Η αρχαία ελληνική τεχνολογία και τα θαυμαστά τα έργα της

Ταξίδι στον κόσμο των εξωπραγματικών εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων!


WEEKEND
0:05
22/05/2016
Η αρχαία ελληνική τεχνολογία και τα θαυμαστά τα έργα της
37
loading

Την ώρα που η προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της λογικής σκέψης, της επιστήμης και των καλών τεχνών παραμένει αξεπέραστη, η ιστορία της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας παραμένει εν πολλοίς άγνωστη, ακόμα και σε μας.

Τα απίστευτα τεχνολογικά επιτεύγματα των προγόνων μας φαίνεται να έχουν υποχωρήσει κάτω από το πελώριο βάρος των κολοσσιαίων συνεισφορών τους σε αυτό που ονομάζουμε γέννηση του σύγχρονου κόσμου, αν και αυτό μόνο άδικο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έκαναν τη μεγάλη πολιτισμική διαφορά και στον τομέα της τεχνολογίας, αφήνοντας παγκόσμια κληρονομιά ένα πρωτάκουστο τεχνολογικό θαύμα που όμοιό του δεν υπήρχε στον τότε γνωστό κόσμο.

Εδώ δεν θα μιλήσουμε φυσικά για τη συνωμοσιολογική «απόκρυφη τεχνολογία» των Ελλήνων, καθώς αυτές οι ιστορίες γι’ αγρίους το μόνο που κάνουν είναι να συσκοτίζουν τη λαμπρή παρακαταθήκη του ελληνικού πολιτισμού. Οι αρχαίοι δεν είχαν εξάλλου ανάγκη από «μυστικές τεχνολογίες», καθώς οι φανερές τους έφταναν και περίσσευαν για να τους στέψουν πρωτομάστορες ενός κόσμου που ερχόταν ολοταχώς να κόψει δεσμούς με τα παλιά και να βάλει τα πρώτα θεμέλια αυτού που θα ονομαζόταν αργότερα δυτικός πολιτισμός.

Τα τεχνολογικά δημιουργήματά τους είχαν εξάλλου την οσμή του απόκοσμου, καθώς πώς μπορείς να ισχυριστείς σε κάποιον ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ρομπότ-υπηρέτριες, κινηματογράφο, αυτόματα ρολόγια και αναλογικούς υπολογιστές και να μη σε κοιτάξει σαν εξωγήινο!

Κι όμως, η ενδελεχής μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των λιγοστών σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων υποδεικνύουν έναν κόσμο γεμάτο από τεχνολογικά καλούδια που θα ζηλεύαμε ενδεχομένως ακόμα και σήμερα.

Η σχετικά άγνωστη αυτή πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού φανερώνει πράγματι ότι η τεχνολογία αιχμής των αρχαίων Ελλήνων, εκεί στα τέλη του αρχαιοελληνικού κόσμου, ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης δυτικής τεχνολογίας. Κοχλίες και περικόχλια, οδοντωτοί τροχοί, κανόνες, τροχαλίες, ιμάντες, αλυσίδες και βαλβίδες επιστρατεύτηκαν για να φτιάξουν όλων των λογιών τα gadgets, αποτελώντας τον θεμέλιο λίθο της πολύπλοκης ελληνικής τεχνολογίας. Και την ίδια τη βάση για τη σύγχρονη τεχνολογική περιπέτεια φυσικά, καμιά αμφιβολία!

Μετά το τέλος του ελληνικού κόσμου, η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν περισσότερα από χίλια χρόνια για να επανακτήσει την αξιοθαύμαστη και λησμονημένη τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων. Πάνω της πάτησε, υιοθετώντας τη ανέξοδα και απροβλημάτιστα, και ανοίχτηκε με θάρρος σε αυτό που θα ονομαζόταν σύγχρονη επιστήμη, αντλώντας από τους Έλληνες τις ίδιες τις εννοιολογικές βάσεις του δυτικού τεχνολογικού πολιτισμού.

Περισσότερες από 300 εφευρέσεις των Ελλήνων είναι σήμερα γνωστές και όλες τους σε κάνουν να ξύνεις το κεφάλι σου για τα πώς και τα γιατί της ύπαρξής τους: από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνα, τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία και τον «κινηματογράφο» του Ήρωνα μέχρι το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου, τον αστρολάβο του Πτολεμαίου και τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων, οι έλληνες τεχνουργοί πάτησαν πάνω στους πρωτοπόρους μαθηματικούς, γεωγράφους, αστρονόμους και φιλοσόφους και σκάρωσαν εφευρέσεις που έμελλε να γίνουν τα δομικά χαρακτηριστικά της μοντέρνας τεχνολογίας.

Ήταν όμως και οι ίδιοι οι επιστήμονες που έβρισκαν πρακτικές εφαρμογές στις θεωρίες τους, δημιουργώντας έναν εκρηκτικό τεχνολογικό κόσμο που παλλόταν από εφευρέσεις, αυτόματα και υπολογιστές, λες και ξεπήδησε από σελίδες επιστημονικής φαντασίας. Πλάτωνας (ξυπνητήρι), Αριστοτέλης (ρολόι-ξυπνητήρι), Πυθαγόρας (κούπα), Αρχιμήδης (υδραυλικό ωρολόγιο), Αρχύτας (πτητική συσκευή) μπόλιασαν την τεχνολογία με θαυμαστά έργα, δίνοντας την ιδανική πάσα στους αλεξανδρινούς μηχανικούς να γεμίσουν τον κόσμο με καταπληκτικά «μαγικά» αυτόματα τεχνουργήματα, ρομπότ, «κινηματογράφο», «αυτοκίνητο-κουκλοθέατρο» και άλλα πολλά εξώκοσμα μαραφέτια.

Η ελληνική τεχνολογία απλώθηκε πάνω σε όλους τους τομείς του επιστητού και αφορούσε, πέρα από τα θρυλικά «αυτόματα», τα αστρονομικά ρολόγια (αστρολάβος, τετράντας κ.λπ.) και τους μετρητικούς μηχανισμούς (διόπτρες, αλφάδια, οδόμετρα, ναυτικά δρομόμετρα, ποδοκίνητους τόρνους, παντογράφους, γωνιόμετρα, ανεμολόγια, τρύπανα, εσωτερικούς σπειροτόμους κ.λπ.), σε ιατρική τεχνολογία («Πυουλκός», η σύριγγα δηλαδή), αγροτική (ελαιοτριβεία, μύλοι, πρέσες λαδιού και άροτρα), υφαντική («Αργαλειός της Πηνελόπης»), αθλητική (Ύσπληγα και Ιππάφεση), μηχανική (γερανοί, ανυψωτικά μηχανήματα, πολύσπαστα, βαρούλκα, σύνδεσμοι, γόμφοι και εμπόλια), υδραυλική (Κηλώνιον, αλυσιδωτές αντλίες, υδραυλικοί τροχοί, πυροσβεστικές αντλίες, φυσερά και αεραντλίες), αλλά και τηλεπικοινωνίες (Πυρσεία και Φρυκτωρίες, υδραυλικοί και ακουστικοί τηλέγραφοι, κρυπτογραφικοί δίσκοι), πολιορκητικές συσκευές (Αιωρούμενος Κριός του Γήρα, Χελώνη Επίχωσης του Διάδη, Ελέπολις του Επιμάχου, Σαμβύκη του Δαμίου, Φλογοβόλο των Βοιωτών, Γαστραφέτης, αλλά και τα πάμπολλα είδη καταπέλτη) και τόσα ακόμα!

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστας Κοτσανάς», που εδρεύει στο Κατάκολο Ηλείας από το 2003, φιλοξενεί την απίστευτη τεχνολογία των προγόνων μας, η οποία καλύπτει μια μακρά περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι και το τέλος του ελληνικού κόσμου. Ο Κώστας Κοτσανάς, έπειτα από την 25χρονη έρευνά του, κατάφερε να ανασυγκροτήσει την εγκυρότερη και πληρέστερη έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία. Όλες οι φωτογραφίες των αρχαιοελληνικών τεχνολογιών προέρχονται από το υπέροχο μουσείο του.

Κι αν ο υπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο φορητός υπολογιστής της αρχαιότητας και η πρώτη ποτέ αναλογική υπολογιστική μηχανή του κόσμου που χρησιμοποιούνταν για τον καθορισμό και την πρόβλεψη σημαντικών αστρονομικών και ημερολογιακών γεγονότων, παραείναι δημοφιλής για να αναλυθεί, ώρα να ανακαλύψουμε μερικές μόνο από τις κολοσσιαίες σε σύλληψη και εκτέλεση τεχνολογικές συνεισφορές της αρχαίας Ελλάδας…

O «Κινηματογράφος» του Ήρωνα

rrxaaxiailllika1

Το σταθερό αυτόματο θέατρο του Ήρωνα, που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν απλώς «κινηματογράφο», ήταν άλλη μια ξακουστή εφεύρεση της πολυσχιδούς αυτής προσωπικότητας από την Αλεξάνδρεια. Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς ήταν πολυπράγμων μηχανικός, άριστος μαθηματικός και μοναδικός εφευρέτης που δικαίως χαρακτηρίστηκε «Ντα Βίντσι της αρχαιότητας», όταν δεν λειτουργούσε φυσικά ως θαυματοποιός και μαέστρος των τεχνασμάτων.

Στο βιβλίο του «Πνευματικά», ο Ήρωνας περιγράφει ογδόντα περίπου αυτοματισμούς, πρακτικές εφαρμογές δηλαδή όλων των τότε γνωστών αρχών των φυσικών επιστημών, και στο επόμενο σύγγραμμά του «Αυτοματοποιητική» μας αφηγείται το «κινητό αυτόματο» (ένα αυτοκινούμενο προγραμματιζόμενο όχημα) και το εκπληκτικό «στατόν» αυτόματο θέατρο, τον κινηματογράφο των αρχαίων Ελλήνων δηλαδή με κινούμενη εικόνα και ήχο!

Στα πρώιμα κινούμενα σχέδια του Ήρωνα μπορούσε κάποιος να παρακολουθήσει όλο τον Μύθο του Ναυπλίου, ο οποίος αποζητά να εκδικηθεί τους Αχαιούς που σκότωσαν τον γιο του Παλαμήδη στην Τροία. Η αυλαία ανοιγόκλεινε, μορφές κινούνταν, ήχοι παράγονταν, σκηνικά άλλαζαν, φωτιές άναβαν, κεραυνοί έπεφταν, βροντές ακούγονταν και πολλά ακόμα, τα οποία συνέβαιναν αυτόματα! Το «στατόν» θέατρο συνεχίζει να προβληματίζει τους σύγχρονους μηχανικούς του αυτοματισμού για τον περίπλοκο και αρμονικό τρόπο λειτουργίας του. Ο Ήρων βελτίωσε το σταθερό αυτόματο θέατρο του Φίλωνος του Βυζαντίου (3ος αιώνας π.Χ.) αποδίδοντας ένα πραγματικό θαύμα του θεάματος. Όλα μάλιστα γίνονταν αυτόματα με το τράβηγμα του σχοινιού της πρόσοψης (ή -όπως θα λέγαμε σήμερα- με το πάτημα ενός κουμπιού)…

Το «πουλί που κελαηδά» του Ήρωνα

rrxaaxiailllika2

Οι αρχαίοι το έλεγαν «Περιστρεφόμενο Φθεγγόμενο Μελαγκόρυφο» και δεν ήταν παρά μια λάρνακα ναού που παρουσίαζε ένα πουλί να περιστρέφεται αυτόματα και να κελαηδά όταν ο επισκέπτης γυρνούσε τον εξωτερικό τροχό της θήκης του. Δύο άξονες, μια σειρά από ακτινωτούς τροχούς, ένας λυγισμένος αυλός και ένα αντεστραμμένο κοίλο δοχείο που βυθιζόταν στο νερό έκαναν όλο το μαγικό.

Το πουλί περιστρεφόταν ταχύτατα και τιτίβιζε με φθόγγους μεταβαλλόμενης συχνότητας, ώστε να αποδίδεται πιστά το πραγματικό κελάηδισμα διάφορων ειδών!

Η «φιλοσοφική λίθος» του Ήρωνα

rrxaaxiailllika3

Άλλη μια απίστευτη επινόηση του Ήρωνος του Αλεξανδρέως, αυτή λειτουργούσε ως καθαρό ταχυδακτυλουργικό τρικ, μιας και ο σκοπός της ήταν να μεταποιεί ένα υγρό σε κάποιο άλλο (συνήθως τον οίνο σε νερό)! Στη «φιλοσοφική λίθο» έριχνες νεράκι και έπαιρνες ίσης ποσότητας κρασί και τανάπαλιν, όπως μας λέει ο πανεπιστήμων στα «Πνευματικά» του.

Το «αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη» του Ήρωνα

rrxaaxiailllika4

Απλά απλά, μιλάμε για τον πρώτο αυτόματο πωλητή της Ιστορίας! Ο πιστός έριχνε ένα πεντάδραχμο κέρμα στο αγγείο και έπαιρνε αυτόματα αγιασμό. Όπως μας λέει ο Ήρων στα «Πνευματικά», το νόμισμα έπεφτε πάνω στον δίσκο ενός ζυγού και με την εκτροπή του δίσκου από τη θέση του, άνοιγε μια κωνική βαλβίδα που απελευθέρωνε αντίστοιχη (του βάρους του νομίσματος) ποσότητα αγιασμένου ύδατος…

Η Αιολόσφαιρα του Ήρωνα

rrxaaxiailllika5

Πολύ πριν από τον Τζέιμς Βατ και τη Βιομηχανική του Επανάσταση, ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς είχε στα χέρια του την πρώτη ατμομηχανή της ανθρωπότητας! Και πάλι στα «Πνευματικά», ο σπουδαίος επιστήμονας μας λέει πως πάνω από τον λέβητα υπήρχαν δύο σωλήνες και γύρω από τα καμπυλωμένα άκρα τους εδραζόταν μια σφαίρα με δύο ακροφύσια. Όταν θερμαινόταν το νερό του λέβητα, ατμοποιούνταν και -περνώντας από τους δύο κατακόρυφους σωλήνες- εισερχόταν στη σφαίρα και εξερχόταν με ορμή από τα δύο ακροφύσια, εξαναγκάζοντάς τη σφαίρα σε (αντίθετης διεύθυνσης) συνεχή περιστροφή.

O πρόδρομος της ατμομηχανής λίγο έλειψε να φέρει τη Βιομηχανική Επανάσταση στα ελληνιστικά χρόνια, καθώς το μόνο που της έλειπε ήταν μια τροχαλία για τη μετάδοση της κίνησης. Η πρώιμη αυτή τεχνολογική επανάσταση δεν θα συντελούνταν βέβαια ποτέ, καθώς τον πρώτο λόγο ήταν έτοιμοι να πάρουν οι Ρωμαίοι…

Η μαγική κρήνη του Ήρωνα

rrxaaxiailllika6

Εδώ ο Ήρωνας πάντρεψε και πάλι επιστημονική γνώση, τεχνολογική καινοτομία και ολίγον από showbiz, σκαρώνοντας μια ευφυέστατη κρήνη που παραβίαζε φαινομενικά τις αρχές της υδροστατικής πίεσης και των συγκοινωνούντων δοχείων! Κι αυτό γιατί εκτόξευε το νερό ψηλότερα από τη διαθέσιμη στάθμη της δεξαμενής της.

Με έναν δαιμόνιο μηχανισμό αναπλήρωσης του υγρού και την επιστράτευση της αρχής του εγκλωβισμένου αέρα, όπως μας αποκαλύπτει στα «Πνευματικά», ο Ήρωνας μάγευε το κοινό της εποχής με τα παράδοξά του. Η κρήνη εκτόξευε το νερό ψηλότερα απ’ όσο όφειλε και το έκανε μάλιστα αυτόματα, καθώς η διαδικασία ήταν αυτοσυντηρούμενη και συνέχιζε μέχρι να αδειάσει πλήρως η δεξαμενή…

Το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνα

rrxaaxiailllika7

Η αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνα είναι πράγματι το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ανθρωπότητας! Δεν ήταν παρά ένα ανθρωποειδές σε φυσικό μέγεθος που κρατούσε στο δεξί του χέρι μια οινοχόη. Όταν ο χρήστης τοποθετούσε ένα κύπελλο (κρατήρα) στην παλάμη της «θεραπαινίδας», εκείνη έριχνε αυτόματα κρασί και δευτερευόντως παρείχε επιλογή για ανάμειξη με νερό, κατά την επιθυμία του κύρη της!

Στο εσωτερικό της υπηρέτριας βρίσκονταν δύο στεγανά δοχεία, ένα με κρασί και ένα με νερό, και μέσω ενός πολύπλοκου αρθρωτού μηχανισμού γινόταν όλη η αυτοματοποιημένη δουλειά. Όταν μισογέμιζε το κύπελλο με κρασί, το χέρι κατέβαινε περισσότερο (λόγω βάρους) και η ροή του οίνου σταματούσε. Αν ήθελες (αν συνέχιζες δηλαδή να αφήνεις το κύπελλο στο χέρι της κοπέλας), έρρεε νερό ώστε να αραιώσεις το κρασί σου, κατά την προσφιλή συνήθεια των αρχαίων.

Η υπηρέτρια γέμιζε το κύπελλο με καθαρό οίνο ή αραιωμένο με νερό στην ποσότητα που επιθυμούσες ανάλογα με τη χρονική στιγμή που θα τραβούσες τον κρατήρα από την παλάμη της. Απίστευτο κι όμως αληθινό…

Η ευφυής οινοχόη του Φίλωνα

rrxaaxiailllika8

Την έχουν χαρακτηρίσει ως την πρώτη ποτέ «έξυπνη» συσκευή οικιακής χρήσης στην παγκόσμια ιστορία και μάλλον έχουν δίκιο! Η λειτουργία της ήταν παρόμοια με το ρομπότ-υπηρέτρια, μόνο που εδώ μιλάμε για απλή οινοχόη. Ο Φίλων ο Βυζάντιος έφτιαξε λοιπόν τη «smart» κανάτα της αρχαιότητας, η οποία απελευθέρωνε αυτόματα νερό, κρασί ή νερωμένο κρασί ανάλογα με τη βούληση του οινοχόου.

Ένα κατακόρυφο διάφραγμα χώριζε την οινοχόη σε δύο διαμερίσματα (νερού και κρασιού) και ανάλογα με τις οπές αερισμού που κάλυπτε κάθε φορά ο οινοχόος με τα δάκτυλά του, η κανάτα έκανε όλο το μαγικό! Κάθε επιθυμία των συνδαιτυμόνων γινόταν αμέσως διαταγή για τη μαγική οινοχόη…

Το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου

rrxaaxiailllika9

Το υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησίβιου ήταν ένα θαύμα του αυτοματισμού με συνεχή λειτουργία χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση! Οι Έλληνες μαγεύτηκαν με τη μέτρηση του χρόνου και επινόησαν, από τον 6ο αιώνα π.Χ. ως το τέλος της αρχαιότητας, μια καταπληκτική συλλογή ρολογιών που χαρακτηρίζεται από απεριόριστη φαντασία, εκπληκτική ποικιλία, υψηλή αισθητική και εξαιρετική εργονομία φυσικά. Από ηλιακά (σκιαθηρικά) ρολόγια, που έδειχναν την ώρα με βάση τη σκιά πάνω σε ειδικά βαθμονομημένη επιφάνεια, μέχρι και υδραυλικά ρολόγια (κλεψύδρες), που στηρίζονταν στη σταθερή και συνεχή ροή ύδατος ανάμεσα σε δύο δοχεία, οι αρχαίοι έκαναν κυριολεκτικά θαύματα στη μέτρηση του χρόνου.

Κανένα βέβαια δεν ήταν σαν το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου, που μπορούσε να λειτουργεί αδιάκοπα χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, υποδεικνύοντας τα 365 διαφορετικά ωράρια του έτους! Ένα ευφυές σύστημα δοχείων συνδεόταν σε μια πηγή νερού και μέσω βαλβίδων ασφαλείας και ελεγκτών στάθμης υδάτων κινούνταν ο δείκτης, ο οποίος υποδείκνυε την ώρα του 24ώρου σε ένα περιστρεφόμενο τύμπανο που περιείχε το διάγραμμα των ωρών της ημέρας και της νύχτας, ανάλογα με την ημερομηνία. Στο τέλος του 24ώρου, το νερό άδειαζε ταχύτατα και η διαδικασία επαναλαμβανόταν στο διηνεκές…

Το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη

rrxaaxiailllika10

Το πρώτο ποτέ υδραυλικό ρολόι με χτύπους ήταν πνευματικό παιδί του μεγαλύτερου μαθηματικού του ελληνικού κόσμου. Ήταν ένα πολύπλοκο υδραυλικό ωρολόγιο με πολλά αυτόματα κινούμενα πάρεργα, τα οποία έκαναν τους δυο κίονες της πρόσοψης, μέσω αντίστοιχων κινούμενων δακτυλίων (και δύο αγαλματιδίων), να υποδεικνύουν τις ώρες που διανύονταν και τις ώρες που απέμεναν, αντίστοιχα.

Κάθε ώρα, οι κόρες των οφθαλμών ενός ανθρώπινου προσωπείου άλλαζαν χρώμα και ένα σφαιρίδιο έπεφτε με κρότο σε ένα δοχείο από το (αυτόματα) ανοιγόμενο ράμφος ενός κόρακα! Το νερό χυνόταν ταυτοχρόνως μέσα σε ογκομετρικό δοχείο και σε χρονικό διάστημα μίας ώρας ανατρεπόταν αυτόματα, οπότε δύο φίδια κινούνταν συρίζοντας προς τα πουλιά των δένδρων που σφύριζαν τρομαγμένα. Αυτός κι αν ήταν εντυπωσιακός τρόπος να μαθαίνεις την ώρα!

Το ξυπνητήρι του Αριστοτέλη

rrxaaxiailllika11

Ο Αριστοτέλης δεν ήθελε να περνά τη μέρα του στο κρεβάτι, καθώς δεν είχε χρόνο για ξόδεμα στην οδύσσειά του να αναλύσει λογικά τον κόσμο μας. Γι’ αυτό και αναγκάστηκε νε εφεύρει ένα υδραυλικό ρολόι-ξυπνητήρι ώστε να ξυπνά έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα ύπνου και να επιστρέφει γοργά στη μελέτη του. Η μαρτυρία διασώζεται στον Διογένη τον Λαέρτιο («Βίοι φιλοσόφων»), αν και δεν περιγράφει τη λειτουργία του μηχανισμού του, η οποία βασιζόταν ωστόσο στο αντίστοιχο ξυπνητήρι του Πλάτωνα.

Ένα δοχείο με νερό άδειαζε λοιπόν με προκαθορισμένο ρυθμό εκροής σε ένα άλλο δοχείο που έφερε έναν αρθρωμένο ημισφαιρικό πλωτήρα. Την προαποφασισμένη στιγμή που γέμιζε το δοχείο, ο πλωτήρας ανατρεπόταν και τα σφαιρίδια που ήταν τοποθετημένα στην επίπεδη επιφάνειά του έπεφταν σε ένα μεταλλικό κύπελλο (ή πιάτο) προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο! Όρθιος ο Αριστοτέλης στη στιγμή…

Το ξυπνητήρι του Πλάτωνα

rrxaaxiailllika12

Η πρώτη συσκευή αφύπνισης παγκοσμίως έφερε τη σφραγίδα του σοφού της αρχαιότητας και ξυπνούσε τον Πλάτωνα με σφυρίγματα! Ένα υπερκείμενο κεραμικό δοχείο τροφοδοτούσε μέσω ακροφύσιου ένα δεύτερο δοχείο, αδειάζοντας την προγραμματισμένη χρονική στιγμή με ορμή (μέσω ενός εσωτερικά τοποθετημένου αξονικού σιφωνίου) στο επόμενο κλειστό δοχείο. Ο εγκλωβισμένος αέρας εξερχόταν με πίεση σφυρίζοντας από μια σύριγγα στην κορυφή του.

Μετά τη λειτουργία του μάλιστα το ξυπνητήρι επέστρεφε αυτόματα στην αρχική του κατάσταση, ώστε να επαναρυθμιστεί για την επόμενη αφύπνιση…

Το φορητό ρολόι του Παρμενίωνα

rrxaaxiailllika13

Ένα φορητό δακτυλιοειδές ηλιακό ωρολόγιο έκλεβε όλη τη δόξα στην ελληνική αρχαιότητα. Η λειτουργία του βασιζόταν σε τρεις αρθρωτούς δακτυλίους: ο εξωτερικός ήταν προσανατολισμένος στη διεύθυνση ανατολής-δύσης, ο μεσαίος αποτελούνταν από δύο ημιδακτυλίους που όριζαν τους μήνες για τέσσερα διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη (πόλεις δηλαδή) και ο εσωτερικός δακτύλιος διαιρούνταν σε 12 ίσα τμήματα, που όριζαν τις 12 ώρες.

Κατά τη λειτουργία του ρολογιού, ο ημιδακτύλιος με τα δεδομένα της περιοχής στρεφόταν σε θέση 90 μοιρών και ο εσωτερικός δακτύλιος τοποθετούνταν στον σωστό μήνα, οπότε μια φωτεινή κηλίδα έδειχνε την ακριβή ώρα πάνω στην άντυγα! Το πολύ-ρολόι του Παρμενίωνα υπολόγιζε επίσης γεωγραφικά πλάτη, αζιμούθια και ύψη αστέρων…

Το ατμοτηλεβόλο του Αρχιμήδη

rrxaaxiailllika14

Ο σπουδαιότερος επιστήμονας της αρχαιότητας, όταν δεν έκανε κολοσσιαίες ανακαλύψεις στους τομείς των μαθηματικών, της γεωμετρίας, της φυσικής, της αστρονομίας, της μηχανικής, της υδραυλικής, της αρχιτεκτονικής και της ναυπηγικής, επινοούσε εφευρέσεις με διαχρονική αξία. Ο υδραυλικός κοχλίας, ο ρωμαϊκός ζυγός, το περίφημο υδραυλικό ωρολόγιο με χτύπους, το αστρονομικό πλανητάριο, τα πανίσχυρα βαρούλκα, η ναυπήγηση της γιγάντιας «Συρακουσίας» και οι φοβερές πολιορκητικές μηχανές είναι μερικά μόνο από τα απίστευτα επιτεύγματά του.

Το ατμοτηλεβόλο εντασσόταν στην πολιορκητική τεχνολογία του και ήταν ένα κανόνι που λειτουργούσε με ατμό! Αποτελούνταν από έναν μεταλλικό κυλινδρικό λέβητα που έφερε πάνω του (συνδεμένο με στρόφιγγα) ένα κλειστό δοχείο με νερό. Ο λέβητας είχε στο ανοιχτό του άκρο μια ενσωματωμένη ξύλινη κάννη, στην οποία τοποθετούνταν η προς εκτόξευση λίθινη σφαίρα. Όταν ο λέβητας αποκτούσε με φωτιά την κατάλληλη θερμοκρασία, ο στρατιώτης άνοιγε τη στρόφιγγα, το νερό έπεφτε στον λέβητα, εξατμιζόταν ταχύτατα, η ξύλινη δοκός έσπαζε και η σφαίρα εκτοξευόταν.

Το βεληνεκές της σφαίρας ρυθμιζόταν από την κλίση του όπλου και την επιλεγμένη αντοχή της ξύλινης δοκού. Το φοβερό και τρομερό ατμοτηλεβόλο του Αρχιμήδη επανασχεδίασε αιώνες αργότερα κανείς άλλος από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Η Κούπα του Δικαίου του Πυθαγόρα

rrxaaxiailllika15

Ο περιβόητος φιλόσοφος και μαθηματικός ήθελε να διδάξει στους μαθητές του τις αρχές του μέτρου στη ζωή, κάνοντάς τους να ζουν με δικαιοσύνη και αρετή. Κι έτσι έφτιαξε ένα διδακτικό κύπελλο που συνόψιζε τη συλλογιστική του. Το «έξυπνο» κύπελλο κρασιού του Πυθαγόρα έφερε μια γραμμή, που καθόριζε το όριο πλήρωσης, και ένα αξονικό ή καμπύλο σιφώνιο. Όταν κάποιος το γέμιζε υπερβολικά, η στάθμη του υγρού κάλυπτε το σιφώνιο και άδειαζε αυτόματα!

Η Κούπα του Δικαίου έλεγε δηλαδή ότι όταν ξεπεράσεις το μέτρο (και διαπράξεις ύβρη), δεν θα χάσεις μόνο αυτά που ξεπέρασαν το όριο, αλλά και όσα είχες αποκτήσει μέχρι τότε…

Ο «υδραυλικός τηλέγραφος» του Αινεία

rrxaaxiailllika16

Οι τηλεπικοινωνίες καθόρισαν και καθορίζουν την τύχη των πολιτισμών και οι αρχαίοι Έλληνες έριξαν μεγάλο βάρος εδώ. Χωρίς τη σπουδαία αυτή γνώση εξάλλου ούτε η εξάπλωση των ελληνικών πόλεων-κρατών σε όλη τη Μεσόγειο ούτε η περίφημη εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν θα είχαν καρποφορήσει. Ο ελληνικός κόσμος χρησιμοποίησε την απλή πυρσεία (μετάδοση μηνυμάτων με φωτιά) και έφτιαξε ένα εκτεταμένο δίκτυο φρυκτωριών (σταθμών αναμετάδοσης του μηνύματος), αν και δεν έμεινε εκεί.

Η ανάγκη για ταχεία μετάδοση πολλαπλών και διαφορετικών μηνυμάτων οδήγησε τους προγόνους μας στη σύλληψη του «υδραυλικού τηλέγραφου» (4ος αιώνας π.Χ.), μιας εκπληκτικής υδραυλικής συσκευής που απαιτούσε τη χρήση ενός μόνο πυρσού για τη μετάδοση προσυμφωνημένων μηνυμάτων!

Τη μέθοδο περιέγραψε ο Αινείας ο Τακτικός κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. στα «Πολιορκητικά» του και όπως μας λέει ο Πολύβιος (στην «Ιστορία» του), ο «υδραυλικός τηλέγραφος» χρησιμοποιήθηκε πρωτίστως για την ταχεία μεταφορά μηνυμάτων στην αχανή αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε κατάλληλα επιλεγμένα υψώματα λοιπόν, αγγελιοφόροι χρησιμοποιούν ισομεγέθη πήλινα ή μεταλλικά δοχεία με νερό, όπου επιπλέουν πλωτήρες από φελλό λίγο στενότεροι των στομίων, στη μέση των οποίων είναι στερεωμένοι ράβδοι διαιρεμένοι σε ίσα μέρη με αναγραμμένα προσυμφωνημένα μηνύματα, π.χ. «Ήρθαν ιππείς στη χώρα».

Ο χειριστής-«πομπός» δίνει σήμα ανεβάζοντας έναν αναμμένο πυρσό στον χειριστή-«δέκτη» για την αποστολή μηνύματος, περιμένει την ανύψωση του πυρσού του «δέκτη» για επιβεβαίωση και κατόπιν, κατεβάζοντας τον πυρσό, απελευθερώνουν ταυτόχρονα δύο ισομεγέθεις αυλίσκους εκκένωσης των συσκευών τους. Όταν φανεί στη συσκευή του «πομπού» το επιθυμητό μήνυμα, ο χειριστής-«πομπός» ανεβάζοντας τον πυρσό δίνει σήμα στον «δέκτη» για το ταυτόχρονο σταμάτημα της εκροής. Λόγω της ομοιότητας των συσκευών, των στομίων εκροής αλλά και της ίδιας στάθμης του ύδατος, το επιθυμητό προσυμφωνημένο μήνυμα εμφανίζεται στη συσκευή του «δέκτη».

Ο αστρολάβος του Πτολεμαίου

rrxaaxiailllika17

Τα GPS των αρχαίων Ελλήνων ήταν ένα εξαιρετικό αστρονομικό όργανο που απεικόνιζε την ουράνια σφαίρα και χρησιμοποιούνταν για τη μέτρηση του γεωγραφικού μήκους και πλάτους των παρατηρούμενων άστρων από οποιοδήποτε μέρος της Γης, αλλά και για τη μέτρηση της απόστασης Ηλίου-Σελήνης. Αποτελούνταν από επτά ομόκεντρους αρθρωτούς δακτυλίους που έδειχναν μεσημβρινούς, πόλους και ισημερινό, οριζόντιες και κατακόρυφες, την κατεύθυνση του Ηλίου, την ημερήσια περιστροφή της γήινης σφαίρας, τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη των αστέρων, ακόμα και τη σκοπευτική διάταξη.

Ήταν ένα πραγματικό αστρονομικό πολυμηχάνημα που συνόψιζε τη γεωγραφική και αστρονομική γνώση Ελλήνων, Βαβυλωνίων κ.λπ. Ο Πτολεμαίος το περιγράφει αναλυτικά στη σπουδαία «Μαθηματική σύνταξη»…

Η «ιπτάμενη περιστερά» του Αρχύτα

rrxaaxiailllika18

Αρχαία ελληνική τεχνολογία χωρίς πτητικές μηχανές δεν γίνεται! Και η ιπτάμενη περιστερά του Αρχύτα του Ταραντίνου ήταν η πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή της αρχαιότητας. Αποτελούνταν από ένα ελαφρύ αλλά στιβαρό κέλυφος που είχε τη μορφή περιστεριού και έφερε εσωτερικά την κύστη ενός μεγάλου ζώου.

Η αεροδυναμική περιστερά ήταν τοποθετημένη με το άνοιγμα της κύστης προσαρμοσμένο στο ανοικτό άκρο ενός θερμαινόμενου στεγανού λέβητα (ή μιας ισχυρής εμβολοφόρας αεραντλίας). Όταν η πίεση του ατμού (ή του αέρα) υπερέβαινε τη μηχανική αντοχή της σύνδεσης, η περιστερά εκτοξευόταν και συνέχιζε την πτήση της για μερικές εκατοντάδες μέτρα με τη βοήθεια της ορμής του εξερχόμενου πεπιεσμένου αέρα της κύστης, σύμφωνα με τις αρχές της αεροδυναμικής!

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

37
σχόλια
 1. avatar Ένας Δεκατριάχρονος μαθητής 1ης Γυμνασίου

  Άπλα κάνω άσκηση για 1η Γυμνασίου και βαριέμαι την ζωή μου

 2. avatar Κλεων

  Ολα τελειωσαν οταν δωσαν ψηφο....και να που φτασαμε σημερα να ψηφιζουν το Τσιπρα!
  Καλα να παθουμε!

 3. avatar ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΕΛΛΗΝ

  ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΘΑ ΠΩ:
  ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΑΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΕΡΟ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΓΡΑΝΑΖΙΑ!!!
  ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΜΥΑΛΑ
  ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ

 4. avatar Γεώργιος – Αργυρού

  Αγαπητοί μου Συμπολίτες - δεν σας αποκαλώ Συν Έλληνες , διότι κανείς μα κανείς σας δεν ανέφερε την Αγαπητή μας Πατρίδα - και ότι ΚΙΝΔΥΝΕΎΕΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΔΙΚΉ ΜΑΣ ΑΔΙΑΦΟΡΊΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΉΛΩΣΉ ΜΌΝΟ ΝΑΙ ΜΌΝΟ ΣΤΟ ΠΏΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΉΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΧΡΉΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΊΝΟΥΜΕ ΣΗΜΑΣΊΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΜΑΣ - ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΏΝ ΜΑΣ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΏΡΑΣ ΜΑΣ - ΌΠΩΣ ΈΠΡΑΤΤΑΝ ΟΙ ΠΡΌΓΟΝΟΊ ΜΑΣ - ΕΝΩΘΕΊΤΕ ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΆ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΝΈΑ ΤΆΞΗ ΠΡΑΓΜΆΤΩΝ - ΕΆΝ ΤΟ ΠΕΤΎΧΟΥΜΕ ΘΑ ΞΑΝΑΓΊΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΈΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΉΣ ΚΑΙ ΜΊΜΗΣΗΣ ΑΠΌ ΌΛΟΥΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΏΝ ΣΤΗΝ ΥΔΡΌΓΕΙΟ .

 5. avatar Δημοκράτης

  Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν και θα είναι πρωτοπόροι όσους αιώνες και αν περάσουν.Μην ξεχνάμε ότι ο Αριστοτέλης δημιούργησε 12 επιστήμες.Η φιλοσοφία, η γεωμετρία , τα μαθηματικά, η μουσική (και η γυμναστική) ήταν ο πολιτισμός των αρχαίων Ελλήνων.Ακόμη και ο στρατός και το ναυτικό των αρχαίων.Αθήνα Σικελία το έκαναν μέσα σε μία μέρα οι αρχαίοι Αθηναίοι.Τεράστια δύναμη σωματική και νοητική.Ένας ανέφερε τον Χριστιανισμό ως κακό παράγοντα.Ας τον πληροφορήσω λοιπόν ότι οι Παλαιολόγοι υποστήριζαν τον αρχαίο πολιτισμό και υποστήριζαν ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων,για να αντιπαρατεθούν στη Δύση.Όλη η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη είναι γραμμένη στα αρχαία Ελληνικά.Τέλος υπάρχει επιρροή της αρχαία ελληνικής παράδοσης στον Χριστιανισμό.Να μην ξεχνάμε την Αγία Λυδία η πρώτη Αγία στην Ελλάδα,αφού ήρθε ο Απ. Παύλος για να κηρύξει στην Μακεδονία,αλλά και τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη.Ακολούθως Έλληνες που μαρτύρησαν και κήρυξαν την πίστη τους σε ειδωλολάτρες και σε μουσουλμάνους αλλά και σε οποιοδήποτε εναντίον του Χριστιανισμού,έγιναν Άγιοι.Τέχνες και γράμματα αναβαθμίστηκαν επί Βυζαντίου.Θεολογία και Φιλοσοφία το ίδιο.Με επιρροή από τους αρχαίους Έλληνες.Διαβάστε τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό μία μορφή ασκητική και πνευματική.Έκανε ολόκληρο έργο μέσα σε μία στενή σπηλιά και αναγνωρίστηκε φυσικά στην Ανατολική αλλά και στην Δυτική Εκκλησία.Ωριγένης,Ευσέβιος Καισαρείας,Ευάγριος Ποντικός και πολλοί άλλοι Πατέρες της Εκκλησίας που αναβάθμισαν την Θεολογία και την Φιλοσοφία.

  1. avatar Φοινικιος

   Υπάρχουν εξωσχολικά συγγράμματα που μπορούν να σου αλλάξουν γνώμη.
   Τα αρχαία ελληνικά ήταν η πιο διαδεδομένη γλώσσα εκείνη την εποχή.
   Τον μεσαίωνα οι επιστήμες που διδάσκονταν ηταν: θεολογία, φιλοσοφία, ιατρική και νομική.
   Ο χριστιανισμός πήρε στοιχεία από παγανιστικές θρησκείες στην προσπάθεια να επιβληθεί πιο ήπια. Όπου όμως αυτό δεν βοήθησε πήρε κεφάλια.
   Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι ψάξε.

 6. avatar Βασίλειος ο Β’

  Ακόμα μπορούμε να παράγουμε τον ίδιο πολιτισμό αλλά όχι στην Ελλάδα, στο εξωτερικό όπου ξέρουν να επιβραβεύουν την Αριστεία. Στην Ελλάδα η Κυβέρνηση του Σύριζα και όσοι τους στηρίζουν θεωρούν την Αριστεία ρετσινιά!

 7. avatar γιτσα

  βρε παιδια και πρωτοι μακριχεριδεσ

 8. avatar Υπεροχο αρθρο λεμε-σαν τα ιερα τριγωνα τις προαλλες

  Ημου σιγουρος οτι θα παρω αρνητικες. Ενταξει παιδια μαλλον εχετε δικιο. Και σε 1000 χρονια απο τωρα οπου η Ελλαδα θα εχει μεινει μιση και θα εχουμε γινει Ιρακ, τα ιδια να λετε. Ποσο εξυπνοι ηταν οι αρχαιοι. Φατε εθνικη υπερηφανεια τωρα γιατι γεμιζει καλα τη κοιλια..Αν περισσεψει δωστε και στον γειτονα να φαει λιγο..Αν ειχαμε τη παραμικρη σχεση με τους αρχαιους δεν θα ημασταν εδω σημερα. Καλυτερα να μεινουμε προσκολλημενοι στο παρελθον αφου μελλον δεν εχουμε.

 9. avatar Θεριστής

  Αν δεν υπήρχε η παρέμβαση του χριστιανισμού η ανθρωπότητα θα ήταν 1000 χρόνια μπροστά.

  1. avatar Αγγελος Sak

   Κι αν δεν υπήρχανε ποτέ το Ελλαδικό Κατεστημένο κι η εθνομηδενιστκή Αριστερά πως θα είμασταν σήμερα!;Πάντως όχι στα Μαύρα Χάλια!
   Για θυμηθείτε που δια στόματος της Ρεπούση μίλησε όλη η ΔΗΜΑΡ:\"παραμύθι ο χορός του Ζαλόγγου\",\"τα αρχαία ελληνικά είναι νεκρά και απολύτως άχρηστα\".Που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ, ο Βενιζέλος καμαρωτός ότι έχει τα εθνικά αμυντικά σχέδια στην κατοικία του.Ποιός ξέρει για ποιά υ΄ποπτη Ιδιοτέλεια!!
   Αρα μας είναι Σαφές ότι με τέτοιες αντιλήψεις δεν θα καταφέρουμε απολύτως τίποτε.Και το παράξενο είναι ότι στις παγίδες που εμείς πέσαμε κάποτε έπεφτε η Περσία-μα όλα αυτά τα Στραβά ανετράπησαν με την Επανάστασητου Χομεϊνί.Το ΙΡΑΝ ξαναπήρε την Εθνική του Κυριαρχία κια έστησε την Δική του Αμυντική βιομηχανία!!
   Αρα πρέπει να επαναφέρουμε εδώ την Εθνική μας Κυριαρχία,θα το πετύχουμε μόνον με το Καρατζαφέρη.Τι στην αστραπή που ενώ με αυτόν τον Σωστό άνδρα απεσύρθη το βιβλίο Ρεπούση αρχίσανε το \"καρατζαφύρερ\"-αλλά άλλοι ήσαν τα γερμανοτσιράκια.
   Στο Μαξίμου το 2012 το πρότεινε:Να μετατρέψουν το Νεώριο στην Σύρο σε ναύσταθμο των Ρώσων-μια πρόταση που οι άλλοι λυσσαλέα απέκρουσαν.Που αν εφαρμόζονταν όλη η ζωή μας θα ήταν αλλιώς,και δεν θα είχαμε τα hot spots,ούτε οι εκβιασμοί του Ερντογάν πρός την ΕΕ.Τα μάζεψε κι έφυγε όταν το είδε ότι οι άλλοι δεν τήρησαν τίποτε απ\'τις δεσμεύσεις για διαφύλαξη της όποιας Εθνικής Κυριαρχίας μας έμεινε.
   Μετά άρχισαν τα όργανα για την Εκούσια Αποδόμηση του ΛΑΟΣ

 10. avatar Από τα σημαντικότερα!

  Ο μηχανισμος των Αντικυθήρων.

 11. avatar Παπαγ.Η.

  Κατόπιν προσωπικής εκτίμησης βλέπω και σήμερα (μέσα στην ισοπέδωση της ιδιωτικής προσπάθειας) να υπάρχουν και επιχειρηματικές ομάδες που προσπαθούν για κάτι το διαφορετικό.
  Έτυχε πέρυσι να βρίσκομαι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων στην πόλη της Λαμίας.
  Εκεί η σύζηγος βρήκε ένα κέντρο ρομποτικής για να μπορέσουν τα παιδιά να απασχοληθούν με κάτι διαφορετικό και ενδιαφέρον.
  Πραγματικά μια προσπάθεια που αξίζει συγχαρητήρια.!
  Στην Αθήνα που ψάξαμε δεν βρήκαμε κάτι παρόμοιο.
  Δεν θυμάμαι την ονομασία, αλλά με τέτοιες πρωτοβουλίες πραγματικά υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας για τη νέα γενιά.

 12. avatar Ο Μεσημερας

  Οι σημερινοι Ελληνες μονο Λυματολασπη παραγουν

 13. avatar σακισ

  μετά 2500 χρόνια ακόμα μόνο αυτά είμαστε ικανοί να κάνουμε αν και κάποια εξαρτήματα πρέπει να τα παραγγείλουμε από έξω!!!!

 14. avatar dem

  Οι αρχαίοι -πραγματικοί- Έλληνες εφηύραν τις επιστήμες, την λογική, τα μαθηματικά, την φυσική, τη φιλοσοφία, την δημοκρατία, οι νεοΈλληνες απολύτως τίποτα...ή μάλλον όλα τα αρνητικά!

  1. avatar giannoula

   Ισως είναι η ισορροπία της φύσης.Ξεπεσμένοι κληρονόμοι της αριστείας του πνεύματος.Θυμίσου τι είναι η αριστεία κατά Μπαλτά.Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις για επιβαιβέωση του κανόνα.

 15. avatar Enas ponemenos

  Ξυπνάτε μωρέ μπας και κάνετε τίποτα όλοι εσείς οι περήφανοι. \"Περασμένα μεγαλεία διειγώντας τα να κλαις\" α ρε κακομοίρη νεοελληνα, το που κατάντησες την χώρα σου λέει πολύ απλά πως εσύ και αυτοί που αποκαλείς προγόνους , ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ!!!!! Αλλιώς θα σεβόσουν το οικοπεδάκι που ζεις πάνω και θα κοιτούσες για το γενικό καλό του τοπου σου και όχι μόνο του κω@@@ σου! Δεν θα χτίζες ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ και γενικά ΘΑ ΣΕΒΟΣΟΥΝ ΘΑ ΣΕΒΟΣΟΥΝ ΘΑ ΣΕΒΟΣΟΥΝ απλη συνωνυμία φίλε μου περήφανε δυστυχώς

  1. avatar mpla mpla

   καλος [...] εισαι και εσυ! Ολη η χωρα ειναι χτησμενη πανω σε αρχαια, δεν το ξερες?

 16. avatar Gore

  Δεν είχαμε αναγκη ΚΑΝΕΝΑΝ ! ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ !
  Ρε πως αφήσαμε να μας καταντήσουν έτσι ;
  ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ! ! !

  1. avatar Caps lock mode activated

   ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΑΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΤΟ DNA ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ. 3 ΠΟΥΛΑΚΙΑ (ΤΟΥ ΗΡΩΝΑ) ΚΑΘΟΝΤΑΝ...

 17. avatar ΠαύλοςΠ

  Όπως ο άλτης γιά να πηδήξει, χρειάζεται να πάρει φόρα πηγαίνοντας πολύ πίσω, έτσι κι εμείς πρέπει να φιλοτιμηθούμε από τους προγόνους γιά να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Δόξα τω Θεώ άν λίγο ψάξουμε θα βρούμε πολά νέα παιδιά να κάνουν τεράστιες προόδους σε όλους τους τομείς. Δυστυχώς το μόνο που ενδιαφέρει τα μέσα είναι τα κοτσομπολιά, και το κράτος πώς θα καταστρέψει κάθε προσπάθεια γιά το καλύτερο. Ίσως γιατί κάθε τι που δεν είναι δικό μας δεν πρέπει να υπάρχει.

 18. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΕΓΩ ΜΙΛΟΥΣΑ ΚΑΠΟΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ Ο ΓΡΑΦΙΚΟΣ ,ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΚΤΛ,ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

 19. avatar Συν Αθηνα και χείρα κινει!

  Καλά τα λες ΣΑΛΑΧΙ, αλλα οι γνώσεις ειναι μόνον για όσους τις αναζητούν ,και ο όχλος δυστυχώς καταδικάζεται εξαιτίας της απροθυμίας του για μάθηση και ΕΦΑΡΜΟΓΗ.
  Σε ένα βιβλίο πολιτικών επιστημών που διδάσκεται στο πανεπιστήμιο του Waterloo Ontario Canada στο πρόλογο στην κορφή της σελίδας γράφει το ακολουθο:
  An educated person who knows the truth ,is more dangerous than an army.
  ( Ένας μορφωμένος που γνωρίζει την αλήθεια ειναι πιο επικίνδυνος απο έναν στρατό )
  Λοιπόν , ο πολιτικός το μαθαίνει αυτό και πολλά αλλα για την εξάσκηση του επαγγέλματος του.Ο πολίτης μαθαίνει για τις υποχρεώσεις του στην πολιτεία και τις απαιτησεις που πρεπει να έχει απο την εκάστοτε διοίκηση ;
  Χρησιμοποιεί την λογική του για το ΚΟΙΝΟΝ των Ελλήνων, η μόνο για το άτομο του;

 20. avatar ΣΑΛΑΧΙ

  Ένα μεγάλο μπράβο στον Κώστα Κοτσανά που με δική του πρωτοβουλία συγκέντρωσε διέσωσε και έκανε γνωστές τις εφευρέσεις των αρχαίων μας προγόνων. Πριν μερικά χρόνια είχα την τύχη να επισκεφθώ τα εκθέματα αυτά στο Mall και ήταν όνταως εντυπωσιακά. Για να μην τα πολυλογούμε, ολόκληρος ο τωρινός πολιτισμός βασίζεται στους Έλληνες, έτσι απλά. Κρίμα να μην μας μαθαίνουν στο σχολείο ούτε το ένα εκατοστό από τα επιτεύγματα των Ελλήνων, καταντάει ύποπτο. Κατά τα άλλα μαθαίνουμε για το μήλο που έπεσε στο κεφάλι του Νιούτον, το πλανητικό σύστημα του Κοπέρνικου και μαθαίνουμε να θαυμάζουμε τους ξένους για πράγματα που εμείς ήδη γνωρίζαμε εδώ και χιλιετίες... Το μόνο που μας λείπει για να είμαστε συνεχιστές των αρχαίων είναι η παιδεία (όχι εκπαίδευση) κι αυτό είναι που μας χαντακώνει και δεν μας αφήνει να μεγαλουργήσουμε.

  1. avatar Αγγελος Sak

   Πρόκειται γιά θέμα που το εχθρεύεται το Σύστημα της Ελλάδας,και η Αριστερά μας!Που είναι σήμερα να τα έλεγε ο λαλίστατος και Συγκρουσιακός ο Άδωνις Γεωργιάδης;!Τα πρόδωσε και αυτά για να πάη στην ΝΔ(που παλιά την χλέυαζε,\"τι τσίρκο η ΝΔ Θεέ μου!\",έλεγε)!
   Και τι δεν έχουμε λουστεί εμείς που χρόνια υποστηρίζαμε:Το τρίπτυχο Ελλάς,Ορθοδοξία,Οικογένεια.Οτι έχουμε Τρανό Προκατακλυσμιαίο πολιτισμό,κι ότι μας έχει βάλει στο στόχαστρο του για Προγραφή το Ιερατείο των Νεοταξιτών-διότι αυτά που είπε ο Κίσσιγκερ είναι Πραγματικά.Ενα από αυτά λες με καλή θέρμη,και ο άλλος σε αγριοκοιττάζει,βγάζει τα Νύχια να χιμήξη πάνω σου να σε Σκίση.\"ΕΙΣΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΗΣ ΑΥΤΑ\"!,σε....
   Και η Αριστερά,που παλιά της τέχνη να χλευάζη την Αρχαιότητα μας;Που με Αυθάδεια ισχυρίζεται:\"οι αρχαίοι τα πέτυχαν διότι βάζανε για όλες τις βαρειές δουλειές τους ΕΙΛΩΤΕΣ,ανεξαιρέτως\"!Φυσικά τσιμουδιά πως ο ρωσικός λαός έγινε είλωτας υπό το σοβιετικό καθεστώς,ότι επι 80 χρόνια ο λαός δεν δικαιούνταν ακίνητο του να έχη!!
   Θυμάστε τον σάλο με το βιβλίο Ρεπούση(\"συνωστισμός στην Σμυρνη\");Δεν ήταν μικρό,ήταν μια πρώτη γεύση απ\'το τι είναι Αριστερός.Δλδ:Άθεος,ανίατα Ακοινώνητος,Χλευαστής της Αρχαιότητας,Μανιακός για Διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους,και anime hater!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει