53
loading

Ο Λεωνίδας Α’ της Σπάρτης, ο Λεωνίδας των Θερμοπυλών, είχε πάντα αγκάθι αυτή την ιστορία της πανωλεθρίας του λαού του που άκουγε διαρκώς μεγαλώνοντας.

Την περιβόητη ήττα των Λακεδαιμονίων δηλαδή όταν προσπάθησαν να εκθρονίσουν τον τύραννο της Σάμου, Πολυκράτη, μια ταπεινωτική ήττα που τόσο κηλίδωσε το γόητρο των περήφανων Λακεδαιμονίων και θα στεκόταν ορόσημο στην πολεμική τους ιστορία.

Ένα γεγονός που γινόταν ακόμα τραγικότερο εξαιτίας του πρωταγωνιστή του, του μεγάλου βασιλιά Κλεομένη Α’ της Σπάρτης, γιου του Αναξανδρίδα και ετεροθαλούς αδερφού του Λεωνίδα. Της πρώτης πραγματικής προσωπικότητας της Σπάρτης (περισσότερο ιστορικής παρά μυθικής δηλαδή) που χάρη στον Ηρόδοτο έχουμε ασφαλέστερες χρονολογίες και περισσότερες πληροφορίες.

Ως ένας από τους σπουδαιότερους βασιλείς που γνώρισε ποτέ η Σπάρτη, ο Κλεομένης ισχυροποίησε την πόλη-κράτος του μεταξύ 519-490 π.Χ., δίνοντας σάρκα και οστά στην Πελοποννησιακή Συμμαχία και συντρίβοντας τον πιο υπολογίσιμο εχθρό του στην Πελοπόννησο, το Άργος. Μετά αναμείχθηκε στα εσωτερικά της Αθήνας, γνωρίζοντας εκεί πλήθος περιπετειών, άφησε το στίγμα του στην Αίγινα και έκανε πολλά και διάφορα στον ελλαδικό χώρο, μέχρι να τον χαρακτηρίσουν οι συμπατριώτες του παράφρονα και να τον εξορίσουν.

Στη φυλακή πέθανε, αυτοκτονώντας μέσα στην παράνοιά του, όπως καταμαρτυρεί ο Ηρόδοτος, δεν αποκλείεται πάντως να έπεσε θύμα δολοφονίας, όπως ισχυρίζεται η νεότερη ιστορική έρευνα. Στη μακρά του βασιλική πορεία όμως και παρά το γεγονός ότι μέχρι τους Περσικούς Πολέμους είχε κάνει τη Σπάρτη του ηγέτιδα αλλά και υπερασπιστή του ελληνικού στοιχείου, ένα γεγονός ήταν αυτό που δεν χωνεύτηκε ποτέ από τους συγχρόνους του, ένα γεγονός που ξεκινά όταν οι Σάμιοι έστειλαν πρεσβευτές στην παντοδύναμη Σπάρτη ζητώντας τη βοήθειά της…

Η ηχηρή ήττα: η αποτυχημένη εκστρατεία κατά του Πολυκράτη

shutterstock116553415

Ο Πολυκράτης, γιος του Αιάκη, έγινε τύραννος της Σάμου κάποια στιγμή κατά το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. όταν εκμεταλλευόμενος μια γιορτή όπου βρίσκονταν όλοι έξω από την πόλη, ανέτρεψε το καθεστώς με τη βοήθεια των δύο αδερφών του, Παντάγνωτου και Συλοσώντα, εγκαθιδρύοντας τη δική του τυραννία.

Αφού μοίρασαν το νησί στα τρία, ο Πολυκράτης θα σκοτώσει τελικά τον Παντάγνωτο και θα εξορίσει τον Συλοσώντα, εδραιώνοντας περαιτέρω την κυριαρχία του σε όλο το νησί. Και ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει είναι να φτιάξει έναν καλό στόλο και στρατό για να λεηλατεί τα γειτονικά νησιά του Αιγαίου. Το νέο πλοίο που ναυπήγησε, την περίφημη σάμαινά του, όχι μόνο έκανε τη Σάμο «πασέων πρώτη, Ελληνίδων και βαρβάρων», όπως γράφει ο Ηρόδοτος, αλλά του επέτρεψε να μετρήσει και θριάμβους με τον σωρό.

Ο ενωμένος στόλος Μιλήτου και Λέσβου το ήξερε καλά αυτό, όπως και οι Πριηνείς, μιας και η Σάμος είχε καταστεί θαλασσοκράτειρα. Ακόμα και τον Κύρο απέκρουσε όταν αποπειράθηκε να καταλάβει το νησί του! Διέπραξε όμως μια «ύβρη» σε όλα αυτά, το να αψηφήσει τη Σπάρτη, τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον ελληνικό χώρο, ιδρύοντας αποικίες με το τσουβάλι στο Αιγαίο, την Κρήτη, τη Θράκη και τη Σικελία και φτάνοντας να συνάψει σχέσεις με εχθρούς των Λακεδαιμονίων.

Ακόμα και με τους τυράννους Αθήνας και Νάξου συμμάχησε, αλλά και με τον φαραώ Άμασι της 18ης δυναστείας, τον οποίο πρόδωσε όμως συμμαχώντας τελικά με τον Καμβύση Β’ στην εκστρατεία του τελευταίου κατά της Αιγύπτου. Και το έκανε αυτό απλώς και μόνο για να απαλλαγεί από τους εσωτερικούς του αντιπάλους, ζητώντας από τον πέρση βασιλιά να βρει τρόπο να ξεφορτωθεί τους πολιτικούς του εχθρούς.

shutterstock1070664386

Το εκστρατευτικό σώμα των Σαμίων κατάλαβε όμως τις προθέσεις του και επέστρεψε άρον-άρον από την Αίγυπτο για να διώξει τον τύραννο. Η ναυμαχία που έλαβε χώρα τους έστεψε μεν νικητές, ο Πολυκράτης τους απέκρουσε όμως στη στεριά υποχρεώνοντάς τους να μπουν στα καράβια τους και να διαφύγουν στα ανοιχτά.

Και εδώ μπαίνει στην ιστορία της Σάμου για πρώτη φορά ο πανίσχυρος Κλεομένης, ο οποίος έδωσε στους σάμιους πρεσβευτές δυνάμεις για να διώξουν τον τύραννο, πιστεύοντας πως το έργο τους θα ήταν εξόχως εύκολο. Το ίδιο έκαναν και οι Κορίνθιοι εξάλλου, πιστεύοντας πως ο αποδυναμωμένος και καταχρεωμένος από τα έργα και τη μεγαλομανία του Πολυκράτης θα ήταν εύκολος στόχος.

Κι όμως, έπειτα από πολιορκία 40 ημερών και παρά τις υπέρτερες δυνάμεις τους, όπως μας λέει ο Ηρόδοτος, οι Σπαρτιάτες και οι σύμμαχοί τους εγκατέλειψαν την προσπάθεια, μετρώντας μια ηχηρότατη ήττα που ακούστηκε στα πέρατα του ελληνικού κόσμου! Ο Πολυκράτης κατάφερε πάντως να σώσει τα προσχήματα και να μην εμπλακεί σε πόλεμο με τους Πέρσες για την -αποτυχημένη- συνδρομή των Λακεδαιμονίων σε ένα νησί που είχε εδώ και καιρό στο στόχαστρο ο εχθρός εξ Ανατολής…

Τα μεθεόρτια: Ο Κλεομένης δεν ξαναπάει στη Σάμο για κανέναν λόγο

shutterstock182680289

Ο Πολυκράτης δολοφονήθηκε τελικά το 522 π.Χ. πέφτοντας στην παγίδα του σατράπη των Σάρδεων, Οροίτη, που μισούσε θανάσιμα τον τύραννο της Σάμου. Ο Οροίτης δελέασε τον παροιμιωδώς φιλοχρήματο Πολυκράτη ζητώντας τη βοήθειά του για να φυγαδεύσει τάχα την τεράστια περιουσία του, μιας και οι Πέρσες κοντοζύγωναν. Ο Πολυκράτης, παρά τις συστάσεις, πήγε στις Σάρδεις και έπεσε στα χέρια των Περσών, οι οποίοι τον έγδαραν και τον ανασκολόπισαν σε ένα ύψωμα, ώστε να βλέπει πεθαίνοντας μαρτυρικά την αγαπημένη του πόλη.

Με τον Πολυκράτη εκτός κάδρου, οι Πέρσες έκαναν ό,τι ήθελαν στη Σάμο. Εγκατέστησαν στην εξουσία τον Μαιάνδριο, υπασπιστή άλλοτε του Πολυκράτη, ο οποίος δεν αποδείχτηκε ακριβώς πιστός στα κελεύσματά τους, κι έτσι λίγο αργότερα οι Πέρσες επέστρεψαν για να τον διώξουν και να κάνουν τύραννο τον εξόριστο Συλοσώντα.

Ο Μαιάνδριος φόρτωσε τη σεβαστή του περιουσία στα καράβια και διέφυγε στη Σπάρτη. Και όπως μας παραδίδει ο Ηρόδοτος για τη δύναμη του Κλεομένη, ο εξόριστος τύραννος απευθύνθηκε προσωπικά στον Κλεομένη και όχι στους εφόρους της Σπάρτης, «επειδή ήταν το πιο ισχυρό πρόσωπο».

Οι Πέρσες κατέλαβαν τη Σάμο, αντιμετώπιζαν όμως αναταραχές και αιματηρά επεισόδια από τους οπαδούς του Μαιάνδριου. Ο οποίος θεώρησε πως επειδή ο Κλεομένης είχε ξαναβοηθήσει τους Σάμιους στις περιπέτειές τους, θα το έκανε και πάλι. Δεν γνώριζε όμως τον αντίκτυπο της αποτυχίας του να ανατρέψει την τυραννίδα του Πολυκράτη στο εσωτερικό της Σπάρτης!

Ο Κλεομένης του επέτρεψε να παραμείνει για ένα διάστημα στη Σπάρτη, δεν είχε όμως σκοπό να επιστρέψει στο σημαδιακό νησί. Έπεισε έτσι κάποια στιγμή τους εφόρους να τον απελάσουν ως ανεπιθύμητο, παραθέτοντας ως δικαιολογία ότι μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση Σπαρτιατών και Περσών για το νησί δεν άξιζε τον κόπο.

Όπως μας παραδίδεται όμως, όλοι γνώριζαν γιατί απέφευγε ο πολυχρονεμένος Κλεομένης να ξαναβρεθεί ο στρατός του στη Σάμο…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

53
σχόλια
 1. avatar Γιώργος 17

  Δεν ξέρω αν είναι ανθελληνες σίγουρα όμως για μένα είναι οι ίδιοι που τους έχει χορηγηθεί η ελληνική ταυτότητα δεν συνειδητοποιούν που και σε ποιους χρωστούν ότι μιλάνε και σκέφτονται ελεύθερα γιατί απλά για να μετρήσουν ως το είκοσι, ότι δουλειά και να κάνουν, αναγκαστικά πρέπει να βγάλουν και τα παπούτσια τους

 2. avatar Μανώλης007

  Τι εννοείται όταν λέτε ο ελληνικός στρατός που υποχρέωσε τους Σπαρτιάτες;
  Δηλαδή από τη μια μεριά ήταν Έλληνες και από την άλλη Σπαρτιάτες;

 3. avatar Πραγματικά οτι νάναι ομω…..

  Κατι τέτοια έγραφαν και έλεγαν και για την Μακεδονία μας και τωρα τραβάμε τα τέτοια μας με τους σκοπιανούς!!!!!

 4. avatar Γιώργος 1

  Μάλλον ανθέλληνες εινε αυτη που εγραψαν το αθρο εινε πονηρό.....!!!

 5. avatar Λεωνίδας 14ος

  Χριστέ μου!!Τι ακαταλαβίστικες σαχλαμάρες γράφετε; Αν πρόκειται για αυτοματη μεταφραση ειστε αχρηστοι, αν εχετε πιεί ένα καφάσι μπύρες πριν το γράψετε, να μας το πείτε να δειξουνε κατανόηση.

 6. avatar Μπαλμπας

  Ποιός έγραψε αυτές τις αηδίες; και ποιος έκανε την απαισια μεταφραση;... Αποσυρτε το, εξευτελιζεστε

 7. avatar Aimilios

  Οι τιτλοι των αρθρων ειναι πραγματικα λες και τους διαλεξε η ρεπουση και ο μουσταφα μαζι...
  "Σπαρτιατες εναντιων Ελληνες" "Οι Ελληνες αντιμετωπησαν τον Μεγα Αλεξανδρο"
  Τελικα ποιοι ειναι αυτοι οι Ελληνες; Δεν ειναι οι σπαρτιατες συμφωνα με τον τιτλο του αρθρου, δεν ειναι οι μακεδονες, δεν ειναι οι αθηναιοι, δεν ειναι καμια ελληνικη φυλη του αρχαιου ελληνικου κοσμου....
  Μηπως ειναι εξωγηινοι;;;;

 8. avatar Dark side

  ... απόδειξη, ότι είμαστε γνησιοι απόγονοι των προγόνων μας Αρχαίων Ελλήνων, το μίσος για όσους βρίσκονται γύρω μας, ακόμη και για την ίδια την οικογένεια μας και η συμμαχία με τον χειρότερο εχθρό μας, οταν πρόκειται για χρήματα....Κατά τα άλλα
  μόνο οι πολιτικαντηδες μας εφταιξαν...!
  Α... ρε βρεγμενη σανίδα.

 9. avatar anvnymos

  τους 700 θεσπιεις του θυμαται κανενας...?

 10. avatar Genny Savastano

  Μπα μάλλον από το πακιστάν ήταν. Ερχονταν με βάρκες από την τουρκία... Ότι να ναι

 11. avatar κλάιν μάιν

  Τελικά είστε πολλοί που διαβάζετε και δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε... Με τόσους επιστήμονες εδώ μέσα απορώ γιατί φτάσαμε στο σημείο να έχουμε υπογράψει 4 μνημόνια, να είμαστε τα τσιράκια των Γερμανών, να μας κάνουν χαβαλέ οι σκοπιανοί και να μας έχυν σούζα οι τούρκοι...

 12. avatar ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

  Άστοχος ο τίτλος του άρθρου !!!
  Ο Ελληνικός στρατός υπήρχε με μπροστάρηδες τους Σπαρτιάτες. Χωρίς αυτούς η Ελλάδα δεν θα υπήρχε σήμερα. Θα την είχαν καταλάβει οι βάρβαροι!!!
  Ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες ήταν ο επικεφαλής του Ελληνικού στρατού λέγοντας το περίφημο "Μολών λαβέ"

  1. avatar NikosItaliano

   Προφανώς θέλει να πει ότι υπήρχε ένας άλλος ελληνικός στρατός που κατάφερε και νίκησε τους Σπαρτιάτες. Αυτό θέλει να τονίσει κατά την ταπεινή μου άποψη. Αν έλεγε σκέτο "ο στρατός που νίκησε τους Σπαρτιάτες", το μυαλό θα πήγαινε σε κάποια ξένη δύναμη...

  2. avatar πακ μαν

   Ε ναι μια που όλη η Ελλάδα τότε ήταν ενωμένη και πολεμούσε ενάντια στον κοινό εχθρό... ανάθεμα αν διάβασες τι λέει το κείμενο...

 13. avatar Μιλαμε για απιστευτη ξεφτιλα

  Τετοια διατυπωση κειμενου ουτε στα περιοδικα του ΠετροΚωστοπουλου δεν θα εβρισκες.

  1. avatar πακ μαν

   Δόξα το θεό που υπάρχει και ο Άγιος Πέτρος του λάιφ στάιλ και μας έκαμε ανθρώπους. Πινουμε νερό στο όνομά του. Φανατικός και συ του Πέτρου να υποθέσω, ε;

  2. avatar Genny Savastano

   Πήγαινε σ' αυτόν που λες λοιπόν να σε ξεβλαχέψει...

 14. avatar Drek

  Τι σημαινει ο ελληνικος στρατος νικησε τους Σπαρτιατες; οι Σ παρτιατες δεν ηταν Ελληνες; τοτε υπηρχαν κρατη πολεις αλλα ολοι ηταν Ελληνες.η σπαρτιατικη πολεμικη μηχανη ηταν χωρις ηττα 400 χρονια.στο τελος λογω λειψανδριας περασν στην αφανεια.αυτο το αναγνωριζουν ολοι οι ιστορικοι στην υφηλιο

  1. avatar πασοκος

   Καταλαβαίνεις τι διαβάζεις ή δεν ξέρεις να διαβάζεις; Δεν σου έμαθαν ανάγνωση να φανταστώ στο σχολείο...

 15. avatar criskalts- the royal wedding edition

  μπορει να τρωγονταν μεταξυ τους σαν τα κοκορια οι αρχαιοι ελληνες....αλλα ειχαν σωματα κολαση....ολοι τους γυμνασμενοι, με 6-πακ, δικεφαλους κλπ, λεπτοι....ειδικα οι πολεμιστες!
  ααααχ, να μην ζουσα στην αρχαια ελλαδα....
  εσεις οι νεοελληνες, οι σημερινοι, που πιο κατω στα σχολια μας παριστανετε και τους ευθικτους υπερπατριωτες και τα βαζετε και με το μπιστ για το αρθρο του αυτο και τρωγεστε και μεταξυ σας,
  γυμναζεστε καθολου ή λαπαδες του καναπε και του πληκτρολογιου ειστε?????

 16. avatar criskalts- the royal wedding edition

  ετσι ειναι και σημερα οι νεοελληνες κ νεοελληναρουδες , ατρομητοι/ες! γι αυτο και παραθετω το ακολουθο:
  "παιδια της ελλαδας παιδια.''....το νεοπατριωτικο πονημα της νεοελληνις..
  Παιδια ,της ελλαδας παιδια
  που σκληρα πολεματε
  για μια σελφι εξτρα
  Παιδια ,στου τουίτ τα κλαδια
  θα ποσταρουμε ολες
  για να ρθειτε ξανα
  Με τα τζην τα σχισμενα
  τα μεμε προταγμενα
  θα τη βγαζουμε σολο...
  στη σκληρη μοναξια
  Δωστους παναγια μου τυχη
  και στη χαρη σου ενα νυχι
  θαρθω για να σου κρεμασω
  στην μορφη σου μπροστα.
  Μεχρι που να ρθουνε πισω
  το ....μαλλι μου δε θα ξυσω
  και καλτσουλα δε θα βαλω
  στη βροχη στο χιονιά.....
  της τβ οτι γελοίοτου survivor αρχειο
  για να δειτε θα κρατω
  και φωτο απο το τρίο
  πουχω σιαξει μαλλους δύο
  ουτε μια δε θα ποσταρω
  για καιρό.''
  υγ: απο τα πιο αγαπημενα μου του ποιητη μου.....αφιερωμενο σε καλτσοδετες τσαμισσες απανταχου, καραβανολατρεις, καραβαναδες, καθε ειδους πατριδοκαπηλους και λατρεις των μιζατων εξοπλισμων....
  και φυσικα ενα τεραστιο ρουφηχτο φιλι στον ποιητη μου , που δημιουργησε αυτο το διαχρονικο, κλασσικ και παντα επικαιρο πονημα !

 17. avatar ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

  Βρε Μανώλη τραμπαρυφα πόσο πάει η ταριφα

 18. avatar Kostasnas

  Πρώτα βγάλαμε τους Μακεδόνες σλάβους τώρα προσπαθούμε να βγάλουμε και τους Σπαρτιάτες τι λίβυους; Γράφεται και άρθρα άσχετοι ανθέλληνες

 19. avatar Γιώργος1821

  Βρε παιδιά, ειρήνη ημην... Πουθενά στο άρθρο δεν αναφέρει ότι δεν ήταν Έλληνες οι Σπαρτιάτες ή οι Σαμιωτες... Απλός έκαναν ένα ας πούμε λάθος στον τίτλο που λέει Ελληνικός στρατός εναντίον Σπάρτης... Θα μπορούσε να λεει:ο Στρατός της αρχαίας Σάμου που υποχρέωσε σε ήττα την αρχαία Σπάρτη...

 20. avatar Ο,τι να’ναι

  Μεγάλη προπαγάνδα κυκλοφορεί τελευταία..τι ήταν δηλ.οι Σπαρτιάτες,δεν ήταν Έλληνες;;Τι να πει κανείς...

Παρακαλούμε περιμένετε ...