Το άγνωστο ρατσιστικό πογκρόμ των ελλήνων μεταναστών της Αμερικής

Το πλήρες χρονικό της γέννησης και του φρικιαστικού θανάτου του Greek Town της Νεμπράσκα το 1909


WEEKEND
0:06
21/02/2016
Το άγνωστο ρατσιστικό πογκρόμ των ελλήνων μεταναστών της Αμερικής
61
loading

Φιλήσυχοι πολίτες και αθώοι φορολογούμενοι, όπως θέλει σταθερά η ξενόφοβη ρητορεία, στράφηκαν κατά των ελλήνων μεταναστών της Αμερικής σε ένα από τα τρανότερα περιστατικά τοξικής μισαλλοδοξίας που γνώρισαν ποτέ οι ΗΠΑ.

Την ώρα λοιπόν που τα μίση κυριεύουν και πάλι τους λαούς της Δύσης, καθώς τα καραβάνια των μεταναστών και των προσφύγων από την Ασία και την Αφρική προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη, ώρα να μνημονεύσουμε το άγνωστο ρατσιστικό παραλήρημα κατά των Ελλήνων στον Νέο Κόσμο εκεί στις αρχές του 20ού αιώνα. Όταν τα ξενόφοβα αισθήματα μεταμορφώθηκαν δηλαδή σε ξέσπασμα βίας.

Το περιστατικό της Νεμπράσκα παραμένει το πλέον διαβόητο τυφλό χτύπημα του αμερικανικού αντι-ελληνισμού, στο πλαίσιο της φοβίας με την οποία υποδέχονταν οι «γηγενείς» λευκοί Αμερικανοί τους νεοφερμένους μετανάστες.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας Έλληνας έβγαλε το πιστόλι του και πυροβόλησε τον αστυνομικό που τον σταμάτησε για έλεγχο. Αυτή θα ήταν η σπίθα που θα φούντωνε τη φωτιά του ρατσιστικού μένους που σιγόβραζε για χρόνια: «Οι Έλληνες συνιστούν απειλή για την αμερικανική εργατική τάξη», έγραφαν οι τοπικές εφημερίδες της Νεμπράσκα.

Οι εντάσεις Αμερικανών και μεταναστών άγγιξαν τον κολοφώνα τους στις 21 Φεβρουαρίου 1909, όταν ένας εξοργισμένος όχλος μερικών χιλιάων «αθώων πολιτών» επιτέθηκαν στον ελληνικό συνοικισμό της Νότιας Όμαχα που όλοι ήξεραν ως «Greek Town». Οι ανήσυχοι κάτοικοι επιτέθηκαν αδιακρίτως κατά του ελληνικού στοιχείου και δεν έκαναν διακρίσεις σε νέους, γέρους, γυναίκες, ακόμα και παιδιά, ορμώντας στα σπίτια με φωτιά και τσεκούρι. Οι κοινοτικές αρχές του οικισμού στράφηκαν στην αστυνομία για βοήθεια, αλλά έμελλε να ζήσουν από πρώτο χέρι την απροθυμία της λευκής αμερικανικής αστυνομίας να συνδράμει κάθε λογιών μετανάστες.

Η κρατική βοήθεια δεν έφτασε ποτέ, κι έτσι η ελληνική κοινότητα πήρε μαζικά τον δρόμο της εξόδου από το Greek Town. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, κανέναν Έλληνας δεν θα έμενε στο Greek Town. Η αντι-ελληνική ταραχή του 1909 στη Νότια Όμαχα λειτουργεί ως ορόσημο ρατσιστικού παραλογισμού, καθώς οι ντόπιοι στράφηκαν κατά των φθηνών εργατικών χεριών της ελληνικής παροικίας, που τροφοδοτούσε όλη τη βιομηχανία συσκευασίας που ανθούσε στην περιοχή.

Όσο για τους λόγους της ξενοφοβίας, αυτοί είναι πάντα διαχρονικοί και θυμίζουν ανησυχητικά πολύ την αντιμεταναστευτική ρητορεία της σημερινής Ακροδεξιάς: δυσαρέσκεια για τις πολιτισμικές διαφορές, καχυποψία για τη φτώχεια και τη χαμηλή κοινωνική θέση των μεταναστών, ανησυχία για την τύχη της εργατιάς, αλλά και μπόλικη κίτρινη δημοσιογραφία και ακροδεξιά προπαγάνδα. Ήταν οι εννιά ώρες βίας και τρόμου που θα άλλαζαν την ειρηνική μοίρα μιας κοινότητας…

Το λάδι στη φωτιά του μίσους

grllstopwwwmpsmmw1

Ήταν Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 1909, όταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Omaha World Herald» έγραφε με πηχυαία γράμματα «Ed Lowery, Αστυνομικός της Νότιας Όμαχα, Πυροβολήθηκε και Σκοτώθηκε από Έλληνα». Το συνοδευτικό άρθρο δεν άφηνε καμιά αμφιβολία ότι ήταν η ελληνική κοινότητα της Νότιας Όμαχα, που αριθμούσε πάνω από χίλια μέλη, και όχι το χέρι του φερόμενου ως δράστη Τζον Μασουρίδη, αυτή που ήταν πραγματικά υπεύθυνη για την ανομία και τη διαφθορά που κατέληξε στο ζοφερό περιστατικό.

Κραυγή διαμαρτυρίας των φιλήσυχων πολιτών κυκλοφόρησε σε δύο από τις τρεις μεγάλες τοπικές εφημερίδες της πόλης («World Herald» και «Daily News»), όπου καλούσε τους ανήσυχους κατοίκους σε δημόσια συζήτηση για τους «βρομερούς Έλληνες», όπως έγραφε εμπρηστικά, για να συνεχίσει: «Πολλά περιστατικά θρασύτητας και κατάφωρης παραβίασης των νόμων και των διαταγμάτων της πόλης μας έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών … Η αποκαλούμενη ελληνική συνοικία έχει μολυνθεί από το πρόστυχο κοπάδι των βρομερών Ελλήνων που επιτίθενται στις γυναίκες, προσβάλλουν τους περίοικους και διατηρούν χαρτοπαικτικά καταγώγια και άλλες μορφές ανομίας … Αυτές οι συνθήκες κατέληξαν στις 19 Φεβρουαρίου στον δειλό και βάρβαρο φόνο του αστυνομικού Ed Lowery … Οι υπογεγραμμένοι κάτοικοι και φορολογούμενοι της πόλης πιστεύουν ότι πρέπει να συγκληθεί δημόσια συνάντηση την Κυριακή το απόγευμα, 21 Φεβρουαρίου 1909, στο δημαρχείο για να ληφθούν τέτοια μέτρα και να γίνουν τα κατάλληλα βήματα ώστε να απαλλαγεί η πόλη από τους Έλληνες, απομακρύνοντας έτσι τις απειλητικές συνθήκες που βάλλουν κατά της ζωής και της ευημερίας στη Νότια Ομάχα».

Τα αντι-ελληνικά αισθήματα άγγιξαν λοιπόν νέο υψηλό ιστορικό και η εχθρότητα δεν μπορούσε πλέον να κρυφτεί, αν και μέχρι την κατάληξή της σε βία και εμπρησμούς χωρούσαν ακόμα πολλά βήματα. Οι κυριακάτικες εκδόσεις των δύο εφημερίδων (η τρίτη κράτησε μετριοπαθέστερη στάση, μιλώντας πάντως για την ανομία και το έγκλημα που καραδοκεί στο ελληνικό προάστιο) έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά του ρατσιστικού μίσους ισχυριζόμενες ότι οι ρακένδυτοι Έλληνες, «που πρωτοανέπνευσαν στις ΗΠΑ τον άνεμο της ελευθερίας και είδαν τις τσέπες τους για πρώτη φορά γεμάτες», στρέφονται τώρα κατά του λαού «που τους έκανε να κοιτούν τον καταγάλανο ουρανό και όχι το μαύρο σκοτάδι, όπως στην πατρίδα τους»!

grllstopwwwmpsmmw2

Πώς μετατράπηκε η φιλειρηνική ελληνική παροικία της Νότιας Όμαχα σε άντρο ανομίας και εγκλήματος; Πώς εκφυλίστηκαν έτσι οι Έλληνες και μεταμορφώθηκαν σε ένα κοπάδι αλαζονικών και εκδικητικών όντων που προκαλούν τραυματισμούς, κοστίζουν χιλιάδες δολάρια σε αποζημιώσεις και (άκουσον-άκουσον) υπονομεύουν τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Αυστροουγγαρία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία; Ο δημοσιογραφικός κιτρινισμός άγγιξε ταβάνι, πυροδοτώντας δύο μαζικές αντι-ελληνικές διαδηλώσεις με εκρήξεις βίας τόσο στο Κάνσας Σίτι όσο και το Οχάιο μέσα σε μια βδομάδα από το τραγικό περιστατικό.

Τώρα ο ρατσιστικός ακροδεξιός λόγος των ΗΠΑ είχε βρει νέο μειονοτικό εχθρό και δεν ήταν άλλος από τους Έλληνες. Είχε ήδη προηγηθεί εξάλλου η μαζική επίθεση κατά ελληνικών μαγαζιών και σπιτιών στη Βιρτζίνια το 1907, αν και εκεί τα πνεύματα ηρέμησαν σχετικά γρήγορα. Η περίπτωση της Νεμπράσκα ήταν βέβαια εντελώς διαφορετική: η Νότια Όμαχα και η γειτονική Όμαχα ανθούσαν λόγω της βιομηχανίας συσκευασίας κρέατος και η πόλη των 20.000 κατοίκων είχε υποδεχτεί τα φτηνά εργατικά χέρια των ελλήνων και ιαπώνων μεταναστών για να δουλέψουν στις φάμπρικες, αλλά και για έναν ακόμα λόγο. Από το 1904 οι απεργίες μαίνονταν στην αμερικανική βιομηχανία και οι νεοφερμένοι μετανάστες θα λειτουργούσαν ως απεργοσπάστες, καθώς δεν μπορούσαν να θυσιάσουν το μεροκάματο για χάρη του αγώνα.

Η «Omaha Examiner» υποδείκνυε μάλιστα με νόημα το 1907 ότι αν η Καλιφόρνια αντιμετώπιζε πια μεγάλο πρόβλημα με τους γιαπωνέζους μετανάστες, καλά θα έκανε η Νότια Όμαχα να πάρει προληπτικά μέτρα για να μην έχει τα ίδια με την ολοένα και αυξανόμενη ελληνική παροικία, που ήταν «αγράμματη, αναρχική και φαύλη». Ζητούσε να παρθούν αντι-ελληνικά μέτρα δηλαδή σε μετανάστες που δεν είχαν κλείσει καλά-καλά χρόνο στην πόλη, καθώς τα πρώτα ελληνικά καραβάνια αποβιβάστηκαν εκεί στα μέσα του 1906.

Μέχρι το 1909, η ελληνική κοινότητα της Όμαχα και της Νότιας Όμαχα αριθμούσε κοντά στα 2.000 μέλη, με τον αριθμό να αυξομειώνεται ανάλογα με τις ευκαιρίες δουλειάς. Όταν μάλιστα πέρασε από κει ο σιδηρόδρομος, οι έλληνες εργάτες και οι φαμίλιες τους ξεπέρασαν για ένα καλό διάστημα τα 3.000 μέλη. Στο στόχαστρο της τοπικής κοινωνίας είχε μπει για τα καλά η απροθυμία των Ελλήνων να συγχρωτιστούν με το τοπικό στοιχείο, χαρακτηρίζοντας «αντιαμερικανική» τη συνήθεια να διατηρούν τα δικά τους μανάβικα και καφενεία, το απόλυτο καταγώγιο για τους γηγενείς, καθώς εκεί λάμβαναν χώρα εμπρηστικές πολιτικές συζητήσεις και άπλετη χαρτοπαιξία.

grllstopwwwmpsmmw3

Λίγοι εξάλλου Έλληνες έδειχναν πρόθυμοι να μάθουν τη γλώσσα του τόπου υποδοχής τους, κάτι που ξένιζε τον Αμερικανό, καθώς πίστευε ότι οι περισσότεροι Έλληνες περίμεναν απλώς τη μέρα να ξαναγυρίσουν στη φτωχοχώρα τους και να ζήσουν βασιλικά με τα δολάρια που άρπαζαν από τα δικά τους χέρια. Και να προικίσουν τις κόρες τους φυσικά με τα λεφτά του τίμιου αμερικανικού λαού!

Οι περισσότεροι άλλωστε έλληνες εργάτες, ηλικίας 15-35 ετών, δεν είχαν φέρει καν στον Νέο Κόσμο τις οικογένειές τους, όχι βέβαια επειδή δεν μπορούσαν οικονομικά, αλλά γιατί ήθελαν να ζήσουν τυχοδιωκτικά σε βάρος της ευνομούμενης αμερικανικής κοινωνίας. «Σαν τα ποντίκια κοιμούνται οι Έλληνες τέσσερις και πέντε σε ένα δωμάτιο», παραπονούνταν τα αποκαλυπτικά δημοσιογραφικά άρθρα για την εκρηκτική κοινωνική κατάσταση που δημιουργούσαν οι μετανάστες στη βιομηχανική Νότια Όμαχα. Αν και το κύριο σημείο τριβής ήταν το μεροκάματο, καθώς ο έλληνας μετανάστης ήταν πρόθυμος να δουλεύει για ψίχουλα, κλέβοντας την αξιοπρεπή αμοιβή από τον ντόπιο Αμερικανό.

Η ρητορική του μίσους παραγνώριζε βέβαια τα καμιά πενηνταριά μαγαζιά που αριθμούσε το Greek Town, κομμάτι της ιρλανδικής συνοικίας της πόλης, από φούρνους, μπακάλικα και μανάβικα μέχρι ταβέρνες, καφενεία και ζαχαροπλαστεία. Μέχρι και δική τους ορθόδοξη εκκλησία είχαν οι έλληνες μετανάστες, αποτέλεσμα προσπάθειας δύο ετών, και ο παπάς Κωνσταντίνος Χάρβαλης κατέφτασε στις 9 Απριλίου 1909 για την πρώτη ορθόδοξη λειτουργία της Νεμπράσκα! Παρά ταύτα, ο Έλληνας ήταν ξένος και εχθρός της φιλήσυχης αμερικανικής κοινωνίας και μέσα σε τρία χρόνια η κατάσταση είχε φτάσει προφανώς στο απροχώρητο…

Το χρονικό της φρίκης

grllstopwwwmpsmmw5a

Το περιστατικό που πυροδότησε τη βίαιη αντίδραση των αμερικανών πολιτών άκουγε στο όνομα John Masourides, ενσαρκώνοντας το αντιμεταναστευτικό μένος κατά της ελληνικής αποικίας που σύντομα θα έβρισκε έκφραση με εμπρησμούς, κακοποιήσεις και ανείπωτο τρόμο. Ο Τζον Μασουρίδης κατέφτασε στις ΗΠΑ το 1906 από ένα χωριουδάκι έξω από την Καλαμάτα (από την επαρχία της «Messinia, Peloponnesus, Greece», όπως έγραψε ο αμερικανικός Τύπος).

Ήταν ένας 36χρονος χειροδύναμος άντρας, αν και «προερχόταν από ένα κομμάτι της Ελλάδας όπου οι κάτοικοι είναι γνωστοί για τη βία τους εδώ και αιώνες, καθώς πιστεύουν ότι είναι απόγονοι του Λεωνίδα και των Τριακοσίων του», σχολίαζαν με νόημα οι πατριωτικές εφημερίδες της Νεμπράσκα. Ο Μασουρίδης ήταν λοιπόν ο στερεοτυπικός ανυπότακτος Έλληνας που εξουσία και νόμο δεν γνώριζε. Μελαμψός, κοντούλης και με το χαρακτηριστικό μουστακάκι, δεν μιλούσε γρι αγγλικά. Ο μετανάστης άφησε στη χώρα του γυναίκα και τέσσερα παιδιά και αποβιβάστηκε στον Νέο Κόσμο κυνηγώντας τυχοδιωκτικά το αμερικανικό όνειρο.

Αφού πήγε αρχικά στον αδερφό του που είχε εγκατασταθεί στο Γουαϊόμινγκ, μετακόμισαν κάποια στιγμή στη Νότια Όμαχα για να ανοίξουν ένα παντοπωλείο με σπεσιαλιτέ τα ελληνικά γλυκά. Ο αδερφός έφυγε κάποια στιγμή αναζητώντας την τύχη του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ο Τζον λειτουργούσε τώρα μόνος το κατάστημα. Ήταν βέβαια ήδη στο στόχαστρο των Αρχών, καθώς ο φάκελός του μετρούσε ήδη μια καταδίκη για παράνομο τζόγο και οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι είχε σπιτώσει μια ντόπια μικρούλα που συνήθιζε να μαθαίνει στους έλληνες μετανάστες αγγλικά.

grllstopwwwmpsmmw6

Ήταν ακριβώς η φερόμενη σχέση του με τη 17χρονη Αμερικάνα που θα οδηγούσε στο συναπάντημά του με τον αστυφύλακα Lowery το απογευματάκι της Παρασκευής, 19 Φεβρουαρίου, 1919. Η συμπλοκή του Μασουρίδη με τον αστυνομικό θα άφηνε τον έναν νεκρό και τον άλλο με ελαφρά τραύματα. Στις δύο εκδικάσεις της υπόθεσής του οι αυτόπτες μάρτυρες δεν συμφωνούσαν καν στις καταθέσεις τους για το τι είχε συμβεί: άλλοι ισχυρίζονταν ότι ο Μασουρίδης πυροβόλησε πρώτος, ενώ οι υπόλοιποι επιβεβαίωναν την ιστορία του Τζον, κατά την οποία είχε πετάξει το πιστόλι του για να μη συλληφθεί για παράνομη οπλοκατοχή, το οποίο αναγκάστηκε ωστόσο να ξαναπιάσει όταν ο αστυνομικός άνοιξε αναίτια πυρ εναντίον του. Μετά το περιστατικό πάντως, ο Μασουρίδης σύρθηκε στο αστυνομικό τμήμα και πολύ αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Φοβούμενη λιντσάρισμα του Έλληνα, η αστυνομία της Νότιας Όμαχα αποφάσισε να μεταφέρει τον κατηγορούμενο στις φυλακές της διπλανής Όμαχα. Και πιθανότατα είχε δίκιο, καθώς το ίδιο κιόλας βράδυ του περιστατικού ένας οργισμένος όχλος 500 νοματαίων κυνήγησε το ασθενοφόρο του Μασουρίδη προσπαθώντας να σταματήσει την πορεία του. Τα άλογα της άμαξας έτρεχαν όμως γρηγορότερα από το πλήθος, κι έτσι ο όχλος έριξε μερικές πιστολιές στον αέρα και διαλύθηκε, καθώς η αστυνομία είχε καταφέρει να φυγαδεύσει τον δράστη. Η φωτιά είχε όμως ανάψει και περίμενε τώρα να μετατραπεί σε λαίλαπα, κάτι που πυροδότησε τόσο ο δημοσιογραφικός κιτρινισμός όσο και τα κηρύγματα μίσους των πατριωτών Αμερικάνων, που φρόντισαν να μην ξεχάσει ο κόσμος τον «βάρβαρο φόνο» του καλόκαρδου 42χρονου αστυνομικού, που έπεφτε στη γραμμή του καθήκοντος από τον διεφθαρμένο Έλληνα, αφήνοντας πίσω του γυναίκα και δύο παιδιά.

Παρά την απόπειρα λιντσαρίσματος του Μασουρίδη, η κατάσταση φαινόταν να έχει εκτονωθεί μέχρι το απογευματάκι του Σαββάτου, αν και την ένταση μπορούσες να τη μυρίσεις στην ατμόσφαιρα. Επόμενο στιγμιότυπο στη βασιλεία του τρόμου θα ήταν η ανοιχτή εκδήλωση διαμαρτυρίας του απογεύματος της Κυριακής, 21 Φεβρουαρίου, όταν χίλιοι περίπου ανήσυχοι πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της πόλης, όπου τελέστηκε άτυπο μνημόσυνο για τον αδικοχαμένο αστυνομικό, αν και σύντομα μετατράπηκε σε καταδικαστικό λόγο για τα χαλαρά ήθη και την παροιμιώδη ανομία των Ελλήνων. Ο βασικός ομιλητής τέλειωσε τον λόγο του ρωτώντας το πλήθος τι σκόπευε να κάνει για να περιορίσει την «ελληνική απειλή», όπως χαρακτηριστικά είπε.

grllstopwwwmpsmmw8

Ο επόμενος ομιλητής δεν μάσησε τα λόγια του: «Ξέρουμε ότι οι Έλληνες, ένας μεγάλος αριθμός των οποίων απασχολούνται στη βιομηχανία συσκευασίας, έφεραν στην πόλη όχι μόνο τη συνθήκη της ανομίας και του εγκλήματος, αλλά και ότι ένα καλό ποσοστό αυτών υποφέρουν και τα σώματά τους είναι άρρωστα από απεχθείς και μεταδοτικές ασθένειες. Οι περισσότεροι έχουν χτυπηθεί από σύφιλη, κι όμως τους επιτρέπεται να ετοιμάζουν φαγητά και φαγώσιμα προϊόντα που τρώνε οι κάτοικοι αυτής εδώ της πόλης».

Οι πατριωτικοί λόγοι για τον καλό αστυνομικό και τίμιο αμερικανό πολίτη που δολοφονήθηκε από τον ψυχρό έλληνα εκτελεστή έδιναν και έπαιρναν στη μοιραία εκείνη λαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι ανήσυχοι πολίτες κήρυξαν τη μέρα της κηδείας του αστυνομικού, που θα γινόταν την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, μεταξύ 8:00-12:00 το πρωί, πολιτειακό πένθος και συμφώνησαν κανείς να μη δουλέψει εκείνες τις σημαδιακές για τον τόπο τους ώρες.

Τα αντι-ελληνικά κηρύγματα μίσους συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες, με το πλήθος να αριθμεί πια περισσότερους από 3.000 ανθρώπους, όταν ξαφνικά ένα καλό ποσοστό του ξέκοψε από την πλατεία και κατευθύνθηκε οργισμένο προς το ελληνικό καντόνι. Ο όχλος ούρλιαζε «θάνατος στους Έλληνες» και «εκδίκηση για τον Lowery» και με τις ιαχές αυτές όρμησε στο Greek Town αφήνοντας τρόμο, βία και καταστροφή στο πέρασμά του…

Η επίθεση που θα σήμανε το τέλος

grllstopwwwmpsmmw7

Ένα προς ένα, τα ελληνικά μαγαζιά και σπίτια γίνονταν αποδέκτες της εκδικητικής μανίας των φιλήσυχων πολιτών, κάπου χίλιοι άντρες και γυναικόπαιδα(!) δηλαδή. Σύντομα η ελληνική συνοικία θα μετατρεπόταν σε ένα αχαλίνωτο σκηνικό φρίκης. Οι έλληνες μετανάστες, αιφνιδιασμένοι τόσο από το ξαφνικό της επίθεσης όσο και το απόλυτο μέγεθος του όχλου, προσπαθούσαν τώρα να εγκαταλείψουν πανικόβλητοι τις εστίες τους, αν και συχνά δεν τα κατάφερναν, πέφτοντας στα χέρια του μανιασμένου πλήθους.

Πάμπολλοι ξυλοκοπήθηκαν αγρίως και άλλοι τόσοι χλευάστηκαν και προπηλακίστηκαν από τους ταραξίες. Κάποιος Έλληνας πυροβόλησε σε αυτοάμυνα, τραυματίζοντας επιφανειακά δυο παιδιά, και τότε το πράγμα ξέφυγε από κάθε έννοια ελέγχου: ο όχλος χωρίστηκε σε δύο ομάδες και πλέον στο στόχαστρο ήταν όλοι οι ξένοι της ευρύτερης ιρλανδικής συνοικίας, καθώς το πλήθος δεν ξεχώριζε πια Έλληνα, Τούρκο, Ιταλό, Πολωνό, Ούγγρο και Βούλγαρο.

Τι έκανε όμως η αστυνομία κατά τις στιγμές αυτές της βίας, του εμπρησμού και του τρόμου; Όπως δήλωσε μετά η Μαίρη Δήμου (Mary Demos), ιδιοκτήτρια ελληνικού ζαχαροπλαστείου, όταν πήρε την αστυνομία ζητώντας προστασία από τον όχλο, άκουσε τα ακατάσχετα γέλια από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Το μαγαζί της λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε στο τέλος.

Αναφορές υπήρξαν ακόμα και για αστυνομικούς μέσα στον όχλο, που πλιατσικολόγησαν περιουσίες και κακοποίησαν ανθρώπους. Ο δήμαρχος ενημερώθηκε κατά τις 5:00 το απόγευμα από τον διοικητή της αστυνομίας και τον αντίστοιχο της πυροσβεστικής. Ατάραχος, ενημέρωσε με τη σειρά του τον κυβερνήτη της Νεμπράσκα, αν και δεν πήρε την ομοσπονδιακή βοήθεια που του προσέφερε ο κυβερνήτης, λέγοντας πως σύντομα θα έθετε την κατάσταση υπό έλεγχο. Μετά το τηλεφώνημα, ο δήμαρχος έμεινε για καμιά ωρίτσα στο αστυνομικό τμήμα και κατόπιν επέστρεψε στο σπίτι του σαν να μη συνέβαινε τίποτα.

Η αστυνομία άργησε χαρακτηριστικά να μπει στον χορό και πολλοί βλέπουν ύποπτο εδώ το γεγονός ότι ο διοικητής της ήταν ένας από τους ανήσυχους πολίτες που μίλησε στην αποφράδα συγκέντρωση. Όπως ισχυρίστηκαν μετά το περιστατικό οι αστυνομικοί που επιστρατεύτηκαν για να κατευνάσουν τον όχλο, είχαν λάβει σαφείς οδηγίες να μη χρησιμοποιήσουν τα γκλομπ τους κατά των αμερικανών πολιτών για χάρη των «βρομερών μεταναστών».

Μέχρι να καταφτάσουν οι αστυφύλακες στον τόπο του μαρτυρίου, η κατάσταση είχε ξεφύγει. Ο διοικητής της αστυνομίας της Νότιας Όμαχα αρνήθηκε μάλιστα να ζητήσει τη συνδρομή του αστυνομικού τμήματος της Όμαχα, λέγοντας πως καλύτερο θα ήταν να αφήσουν τον όχλο να εκτονωθεί «μένοντας μακριά του»! Μόνο οι δεσμοφύλακες που κρατούσαν τον Μασουρίδη εξουσιοδοτήθηκαν να ασκήσουν βία αν ο όχλος έφτανε ως τις πολιτειακές φυλακές.

Αν και η κατάσταση απείχε πολύ ακόμα από την εκτόνωσή της, καθώς με το που έπεσε το σκοτάδι άρχισαν οι εμπρησμοί. Ανενόχλητος κυριολεκτικά ο όχλος και με την αστυνομία σιωπηλό παραστάτη, καλούσε τους Έλληνες να βγουν στον δρόμο και όσοι αρνούνταν να κατεβούν και να ξυλοκοπηθούν αγρίως γνώριζαν το στουπί και τη φωτιά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μέχρι τις 9:00 το βράδυ οι 30 δράστες που είχαν συλληφθεί για τα έκτροπα και ήταν στο κρατητήριο ήταν όλοι Έλληνες! Βαρύτατα τραυματισμένοι και ξυλοκοπημένοι στα όρια του θανάτου Έλληνες, μετατρέποντας το αστυνομικό τμήμα σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο.

grllstopwwwmpsmmw9

Η δολοφονική μανία του όχλου κόπασε μόνο μετά τα μεσάνυχτα, αν και μεμονωμένα επεισόδια εκτυλίχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Μέχρι τότε βέβαια, για περισσότερες από εννιά ώρες «το πλήθος με ρεβόλβερ, λοστούς και καδρόνια, με πυρσούς και στουπί, γυρνούσε από μέρος σε μέρος σπάζοντας παράθυρα, πίνοντας το κλεμμένο αλκοόλ από τα λεηλατημένα καφενεία και κλέβοντας εμπόρευμα. Ο όχλος επιτέθηκε σε όσους κυνηγούσε, μέχρι που το αίμα στον δρόμο έγινε ποτάμι από τα ανοιχτά τραύματα, πυροβόλησε έναν μανάβη στο πόδι και ξυλοκοπούσε ακόμα και παιδιά, σέρνοντάς τα από τα πόδια στους δρόμους της ελληνικής συνοικίας», έγραψε η τοπική εφημερίδα.

Το πρωινό της Δευτέρας, 22 Φεβρουαρίου, ήταν ιδιαιτέρως ήσυχο στα χαλάσματα του ελληνικού μαχαλά. Οι φωτιές κάπνιζαν βέβαια ακόμα, αν και οι αρχές ετοιμάζονταν τώρα πυρετωδώς για την αυριανή κηδεία του αστυνομικού, ζητώντας τη συνδρομή της Εθνοφυλακής όχι για την προστασία της ελληνικής συνοικίας, αλλά για τη νεκρώσιμη ακολουθία του αστυνομικού την επόμενη μέρα! Ο λόγος της θανατερής αυτής αταραξίας στην ελληνική συνοικία δεν ήταν φυσικά γιατί η αστυνομία είχε θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, παρά μόνο γιατί κανένας Έλληνας δεν ζούσε τώρα εκεί. Όλοι είχαν καταφύγει στα δάση γύρω από την πόλη και τις ερημιές, την ίδια ώρα που ο Μασουρίδης φυγαδεύτηκε σε άλλες φυλακές της Νεμπράσκα.

Από τους 1.200 εκτιμώμενους έλληνες μετανάστες που ερήμωσαν το Greek Town, μόλις καμιά διακοσαριά αναζήτησαν καταφύγιο στη διπλανή Όμαχα. Ο κοινοτάρχης της ελληνικής παροικίας, κάποιος Μαντάνης, ζήτησε ψυχραιμία και όχι πράξεις αντεκδίκησης από τους Έλληνες, και μέσα στην επόμενη εβδομάδα η ελληνική κοινότητα αξίωσε αποζημιώσεις από τον δήμο της Νότιας Όμαχα για την καταστροφή της περιουσίας τους, ποσό που αποκρυσταλλώθηκε στα 288.130,34 δολάρια.

Η ελληνική κοινότητα της Νότιας Όμαχα, μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης, ήθελε να πάει την υπόθεση στα δικαστήρια, αν και μέσα σε τρεις μέρες οι αμερικανοί δικηγόροι της την ενημέρωσαν ότι «καμία αποζημίωση δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί ως διεκδίκηση από τον δήμο», καθώς ο νόμος απάλλασσε τις πόλεις από «τη μαζική βία των δημοτών τους». Έξι χρόνια αργότερα (3 Φεβρουαρίου 1916), η αμερικανική Γερουσία επιδίκασε αποζημιώσεις 40.000 δολαρίων στην ελληνική κυβέρνηση.

Όσο για τους δράστες, στα χρόνια που ακολούθησαν μόλις ένας ταραξίας καταδικάστηκε για τα βίαια γεγονότα του Greek Town, αν κι αυτός ακόμα έπεσε στα μαλακά. Ο γενικός εισαγγελέας της Όμαχα αποκάλυψε δύο μέρες μετά τις ταραχές ότι ποτέ δεν ζητήθηκε η κυβερνητική συνδρομή για την καταστολή της φρίκης. Ο πρεσβευτής της Ελλάδας απέστειλε έναν έλληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης να συμβουλεύσει τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας που είχαν καταφύγει στην Όμαχα να υπακούουν στους νόμους του αμερικανικού έθνους και να καθίσουν λίγο πολύ στα αυγά τους.

Η τύχη του Μασουρίδη θα καθοριζόταν έπειτα από τις δύο δίκες του Μαΐου 1909 και του Μαΐου 1910: πρωτόδικα καταδικάστηκε σε θάνατο διά απαγχονισμού, αν και το Ανώτατο Δικαστήριο της Νεμπράσκα, αναγνωρίζοντας πολλά κενά στην υπόθεση, τον καταδίκασε σε 14 χρόνια κάθειρξης, παραμένοντας τελικά στη στενή για 5,5 χρόνια. Με το που βγήκε από τη φυλακή, απελάθηκε από τις ΗΠΑ και κατέφυγε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Όσο για το Greek Town, μετά τα έκτροπα η ελληνική παροικία των 1.200 νοματαίων μετρούσε πια μόλις 59 γενναίους Έλληνες που επέστρεψαν στις εστίες τους. Παρά το γεγονός ότι γνώρισε και πάλι απήχηση μεταξύ 1918-1926, η εποχή της δόξας της είχε περάσει πλέον ανεπιστρεπτί.

Στην προσπάθεια της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Νεμπράσκα να καταγραφούν το 1963 οι μαρτυρίες όσων Ελλήνων έζησαν τις ταραχές, όλοι ξεκίνησαν τις ιστορίες τους με την ευχή να μην ξαναδούν τα μάτια τους τέτοια γεγονότα. Αν και πλέον ήταν σαφές ότι τόσο ο Τζον Μασουρίδης, ο αστυνομικός Edward Lowery όσο και η ίδια η αντι-ελληνική εκστρατεία του τρόμου είχαν για τα καλά θαφτεί κάτω από την επίφαση της κανονικότητας…

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

61
σχόλια
 1. avatar Κλεων

  Γι'αυτο και ολοι οι Ελληνες της Αμερικης ειναι φασιστες ψηφοφοροι του Τραμπ!
  Επειδη ειχαν πεσει θυματα ρατσιμου!

 2. avatar Γιωργος 17

  Έχουμε μερικές νεοαποικισθησες από τους δυτικοευρωπαίους , χώρες στις οποίες αφού "μειωσαν" τον ντόπιο πληθυσμό με ευγενείς τρόπους και αφού σταθεροποιησαν οικονομικά εύρωστα τον τόπο στράφηκαν με την ΑΠΟΛΎΤΩΣ ελεγχόμενη προσελκύση πειναλεων μεταναστών να καταφέρνουν και να καταφέρουν να μειώσουν τα μεροκάματα των συμπατριωτών τους που μαζί βοήθησαν τους ντόπιους να εξαφανιστούν όσοι το έκαναν ομαδικά ε! προς ίδιον όφελος. Σήμερα οι ίδιοι φέρνουν στην Γερμανία για τους ίδιους λόγους, ελεγχόμενα,(μπορούν βλ μέτρα) από τις καταστρέψεις περιοχές μετανάστες αλλά όχι με τελική προς τον σκοπό αυτό επιτυχία. Τι συγκρίνετε με την Ελλαδα? Το ότι τα σύνορα είναι τρύπια, ιδίως αφ' ότου ανηχθηκαν τα σύνορα με γειτονικές χώρες? Από μια χώρα σε σχετική ηρεμία ( όχι πόλεμο) ποιος φευγει- διαφεύγει πρώτος? Αυτός που έχει οικογένεια σπίτι παιδια ή κάποιος που για κάποιον λόγο βρίσκεται κυνηγημένος? ( Καλός ή κακώς) Έχει διαφορά η μετακίνηση σε έκπληξη χώρα και αυτή που περνάς ωκεανό σε ότι έχει να κάνει με το κίνητρο? Έχει διαφορά η προσέλκυση μεταναστών από την συσσώρευση όχι απλά προσφύγων θυμάτων πολεμων αλλά από διαφορετικά μήκη και πλατη της γης που συσσωρεύονται σε μια χώρα μικρή οικονομικά κατεστημένη ανίκανη να θρέψει τους δικούς της γιατί κάτι μαυραγορίτες θυμήθηκαν την τέχνη της κατοχής (σε μη εμπόλεμη κατάσταση σήμερα) για χάρη των ίδιων ανθρώπων που βοήθησαν τους Ινδιάνους όπως είναι γνωστό σε όλη τη ηπειρο της Αμερικής και τους Αβορίγινες

 3. avatar KITRINOS

  ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΧΑγουλακια ??????
  "Οι περισσότεροι άλλωστε έλληνες εργάτες, ηλικίας 15-35 ετών, δεν είχαν φέρει καν στον Νέο Κόσμο τις οικογένειές τους, όχι βέβαια επειδή δεν μπορούσαν οικονομικά, αλλά γιατί ήθελαν να ζήσουν τυχοδιωκτικά σε βάρος της ευνομούμενης αμερικανικής κοινωνίας. «Σαν τα ποντίκια κοιμούνται οι Έλληνες τέσσερις και πέντε σε ένα δωμάτιο», παραπονούνταν τα αποκαλυπτικά δημοσιογραφικά άρθρα"

  1. avatar Fargo

   Άνεργος είμαι, παίζει καλός μισθός; Θα με φέρεις σε επαφή μετην εταιρεία; Μην ανησυχείς μωρέ τα παίρνω τα γράμματα.. όποιος διαφωνεί μαζί μας θα τον λέω φαθίθτα και καθαρήσαμε..

  2. avatar Αλέξανδρος

   χχμμμ κάτσε να δω αν μου θυμίζει κάτι...μετανάστης με ονοματεπώνυμο και διαβατήριο που τον είχε ζητήσει η αμερική για εργάτη αντί να εργάζεται ασχολείται με παράνομο τζόγο, παιδεραστής για εκείνη την εποχή, δολοφόνος και δεν ξέρω εγώ τι άλλο που προκάλεσε το μένος ολόκληρης πόλης εναντίον ολόκληρης της ελληνικής κοινότητας. Όχι δεν μου θυμίζει κάτι και επειδή δεν έζησα τα γεγονότα δεν μπορώ να ξέρω τι άλλο προηγήθηκε. αντιθέτως επειδή ζω κάποια γεγονότα στην σημερινή Ελλάδα μπορώ να σου πω για χιλιάδες εγκληματίες που μπαίνουν ανώνυμα μέσα στην χώρα μου, αποδεδειγμένα κάποιοι είναι τζιχαντιστές και 9 στους 10 αγνώστου παρελθόντος, παρόλ' αυτά κάποιοι σαν εσένα κοιτάνε τον 10ο τον καλό και τον εξισώνουν με τους υπόλοιπους 9. α! και επειδή μου έχουν προκαλέσει το μένος, το κράτος-χούντα μου πετάει και έναν νόμο που μου απαγορεύει να αντιδράσω. Άλλη ερώτηση έχεις....;

   1. avatar KITRINOS

    Αυτοι που μπαινουν Ελλαδα ειναι, βασει στατιστικων, 98% προσφυγες και 2% λαθρομεταναστες. Για το 2% εχεις δικιο

    1. avatar ΝΣ

     Η Ελλάδα ΔΕΝ συνορεύει με τη ΣΥΡΙΑ,ούτε με το ΠΑΚΣΤΑΝ ,ούτε με το ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ κλπ.

   2. avatar agilotos.stravos

    Εσυ εξισωνεις τους 2 καταγεγραμμενους τζιχαντιστες με τα υπολοιπα 2 εκ. των μεταναστων που περασαν απο τη χωρα μας τα 2 τελευταια χρονια.

    1. avatar Αλέξανδρος

     το "9 στους 10 αγνώστου παρελθόντος" δεν το σχολίασες. Τους ξέρεις και τους 9; είναι οκ παιδιά; να τους βάλουμε σπίτια μας ή να περιμένουμε να έρθουν μόνοι τους;

     1. avatar agilotos.stravos

      Ρε εισαι με τα καλα σου?Θα μου λες και τι να σχολιαζω?Πας καλα?
      Εγω "ξερω καλα" τους 2 στα 2εκ. που ειναι τσεκαρισμενοι τζιχαντιστες.
      Και σου υπενθυμιζω οτι οι χριστιανοταλιμπαν ειναι περισσοτεροι.
      Εσυ αφου ειναι "9 στους 10 αγνώστου παρελθόντος" που ειναι το προβλημα?
      Η μηπως ξερεις και το παρελθον του υπολοιπου 1/10?
      Η αραγε ξερεις ολο το παρελθον των ημεδαπων?

  3. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

   Είχαν κάθε δικαίωμα να τους στείλουν πίσω, όπως κι εμείς τους λαθρομετανάστες!
   Έτσι κάνουν οι ευνομούμενες χώρες.

 4. avatar Aφροδίτη Π

  Ποιός είναι ο σκοπός του άρθρου ?Τι προσπαθείτε να εξισώσετε?

  1. avatar KITRINOS

   Δυσκολη η απαντηση Αφροδιτη ????

   1. avatar Aφροδίτη Π

    Ναι δύσκολη,δε με διαφωτίζεις εσύ που γνωρίζεις?ΚΙΤΡΙΝΕ?Ή προτιμάς κάποιο άλλο νικ?

    1. avatar KITRINOS

     Α! Δεν εχω αλλο νικ. Γουσταρω μονο αυτο

    2. avatar KITRINOS

     Απαντησε ο agilotos.stravos Αφροδιτη

    3. avatar agilotos.stravos

     Ο σκοπος του αρθρου Αφρο ειναι οτι δεν πρεπει να τσουβαλιαζουμε,αλλα να κρινουμε τους ανθρωπους συμφωνα με τις πραξεις και τα λογια τους κι οχι με βαση τη ρατσα τους και την καταγωγη τους.

     1. avatar Αφροδίτη Π

      agilote.strave
      Αυτό που λες είναι το νόημα του αρθρου και τογνωρίζω πολύ καλά.Άλλο όμως ρώτησα.Ποιός είναι ο σκοπός ,όχι το νοήμα?Τελοσπάντων,αυτές είναι ρητορικές ερωτήσεις.

 5. avatar Αθάνατα ΜΜΕ

  Εξαφανίστηκα διότι βαρέθηκα αυτού του είδους την παλαιολιθική συζήτηση, που γράφεις τώρα και περιμένεις να εγκριθεί και άντε γεια... Είχα ξαναχαθεί και δεν θα σχολίαζα αν δεν έβλεπα σχόλιό σου.
  Για τον σύριζα έκανα λάθος, είναι νεοφιλελεύθερο κόμμα, είναι προφανές ότι μας κορόιδεψε αλλά δεν μετάνοιωσα καθώς το δοκιμάσαμε και πάμε γι άλλα.
  Εσύ ,όμως, μην προσπαθείς να μαζέψεις τα ασυμάζευτα, αριστερός σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δε μπορεί να λέγεται κάποιος που εναντιώνεται στους μετανάστες, με οποιαδήποτε δικαιολογία ή πρόφαση. Ή από παλαίοτερα σχόλιά σου θυμάμαι στήριξη άκρως νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Ανοικτά σύνορα για όλους, όλοι διαφορετικοί όλοι ίδιοι, κοινωνικό κράτος, φορολογία στους λεφτάδες και άλλα τέτοια Αντι- Συριζα και Αντι-ΝΔ σημαίνουν αριστερά και το ότι ένα κόμμα ακόμη αποδείκτηκε μία από τα ίδια δε σημαίνει ότι χάνει το νόημά της η αριστερά, όπως όταν το πασόκ έγινε νεοφιλελεύθερο κόμμα δεν έχασε το νόημά του ο σοσιαλισμός... 😉

  1. avatar Social Distortion

   Καταρχήν δεν είμαι αριστερός (ούτε δεξιός, ύυτε γενικά μπαίνω σε καλούπια για να μην προβατοποιηθώ). Είχα τότε γράψει οτι μου αρέσουν αρκετά πράγματα απο τους βόρειους αλλά στην Ελλάδα αυτά δεν παίζουν λόγω της ιδιοσυγκρασίας μας.
   Κατά δεύτερον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Αυτή είναι η αριστερά στην Ελλάδα. Ένα συνοθλύεμα βαρεμένων, κομμουνιστών και οπορτουνιστών που δεν είναι άξιο να διευθύνει ούτε ένα περίπτερο.
   Η διάλυση της ΕΛλάδος ξεκίνησε το '81 με το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ που έπαιρνε τα πακέτα Ντελόρ, τα Μ.Ο.Π. και άρχισε τον υπέρμετρο δανεισμό και αντί να κοιτάξει να τα εκμεταλλευτεί τα έκανε δημόσιο και μίζες.Αυτή είναι η αριστερά στην Ελλάδα. 3 μνημόνια και ακόμα ο κρατισμός και η διαφθορά βασιλεύουν.

  2. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

   Ο φιλελευθερισμός είναι μια πολιτική φιλοσοφία ή κοσμοθεωρία, θεμελιωμένη στις ιδέες της ατομικής ελευθερίας και ατομικής ιδιοκτησίας. Οι φιλελεύθεροι ασπάζονται ένα ευρύ φάσμα απόψεων, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίον κατανοούν τις αρχές αυτές, αλλά γενικά υποστηρίζουν ιδέες, όπως η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, τα πολιτικά δικαιώματα, η ελευθερία του Τύπου, η θρησκευτική ελευθερία, το ελεύθερο εμπόριο και η ιδιοκτησία........διαφωνεις φιλε μμε με τον φιλελευθερισμο αλλα αυτος δινει δουλειες, ο σοσιαλισμος ειναι κρατισμος και μαντεψε αυτος μας εφτασε εδω(πασοκ) οι φιλελευθεροι που κραζεις την κανουν ειτε κλεινουν ρολα και αφηνουν πισω ανεργους ,υπαρχει μια μεση λυση φιλε μου σωστος φιλελευθερισμος με καλους μισθους, ασφαλιση και αυτα ερχονται με σωστη φορολογια βιωσιμη και σταθερη ωστε τα ισοδυναμα να ειναι υπερ των εργαζομενων και να κερδιζουν ολοι και το κρατος και οι επιχειρηματιες και οι εργαζομενοι ωστε να κυκλοφορη το χρημα στην αγορα και συχρονος να γινετε κοινωνικη πολιτικη με κρατισμο να ταιζουμε κρατικοδιαιτους δεν γινετε τιποτα, ολα εχουν μια λυση απλα να αγαπαμε ολοι την χωρα και τα προβληματα εαν οχι ολα σιγουρα αρκετα λυνονται οταν βαλουμε ολοι στοχο το καλο της χωρας και οχι την παρτι μας και τις ιδεοληψιες μας ,πες με φιλελευθερο εγω πιστευω στην ιδιωτικη πρωτοβουλια αρκη να ειναι υγιες εδω ερχετε το κρατος οποιος παραστρατηση ιδιωτης να τιμωρειτε

 6. avatar eliot

  σε ένα θα σταθώ στην [...] ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΑΔΑΡΗΔΕΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ

 7. avatar Γιώργος_

  Διάβαζα το κείμενο και μου έφερε εικόνες από την ταινία Gang of New York......

  1. avatar KITRINOS

   Μονο ????????????

 8. avatar Θανάσης123

  Η εν λόγω ιστορία ξεθάβεται κάθε τόσο από διεθνιστές αριστεριστές, όταν στριμώχνονται από επιχειρήματα σχετικά με τους σύγχρονους Ασιάτες εισβολείς για να πετάξουν τη μπάλα έξω από το γήπεδο, ξεχνώντας πάντοτε να αναφέρουν ότι οι εν λόγω Έλληνες βρίσκονταν νόμιμα και μετά από έγκριση αίτησής τους στην Αμερική, καθώς και το ότι οι σημερινοί έποικοι εισβάλλουν χωρίς καμία αντίσταση από τη πολιτεία με ασύλληπτα νούμερα σε μια χώρα μόλις 9 εκατομμυρίων ή οποία ήδη έχει στο έδαφός μετά από προδοτικές πρακτικές 3 αστικών μάλιστα κομμάτων 3 εκατομμύρια αλλοδαπούς. Απασχολώντας μας λοιπόν συναισθηματικά με ιστοριούλες 1200 Ελλήνων το 1910 και για το αν θα πρέπει να είμαστε ευγενικοί και καλοί στους οικονομικούς μετανάστες, εποίκους, ψευτοπρόσφυγες (και «ψυχούλες» ή «πρόσφυγες» κατ΄αυτούς) κρύβουν από τους «χρήσιμους ηλίθιους» ότι καλπάζουμε προς το μεγάλο τους όνειρο που δεν είναι παρά ο γενοκτονία και η αραβοποίηση των Ευρωπαϊκών λαών. Έτσι όποιος αντιτίθεται στον αφανισμό και τη γενοκτονία του Έθνους του από τις δεκάδες εκατομμύριων Ασιατών, Αφρικανών και Αράβων που ήδη πέρασαν και άλλων πολλαπλάσιων που έρχονται, εξομοιώνεται με τους δικαίως κατ’ εμέ εξοργισμένους Νεμπρασκανούς του 1900. Οι ίδιοι προδότες γραικύλοι αριστεριστές όταν σχολιάζουν την γενοκτονία των γηγενών Αμερικανών από τους Άγγλους εποίκους πάντα προτιμούν να πάρουν τη θέση των Ινδιάνων που τόσο άδικα κατακτήθηκαν από τους κακούς Ευρωπαίους. ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ αυτό που έπαθαν οι Ινδιάνοι της Αμερικής έρχεται και για σας

  1. avatar Αλέξανδρος

   πάμε στοίχημα πως όπου να ναι θα ξεθάψουν πάλι την περιβόητη "ελληνική νύχτα των κρυστάλλων" στον Καναδά του 1918;; περίμενε να βγει και να δεις εκεί τι τάπες έχουν να πέσουν πάλι....αλήθεια γιατί κάθε φορά που βγαίνουν δημοσκοπησεις λυσσομανάνε με την "ακροδεξιά";;

   1. avatar agilotos.stravos

    Ενω εδω μας εχεις τρελανει στην ταπα ε?
    Για ξαναριξε τις ταπες σου μιλωντας για το Τοροντο του 1918...

    1. avatar Αλέξανδρος

     μάλλον έλειπες πέρσυ ή δεν σε θυμάμαι αλλά μην βιάζεσαι, είπαμε όπου να ναι θα το ξαναθυμηθούν, περίμενε, δεν έχει νόημα να μιλάμε προκαταβολικά.
     υ.γ. γιατί δεν χρησιμοποιείς το "Γαμμάδιο" ή "Σβάστικα" για ψευδώνυμο και βάζεις το "αγκυλωτός σταυρός" που δεν έχει κανένα νόημα; τον εαυτό σου πικάρεις;

     1. avatar agilotos.stravos

      "πάμε στοίχημα πως όπου να ναι θα ξεθάψουν πάλι την περιβόητη "ελληνική νύχτα των κρυστάλλων" και στα καπακια "περίμενε, δεν έχει νόημα να μιλάμε προκαταβολικά"
      Ρατσιστης με λογικη χωρις συγχυση,σπανιο πραμα...

     2. avatar Αλέξανδρος

      ααα μάλιστα...καλά σε κατάλαβα, τυπικός αριστερός που σχολιάζει και απαντάει χωρίς να διαβάζει ή να ακούει τις ερωτήσεις (σου απαντάω και σε κάποιο άλλο σχετικό σχόλιο παραπάνω)...σκόρπιες σκέψεις και επιχειρήματα για τα μπάζα. Να σε μπερδέψω ακόμα περισσότερο; δεν είμαι ρατσιστής, Εθνικιστής είμαι. Έιμαι σίγουρος πως δεν θα το καταλάβεις ΠΟΤΕ αυτό που σου έγραψα. και για να σου απαντήσω περιληπτικά και για το (πρόσφατο) περιστατικό του Καναδά του 1918: ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΝΕ! κάηκες τώρα έτσι; παραδέξου το.

     3. avatar agilotos.stravos

      Που απαντας μωρε?Δεν καταλαβες οτι εγραψες 2 φρασεις με αντιθετα νοηματα?
      Αυτη ειναι η ταπα σου?"Καλα τους κανανε"??!!!Μεγαλε με αποστομωσες....
      Αλλα το εχω ξαναγραψει,εξυπνος εθνικιστης δε γινεται.Γιατι ο εθνικισμος ειναι η 2η χειροτερη ιδεολογια (μετα τον ναζισμο).Ομοιδεατες σου ειναι και οι τουρκοι εθνικιστες,οι βουλγαροι,οι αλβανοι κ.α. κι αντι να σας ενωνει μια κοινη ιδεα,οπως στις υπολοιπες ιδεολογιες, εσεις βγαζετε τα ματια του αλλου.Κι ας μη μιλησουμε για τα μεγαλυτερα εγκληματα που προξενηθηκαν απο τις μιαρες ιδεες σου.
      Επισης δεν ειμαι αριστερος/η.
      Εσυ ομως οχι μονο αγνος εθνικιστης δεν πρεπει να εισαι,αλλα εθνοπροδοτης, αφου βαλεσαι κατα φιλησυχων και νοικοκυρεων συμπατριωτων σου.Καμμενε.

     4. avatar Αλέξανδρος

      ποιοι ήταν ρε οι φιλήσυχοι και νοικοκυρέοι συμπατριώτες μου;; ελπίζω να μην εννοείς τους Έλληνες του Καναδά του 1918;; δειλοί, λιποτάκτες που άφησαν το πεδίο της μάχης και τις οικογένειές τους πίσω, "μετανάστευσαν" (κράτα το αυτό) και μου το πέζανε κονιόρδοι σε χώρα που είχε στείλει δικά της παιδιά στον πόλεμο. Παιδιά που όταν γύρισαν ανάπηροι από το μέτωπο βρήκαν τους δικούς μας να τους έχουν πάρει τις δουλειές,τα σπίτια και οι ίδιοι να ζουν στον δρόμο. Θα περίμενες βέβαια να πω "ααα τους κακούς Καναδούς, τι ρατσιστές που ήταν"..το νιώθεις το τάπωμα ή όχι ακόμα;;μπορείς να κάνεις την σύγκριση με τους σημερινούς "μετανάστες" σου από την Συρία ή δεν σου κόβει μέχρι εκεί; Επίσης, πολεμάω για το Έθνος μου και για μια εθνικιστική Ευρώπη. Θα έπρεπε να ξέρεις πως άλλο πράγμα ο ευρωπαικός εθνικισμός και άλλο ο ισλαμικός εθνικισμός. Αν θέλεις εσύ να μας πολεμήσεις, κάνε τον κόπο να μας μάθεις πρώτα. Σου προτείνω να ξεκινήσεις με Δραγούμη και να συνεχίσεις με Γιαννόπουλο, ίσως τελικά γίνεις εθνικιστής (πάλι καλά που ξεχώρισες τον εθνικισμό απ΄τον ναζισμό, κάποιοι ομοιοί σου νομίζουν πως είναι το ίδιο και το αυτό, για το φασιμό δε....)

     5. avatar agilotos.stravos

      Δεχομαι το ταπωμα γιατι παραδεχεσαι με λιγα λογια οτι εισαι ανθελληνας,αφου ενας γνησιος εθνικιστης υποστηριζει τους ομοεθνεις του σε οποιοδηποτε μερος της γης&αν ζουν σε οποιαδηποτε χρονικη περιοδο.Κι οχι μονο προδιδεις τους συμπατριωτες σου,αλλα και την ιδεολογια σου,αφου τασεσαι με το μερος των Καναδων που πολεμησαν γερμανους εθνικιστες!
      Μα ποιους λες λιποτακτες?Στους βαλκανικους πολεμους δεν κληθηκαν ολες οι κλασεις&η Μικρασιατικη εκστρατεια αρχισε 1χρονο μετα.Οποτε?
      Εισαι τοσο τουβλος που ξεχνας οτι ελληνες μεταναστευσαν στον Καναδα πολλα χρονια πριν.(Ο πρωτος ελληνας εσκασε μυτη εκει πριν 200χρονια αν δεν το ηξερες).Αυτοι λοιπον τι εφταιγαν?Η μηπως οι καναδοι ρατσιστες τους τιμωρησαν που”λιποτακτησαν”?Η μηπως οι 29γυναικες&μερικα ανηλικα που δολοφονηθηκαν ηταν λιποτακτες?Υπανθρωπε.
      Εσυ δεν εχεις καμμια σχεση με τους καναδους του '18.Ουτε τα σπιτια σου πηραν οι Συριοι,ουτε συριακες γειτονιες υπαρχουν,ουτε τις γυναικες(παντρεμενοι οι περισσοτεροι),ουτε να μεινουν εδω θελουν,ουτε 250.000 ελληνες εχεις με κομμενα ποδια απο τον πολεμο&η χωρα σου ειναι πιο αναπτυγμενη τεχνολογικα και οικονομικα απο τον Καναδα 100 χρονια πριν.
      Που εγραψα για ισλαμικο φασισμο γκαβε?
      “πολεμάω για το Έθνος μου και για μια εθνικιστική Ευρώπη”.Αρα πολεμας και για εθνη με αντιθεντα συμφεροντα προς τη δικη σου χωρα,πολεμας δλδ και για μια εθνικιστικη Γερμανια,για μια εθνικιστικη Βουλγαρια και παει λεγοντας.Αν δεν εισαι πρακτορας εισαι χαζος.
      Παιζει να ειμαστε 4-1 στις ταπες ανθελληνα ρατσιστη.

     6. avatar Αλέξανδρος

      -Ομοιδεατες σου ειναι και οι τουρκοι εθνικιστες...
      -άλλο ο ισλαμικός εθνικισμός.
      -Που εγραψα για ισλαμικο φασισμο γκαβε?

      Κι οχι μονο προδιδεις τους συμπατριωτες σου,αλλα και την ιδεολογια σου,αφου τασεσαι με το μερος των Καναδων που πολεμησαν γερμανους εθνικιστες!
      σ.σ. ΔΙΑΒΑΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, γιαυτόν μιλάμε!!!

      Σου προτείνω να ξεκινήσεις με Δραγούμη και να συνεχίσεις με Γιαννόπουλο, ίσως τελικά γίνεις εθνικιστής (πάλι καλά που ξεχώρισες τον εθνικισμό απ΄τον ναζισμό, κάποιοι ομοιοί σου νομίζουν πως είναι το ίδιο και το αυτό, για το φασιμό δε....) 4-10 έχασα το μέτρημα, δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα, μόνος σου αυτοταπώνεσαι

     7. avatar agilotos.stravos

      Tον Α' Παγκοσμιο πολεμο???!!Παλι καλα που δεν ειπες για τον ρωσοιαπωνικο!Ηθελες δλδ η πατριδα σου να σερνεται σα γαιτανακι απο τις μεγαλες δυναμεις?Ποιος ο σκοπος να μπλεχτουμε σε τετοιον πολεμο,αφου τελικα δεν κερδισαμε τπτ?Γι αυτη την «εθνικιστικη Ευρωπη» πολεμας??!!Ασε που η Ελλαδα συμμετειχε το καλοκαιρι του 1917 στον α'παγκ.πολεμο.Οι ελληνοκαναδοι ηταν λεμε χρονια πριν.Πως να λιποτακτησουν χωρις να λαβουν ποτε φυλλο πορειας?Μιλαμε οτι εισαι εντελως ανιστορητος.
      Εδω οι οπαδοι του βασιλια στην Ελλαδα που δεν καταταχθηκαν δεν ειχαν κυρωσεις...
      Μα στον Α παγκοσμιο Πολεμο κ οι καναδοι πολεμησαν και γερμανους εθνικιστες.Τι δεν καταλαβες?
      Αλλα εσυ εισαι τοσο ασχετος που νομιζεις οτι οι κεμαλιστες εθνικιστες ειναι ισλαμιστες!!!
      Σου αποδειξα οτι οι γυναικες δεν λιποτακτουν,οτι δεν εχεις καμμμια σχεση με τη Συρια,οτι δεν πολεμας για εθνικιστικη Ευρωπη κι ετσι αυθαιρετα πετας ενα 4-10 χωρις ν'απαντησεις!Το οτι ξεχωριζω τον ναζισμο,απο τον εθνικισμο δε σου δειχνει οτι διαβαζω?
      Ο Δραγουμης πανω απο τον εθνικισμο εβαζε τον Ανθρωπισμο,αυτο που προσπαθω να σου πω απο την αρχη.Επισης,δε ξερω αν συμφωνεις,ειχε προτεινει(αν θυμαμαι)ελληνοτουρκικη ομοσπονδια.Ακομα,που λεει ο Δραγουμης για τους Καναδους «καλα τους κανανε»?Ανθελληνα.

  2. avatar KITRINOS

   Ρουπακια, εσυ ??????????????

 9. avatar HELLINARAS

  ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΑΧΡΗΣΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΖΙΧΑΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ.
  ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΝΑΖΙΣΤΚΕΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΕΣ .
  Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.
  ΕΚΕΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΕΝΤΙΜΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΜΑΣΕ ΗΣΥΧΟΣ.
  ΔΕΝ ΠΙΝΕΙΣ ΦΡΑΠΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ.
  ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΠΕΡΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΝΕΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ.
  ΕΚΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΨΕΥΔΟΑΝΑΡΧΟΥΣ ΝΑ ΠΛΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ.
  ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΠΡΟΚΟΒΟΥΝ.ΔΕ ΛΕΩ ΕΞΕΡΑΙΣΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
  ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑ !!
  ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΟΜΩΣ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗ ΕΛΛΗΝΑ!!ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΛΟ ΑΠΕΜΕΙΝΕ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.
  ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΤΕ !!

 10. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  δειτε αυτην την ταινια παιδια https://www.youtube.com/watch?v=6AgOpYHd2Ww μια μαχαιρια στο στομαχι ο απολυτος ρατσισμος που υπηρχε στην αμερικη και ακομα υπαρχει οχι οπως τοτε αλλα υπαρχει, αλλα μην συγκρινουμε τωρα την ελλαδα που οντως εχει μεγαλο προβλημα με την λαθρομεταναστευση που βλεπουμε το προβλημα σαν λαθρομεταναστευση και οχι ρατσιστικα σε τετειο βαθμο τουλαχιστον σαν την αμερικη, η αμερικη γενικα η νοτια προπαντος εχει το ρατσισμο μεσα της ειδικα απο τους αγγλογελαδαριδες

  1. avatar ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ

   ΡΕ ΟΥΣΤ ΦΑΣΙΣΤΑ ΕΣΥ ΚΑΙ Ο SOCIAL ΚΑΙ Ο ML CORE ΕΙΣΤΕ ΚΡΥΦΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΤΕ ΟΥΣΤ

 11. avatar PavlosP

  O προ-πάππους μου, γυρίζοντας απο την Αμερική το 1900, πρόλαβε πρίν πεθάνει να πεί στα παιδιά του το ποιόν τον Ελλήνων που μετανάστευσαν στην Αμερική εκείνη την εποχή. Γιατί το κάθε νόμισμά έχει δύο όψεις και οι Έλληνες δεν είναι ο "λαός των αγίων ανθρώπων" (η σύγχρονη ιστορία μετά την μεταπολίτευσή είναι ενα τρανταχτό παράδειγμα που το επιβεβαιώνει).

 12. avatar κκκ

  Η γνώμη μας άλλαξε τώρα.

  Έξω οι ξένοι απ την Ελλάδα κ την Ευρώπη.

 13. avatar Social Distortion

  Ολόκληρη η ιστορία των ΗΠΑ (και όχι μόνο), είναι γεμάτη απο τέτοια γεγονότα ακόμα και μέχρι σήμερα. Ακόμα και απο την αντίθετη και καταπιεσμένη πλευρά, βλέπε Rodney King riots. Και μιλάμε για μιά χώρα τεράστια σε έκταση και πλούσια.
  Οπότε το συμπέρασμα είναι οτι σε μία μικρή χώρα σαν την δική μας, και με την πολύ ιδιαίτερη θέση της στα μπαρουτοκαπνισμένα Βαλκάνια που ψάχνουν μειονοτικές αφορμές για να σε κάνουν κομματάκια και να σε ελέγχουν ευκολότερα, θα ήταν καλύτερα να μην αλλοιώνεται η σύσταση του πλυθησμού.
  Το τυράκι των hotspots που τρώω με σήμερα και κάποιοι βγάζουν χοντρά φράγκα και αρκετοί βγάζουν καλά λεφτά, πιθανόν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον να το πληρώσουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ.
  Όταν ξυπνήσουμε θα είναι πλέον πολύ αργά.

  1. avatar Αθάνατα ΜΜΕ

   Πριν κάνα χρόνο όταν σου είπα ότι μου φαίνεται αδιανόητο κάποιος που έχει ως όνομα 'social distortion' (πανκ ροκ γενικά...) να εναντιώνεται στον σύριζα - που τότε εγώ θεωρούσα αριστερό κόμα... - μου είχες πει πως στηρίζεις τάχα μια αληθινή αριστερά τύπου Φιλανδίας κτλ (αν θυμάμαι καλά). Φαίνεται όμως από τέτοια σχόλια ότι είσαι ακροδεξιός του κερατά. Δεν πέφτω έξω σ'αυτά...

   1. avatar Social Distortion

    Έτσι ακριβώς την πατάμε σαν χώρα. Δείχνοντας ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο και βάζοντας ταμπελίτσες.
    Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ αγαπητέ, εκ ου αποτελέςματος αποδείχτηκα σωστός. Για εμένα είναι προφανές φίλε μου μέγα υποστηρικτή του ΣΥΡΙΖΑ [που εξαφανίστηκες τον τελευταίο χρόνο 🙂 ], οτι είναι κουτό να υποστηρίζεις κάποιον επειδή άπλός δηλώνει κάτι (στην προκειμένη αριστεροί).
    Εάν διαβάσεις το σχόλιό μου χωρίς τις παρωπίδες που σου έβαλε ο Τσίπρας, ίσως καταλάβεις οτι είναι μια μεσοπρόθεσμη ανάλυση για το τι μπορεί να συμβεί. Εάν εσυ βλέπεις το σενάριό μου τόσο κοντόφθαλμα, δικό σου πρόβλημα. Εγώ προτιμώ να είμαι διορατικός παρά Συριζοκαμμένος.
    Και τέλος, ευτυχώς που δεν πέφτεις έξω.... όπως με τον Τσίπρα.....
    Σου έκανε αυτά που σου υποσχέθηκε....?

    1. avatar agilotos.stravos

     Τετοια "διορατικοτητα" σοσιαλ που προφυτευες το καλοκαιρι, 2-3 μερες πριν την αποδοχη του 3ου μνημονιου, οτι "ο Τσιπρας εχει σχεδιο να μας παει στη δραχμη" να μας λειπει...

     1. avatar Social Distortion

      Ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ είχε όμως και αποδεδειγμένα. Ο Τσίπρας απλώς όταν του έδωσε τα στοιχεία ο Βαρουφάκης προτίμησε να δηλώσει κοτούλα. Άσε μεγάλε, για τον ΣΥΡΙΖΑ που τα γράφω εδώ μέσα πάρα πολύ καιρό μιά χαρά μέσα έπεσα. Τράβα τώρα να μαλώσεις με τα χρυσαύγουλα να ξελαμπικάρεις.

 14. avatar enrodus

  Υπάρχει όμως μια μικρή διαφορά, οι Έλληνες δεν πίστευαν σε μια θρησκεία που αν ζωστείς με εκρηκτικά και ξεκάνεις τους άπιστους , θα σε περιμένουν στην μεταθανάτια ζωή 300 παρθένες και θα είσαι δοξασμένος στο όνομα του προφήτη !!!
  ΞΥΠΝΑΤΕ ΖΩΑ !!! πάνε να μας ισλαμοποιήσουν...σε λίγο δεν θα μπορούμε να κυκλοφορούμε (και όσοι έχουν κορίτσια θα πρέπει να κυκλοφορούν οπλισμένα) !!!

 15. avatar zulu

  Καλό είναι να γράφονται αυτά για να γνωρίζουν όλοι ότι μόνο στο σπίτι σου έχεις ασφάλεια, ακόμα και οι Ελληνες της Αμερικής .Οσο για τούς [...] τούς Ουνους ποτέ μη τούς θεωρείται φίλους

 16. avatar Η συμπλοκή θα άφηνε έναν νεκρό αστυνομικό ενώ είχε σπιτώσει μια ντόπια μικρούλα

  Και τι περιμένατε, να του στείλουν λουλούδια? Φαντάζεστε αν γινόταν κάτι τέτοιο στην σημερινή Ελλάδα?

 17. avatar dem

  Ο Όχλος ποτέ δεν σκέφτεται, μόνο πράττει! Τώρα θα πρέπει να ομολογήσουμε οτι η αναφορά σε "ελληνική παροικία, που ήταν «αγράμματη, αναρχική και φαύλη»" δεν πρέπει να απείχε και πολύ από την πραγματικότητα. Πάντως σε κάθε περίπτωση η κατάσταση των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα -και που φυσικά δεν εξομοιώνονται επ'ουδενί με τους νόμιμους και μετά από έλεγχο Ελληνες μετανάστες στις ΗΠΑ-δεν μπορεί σε τίποτα να συγκριθεί με τον ρατσισμό που αντιμετώπισαν οι Ελληνες στις ΗΠΑ, και να μην ξεχνούμε φυσικά ότι σε πολιτείες όπως η Νεμπράσκα, η Ομάχα κ.λ.π. οι "Αμερικάνοι" δεν είναι τίποτα περισσότερο από απόγονους Γερμανών , ήγουν Ούνων!

  1. avatar Σιγά βρε αναλυτή!

   Που βρήκες ποιοί ζούσαν σε Ομάχα και Νεμπράσκα κλπ κλπ κλπ. Τα αγράμματα κριάρια,που δεν μιλούσαν γρι αμερικάνικα,σύχναζαν μόνο σε ελληνικά μαγαζιά και ο άλλος σπίτωσε μικρούλα,δεν τα είδες; Ολοι απογόνοι του Αριστοτέλη ήταν!
   Τράβα βόλτα,ωραία μέρα σήμερα.

    1. avatar Δημήτρης Πολλάτος

     Η πληροφορία της wiki αναφέρεται σε παρόντα χρόνο. Όχι το 1909. Ψάξετο περισσότερο.

 18. avatar BobSapp

  Ποιο άγνωστο μωρέ...Τσουρέκια μας τα κάνατε μαυτό το πογκρόμ,κρίμα που δεν τα λέγατε και ποιο παλιά και περνάγαμε τους Αμερικάνους για φίλους..

  1. avatar Γιώργος 272

   Πραγματικά αξίζει να το διαβάσε κανείς, ΟΛΕΣ τις 27 σελίδες.

   Υπάρχουν ηθικά διδάγματα γι όλες τις πλευρές.

 19. avatar Πετρος2334

  Εντάξει μωρέ, αφού είταν ρατσιστές μαζί μας οι αμερικάνοι και η Ελλάδα έχει την ίδια έκταση με Αμερική και τον ίδιο πληθυσμό με την Ασία πάνω- κάτω και την ίδια βιομηχανική ανάπτυξη με την Αμερική, ε τότε ας μπει όλη Ασία μέσα για να μη μας φάνε οι τύψεις απο τον ρατσισμό προς τους ομογενείς!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει