).
   Τέλος πάντων, μην το βλέπεις σαν επίθεση. Απλά μια άλλη άποψη σου δείχνω.

   1. avatar αχ λουλιτσα

    ο λωνιδας και οι θερμοπυλες των ουνων αρχαιολογων πηραν τη προβολη τους και πουλησαν στα γκρηκς που μαθαν ιστορια που τους δωσαν οι ξενοι μελετητες τα τελευταια 200χρονια....
    βλεπεις το θανασης διακος χανι της γραβιας και σουβλισμα δεν ενδιεφερε τους αρχαιολογους της ουνίας ,δε θα γινει ποτε ταινια.... μπολυγουντ ενας φουκαρας θανασης
    Τι λες ρε πελοπα ειχε ιδεα ο θανασης ο σουβλισμενος για λεωνιδα σπαρτη και ειλωτες,ειχε νομιζεις η γιαγια μου ιδεα πως ειναι η Αθηνα ;; το να παει στοδιπλανο χωριο με το γαιδουρι ηταν περιπετεια......
    η ιστορια ειναι κατι σα παραμυθι πελοπα αναλογα με τον παραμυθα ο μαγος γινεται καλος η κακος και ο βασιλιας αγαθος η βρυκολακας
    την ιστορια που ξερεις για αυτους τους ουνους στη γραψαν οι ουνοι αρχαιολογοι πουρθαν εκει κοντα στου οθωνα τα χρονια καθως και οι ημεδαπες ξαφαδες της αρχαιολογιας οι γερμανοσπουδαγμενες, εχουν κανει κομμα.... η ηερμανικη ατχαοολογικη σχολη σου λενε....καθοδος δωριαιων λενε αλλα απο που κατεβηκαν μουγκα,προφανως απ το φεγγάρι.

   2. avatar ελληνα ράκος

    ποια επίθεση ρε πέλοπα,χε αν μου τη πεσεις
    δούλους ειχαν και οι αθηναίοι, οι ειλωτες δεν ανήκαν στη κατηγορία των ανθρωπων τους ειχαν οι ουνοι για προπόνηση στη σκοποβολή...στοχους
    καποτε σε μια μαχη επειδη τα κορόιδα διεπρεψαν σκοτωνοντας αλλους ειλωτες οι ουνοι τους τίμησαν και δαφνοστεφάνωσαν και τους εταξαν την ελευθερία,μετα ομως το ξανασκεφτηκαν οτι θαταν επικινδυνοι τους μαζεψαν λοιπον με το προσχημα οτι θα τους τιμήσουν ως ελευθερους οπλιτες και τους κατεσφαξαν...
    τη ξερεις την ιστορια; διασταυρωστη,κυστερα θα καταλάβεις οτι οι ουνοι αρχαιολογοι που κατέσκαψαν την πελοπόννησο βρηκαν σαυτούς τους πατεράδες τους.....τα παιδιά τους τακναν πάλι τα ιδια στους ελληνες το 40....
    ευτυχως εξαφανιστηκαν καμια 500 απ αυτα τα ελληνοκτονα ζουσαν για να παραδώσουν την ελλαδα στους ρωμαιους
    οι ειλωτες ηταν οι ιθαγενεις ελληνες ρε πελοπα δεν ηταν οι εβραιοι των αιγύπτιων.......πατατες κρομυδια διφραγκα στο ιδιο καλαθι....καλες απόκριες

    1. avatar Πελοπας

     Και όμως οι δούλοι στην Αθήνα ήταν στην ίδια μοίρα.
     Οι Σπαρτιάτες σκότωναν τους είλωτες αν αυξανόντουσαν σε αριθμούς για να μην γίνουν απειλή. Στην καθημερινότητα όμως δεν έπαιζε τόση πολλή κακομεταχείριση όσο στην Αθήνα. Τους άφηναν να κάνουν οικογένειες και δικές τους κοινωνίες. Μην ξεχνάς πως οι είλωτες δεν ζούσαν όλοι στην Σπάρτη. Οι κάτοικοι των γύρω πόλεων ήταν που ζούσαν κάτω από την σπαρτιατική ηγεμονία.
     Στην Αθήνα ξέρεις τι έκτροπα παιζόντουσαν; Πήγαινες αντίδικος στο δικαστήριο και για να βρουν (και καλά) την αλήθεια βασάνιζαν ο ένας τους δούλους του άλλου. Δεν με πιστεύεις; Βασάνισε τους δούλους μου. Αν πεθάνει στα βασανιστήρια μου πληρώνεις την αξία. Αν χάσεις την δίκη φυσικά.
     Κατηγορείσαι για φόνο; Ελεύθερο πολίτη δεν βασανίζουμε, έχουμε δημοκρατία εδώ. Σου βασανίζουμε τους δούλους μέχρι να τα ξεράσουν όλα.
     Για οικογένειες και κοινωνίες δεν το συζητάμε. Αν έβλεπαν δυο δούλους να έχουν πάρε δώσε την είχαν κάνει από κούπες.
     Και δεν ήταν όλοι αυτοί οι δούλοι ξένοι. Στην Αθήνα και για χρέη μπορούσες να γίνεις δούλος. Όχι μόνο ανθρώπινη υπόσταση δεν τους έδιναν. Ούτε καν βούληση δεν θεωρούσαν ότι έχουν.
     Κοινώς μην το ψάχνεις. Τα ίδια χάλια ήταν και στις δύο πόλεις. Απλά παιζόταν και τότε προπαγάνδα και επειδή τα πιο πολλά γραπτά που μας έχουν μείνει είναι από Αθηναίους έχει θεωρηθεί η Σπάρτη σαν πιο σκληρή.

     1. avatar αχ λουλιτσα

      ανεφερες εξαιρεσεις στην αθηνα και τις εξισωσες με τον κανονα στους ουνους
      οι αθηναοοι ειχαν σκλαβους μη ελληνες οι ουνοι σκλαβωσαν και κατεσφαξαν τους ιθαγενεις που ηταν οι ελληνες της πελοποννησου
      δε τους ειχαν μονο για να τους ζουνε με το κοπο τους τους ειλωτες ,αυτο που λες οτι στην αθηνα δε τους αφηναν ναχουν και μεταξυ τους σχεσεις ειναι εξαιρεση αν καπου το βρηκες
      ειχαν δικαιωματα,μπορουσαν μα δεχονυαι ακριβα δωρα και την ελευθερια τους μπορουσαν να αποκτησουν το δικαιωμα συμμετοχης στα ελευσινια,γνωστη η ιστορια με την ομορφη σκλαβα και το δωρο του αφεντη της,φυσικα και δεν υποστηριξα οτι περνουσαν ζωη και κότα
      αν τη μεγιστη ιστορικη μοχλευση στα τελευταια 200χρονια που μας μαθαν την αρχαια ιστορια μας, δε την καναν οι γερμανοι αρχαιολογοι οι ουνοι της πελοποννησου θαχαν παρει τη θεση που τους αξιζε....μια πολεμοχαρης βορεια; φυλη αγροικων.Την ανικανοτητα τους ακομη και να μιλησουν...το λακωνιζειν.αντι για ακονιζειν .....το παρουσιασαν φιλοσοφειν...
      δε καταλαβα σε τι ηταν ανωτερη η θυσια του λεωνιδα απ αυτη του θαναση του διακου,μηπως ο διακος ειχε ακουσει τιποτε για λεωνιδα και ουνους απο κατω απ τ'αυλάκι;;

 11. avatar Νίκος χασαπης

  Η ανθελληνική παιδεία στην ελλαδα μαζί με τα πανεπιστήμια να μας πουν ποσά συγγράματα έχουν κανει για τον Λεωνιδα.

 12. avatar Ελαααααα

  Στις Θερμοπύλες υπερασπιστής και στον Ξέρξη.Η Ελλάδα ήταν πόλις κράτη που μετάξι τους σφαζονταν και αλληλο Κατακτιουνταν οπότε ο Λεωνίδας ήταν και κατακτητής.

  1. avatar criskalts

   Και κάποιες ''αναμετάξυ των γλειφόσαντε'' που λέει και ο Τζημάκος...

  2. avatar χαχα222

   ποσα ηπιες πριν το γράψεις αυτό σε μια παράξενη γλώσσα που ελληνικά δεν ειναι?????ντροπή σου υβριστή και μηδενιστή...!!!αχάριστε...που θα θελες νασαι σκυλάκι του Τσε παρά Έλληνας απόγονος του Λεωνίδα..!!

  3. avatar criskalts

   Άρα και ο Αστυφύλακας είναι μπουζούκι....

  4. avatar criskalts

   Αντεεεεεε

 13. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

  σπαρτιατες;;;;;;;;;;
  Ρε καρντασια... αυτοι δεν ηταν που πετουσαν τα αναπηρα παιδια τους από τους γκρεμους, οταν γεννιοτανε μεσα απο τις εκφυλες σχεσεις τους και μεσα από τις αιμομιξίες τους, και τους γαμους μεταξυ συγγενών;;; Επομενο ηταν λοιπον να υπαρχει ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστο αναπηρων παιδιων στην Αρχαια Ελλαδα...
  Αληθεια αναρωτηθήκατε ποτε -εσεις οι ημιμαθεις ιστορικοι του ...πολου- γιατι οντως ειχαν τοσα παιδια με αναπηρια;;;
  Και τι εκαναν αυτοι ειπαμε;;;;;;; Τα ξεφορτωτανε με το χειροτερο τροπο...
  Ουσιαστικα ΦΑΣΚΕΛΟΚΟΥΚΟΥΛΩΝΑΝ τις ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ...ιδιαιτερότητες τους.
  Στην καλυτερη περιπτωση ηταν ξαδέρφια, αλλα υπηρχαν και χειρότερες σχεσεις...
  *
  Αυτα ΔΕΝ τα ξερετε;;;;;;;;;;; [ποτε ειπαμε γραφετε διαγωνισμα;;; Απορριπτεσθε!]
  ΩΡΑΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΧΕΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!! THIS IS ...S PARTA xaxa!
  [οποιοι θελουν να απαντησουν διαφωνωντας και αντικρουοντας το σχολιο μου, να το κανουν στοχευμενα με επιχειρηματα, και όχι με γενικότητες και αλαλαγμους]

  1. avatar Geralt Of Rivia

   Ρε φίλε πας καλά; Ζητάς να σου απαντήσουν μόνο με επιχειρήματα κι εσύ δεν χρησιμοποιείς ούτε ένα; Ούτε ένα;

  2. avatar ΑΛΕΚΑ

   Ναι ρε Κάκτε, τον Λεωνίδα έχουμε πρότυπο! Τιμή μας και καμάρι μας ο Λεωνίδας!
   Μακάρι να μπορούσαμε να υπερασπιζόμασταν την πατρίδα με τόση γενναιότητα όσο εκείνος.
   Ποιόν να χουμε, τον Τσιπράκο ή τον Κούλη;;
   Αλλά βέβαια, εσύ ούτε το σκ.... του δεν θα μπορούσες να ήσουνα.
   Γιατί ξέρεις, υπάρχει και ένα απόφθεγμα που λέει:
   ΤΟΝ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΙΚΆΝΩΝ.

   1. avatar criskalts

    ΤΟΝ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΙΚΆΝΩΝ.
    Όλως τυχαίως θυμήθηκα κάτι σχόλιά σου το καλοκαίρι για τη χρυσή Ολυμπιονίκη Κορακάκη.

  3. avatar ΑΛΕΚΑ

   Οι Σπαρτιάτες δεν έκαναν αιμομιξίες αλλά και αυτό αν γινόταν ή σκότωναν τα ανάπηρα παιδιά, ήταν απείρως καλύτεροι από τους γύρω λαούς των βαρβάρων που ήταν, ως επί τω πλείστω, φυλές ανθρωποφάγων πάνω στα δέντρα και μέσα σε σπηλιές και υποτυπώδεις καλύβες.

   1. avatar spΟsoripS

    Αλέκα, οι άνθρωποι κατέβηκαν από τα δένδρα κάτι εκατομμύρια χρόνια πριν την έλευση εκείνων που σήμερα ονομάζουμε αρχαίους Έλληνες. Το 480 π.Χ που διεξήχθη η μάχη υπήρχαν λαμπρότατοι πολιτισμοί στον κόσμο αλλά εσύ θεωρείς ότι οι υπόλοιποι λαοί ήταν δενδρόβιοι ή ζούσαν σε σπηλιές. Λογικά θα πιστεύεις και ότι κυνηγούσαν μαμούθ για να επιβιώσουν. No problem honey, whatever makes you feel superior.
    ΥΓ: Το Κασσάνδρα είναι ωραιότερο από το Αλέκα, κακώς το άλλαξες.

    1. avatar ΑΛΕΚΑ

     Όχι, δεν είναι εκατομμύρια χρόνια πριν.
     Τον 5ο αι. π.Χ. από τους γύρω λαούς υπήρχε η Αίγυπτος και η Περσία σαν πολιτιαμοί, άντε και οι Ετρούσκοι και οι Καρχηδόνιοι αργότερα.
     Αυτοί ήταν κάποιοι πολιτισμοί, αλλά από εκεί και πέρα επικρατούσε το χάος. Τόσο στην δύση, (Γαλλία, Γερμανία κλπ), όσο και στην ανατολή, ακόμη και σε περιοχές της Περσικής επικράτειας (π.χ.Μικρά Ασία) υπήρχαν διάσπαρτες φυλές απολίτιστες, σε ημιάγρια ή άγρια κατάσταση που πολλοί από αυτούς ήταν ανθρωποφάγοι, (π.χ. στην βόρεια Γαλλία και σε περιοχές Γαλατικές).
     Αυτό μας το περιγράφουν αρχαίοι περιηγητές και ιστορικοί της εποχής εκείνης ή και μετέπειτα.

     1. avatar XJS

      @ΑΛΕΚΑ. Πού τα διαβάζεις αυτά; Στο μικρό ήρωα;

     2. avatar LRN

      Οι Κέλτες δηλαδή ήταν απολίτιστοι. ΟΚ.

     3. avatar spΟsoripS

      Κι όμως Αλέκα, οι άνθρωποι σταμάτησαν να κρέμονται από δένδρα εκατομμύρια χρόνια πριν. Όπως ανέφερες, υπήρχαν οι Αιγύπτιοι, Καρχηδόνες (πριν από αυτούς οι συγγενείς τους Φοίνικες που κάθε άλλο παρά απολίτιστοι ήταν), οι πολυάριθμοι πολιτισμοί της Μεσοποταμίας, στην ανατολή οι Κινέζοι μαζί με τους Ιάπωνες Yayoi, στη δύση οι Μayas. Με ένα γρήγορο googlάρισμα είδα ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός το 5αι π.Χ ήταν περίπου 100εκ. Εξ αυτών, 49εκ ήταν Πέρσες. Βάλε και όλους τους άλλους πολιτισμούς που αναφέρθηκαν και θα δεις ότι η αρχική σου δήλωση " επί το πλείστον ανθρωποφάγων πάνω στα δέντρα και μέσα σε σπηλιές" είναι πέρα για πέρα λάθος. Οι άνθρωποι το 500 BC ήταν ως επί το πλείστον πολιτισμένοι, δεν ζούσαν σε σπηλιές και δεν κρεμόντουσαν από δένδρα.

     4. avatar niaki34

      Φοινικαιοι ΟΧΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΡΗΤΕΣ...ΤΡΑΒΑ ΡΩΤΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ....

     5. avatar ΠΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝ

      ΑιγύΦτιοι και όχι Αιγύπτιοι

     6. avatar spΟsoripS

      Ναι niaki34, ό,τι πεις...

     7. avatar niaki34

      Η ημιμαθια ειναι χειροτερη απο την αμαθεια....

     8. avatar spΟsoripS

      Ναι niaki34, ό,τι πεις...

     9. avatar niaki34

      Και ενα τελευταιο....μην πας φανταρος καλε μου...αυτα ειναι για τους Ελληνες αντρες που το λεει η καρδουλα τους....φυγε σε αλλη χωρα σαν καλος κουμουνιστης ή βαλε κανενα μεσο απο τη Κουμουνδουρου να σε βαλει σκοπια εξω απο το σπιτι σου γιατι παραπανω δεν κανεις...Να σου φερνουν και το αυγο σου καθε μερα....

     10. avatar spΟsoripS

      Φαντάρος, όπως όλα δείχνουν δυστυχώς, θα πάω. Έχουμε κάποιους οικογενειακούς φίλους που ίσως βοηθήσουν, αλλά να αποφύγω εντελώς τη θητεία δεν το βλέπω. Η Κουμουνδούρου τι σχέση έχει; Αα λογικά θα υπονοείς ότι εργάζομαι γι'αυτούς. Πρωτότυπο και ευφυέστατο. Και μη ξεχνιόμαστε. Ναι niaki34, ό,τι πεις...

     11. avatar niaki34

      Μην πας... ντροπη του στρατου θα εισαι...αφου δεν το εχεις....ολοφανερα...Α!ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΤ,Ι ΠΩ ΕΓΩ .....

     12. avatar spΟsoripS

      Ναι niaki34, ό,τι πεις...

     13. avatar niaki34

      Χαιρομαι που το παραδεχεσαι...αντε να σε μαθω λιγη ιστορια τωρα γιατι τα πολλα μαθηματικα σε κουτιαναν...επισης βρε καλε μου ανθρωπε και ανθελληνα γιατι δεν παιρνεις τις αριστερες ιδεες σου και να πας στο καλο?Στο εξωτερικο ας πουμε.Αλλους εφιαλτες δεν εχει αναγκη η χωρα μας...και συγχαρητηρια στον οικογενειακο σου κυκλο για τη μη Ελληνικη Παιδεια που σου εδωσαν...Και ειναι κριμα ρε παιδι μου για οντας φοιτητης θα επρεπε και να σεβεσαι περισσοτερο και να εισαι πιο διαβασμενος...κριμα τα νιατα σου...

     14. avatar spΟsoripS

      Ναι niaki34, ό,τι πεις...

  4. avatar criskalts

   Ο Λεό έκανε αυτά που έκανε, εσύ αν ήσουν στη θέση του θα γέμιζες απλά τις κάλτσες με [...]
   που θες και στοχευμένες απαντήσεις τρομάρα σου με τις ''εύστοχες'' γενικότητές σου.
   Αλλά έπρεπε να επικρατήσει ο Ξέρξης να βλέπαμε αν μπορούσες να τα πεις αυτά που λες ακρίτως....
   Ακόμα μαστιγώνουν εκεί για ψύλλου πήδημα....
   υιέ του [...]

  5. avatar χαχα222

   ωραια....θες επιχειρήματα....!!για πες μας που τα πέταγαν???στον Καιάδα...ΧΑ ΧΑ....δεν υπάρχει φίλε μου ο Καιάδας, και οι αρχαιολόγοι δεν εχουν ανακλυψει σκελετούς βρεφών κλπ κλπ.....urban legend...βασισμένο μάλλον στην τάση των σπαρτιατών να απορρίπτουν το Μη τέλειο και να ειναι ξενοφοβικοί..!!άρα μάθε πρώτα εσύ ιστορία και μετά μίλα με επιχειρήματα και αρχαιολογικές αποδείξεις....όχι φαντασίες σου

  6. avatar Gore

   Άστα @Κάκτε . Να σου πω εγώ γιατί γεννούσαν πολλα άρρωστα μωρά .
   Ειχε χαλάσει ρε φίλε εκείνη την περίοδο στο κέντρο υγείας""Σπάρτη-health"" το μηχάνημα που έκαναν τους υπέρηχους στις έγκυες και δεν μπορούσαν να κανουν αμβλώση όταν είχαν παραμορφωμένο έμβρυο , οποτε αναγκαστικα το γεννούσαν ....
   Ίσως δεν στέκεται αυτό απέναντι στην εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία σου , την οποία πήρες απο το αρχείο γεννησεων του αρχαιοΕλληνικού υπουργείου υγείας , αλλα οφείλω να το πω για να μάθουν και οι υπολοιποι τον λόγο .

  7. avatar Nick

   Προφανώς και μας είναι γνωστά. Το μόνο πρόβλημα είναι οτι το άρθρο μιλάει για τη στρατιωτική ικανότητα τους,όχι για τον τρόπο ζωής και διακυβέρνησης που είχαν είτε αυτοί είτε οι λοιποί έλληνες. Και σαν στρατιώτες,δε μπορείς παρα να τους βγάλεις το καπέλο

  8. avatar Πελοπας

   Βασικά εσύ μιλάς με γενικότητες και αλαλαγμούς. Ανακατεύοντας και μερικές προσβολές μέσα. Άρα είναι αστείο να ζητάς πολιτισμένο διάλογο. Παρόλα αυτά θα προσπαθήσω να το κάνω.
   Πρώτον, μιας και αναφέρεις για ημιμάθειες, δεν πετούσαν παιδιά στους γκρεμούς. Στον Καιάδα πετούσαν είλωτες και αιχμαλώτους πολέμου. Τα ανάπηρα βρέφη τα εγκατέλειπαν στη φύση όπου δεν θα έβγαζαν την νύχτα από το κρύο ή τα θηρία. Σκληρός θάνατος μεν αλλά μόνο και μόνο ότι πιστεύεις ακόμη στον μύθο των γκρεμών δείχνει την άγνοια σου.
   Δεύτερον, μπορείς να μας παραθέσεις πηγές ότι είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπηρων παιδιών όπως μας λες; Που βρήκες νούμερα; Τα φαντάστηκες ή τα υπέθεσες; Γιατί αν τα φαντάστηκες τότε συγνώμη αλλά πάσχεις από έλλειψη κοινής λογικής. Οι άνθρωποι εκείνοι εφάρμοζαν για αιώνες ένα πρόγραμμα ευγονικής χειρότερο και από τους Ναζί. Κάθε άρρωστο παιδί/γονίδιο αποβαλλόταν πάραυτα. Άρα τα άρρωστα βρέφη μάλλον μειοψηφία θα τα φανταζόμουν. Παρόλα αυτά επιμένω να μας παραθέσεις τα νούμερα και τις πηγές σου για το "ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό" ανάπηρων παιδιών στην Σπάρτη.
   Φυσικά και υπήρχε αιμομιξία, όπως υπήρχε και σε όλες τις μικρές κοινωνίες της αρχαιότητας. Το θέμα είναι να μην διατηρείται το μεταλλαγμένο παθολογικό γονίδιο σε μετέπειτα γενιές. Και οι Σπαρτιάτες όπως σου είπα ήταν χειρότεροι από τους Ναζί σε αυτό το θέμα.
   Λυπάμαι κόβεστε. Του χρόνου πάλι.Θα σας συμβούλευα να αποφεύγετε να δίνετε εξετάσεις βασισμένος σε γραπτά της Ρεπούση και της παρέας της.

   1. avatar Q mark

    Έτσι!
    Μόνο που η εγκατάλειψη, ή "έκθεσή" των βρεφών φίλε @Πέλοπα υπήρχε σε ΟΛΟ τον ελληνικό κόσμο, όχι μόνο στη Σπάρτη. Ήταν ένα κοινωνικό φαινόμενο, κάτι σαν "έκτρωση λίγο μετά τη γέννα" αφού δεν υπήρχαν άλλα μέσα προ-διάγνωσης, αποδεκτή ακόμα και από τη νομοθεσία.
    Αν το νεογέννητο έφερε κάποιο ελάττωμα, ήταν εξώγαμο ή "αμφισβητούμενο" ή ακόμα και νόμιμο αλλά εκτός 'οικογενειακού προγραμματισμού' ή τέλος ήταν απλώς ... κορίτσι, τότε ήταν στην ευχέρεια της οικογένειας να το εκθέσει, δηλαδή να το αφήσει μέσα σε ένα καλάθι στο δρόμο, στην αγορά, κοντά σε ναό, κλπ, χωρίς καμιά συνέπεια.
    Το μωρό θα πέθαινε από την πείνα, τις συνθήκες ή τα αρπακτικά αλλά είχε και πιθανότητες να σωθεί από κάποιον περαστικό. Υπήρχε βέβαια και η πιθανότητα να "σωθεί" για να γίνει δούλος ή πόρνη..
    Στην Αθήνα ήταν σχεδόν καθημερινή η έκθεση βρεφών. Αναφέρεται σε αυτές πολύ ο Αριστοφάνης, ενώ ο Πλάτωνας ήταν υπέρ τους!
    Η Σπάρτη επομένως δεν έκανε τίποτα το ιδιαίτερο, απλώς η απόφαση για την έκθεση ανήκε στην πόλη και όχι στην οικογένεια. Το γκρέμισμα στον Καιάδα είναι μύθος (ο κατακρημνισμός ήταν για κατάδικους, εγκληματίες κλπ. Ο αντίστοιχος "Καιάδας" της Αθήνας είναι ένας απότομος βράχος στο λόφο των Νυμφών, πίσω από το παλιό αστεροσκοπείο).
    Αυτά στον αρχαίο κόσμο ...

  9. avatar loukas2016

   Είναι μύθος ότι πετούσαν ανάπηρα παιδιά σύμφωνα με τις επί τόπου έρευνες [...]

  10. avatar β.γ

   θα έπρεπ εσύ να προσκομήσεις στοιχεία για τα μεγαλύτερα ποσοστά ανπήρων στην αρχαία Σπάρτη. Υπάρχει σχετική μελέτη ή σύγχρονές τους αναφορές για ποσοστά αναπήρων αυξημένα σε σχέση με τις άλλες ελληνικές πολεις;

  11. avatar Νίκος χασαπης

   Πες μας εσυ μεγάλε διαφώτισε μας.

 14. avatar Gore

  Μια πολύ καλή ευκαιρία να ανοίξουν τα τυφλογκαβά τους κάποιοι ανΘΕλληνες ώστε να μάθουν για τον Βασιλιά Λεωνίδα , το ""Μόλων Λαβέ"" του αλλα και το συγκλονιστικό μήνυμα που γράφει στο μνημείο και αφορα τους περαστικούς , είναι το σημερινό άρθρο . ΔΙΑΒΑΣΤΕ να ανοίξουν τα τυφλογκαβά σας μερικοί !
  Καλό επίσης θα είναι να .....ΣΚΕΦΤΟΥΝ οι ανΘΈλληνες... ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ , οτι εκείνα τα χρόνια δόθηκαν απο τους Έλληνες οι πιο σημαντικές μάχες όχι μόνο για την Ελλαδα και τις ΠΟΛΕΙΣ-ΚΡΑΤΗ της , αλλά για ΟΛΟΝ τον υπόλοιπο ΚΟΣΜΟ .
  Σκεφτείτε ....(λέμε τώρα) ΑΝ είχαν επικρατήσει οι Πέρσες , πόσο διαφορετικός θα ήταν έως και σήμερα ο κόσμος .

  1. avatar Διαβασμένος

   Θα έπρεπε πρώτα να μάθεις ελληνική γραμματική και ύστερα να προτείνεις σε άλλους να διαβάσουν για να μορφωθούν.Η πρόταση που έγραψες είναι λάθος,παραμορφωμένε υπερέλληνα.ΟΥΓΚ!!!

   1. avatar criskalts

    Ελληνική γραμματική... με κεφαλαίο ''Ε''.
    Ακόμη και το ''υπερΈλληνα'' (έστω και ειρωνικά) με κεφαλαίο ''Ε'' και τονισμό εκεί που πρέπει.
    Όταν σκοπός μας είναι να διορθώσουμε κάποιον τουλάχιστον οφείλουμε να είμαστε ΠΡΩΤΑ σωστοί εμείς.

    1. avatar loukas2016

     Το ελληνικός γράφεται με μικρό (ε) !

     1. avatar criskalts

      Ελληνικός καφές με (κ) μικρό....

     2. avatar loukas2016

      Οι λέξεις που παράγονται από κύρια ονόματα ή από εθνικά γράφονται με μικρό το πρώτο γράμμα (διάβασε και καμία γραμματική πριν γράψεις )

     3. avatar criskalts

      Άλλαξαν τα πράγματα και έχασα επεισόδια. Έχεις δίκαιο, ευχαριστώ για τη διόρθωση.

     4. avatar spΟsoripS

      "Όταν σκοπός μας είναι να διορθώσουμε κάποιον τουλάχιστον οφείλουμε να είμαστε ΠΡΩΤΑ σωστοί εμείς." :)

     5. avatar criskalts

      Παραδέχτηκα το λάθος μου που δεν ήταν και τρομερό.
      Η γραμματική της απλής καθαρεύουσας ήταν αλλιώς.
      Από αλλού όμως πηγάζει η σπουδή σου για ειρωνεία, όχι από αυτό καθεαυτό το λάθος μου.
      Να τα λέμε όλα... τζημάκο

     6. avatar spΟsoripS

      Αν και απεχθάνομαι τις κίτρινες φατσούλες, θεώρησα ότι μία από αυτές θα αρκούσε για να εξαλείψει την όποια υπόνοια χαιρεκακίας στο σχόλιό μου..Έπρεπε να βάλω περισσότερες, υποθέτω..Μου κίνησες τη περιέργεια όμως. Μοιράσου αν θέλεις τη πηγή της "ειρωνείας" μου.

     7. avatar criskalts

      Ένα ασήμαντο γραμματικό λάθος μου ανέδειξε, κατά λάθος, τον αδιανόητο ψυχισμό σου.
      Τι να πω.

     8. avatar spΟsoripS

      Δεν ξέρω αν είσαι σε θέση να κατανοήσεις απλές προτάσεις. Έγραψα πιο πάνω ότι η φατσούλα είχε σκοπό να δείξει ότι αστειεύομουν, δεν ήταν χαιρέκακο το σχόλιό μου. Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό; Ελπίζω ναι, έστω και καθυστερημένα. Όσο ασήμαντο ήταν το δικό σου λάθος, άλλο τόσο ασήμαντο ήταν και το "λάθος" του @Διαβασμένου, αλλά του έκανες παρατήρηση και μάλιστα με δηκτικό ύφος (το οποίο σου γύρισε μπούμερανγκ).. Τώρα κάνεις προσωπική επίθεση σε μένα, λες και γνωρίζομαστε. Πιο κάτω βλέπω ότι χρειάστηκες διευκρίνιση και για άλλο σχόλιο. Λίγη ξεκούραση θα σε βοηθούσε.

    2. avatar Gore

     Χαχαχαααα ! ! !....καλύψου @ανώνυμε [...]

     1. avatar criskalts

      Δεν αντελήφθην το ''@ανώνυμε'', Gore (κορμέ;).
      Που κολλάει;

     2. avatar Gore

      ....για τον ανθΈλληνα @Διαβασμένο το λέω ρε συ , θα μας τρελάνεις ; Έλεος !

 15. avatar niaki34

  Α ΡΕ ΛΕΩΝΙΔΑ....ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΖΟΥΣΕΣ ΤΩΡΑ....ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ...

 16. avatar Sotiris

  τώρα εμείς είμαστε απόγονοι αυτών ?
  α' μπα, δεν το πιστεύω ! κάπου στο δρόμο ραγιαδέψαμε υπέρμετρα !

 17. avatar τοξοτης

  300 + κατι χιλιαδες οι παροικουντες της περιοχης [ ξεδιάλεγμα ] των δικων μας για τους αλλους δεν μας ενδιαφερει ποσοι ΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ , ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΗΡΩΕΣ οι αλλοι απλα αναλωσιμοι ..... Υ.Σ. μηπως να ψαξουμε και να ξαναγράψουμε την ΙΣΤΟΡΙΑ από ΤΟΟΟΟΤΕΕΕΕ εως και ΣΗΜΕΡΑ .....

  1. avatar criskalts

   Αριστερός Λάκης....

 18. avatar ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟΣ

  Δεν είχε εξαρτήσεις από τη διαπλοκή της εποχής του.

 19. avatar ΚΙ ΑΥΤΟΣ

  3 - 0 !!!!

 20. avatar Defender

  Και ολα αυτα για να πηγαινουν 2496 χρονια αργοτερα οι Ναζιστες στον ταφο του και να τον καπηλευονται...

  1. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

   ΟΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ,ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΛΕΣ ΠΑΝΕ ΕΔΩ ΚΑΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ,[...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει