Ντόμινο αντιδράσεων καταγράφεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία και στη συνέχεια ξέφυγε και καταγράφηκε και σε άλλες χώρες.

Μετά τις πρώτες χώρες -Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία- που αντέδρασαν την Κυριακή στην ανακάλυψη μιας νέας επιθετικής μεταλλαγής του κορονοϊού στη Βρετανία, η Αυστρία σχεδιάζει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα στους επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία, ενώ τους περιορισμούς πτήσεων εξετάζουν ακόμη Γερμανία και η Γαλλία.

Το αυστριακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Κυριακή το απόγευμα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι προτίθεται να επιβάλει απαγορεύσεις προσγείωσης σε πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, και αυτή τη στιγμή γίνεται επεξεργασία των σχετικών λεπτομερειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ισχύουν ήδη αυστηροί όροι, καθώς η Βρετανία θεωρείται στην Αυστρία κράτος με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, για το λόγο αυτό υπάρχει υποχρέωση καραντίνας για τους ταξιδιώτες, η διάρκεια της οποίας μπορεί να μειωθεί από τις δέκα στις πέντε ημέρες, έπειτα από αρνητικό τεστ, το νωρίτερο μετά την πέμπτη ημέρα.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Αντρέας Μπέργκταλερ από το Κέντρο Ερευνών για τη Μοριακή Ιατρική στη Βιέννη, «στις αυστριακές ακολουθίες ιών δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής την παραλλαγή UK SARS-CoV-2 VUI-2020/12/01 (γραμμή B.1.1.7) με τις 17 μεταλλάξεις της, ωστόσο υπάρχουν μεμονωμένες μεταλλάξεις».

Το ίδιο το υπουργείο Υγείας ανέφερε το απόγευμα στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF) ότι «αυτή η μετάλλαξη ιών δεν έχει ακόμη εντοπιστεί στην Αυστρία» και ότι υπάρχει στενή επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.